Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   390 / 731
(#) Balaa16 válasza ozpecs hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szia!
A magassugárzó zárt, a közép viszont nyitott. Akkor itt a baj.. És ezt hogyan oldjam meg? Tegyek elválasztófalat a mélysugárzónak?
Köszi a segítséget! Balázs
(#) Bassmester válasza petya0808 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Ezzel a delta 12A-val nem nagyon kell 55 Hz-es hangolást csinálni. Ekkora dobozban csak minimális terhelhetősége lesz. Én mindenképpen 30 liternél kisebb dobozba raknám, 80-100 Hz-es hangolással. Ebből tipikusan olyan kétutas láda építhető, ami alá kötelező szubládát rakni, "szatelitnek" való. Nagyon érzékeny, de kicsi az Xmax és alacsony frekin már minimális kivezérlésnél eléri ha rosszul méretezett ládában van. Ha mégis ilyet építesz, akkor érdemes kb 100 Hz alatt aktív aluláteresztőt (18dB/okt) beiktatni a végfoka elé.
Ha szélessávút akarsz, akkor csinálj inkább Beta 12A-ból 50 literes reflexet, vagy ITT van a Ptesza-féle Delta 15" láda, ez már bírja a mélyet is
(#) Bassmester válasza Balaa16 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Ebből nem fogsz tudni semmi értelmeset kihozni
Több bakit is elkövettél, de a legnagyobb az a mélysugárzó választás volt sajnos.
(#) ozpecs válasza Balaa16 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

A középsugárzót le kell választani azaz egy zárt részt kell kialakítani neki ("fazekat" épiteni köré) pl megfelelő méretü massziv kis kuckót csinálni neki .
(#) petya0808 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Köszi a felvilágosítást de ismerem azt a tervet csak nekem kicsit borsos ára van úgy együtt de megfontolom hogy az lesz-e.
(#) Balaa16 válasza ozpecs hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szia!
Akkor megpróbáljuk elzárni a középsugárzót.
Köszönöm a segítséget! Balázs
(#) Balaa16 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szia!
Sajnos kicsi a mélysugárzó. Egyelőre csak otthoni zenehallgatásra fogjuk használni, tehát nem fog hangosan szólni. Ezt leszámítva szerintem nagyon kellemes a hangja.
Üdv! Balázs
(#) zitzaki hozzászólása Aug 20, 2011 /

Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni hogy van van az Accus nak egy olyan subja ami olyan mint a dynacord rezonátor csak 15" os hangszórónak valaki tudna nekem egy tervet adni róla?Ő LENNE AZ
(#) ibpeti hozzászólása Aug 22, 2011 /

Sziasztok! Kérdésem az lenne, hogy 1x 200W 4 ohm RMS teljesítményű autós erősítővel szeretnék hajtani 2db MNC 150W RMS 8 ohm -os hangszórót párhuzamosba kötve, akkor egyenként vagy együtt hány W teljesítményűek lesznek igy 4 ohmon?
(#) strobi válasza ibpeti hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Elvileg megkapja azt az 1*200W-ot mindkét hsz, kivéve ha az is MNC.
(#) strobi válasza Pepepapa hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Ha jól értem a meglévő dobozba cserélted ki a hsz-t. Kéne tenni egy pár mérést a hangszóról, úgy lehetne tervezezni hozzá igazán egy csövet. Esetleg a gyári adatok alapján - ami korántsem fedi a valóságot - tervezel hozzá egy csövet.
(#) lamalas válasza strobi hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Idézet:
„Elvileg megkapja azt az 1*200W-ot mindkét hsz...”

...es el is oszlik a ket parhuzamosan kapcsolt hangszoron, tehat egy hangszoro max. csak 100W-ot fog "felhasznalni".
(#) strobi válasza lamalas hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

ja * úgy értettem csak korán van...
(#) Dayday hozzászólása Aug 23, 2011 /

Hello.Nagyon szepen kerek segitseget tolletek.Van egy melynyomom de nem tudok adatokat rolla viszont megmertem par helyen itt a kep az adatokkal: http://kepfeltoltes.hu/110823/Subwoofer_www.kepfeltoltes.hu_.gif

Kellene egy doboz amiben nagyon szepen szol.Vagyis..nem kopog hanem szep melyen duborog
Zart doboz vagy Bass-Reflex nem tudok donteni ebben sem

Video a melynyomorol: http://www.youtube.com/watch?v=BUsrjdih0ks

Elore is nagyon szepen koszonom
(#) lamalas válasza Dayday hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Udv,

Ha nincs rola semmilyen adatod akkor nem lehet sajnos optimalis dobozt tervezni hozza. T/S parameterek szuksegesek a tervezeshez, ezeket hazi korulmenyek kozott is meg lehet mericskelni, de nem olyan egyszeru mint multimeterrel feszultseget merni.

T/S mereshez tobb forumrol is talahatsz segitseget, csak hasznald a Google-t es keress ra a hangszoro v. hangsugarzo meresre.
(#) Dayday válasza lamalas hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Udv.
Kezdo vagyok...En is meg tudnam merni azokat a T/S parametereket?
(#) lamalas válasza Dayday hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Ugyan nem ismerlek, de feltetelezem, hogy igen.
(#) Dayday válasza lamalas hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Ertem.Mikre lenne szuksegem hogy megtalaljam ezeket a parametereket?
(#) kendre hozzászólása Aug 25, 2011 /

Sziasztok!
Van egy SAL 2610-es házimozi szettem. Van értelme kibélelni ezeket a hangfalakat? Jelenleg valami vékony vattaszerű cuccal van kibélelve, de tényleg vékony, szinte átlátszó. Javít rajta, ha veszek normális hangelnyelő vagy milyen anyagot, hozzáértő szaküzletből?
(#) Bassmester válasza kendre hozzászólására (») Aug 25, 2011 / 1

Szerintem hagyd úgy ahogy van.
(#) Gránátalma hozzászólása Aug 28, 2011 /

Hali,
Az a kérdésem, hogy egy MNC 30108 150w 8Ohm -os(azt hiszem 18cm-es) hangszóró megfelelő dobozba téve tud-e baromi nagyot szólni?
Nem a hangerővel van a gondom, hanem azzal, hogy nem dübben elég nagyot. Amiben eddig volt egy videoton doboz, lyuk, reflexcső nélkül.
Egyáltalán nem volt mély hang, teljesen tompán szólt.
Kifúrtam, kb 10cm átmérőjű lyukkal érezhetően jobb lett, de nem az igazi.
Leszedtem a hangváltóról, hátha az a hibás..
Sokkal erősebb lett a basszus, de nekem még mindig kevés...(szeretem érezni is a zenét) mivel a doboz maradt a régi, gondoltam hátha még ettől is lehetne jobb..
Szóval pontosan milyen felépítésű doboz kellene neki, hogy igazán nagyot üssön? Már ha tud(fogjuk rá:legyen házibuli kompatibilis.)

A 30cm-es 8ohm-os 300W-os szintén mnc mélyem 45W ról meghajtva is 1000x jobban rezgeti a talajt. Valami olyasmi kellene nekem ebből is.
(#) Honda130 hozzászólása Aug 28, 2011 /

Sziasztok! Meg szeretnélek titeket kérdezni, hogy a JBL hangszóróknál és Mélyládáknál mit jelent a "Slipstream port technológia"?
Nem találko róla semmit, csak azt hogy a raflexcső zajok csillapítása érdekében van.
(#) krisztianAMG válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

A diófából készult doboz csak otletként merult fel,hogy mi lenne ha... De úgy látom ez otletszinten megbukott. Eloszor a "DiscoBox"-ot készítem el,utána johet valami komolyabb hangláda itthoni zenehallgatásra. Ha már itt tartunk lenne pár kérdésem a zajládával kapcsolatban. Most hétvégén végre volt idom és sokat olvasgattam ezt a topicot. Az eredeti tervekben téglatest alkúra van tervezve a doboz,de valaki azt írta,hogy valójában az lenne a legjobb,ha nem is lennének párhuzamos oldalak. Ezek szerint jobb lenne,ha áttervezném trapéz alakúra úgy,hogy a térfogat ne változzon?
-Ha novelni szeretném a doboz merevségét készíthetem az elo- és hátlapot duplára? Vagy inkább az oldalakt erosítsem?
-Szugséges kibélelni valami rezgés elnyelo anyaggal? Ha igen,használhatok erre uveggyapotot
(#) ptesza válasza krisztianAMG hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Nem fontos trapéz alakúra, hanem a megfelelő oldalarányok fontosabbak. Az előlap lehet dupla ,de attól még nehezebb lesz. Inkább merevítéseket tervezz bele. A térfogatot , meg vagy az oldalak belső méreteit add meg ,és kiszámolom neked.
(#) krisztianAMG válasza ptesza hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Köszi a segítséget!
Ő lenne az.
A súly nem számít,alapanyag is van bőven.
(#) PázmándiLászló válasza krisztianAMG hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

A mélyközépnek kinevezett MHB12 hangszóró egy kicsit problémás, főleg ezzel a magassal, és ilyen előlapi elrendezéssel. Ezeken jó volna egy kicsit alakítani-változtatni, mert többet rontanak a végeredményen, mint bármilyen rossz, vagy akár a legrosszabb oldalarányú doboz.
(#) PázmándiLászló válasza Gránátalma hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Pedig az a hangszóró eleve kiemel, bármilyen dobozban, annyira gyenge elektromosan (1,0 fölötti Qts).
Jó irányba indultál el, ha nagy kiemelések kellenek, akkor nettó 35-40 literes dobozban, minél magasabb hangolással éred el a célod. Vagy kerülsz hozzá legközelebb. Persze elég borzalmasan fog szólni.
(#) PázmándiLászló válasza petya0808 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Ha még aktuális a kérdés, érdemes lenne megnézni azt is, mire használod majd, hátha mégis megfelel a hangszóró szerényebb célokra.
(#) Gránátalma válasza PázmándiLászló hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Üdv, köszi a választ!
Persze, hogy aktuális még a kérdés.
Namost közben elkövettem egy olyat, hogy levettem az említett 150Wos MNC-t a hangváltóról(ami egy SAL100W-os, többet nem tudok róla)
Így sokkal erőteljesebben mozdul és nagyobb basszust is ad le, sőt a hangereje is nagyobb lett a másik hangszóróhoz képest és még a végfokot is kevésbé melegíti. Persze a basszus még mindig nem az igazi sajnos.

A legnagyobb problémát pontosan ez okozza nekem, hogy nem egy adott zenei stílusra kell a hangszóró.
Pont olyan jól kellene szólnia metál zenével, mint Vivaldival.(egyébként nem buli célra lesz, csak én hangosan és erősen szeretem a zenét hallgatni)
Ezért szeretném külön-külön dobozba tenni a közép magas hangszórókat és egy ezektől függetlenbe a mélynyomót. De a dobozok méreteivel nem vagyok tisztában, hogy mihez mekkora kell, a magasaknak, közepeknek kell-e lyuk, vagy csak a mélynek.

És egy fontos kérdés lenne még, hogy ha fogok egy 150Wos hangszórót meg egy 50Wos hangszórót, azoknak a teljesítménye, hogyan fog beállni ha rákötöm az erősítőre?
Gondolom a sorosan kapcsolt összeadódik, és a párhuzamos?Vagy milyen módszerrel lehet kiszámolni?
(#) krisztianAMG válasza PázmándiLászló hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Az MHB12 helyett MNC Noir II lesz. Magasat még nem néztem,de ürülnék valami javaslatnak (lehetőleg Mikroshopról). Az elrendezést hogy kellene áttervezni? A lényeg,hogy a lehetőségekhez mérten legyen minél feszesebb mélye és a lehető legjobb dinamikája.
Következő: »»   390 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem