Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú trafóból hegesztő

Témaindító: Geri86, idő: Jún 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 18
(#) marci9509 hozzászólása Aug 18, 2011 /

Köszönöm mindenkinek így már menni fog.
(#) gabi20 válasza velkey hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Szia elkészült a hegesztőgépem de még a 2 - es pálcát sem képes elvinni, annál vékonyabbat meg nem tudok szerezni. Elképzelhető hogy a váltóáram miatt alszik ki az ív, vagy egyszerűen csak gyenge a trafó?
(#) gabi20 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Igen itt van róla néhány fotó, bocs a gyenge minőségért.
(#) gabi20 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Szekunder tekercs: 3 - as drótból 40 menet, üresjárati fesz a kimeneten 40V. Lágyindítónak egy égőt használtam, ami bekapcsolás után egy kapcsolóval rövidre van zárva.
(#) Atis57 válasza gabi20 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Szia!
AC-s hegesztő trafónál alacsonynak tartom a 40 V-t,gyáriban 47-55 V-al szoktam találkozni üresjárásban.
Persze a tankönyvek sok mindent másképpen irnak .!
Esetleg ha ivgyújtásra adnál hozzá egyenfeszt is? (gyáriban 60-65V és max 0,5A )
(#) gabi20 hozzászólása Aug 19, 2011 /

Köszönöm a válaszokat. Előbb megpróbáltam egyenirányítani de ugyanazt csinálta. Szerintem ez a trafó 40A - nál többet nem tud leadni. Egyetlen megoldás az hogy mégegy trafót kerítek valahonnan.
(#) velkey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Én is így csináltam azóta működik rendesen (Én ezzel tanultam meg hegeszteni) 33 V Ac a szekunder feszültségem és még 2.5-ös pálcával is tudok vele hegeszteni. Az ívet se nagyon nehéz elkapatni, de ezt az egyfeszes ívgyújtást leírhatná valaki, hogy hogy működik.
(#) AccessDenied hozzászólása Szept 21, 2011 /

Én most jutottam oda hogy kész vannak a feltekert trafók, csak még nem tudom hogy hogy legyenek összekötve, 27-28V-ra sikeredett a szekunderjük, tekertem rá ami belefért. Olyan vezeték került rá, ami 4 0,75-ös vagy 1-es sodort érből lett összesodorva, majd körbetekerve festéskor használt ragasztó szalaggal. A tapasztalatok: 2-es pálcával kezdtem az izzítást, sorbakötöttem a primereket, a szekundereket, primerek egyik trafón 150V a másikon 80V, szép eltérő az indukvitásuk(ebből már számítható hogy 2:1-es arány lesz majdnem a trafók teljesítménye között, de ez még belefért volna, ámde a sorbakötött primer feszültsége ugyanannyi maradt, mint egy trafó esetébe (27-28V) de ívet csak 20-ból 1-szer lehetett vele fogni, a melegedés elhanyagolható volt a primereken, a szekunder kicsit jobban melegedett, de annyira nem lesz nagy gáz, mert ez a papír amit rátekertem a forrasztás melett közvetlen se barnult meg. Ezután vettem külön-külön az 1-1 trafót, magába mindkettő szépen hegesztett, könnyű volt ívet fogni, könnyű volt tartani, de itt már nem kísérleteztem sokat, mert belangyosodtak a trafók, majd holnap ha visszahűltek leolvasztok 1-1 elektróát egyhuzamba és megsaccolom a tekercsek hőmérsékletét. Arra gondoltam hogy a primer mehetne párhuzamosan esetleg és a szekunder is, egyenirányítás és bufferolás után, ami pc táp shottky diódáiból összegörcsölt pár darabon keresztül menne. Ötletek/vélemény?
(#) szendi001 válasza AccessDenied hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

A primereket párhuzamosan kell kötni. A szekunder fesz miatt felmerül pár kérdés, inkább kisebb fesz kellene nagyobb árammal, de sorba kötve. Ezzel arányosan osztod a teljesítményt. A shottky kevés lesz. 200 A körüli dióda kellene, de vasnál nincs akkora jelentősége.
(#) AccessDenied válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Igen, de a többel előtte lévőt is olvastam, amin lineklsz, és a linkelt hszt is, de nekem nem 17 menetes a szekunderem, hanem 27-28 körül. A trafókat még előtte kezdtem tekerni.
(#) AccessDenied hozzászólása Szept 22, 2011 /

No beizzítottam a trafókat, 8db 3040-es pc tápból bontott shottkyval egyenirányítottam, meg rázúztam egy 68.000µF 40V-os kondit. Ventilláció nélkül 1db 2-es és egy darab 2,5-ös pálca leolvasztása után a tekercsek melegét még áppen állta a kezem, szal valahol 40 fok környékén lehettek, ami még bőven belefér. Üresjárati fesz 39,8V, még nem tdutam megmérni hogy mennyire esik le, még így is hegesztés közbe rá-rápillantottam a masinára, hogy nem kap-e lángra valami idő közbe. A hegesztés érdekes, annyira nem nehéz vele ívet fogni, de valami nem az igazi, az elején még el lehet veszíteni az ívet, és olyan impulzus szerűen hegeszt, aztán a pálca felétől elég könnyen olvasztja le, és az utolcó 10 centi a pálcából már szép vörösen izzik, ott meg már pikk-pakk olvad lefele. Lehet hogy kicsi lenne a feszültség és nagy az áram? Az egyik trafó réz primeres, először azzal naturba lehegesztettem 1db 2-es elektródát, és tekercsek olyan 40 fokosak lettek, 10 percre rá, ahogy a vasmag beszívta a hőt visszamentek olyan 30 fok környékére, szóval szerintem hűtéssel 1db trafóval 2-es pálcával 50-os kitöltéssel is lehetne akár hegeszteni, csinálni fogok egy solo trafós heggolót egy pc tápba ha lesz anyagom.
(#) szendi001 válasza AccessDenied hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Szia ! Végre egy varrat. Fröcsköl mert lefullad. Azért megy könnyebben a hegesztés, mert melegszik a pálca. Lehet hogy picit nedves. Tedd be a sütőbe két órára.

Ránézésre, a beolvadási mélységet is nézve 2-es pálcát is ki kellene próbálnod, és szebb varratot kapnál. Szép eszköz, de a munkaügyis agyvérzést kapna
(#) AccessDenied válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Menne az jobban is, csak közbe félrepillantgattam a készülékre, meg az volt a cél, hogy folymatosan hegesszek, és lássam, hogy bírja-e. Igen, ahogy melegszik, egyre könnyebben megy. Majd lesz oldala is, meg hűtése is, most még le sincsenek fogatva a trafók, csak bedobva a Machintos IIcx házba, ez csak a béta verzió, és a hővédelem sincs még beépítve a tekercsekre.
(#) AccessDenied válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Na ma kisütöttem 2 elektródát, és beszúrtam 2x25µF kondit a gépezetbe, és kikötöttem az egyenirányítás utáni kondit(ezt külön teszteltem, ugyan olyan volt a hegesztés nélküle) és mostmár egész szépen hegeszt, nem dadog annyira, és úgy érzem, mintha a trafók is kevésbé melegednének. Képekbe ez utolsó beállítással lehegesztett fél pálcányi 2,5-ös elektróda.

Szerk: És a salak is könnyebben lepattant.
(#) szendi001 válasza AccessDenied hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

A legfelső varrat elég korrekt, de kevés a beolvadási mélység. Újra javasolnám ugyanilyen méretek mellett a 2-es pálcát.
A valóság adná meg, hogy jó e a kötés, lapos vasat tegyél egymás mellé agy kicsit 45 fokban letörve, valamint zártszelvény darabokat próbálj meg kötni. Sok siker! Joe
(#) AccessDenied válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Majd megpróbálom a hogy valamit összehegesztek vele. A beolvadási mélységet pontosan honnan állapítod meg? Ez egy 30x80-as zártszelvény, amire hegesztgettem.

Látod azt a sok cundert mindenfele? Azok az előző varratból vannak, amit egy 2-es pálcával csináltam, az utolsó 10 centi már világított, és égett lefele a pálca nagyon gyorsan, és közbe a felét szanaszét terítette.
(#) AccessDenied hozzászólása Szept 24, 2011 / 1

Egy újabb szorosan ide kapcsolódó problémába ütköztem, hogy hogyan szerezzek be testcsipeszt(és elektródafogót), a legolcsóbban 1000Ft+500Ft posta áron találtam, amit nem vettem meg, mert vicces lett volna hogy az egyik csipesz annyiba kerül mint az egész eddig. Szerencsémre rápillantottam egy kedves alumínium kerékpárfelnire a garázsban és rögtön tudtam mi a teendő, aztán még egy kis fűtéscső is jött rézbetétnek, majd egy szeleprugó is akadt. A képeken minden:

Testcsipesz
Hozzávalók:
30cm szimpla falú kerékpárfelni
12db popszegecs
5 centi 12-es réz fűtéscső
autó motor szeleprugó
1db 8-as csavar anyával
(#) peter1995 válasza AccessDenied hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Jáj de komoly. A csvarhúzóhelyett nem gondoltál menetes szárra? Kell hozzá sok anya de meg lehet vele csonálni.
(#) AccessDenied válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Az csak ideiglenes, már van benne csavar, nem gondoltam, hoyg egy csavarhúzót beáldozok... Az drááááága!
(#) erbe válasza AccessDenied hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

...és az a sok műanyagkütyü ott van körülötted hegesztés közben is?
(#) peter1995 válasza AccessDenied hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Hát igen egy jó csavarhúzót nem is szabad
(#) szendi001 válasza AccessDenied hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Mivel a témához kapcsolódik, leírom, de természetesen hegesztéshez sok szakirodalmat lehet szerezni.
A beolvasást keresztbe fűrészelve lehet jól látni, ha felcsiszolod a felületet.
Persze kerítés hegesztéshez nem kell ilyen mélyen belefolyni, de minőségi különbség van trafó és trafó között ami így jól becsülhető.
(#) AccessDenied válasza erbe hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Persze, a szőnyegpadlós szobába hegesztek Szóval nem. szendi001: köszi az okítást.
(#) szendi001 válasza AccessDenied hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Elfelejtettem beírni, hogy a csipesz megoldása minőségben túlmutat az átlagos megoldásokon, nekem nagyon tetszik!
(#) velkey hozzászólása Szept 25, 2011 /

Annak hogy könnyen leszakad az ív az alacsony fezültség lehet az oka? Lehet megtekerem inkább 3-as dróttal (szalaggal szigetelt) a 2 MOTot úgy 42 voltra.
(#) AccessDenied válasza velkey hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Valószínűleg az alacsony feszültség, nekem is ilyen, de egyelőre így hagyom, megy még mellé egy 3. db, akkor hátha nem esik le annyira a fesz, és stabilabb marad majd az ív. Később meg majd veszek tekercselő boltba 3x7-es körüli profilú rezet, és azzal megtekerem 12-15 volt körülire és mennek szépen sorba (kis lekötéssel pont jó lesz akksit tölteni is). Most ott tartok, hogy elkészült az elektródafogó, meg megtaláltam a megfelelő dobozt, és dobozolok.

Szerk: Firefox alól nem enged postolni, ez egyéni probléma?
(#) kralikandras válasza AccessDenied hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Üdv mindenkinek !
Csak a képek alapján következtetek,hogy ez egyenáramú szerkezet - próbálj az egyenirányító után betenni egy fojtót - lehet,hogy tudok föltenni egy kapcsolást.
(#) kralikandras hozzászólása Okt 21, 2011 /

Egy másik változat :
(#) AccessDenied válasza kralikandras hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Kondiból én először egy 68000µF-ost raktam rá, de nem éreztem jobbnak, a fojtó meg sok anyag... 2x28V már sok lenne, igaz? Most a 3db trafóval pikk-pakk átlyukasztom 2,5-ös pálcával a 3mm vastag lemezt, és a 2,5-ös elektróda utolsó 1/3-a már világít, annyira beizzítja, szereznem kellene egy kis 3,2-est és lepróbálni azzal. Az itt kapcsolások közt fellelhető triakos fázishasításos szabályzót tettem elé 25A-es triakkal és fél tenyérnyi bordával, (meg 470K-s poti helyett 100K-s potival) de valami nem kóser, gondolom az izmos indukvitás és 50µF-nyi üzemi kondi miatt. Lehet hogy a kondit a szabályzó elé kellene kötni...
(#) peter1995 hozzászólása Okt 21, 2011 /

Hello. mikró trafóból lehet csinálni akksi töltőt?
Ha melyen feszültség kellene aszekunderen és mi kéne még a szekunderre?
Következő: »»   9 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem