Fórum témák
» Több friss téma |
Én EMG szkópon az 50MHz-es oszcillátor jelét még láttam simán. Bár elég sűrű volt már a jelsorozat, de a fényerő az tökéletes volt.
Ja és 30 megás a szkóp elvileg.
20 MHz a szkóp.
Most 100 kHz néhyszög jelet nézek és nagyon halvány a kép, ha fehúzom a fényerőt am minimálisan segít rajta, de homájos lesz a kép. STORAGE gombot megnyomva viszont jó a fényerő perszre ekkor meg lassan reagál a változásokra.
Szia!
Lehet, hogy AUTO állásban van a fűrész indítása és ezért halovány a jel képe.
Az lehet hogy a trigger nincs jól beállítva, és minden sokadikra indul csak. Szinkronizálj a bemenőjelről és ha lehet DC ről, kicsit babrás, de türelem.
AUTO állásban van.
Van még NORM, TV-V és TV-H. Ezt szinkronizálást nem értem.
Kapcsold NORM (normál) állásba és állítsd be a triggerszinet úgy, hogy legyen ernyőképed, utána finoman állíts be stabil állóképet. A biztonságos triggereléshez (fűrészindításhoz) megfelelően nagy bemenő jel kell, tehát az Y-osztással is lehet, hogy kell variálni. Ahogy Pucuka is írta az AUTO beállításnál automatikusan indulgat a fűrész és csak szinkronizálás van, ami sokkal bizonytalanabb, mint a valódi indított (triggerelt) üzemmód. Ez az a lengyel szkóp?
Nem
Az még mindig a polcon hever. Ezt egy fórum társtól vettem. Nagyon tetszik, de ez a fényerő vesztés erősen zavar. 100 kHz felett akármit állítok alig látható a képe.
Akkor add vissza fórumtársnak, vagy próbáld ki a triggerelt üzemmódot. Mi a típusa?
goldstar os-3020.
Miért kell visszadni? Nem lesz jó?
Igen próbáltam ott sem jobb a fényerő. Max 5 Mhz jelet tudtam adni neki és ott már csak tök sötétben látható a jelalak.
Igazából lehet, hogy nem is frekvencia függő a dolog mert mikor nincs rákacsolva jel és kapcsolom fel-fel a TIME/DIV kapcsolót úgy egyer halványabb a vonal. De csak az. Az ReadOut által kiírt adatok és a kurzor fényere tökéletes.
Hello!
- Nyilván az a gond, hogy nem ismerjük a szkópot. A vízszintes nyújtás nincs véletlenül bekapcsolva? (Ha van ilyen) Mert az jelentősen csökkentheti a fényerőt. - Az egyébként tök mindegy, hogy van-e bemeneti jel vagy nincs. A vízszintes eltérítő generátor futásideje számít. A fénypont a baloldalról megy a jobb oldal felé. Majd "visszaugrik" az elejére. A visszafutás alatt, a fénypont ki van oltva. De a visszaugrás nem lehet végtelen gyors. Ha a futási idő már összemérhető a visszafutási idővel, csökken az időarány, amíg a pont be-ki van kapcsolva. Ekkor csökken az átlag fényerő is. - Másik a szinkronizáció. Ha pont futási+visszafutási ideje nem égészszámú többszöröse a bementi jelnek, akkor amíg azonos periódushoz ér e bementi jel, várakozik a sugár. Ez az idő is csökkenti a foszfor megvilágítás idejét. Vagy is vannak szópok, ahol nem csak a futásidőt (Time/Div) lehet állítani, hanem az alátérítés futásnak hosszát is. (A fűrészjel meredeksége a Time/Div de ha a nagyságát is változtatjuk, akkor egy eltérítés ideje is változik) Így hozzá lehet igazítani a bementi jelhez az eltérítés periódusát. Ezzel a fényerő is változtatható. Vagy is az eltérítés fitásideje olyanra állítható be, ahol a szinkron trigger szinte azonnal indítja a következő eltérítést, mihelyt az előző már lefutott. (Persze ez bementi jelnél látszik igazán) - Olyan gond is lehet, hogy "A Delay B" üzemmódban van egy szkóp. Ez két-időalapos szkópok működési módja. Vagy is a "lassú" "A" időalap indítja a gyors "B" időalapot. Így ha "A" időalap 10ms-ra van beállítva, de a "B" 10usec ideig fut, akkor a fényerő 1/1000 is lehet. Szóval lehet a gond elég összetett, ismerni kell a szkópot és üzemmódjait. üdv! proli007
Szia!
Mellékelek egy képet a szkópról hátha segít. A jelalakokról szerintem sejted, hogy honnan vannak
Hello!
Szerintem nincs ennek semmi baja. Az analóg tárolós szkópok fényereje soha nem volt nagyobb mint a képen látható, szerintem a cső belső felépítése miatt sem lehet. üdv! proli007
Amit a képen látsz az valóban jó. 5 uS TIME/DIV állástól lesz szinte láthatatlan.
Sziasztok!
A szkópokat tudom már használni, de ma érkezett meg az "új" szkópom, de van egy mód/ lehetőség rajta amit nem értek. A videón látható ez a mód. A kiválasztott módok: "Chop" és a csatorna váltóknál a "norm" állás. Csak az egyik csatornára adok jelet, de olyan mintha összegezni vagy nem tudom mire vélni. Ez valami összehasonlítási mód lehet? Előre is köszönöm!
Szia!
A chop a kétsugaras üzemmód egyik beállítása. Próbáld meg alternate állásban.
Szia! Tudom hogy a két sugaras mód beállítása, ha így név szerint nem is megy, de tudom hogy van egy állás mikor egyszerre van az ernyőn mind a 2 sugár és van egy amikor váltakozva jelennek meg. Tehát ami a videón látható az valami rendellenes működés? Mert megérkezett a gép én pedig kipróbáltam a masinát, de ez szemet szúrt egyből, mert ez új volt
A szkóp kétsugarasítása elektronkapcsolós üzemmódban történik. Ennek kétféle üzemmódja van, az chopper (kapcsolós) és az alternate (váltott) Amit látunk, az a kapcsolós üzemmód, ahol a szinkronozás gondolom aut üzemmódban van, ezért ha felfelé tolod akkor pozitív irányban a jelre szinkronizál, ha lefelé negatív irányban, akkor kiesik a szinkronból. Ha a jel frekvenciája kisebb vagy egyenlő a kapcsoló frekvenciájával, akkor inkább az alt üzemmódot használj. A két csatornára eleve az összehasonlító mód miatt van szükség.
Szia! Köszönöm szépen! Tehát én nem a megfelelő módot használom/használtam és ezért van ez az akármi
Mindíg úgy állítsd be, hogy a kapcsolójel ne lássék, és még véletlenül se arra szinkronizáljon az eltérítő generátor. Majd megszokod. Lassú jeleknél az alt üzemmód nem praktikus.
Hello!
Elég fura ez azért. De a Chopper jelre, nem szinkronizálhatna a szkóp, mert a szinkronjelnek eleve az elektron kapcsoló előttről lecsatlakoznia. (Még kiválasztani sem lehetne, hogy A vagy B csatornáról szinkronizáljon. Valamint tuti, hogy a Chopper jelre szinkronizálna, és akkor csak futna a jel.) Valamint a függőleges pozíciónak sem illene beleszólni a szinkronizációba.. üdv! proli007
Nem kellene szinkronizálnia a chopper jelre, de ha véletlenül a chopper frekvenciával, vagy annak közeli harmonikusával megegyezik a jel frekvenciája, előfordul a szinkronizálás. Jó szkópban kevésbé fordul elő, de láttam már ilyet. Ha a szinkronozás dc jelre történik, és elég érzékeny a szinkron, és a triggerszint egy kissé pozitív irányban van, valamint elég nagy a bemenőjel, akkor fordul elő, hogy nem szimmetrikus lefelé, meg felfelé a szinkronozás.
Elképzelhető hogy én hibáztam egy keveset. A gépen van a trigernél egy "FIX" funkció, ekkor automatikusan állítja meg a képet. Lehet hogy ez is közbeszól... Majd megpróbálom manuálisan beállítva.
Sziasztok aki felismeri a problémát kérem segítsen az oszcilloszkópon lévő 1kHz-es jelet próbálnám mérni de ugyanazokkal a beállításokkal mindkét csatorna mást mutat ha van ötletetek miért azt megköszönném megpróbálok képet is mellékelni.
A képek alapján leginkább arra tippelnék, hogy a CH1 függőleges eltérítése beteg.
Szakszervizt javasolnék (elég triviális hibának tűnik)...
Mindkét eredményt ugyanazzal a mérőszondával produkálta?
Olyan, mintha brummos lenne az a hullámos csatorna, oka lehet pld.: a bemeneti osztó és a mérőfej között nincs testkapcsolat. Ha egy darab drótot bedugsz a bemeneti BNC közepébe, a drótot fogva brumm lesz látható (bemeneti osztó alacsony állásaiban). Ha ezalatt a drót másik végét a BNC testhez érinted, a brummnak meg kell szűnni. Ha nem, a hiba amit fentebb írtam. Üdv.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |