Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   79 / 189
(#) nagy_david1 válasza nyeva hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Szia!

Hát elég nehezen fogtam fel amit kívánsz de talán valamit segít a magyarázatom.
Nem tudom a pontosság mennyire fontos és mennyire értesz a dologhoz. Mikrokontrollerrel egyszerű lenne de ott még én is gyerekcipőben járok.
Szóval hagyományos alkatrésztemetős módszert próbálok vázolni.
Egy nyomógombbal elkezdesz tölteni ellenálláson keresztül egy kondenzátort. Amikor ez a kondenzátor eléri (kiszámítva kb 30s alatt) a kívánt szintet egy flip-flop IC átbillen egyik állapotból a másikba és ezzel indít egy hagyományos 555 astabilt (ez felel az első 5 perces hangokért) és monostabilt (ami megint 5 percig számol). Amikor letelik az 5 perc a 555 monostabil az 555 astabilnak megnöveli a frekvenciáját így átmegy az sípoló folyamatos hangba. Közben ha megnyomod még egyszer a nyomógombot akkor a flip-flop átbillen másik állapotba és leáll az egész. A kondit lehet közben ki kell süttetni.

A gugliba írd be, hogy 555 circuits vagy applications. Bejön több 100 alapkapcsolás ahonnan aztán válogathatsz. Biztos van az én kondis-ellenállásos módszeremnek egy 555 megfelelője is ami pontosabb.
(#) nagy_david1 válasza koncsik03 hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Nincs de a net ezzel is teli van. Még több topikja is van az oldalon ha jól emlékszem. Ott biztosan találsz. De a futófény csak 6 LED-re elég egy 4017-el. Vagy bővíted a kapcsolást vagy elég ha a fény mindig újra indul az elejétől. De a topikjába érdeklődj tovább.
(#) nagy_david1 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Ha egy időzítőt el akarsz temetni akkor választhatsz 556-ot is amiben egy tokon belül két 555 van.
(#) proli007 válasza nyeva hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Hello!
Egyenlőre logikai bukfencet látok a feladatban.
- Ha 30sec ideig nyomod a gombot, akkor elindul az 5 perc szaggatott. De mikor fogod elengedni a gombot?
- Ha a 31sec-ben akkor a szaggatott tovább tart? Csak épen az a gond, hogy ekkor már letelt az előző 30sec, hiszen nyomtad eddig a gombot, tehát már törlődik is a jelzés. (visszatér az eredeti állapothoz.)
És mi van (legyen), ha valaki 5perc után is nyomva tartja a gombot?
Szerintem rajzold le idődiagramban, ahol láthatod, melyik jel mikor meddig működik, és hogyan működjön a nyomógomb. De hogy ne legyen időhazárd a dologban tényleg a processzoros vezérlés a jobb, mert ott a jelek vizsgálata egymás utáni sorrendben lehetséges.
(Amúgy 5 percig 555-el időzíteni nem tisztességes dolog.)
Egyáltalán mire jó ez a valami? Csak azért, mert úgy lehet jobban megérthetők a működési igényeid.
üdv! proli007
(#) Vacok hozzászólása Aug 12, 2011 /
 
Sziasztok!
A csatolt kapcsolásnál a BC556 elhagyható, ha a töltőellenállás 390MΩ módosul? A kapcsolót meg egy komparátor kimeneti tranzisztora helyettesítené, működőképes ez így?
Ez amúgy egy olyan kapcsolás lenne, hogy lenne egy komparátorral felépített fényérzékelő, ami jelet ad az 555-nek, ami bekapcsol egy ventilátort, és a villany lekapcsolása után még egy percig működne. Az 555 kimenetén egy relé kapcsolná a ventilátort.
A kapcsoláson lévő "táp" képes ezt a kombinációt elég árammal ellátni, vagy inkább tegyek be egy trafót?

kesleltet.gif
    
(#) nyeva válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Hello

Köszönöm mindenkinek hogy válaszolt és egyáltalán elgondolkodott a problémámon.
A dolog lényege az hogy én hétvégente egy lövöldözős csapatjátékot játszok.Airsoft-ot.Amiben csapatok küzdenek egymás ellen különféle háborús szituációkban pl:terület szerzés,bomba stb.Nos ez a dolog egy bomba imitáció lenne.Amiben ez a sok időzítés a telepítését és a robbanásáig eltelt időt szimulálná.

Szitu:a csapatod feladata telepíteni és élesíteni a bombát az ellenség főhadiszállásán.Ha átbírtátok verekedni magatokat az ellenséges vonalakon akkor a "bombát"a valóságban is élesíteni kell ennek felel meg a nyomógomb meg a kb:30 mp de téged ez alatt is le lőhetnek Ezek után jön a hangjelzés ami jelzi a védőknek hogy össze kell kapni magukat mert a bázis veszélyben és ha oda jutnak a bombához ők is ki tudják kapcsolni de nem ám csak úgy neki is kelljen vele tökölni hogy hátha kilövik a hatástalanítás alatt megint 30mp.De ha az 5 perc lefut és nem kapcsolta le senki akkor a hosszú hang jelzi a játékszervezőnek hogy vége a támadók nyertek és indíthatnak egy következő kőrt.

köszönöm:nyeva
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Hello!
Bocs, de szerintem nem érted az áramkör működését..
- A tranyó azért van, hogy egy "újraindítható monostabilt" kapjunk. Vagy is amíg a nyomógomb nyomva van, ne kezdődjön meg az időzítés.
- 390Mohm-al, az életben nem töltődik fel a kondi, mert annak szivárgási árama nagyobb lesz, mint amekkora áramot tud biztosítani az ellenállás. (Plusz ha rálehelünk, a tizede lenne az idő.) A kondit célszerű növelni, de az 1perc kb. a maximális határ.
- Komparátor amúgy felesleges lenne, mert az 555 is komparál a bemenetén. De ebben a kapcsolásban a tranyó bezavarna, hiszen nem engedné tölteni a kondit.
- Ha relé fogja kapcsolni a ventit, akkor jobb egy kistrafó. (Egyébként is biztonságosabb)
- De az egészet, egy CD4060-al korrekten meg lehet oldani.
üdv! proli007
(#) Vacok válasza proli007 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /
 
Szia!
Én úgy gondoltam, hogy az a tranyó azért van benne, hogy amíg zárva van a kapcsoló addig ne csak az IC-n keresztül folyjon a kisütőáram meg az ellenálláson keresztül folyó áram, hanem így megoszlik a két tranzisztor között, meg arra számítottam, hogy az időzítés egészen addig nem indul el, amíg a 2-es láb L szinten van, mert nyitva van az IC-ben lévő kisütőtranzisztor egészen addig amíg a kapcsoló zárva van, így kisebb áram esetén felesleges a BC556, de ezek szerint rosszul gondoltam.
Találtam olyan kapcsolást amiben 2 percre van beállítva az IC, nekem konkrétan ennyi kellene, vagy itt már nem elég megbízható?
(#) Vacok válasza Vacok hozzászólására (») Aug 13, 2011 /
 
Hülyeséget mondtam az első bekezdésben, nem vettem figyelembe a billenőáramkört az IC-ben, megépítettem, és az időzítés elindult már azalatt amíg L szinten volt a 2-es láb. A korábban csatolt rajz alapján megépítettem a saját időzítőmet, amelyet fototranzisztor indít. A kimeneten egy BC182 lesz, ami egy relét húz meg, a relével pedig párhuzamosan záróirányba egy dióda (1N4007) lesz kötve. Az időzítése kb. egy perc, amit lehet 1,5-re fogok módosítani, azt is kipróbáltam és elég pontos a 1,5 perc is minden kapcsolásnál.
Helyes így ez a kapcsolás?
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Aug 13, 2011 /
 
Hello!
Látom már kezded érteni, ez már működhet..
- Amikor a Tr bemenet L szintre kerül, akkor a belső RS tár bebillen, és a DIS kimeneten lévő tranyó, már "elengedi" a kondit. De hogy a töltés ekkor még ne kezdődjön el, a BC556 fpgja kisütés alatt tartani a kondit. (A DIS kimenet logikai szinten ugyan úgy működik, mint a Q kimenet)
- De a kapcsolás csak akkor fog működni, ha a fotoranyón a fény változás elég nagy tartományú. Ugyan is, ha a helyiségben nem lesz elég sötét, akkor a fototranyó esetleg nem zár le kellő képen. Ekkor a BC556 esetleg nem engedi feltöltődni a 100µF-os kondit.
Tehát az alkalmazáskor meg kell mérni a fototranyón eső feszültséget. Felkapcsolt lámpa esetén kisebb legyen a CE feszültség, mint a tápfesz 1/3-ad része. Kikapcsolt lámpa esetén pedig a tápfesz 2/3-ad része. Ha ez nincs így, akkor változtatni kell a 4,7kohm értékét. (12V esetén ez 4V/8V)
Ha a nincs 8V felett, akkor nem fog kikapcsolni az időzítő. Ha nincs 4V alatt akkor nem indul el. De 0..4V feszültség is változtatja az időzítés hosszát. (nem 0V-ról töltődik a 100µF 8V-ra, hanem nagyobb kezdő feszültségről, mikor elalszik a lámpa.)
üdv! proli007
(#) (Felhasználó 69347) hozzászólása Aug 19, 2011 /
 
Sziasztok.

Szeretnék építeni egy időzített önkioldót kamerához.
A lényege, hogy 2mp-ig zárja a bekapcsológombot, utána 0,5-1mp-ig a kioldó gombot és újra a bekapcs gombot ezuttal 1mp-ig.
Tehát bekapcs - fényképez - kikapcs.
És ezt megismétli 5percenként az idők végezetéig, vagy ameddig ki nem kapcsolom.

Szeretném relé nélkül megoldani. teljesen hangtalanra!
555-tel megcsinálom, mert forrasztani tudok.
De a pic-hez nem értek.
(#) proli007 válasza (Felhasználó 69347) hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Hello!
Oké, de hogyan fogod nyomkodni a ki-be és expozíció gombokat? Tudni kellene, hogy a gépet hogyan lehet működtetni elektromosan..
üdv! proli007
(#) (Felhasználó 69347) válasza proli007 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Igazad van pontatlan voltam.
Leműtöttem a gombokat és két-két vezetéket forrasztottam a helyére. Elég ezeket zárni.
Relé nélkül nem tudom megoldható-e.

Amolyan amatör / kezdő szinten mozgok.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 69347) hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Egy optó is elég kéne legyen akkor a feladathoz. Próbáld meg azzal. Így még a készüléket se teheted tönkre.
(#) (Felhasználó 69347) válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Amugy mi az az optó?

És, mire figyeljek, mitől mehet tönkre?
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 69347) hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
Ők lennének azok.
Épp az a lényeg, hogy ha ezt használsz akkor a külső vezérlő áramköröd teljesen le lesz választva a fényképezőgép elektronikájáról így abba se véletlenül se meghibásodás miatt nem lehet kárt tenni. Szerintem megoldja ez a problémád. Nézd meg egynek a felépítését.
(#) (Felhasználó 69347) válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
Közben este még utána olvasgattam ezeknek az optocsatolokak jonak tünik.

De kapcsolást sehol sem találtam ami akár cask hasonlo is lenne.
(#) (Felhasználó 69347) válasza (Felhasználó 69347) hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
Esetleg ha valakit érdekel nagyon szivesen honorálom, ha megépíti nekem. Nem tudok foglalkozi-e itt valaki ilyennel.

Nem igazán látom még magamban a képességet, hogy összehozzak egy ilyen áramkört.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 69347) hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
Ha valaki elvállalná akkor ragaszkodj a mikrokontrolleres verzióhoz.

A leírtak alapján 3 egymást indító 555 monostabil módban megoldaná a problémát. Az is lehet, hogy a 2 monostabil is elég mivel a második képes lenne az első időzítését befolyásolni visszacsatolással. Próbálj építeni szerintem egyszerűen 3 monostabilt. Az optók felépítését ha megnézted akkor láttad, hogy egy led és egy fototranzisztor alkotja. Így is kell velük gondolkozni.
(#) (Felhasználó 69347) válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
Maradok az építtetésnél. Szerinted hol keressek rá embert aki megcsinálja?
(#) kamerameen hozzászólása Aug 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Olyan időzítő kapcsolást tud valaki ami állandó 12v-ot kap és időzíteni csak akkor kezd amikor kap egy pozitív vezérlő jelet akár egy pillanatig vagy hosszabb távon és előröl kezdi ha megint megkapja a vezérlő jelet.
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) nagy_david1 válasza kamerameen hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Szia!

Semmi nagy kunc nincs benne. Alapból az 555 monostabil kapcsolása erre van kitalálva. Annyit kell csak tegyél, hogy invertálsz egyet a bementetnél. Ezt akár mivel megteheted. Nem írtál időintervallumot és pontosságot. 10 perc felett az 555 már kezd csalni vagy egyáltalán nem működik és ezért szoktak alkalmazni különböző fokozatokat amiket az 555 hajt meg.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 69347) hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Hébe-hóba láttam egyeseknél kiírva, hogy vállalnak panelkészítést. Kérdezz rá, hogy egy ilyen egyszerűbb áramkört készítenének-e el komplett. Sajnos én sem tudom, hogy keresd itt az oldalon. Próbálkozz meg különböző kulcsszavakkal, hátha.
(#) bernula hozzászólása Aug 21, 2011 /
 
Sziasztok!

Nem biztos, hogy jo topikon kerek segitseget, de hatha tudtok valaszolni. TTL ic csoportokat(3 allapotu buffert, bus meghatot) szeretnek inditani egymashoz kepest kesleltetve. Arra gondolam ha a gate labukat egy lehuzo ellenallassal foldre, es egy kondival tapra kotom, kapok egy kesleltetest. 74ls245nek a gate laba alacsonyan aktiv, tehat a kondi mindket laba bekapcsolaskor tapon lesz, es a lehuzo ellenallason feltoltodik, igy a gate lab is lemegy taprol foldre. Viszont probakepp osszeraktam, es valamiert nem mukodik, illetve 1,4v-ra huzza csak le ami keves. Mitol lehet ez? Arra gondoltam a gate lab ellenallasa okozza a problemat, de azt merve merhetetlenul nagy az ellenallasa, tehat nem szol bele a kondi toltesebe. Kisebb ellenallas nagyobb kondi, nagyobb aram, nagyobb disszipaciot okozna a tapnak, amit nem szeretnek. Tinaban szimulalva is 1,4vra csokken, de miert?
(#) mex válasza bernula hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
TTL ic-ket csak határozott, gyors felfutású négyszögjellel szabad vezérelni, a kondi töltődése-kisütése viszont exponenciális jellegű, így alkalmatlan erre a feladatra. Ha viszont egy schmitt triggerrel figyeled a kondin lévő feszültséget, akkor a triggerkimeneten már kifogástalan jelet kapsz, ami képes vezérelni a 74ls245-öt is. Persze ez bonyolít a kapcsoláson, de más megoldást nem látok.
Hacsak nem a topic címadó ic-jét használod erre a feladatra, mert az 555-el is lehet késleltetni, bár az alacsony szinten meg van határozva a ráköthető TTL kapuk száma, ahol még garantáltan a szabványnak megfelelő a szint nagysága.
(#) kamerameen válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm sikerült működik. Egy bc182-es tranzisztort használtam, autós hálózatba menne nem tudod hogy ez a tranzisztor bírni fogja vagy használjak más fajtát? Max fél percig működne és egy relét kéne meghajtania ezt be tudom állítani, viszont akkor is bekapcsol ha csak hozzáérek a bázis kivezetéshez ezt nem lehet valahogy biztosítani hogy csak jelre kapcsoljon?
(#) nagy_david1 válasza kamerameen hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Küldj egy rajzot a mostani felállásról. Nagy a gyanúm, hogy kifelejtettél egy le vagy felhúzó ellenállást. Miért ne bírná mellesleg bármelyik tranzisztor is ha megfelelően van használva.
(#) proli007 válasza (Felhasználó 69347) hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Hello!
Nos akkor itt a kapcsolás. A lelke egy NE555-ös időzítő, és egy CD4017-es számláló.
- Bekapcsoláskor a számláló törlődik, így a Q0 kimenete lesz aktív. Q1 tranyó bekapcsol, és U3 opto bekapcsolja a gépet.
- Az első ütemjelre a számláló Q1 kimente lesz aktív. Q2 tranyó bekapcsol, és U4 opto exponál.
- A második ütemjelre Q2 kimenet lesz aktív, így ismét Q1 tranyó kapcsol U3 opton keresztül kikapcsolja a gépet.
- A többi hét ütemjel alatt, a számláló nem tesz semmit, viszont telik az idő.
- Amikor letelt a 10 ütem, a számláló "körbefordul", vagy is elölről kezdődik a folyamat.
- Tekintve, hogy a számláló lépéseinek időzítése lépésenként más, ezt a léptetési időt D1..D3 diódák és hozzá tartozó ellenállások "programozzák".
- Az 555-ös ütemjeladó ütemidőt adó kondenzátora a C1 kondi. Ez a kondi töltődik különböző idő alatt, az R1..R3 ellenállások felhasználásával. Az ütem végén, R4 gyorsan kisüti a kondit, lépteti a számlálót, és kezdődik az új időzítő ciklus.
- De mivel itt az időzítések egymás függvényei, az időzítést flexibilisen nem igen lehet változtatni.
- Az alapidőzítést R3 ellenállást végzi. Ezzel az ütemidő, kb. 43 másodperc. Mivel a számláló 7 ütemjel alatt nem tesz "semmit", csak számol, a várakozási idő hétszer hosszabb lesz. Vagy is 7*43sec=301 sec ami kb. 5 percnek fog megfelelni. Vagy is az időzítő ötpercenként fog exponálni. Amit bekapcsoláskor az első azonnali expozícióval kezd.
- Az opto remélem megfelelően fogja működtetni a gépet. (Mert nem tudom a gépnél mit kell kapcsolni. Azaz biztos, hogy a processzort, csak hogyan..)Az opto polaritáshelyes bekötésére ügyelni kell, mert különben nem fogja működtetni a gépet.
- Az áramkör egy 9V-os telepről működhet sokáig. Alapfogyasztása, kb. 5mA. Ha ezt még csökkenteni szeretnéd, akkor NE555 helyett, TLC555 CMOS áramkört kel alkalmazni.
üdv! proli007
(#) (Felhasználó 69347) válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /
 
Na ennek nekifutok.

Ezer köszönöt, hálás vagyok.

Rendes töled, hogy segitesz..

THX
(#) kamerameen válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /
 
A bázis elé kötöttem egy 10kohm-os ellenállást, kollektort is összekötöttem egy 10kohm-os ellenállással kettő közé pedig az 555 trigger kivezetését az emittert pedig letesteltem.

555.JPG
    
Következő: »»   79 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem