Fórum témák
» Több friss téma |
Szia elkészült a hegesztőgépem de még a 2 - es pálcát sem képes elvinni, annál vékonyabbat meg nem tudok szerezni. Elképzelhető hogy a váltóáram miatt alszik ki az ív, vagy egyszerűen csak gyenge a trafó?
Igen itt van róla néhány fotó, bocs a gyenge minőségért.
Szekunder tekercs: 3 - as drótból 40 menet, üresjárati fesz a kimeneten 40V. Lágyindítónak egy égőt használtam, ami bekapcsolás után egy kapcsolóval rövidre van zárva.
Szia!
AC-s hegesztő trafónál alacsonynak tartom a 40 V-t,gyáriban 47-55 V-al szoktam találkozni üresjárásban. Persze a tankönyvek sok mindent másképpen irnak .! Esetleg ha ivgyújtásra adnál hozzá egyenfeszt is? (gyáriban 60-65V és max 0,5A )
Köszönöm a válaszokat. Előbb megpróbáltam egyenirányítani de ugyanazt csinálta. Szerintem ez a trafó 40A - nál többet nem tud leadni. Egyetlen megoldás az hogy mégegy trafót kerítek valahonnan.
Én is így csináltam azóta működik rendesen (Én ezzel tanultam meg hegeszteni) 33 V Ac a szekunder feszültségem és még 2.5-ös pálcával is tudok vele hegeszteni. Az ívet se nagyon nehéz elkapatni, de ezt az egyfeszes ívgyújtást leírhatná valaki, hogy hogy működik.
Én most jutottam oda hogy kész vannak a feltekert trafók, csak még nem tudom hogy hogy legyenek összekötve, 27-28V-ra sikeredett a szekunderjük, tekertem rá ami belefért. Olyan vezeték került rá, ami 4 0,75-ös vagy 1-es sodort érből lett összesodorva, majd körbetekerve festéskor használt ragasztó szalaggal. A tapasztalatok: 2-es pálcával kezdtem az izzítást, sorbakötöttem a primereket, a szekundereket, primerek egyik trafón 150V a másikon 80V, szép eltérő az indukvitásuk(ebből már számítható hogy 2:1-es arány lesz majdnem a trafók teljesítménye között, de ez még belefért volna, ámde a sorbakötött primer feszültsége ugyanannyi maradt, mint egy trafó esetébe (27-28V) de ívet csak 20-ból 1-szer lehetett vele fogni, a melegedés elhanyagolható volt a primereken, a szekunder kicsit jobban melegedett, de annyira nem lesz nagy gáz, mert ez a papír amit rátekertem a forrasztás melett közvetlen se barnult meg. Ezután vettem külön-külön az 1-1 trafót, magába mindkettő szépen hegesztett, könnyű volt ívet fogni, könnyű volt tartani, de itt már nem kísérleteztem sokat, mert belangyosodtak a trafók, majd holnap ha visszahűltek leolvasztok 1-1 elektróát egyhuzamba és megsaccolom a tekercsek hőmérsékletét. Arra gondoltam hogy a primer mehetne párhuzamosan esetleg és a szekunder is, egyenirányítás és bufferolás után, ami pc táp shottky diódáiból összegörcsölt pár darabon keresztül menne. Ötletek/vélemény?
A primereket párhuzamosan kell kötni. A szekunder fesz miatt felmerül pár kérdés, inkább kisebb fesz kellene nagyobb árammal, de sorba kötve. Ezzel arányosan osztod a teljesítményt. A shottky kevés lesz. 200 A körüli dióda kellene, de vasnál nincs akkora jelentősége.
Igen, de a többel előtte lévőt is olvastam, amin lineklsz, és a linkelt hszt is, de nekem nem 17 menetes a szekunderem, hanem 27-28 körül. A trafókat még előtte kezdtem tekerni.
No beizzítottam a trafókat, 8db 3040-es pc tápból bontott shottkyval egyenirányítottam, meg rázúztam egy 68.000µF 40V-os kondit. Ventilláció nélkül 1db 2-es és egy darab 2,5-ös pálca leolvasztása után a tekercsek melegét még áppen állta a kezem, szal valahol 40 fok környékén lehettek, ami még bőven belefér. Üresjárati fesz 39,8V, még nem tdutam megmérni hogy mennyire esik le, még így is hegesztés közbe rá-rápillantottam a masinára, hogy nem kap-e lángra valami idő közbe. A hegesztés érdekes, annyira nem nehéz vele ívet fogni, de valami nem az igazi, az elején még el lehet veszíteni az ívet, és olyan impulzus szerűen hegeszt, aztán a pálca felétől elég könnyen olvasztja le, és az utolcó 10 centi a pálcából már szép vörösen izzik, ott meg már pikk-pakk olvad lefele. Lehet hogy kicsi lenne a feszültség és nagy az áram? Az egyik trafó réz primeres, először azzal naturba lehegesztettem 1db 2-es elektródát, és tekercsek olyan 40 fokosak lettek, 10 percre rá, ahogy a vasmag beszívta a hőt visszamentek olyan 30 fok környékére, szóval szerintem hűtéssel 1db trafóval 2-es pálcával 50-os kitöltéssel is lehetne akár hegeszteni, csinálni fogok egy solo trafós heggolót egy pc tápba ha lesz anyagom.
Szia ! Végre egy varrat. Fröcsköl mert lefullad. Azért megy könnyebben a hegesztés, mert melegszik a pálca. Lehet hogy picit nedves. Tedd be a sütőbe két órára.
Ránézésre, a beolvadási mélységet is nézve 2-es pálcát is ki kellene próbálnod, és szebb varratot kapnál. Szép eszköz, de a munkaügyis agyvérzést kapna
Menne az jobban is, csak közbe félrepillantgattam a készülékre, meg az volt a cél, hogy folymatosan hegesszek, és lássam, hogy bírja-e. Igen, ahogy melegszik, egyre könnyebben megy. Majd lesz oldala is, meg hűtése is, most még le sincsenek fogatva a trafók, csak bedobva a Machintos IIcx házba, ez csak a béta verzió, és a hővédelem sincs még beépítve a tekercsekre.
Na ma kisütöttem 2 elektródát, és beszúrtam 2x25µF kondit a gépezetbe, és kikötöttem az egyenirányítás utáni kondit(ezt külön teszteltem, ugyan olyan volt a hegesztés nélküle) és mostmár egész szépen hegeszt, nem dadog annyira, és úgy érzem, mintha a trafók is kevésbé melegednének. Képekbe ez utolsó beállítással lehegesztett fél pálcányi 2,5-ös elektróda.
Szerk: És a salak is könnyebben lepattant.
A legfelső varrat elég korrekt, de kevés a beolvadási mélység. Újra javasolnám ugyanilyen méretek mellett a 2-es pálcát.
A valóság adná meg, hogy jó e a kötés, lapos vasat tegyél egymás mellé agy kicsit 45 fokban letörve, valamint zártszelvény darabokat próbálj meg kötni. Sok siker! Joe
Majd megpróbálom a hogy valamit összehegesztek vele. A beolvadási mélységet pontosan honnan állapítod meg? Ez egy 30x80-as zártszelvény, amire hegesztgettem.
Látod azt a sok cundert mindenfele? Azok az előző varratból vannak, amit egy 2-es pálcával csináltam, az utolsó 10 centi már világított, és égett lefele a pálca nagyon gyorsan, és közbe a felét szanaszét terítette.
Egy újabb szorosan ide kapcsolódó problémába ütköztem, hogy hogyan szerezzek be testcsipeszt(és elektródafogót), a legolcsóbban 1000Ft+500Ft posta áron találtam, amit nem vettem meg, mert vicces lett volna hogy az egyik csipesz annyiba kerül mint az egész eddig. Szerencsémre rápillantottam egy kedves alumínium kerékpárfelnire a garázsban és rögtön tudtam mi a teendő, aztán még egy kis fűtéscső is jött rézbetétnek, majd egy szeleprugó is akadt. A képeken minden:
Testcsipesz Hozzávalók: 30cm szimpla falú kerékpárfelni 12db popszegecs 5 centi 12-es réz fűtéscső autó motor szeleprugó 1db 8-as csavar anyával
Jáj de komoly. A csvarhúzóhelyett nem gondoltál menetes szárra? Kell hozzá sok anya de meg lehet vele csonálni.
Az csak ideiglenes, már van benne csavar, nem gondoltam, hoyg egy csavarhúzót beáldozok... Az drááááága!
...és az a sok műanyagkütyü ott van körülötted hegesztés közben is?
Hát igen egy jó csavarhúzót nem is szabad
Mivel a témához kapcsolódik, leírom, de természetesen hegesztéshez sok szakirodalmat lehet szerezni.
A beolvasást keresztbe fűrészelve lehet jól látni, ha felcsiszolod a felületet. Persze kerítés hegesztéshez nem kell ilyen mélyen belefolyni, de minőségi különbség van trafó és trafó között ami így jól becsülhető.
Persze, a szőnyegpadlós szobába hegesztek Szóval nem. szendi001: köszi az okítást.
Elfelejtettem beírni, hogy a csipesz megoldása minőségben túlmutat az átlagos megoldásokon, nekem nagyon tetszik!
Annak hogy könnyen leszakad az ív az alacsony fezültség lehet az oka? Lehet megtekerem inkább 3-as dróttal (szalaggal szigetelt) a 2 MOTot úgy 42 voltra.
Valószínűleg az alacsony feszültség, nekem is ilyen, de egyelőre így hagyom, megy még mellé egy 3. db, akkor hátha nem esik le annyira a fesz, és stabilabb marad majd az ív. Később meg majd veszek tekercselő boltba 3x7-es körüli profilú rezet, és azzal megtekerem 12-15 volt körülire és mennek szépen sorba (kis lekötéssel pont jó lesz akksit tölteni is). Most ott tartok, hogy elkészült az elektródafogó, meg megtaláltam a megfelelő dobozt, és dobozolok.
Szerk: Firefox alól nem enged postolni, ez egyéni probléma?
Üdv mindenkinek !
Csak a képek alapján következtetek,hogy ez egyenáramú szerkezet - próbálj az egyenirányító után betenni egy fojtót - lehet,hogy tudok föltenni egy kapcsolást.
Kondiból én először egy 68000µF-ost raktam rá, de nem éreztem jobbnak, a fojtó meg sok anyag... 2x28V már sok lenne, igaz? Most a 3db trafóval pikk-pakk átlyukasztom 2,5-ös pálcával a 3mm vastag lemezt, és a 2,5-ös elektróda utolsó 1/3-a már világít, annyira beizzítja, szereznem kellene egy kis 3,2-est és lepróbálni azzal. Az itt kapcsolások közt fellelhető triakos fázishasításos szabályzót tettem elé 25A-es triakkal és fél tenyérnyi bordával, (meg 470K-s poti helyett 100K-s potival) de valami nem kóser, gondolom az izmos indukvitás és 50µF-nyi üzemi kondi miatt. Lehet hogy a kondit a szabályzó elé kellene kötni...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |