Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Hello!
Alapjába véve az UNI-t multiméterek jók. Nekem is van egy, és a suliba is ezt a márkát nyúzzák nap-mint nap és semmi gondjuk. De igazából én sokallom érte még a 28e forintot is, főleg a 38e-t amennyiért boltban adják. Annyi pénzért azért már nem semmi kéziműszert lehetne venni. De, ha neked ez tetszik akkor nyugodtan megveheted. Ez a márka egész jó dolgokat gyárt.
Az hogy érdemes-e az elég szubjektív.
Szerintem nem, mert -túl nagy, hordozás szinte kizárva. Ha mérned kell egy hálózati feszt valahol pl. elosztó doboznál, akkor szívás. Amíg asztalon használod addig praktikus, mert lehet a tetejére pakolni . -ennyi pénzért már hasonló paraméterekkel vehetsz egy hordozható multit.
Azt gondold át, hogy ki tudod e használni ezt a műszert? Szükséged van erre a pontosságra, stabilitásra, stb? Különben felesleges pénzkidobás. Inkább 2 db kéziműszert vegyél, nagyobb hasznukat veszed.
A műszer nem annyira profi mint írják. Nem elég stabil, ha kinyitom a hátsó kitámasztást ,könnyen eldől.Ami kimondottan zavar, hogy Volt mérés funkcióban nem mutat 0-át ha nincs a bemenetén feszültség. Ellenállás mérésben nagyon pontos, van egy lézer jusztírozott ellenállás létrám amit kimondottan hitelesítésre gyártottak, azzal ellenőriztem. Azért vettem meg a műszert mert szinte mindent mér. Gyakran sütünk kemencében és ezzel tudom ellenőrizni a hőfokot, a fénymérőt is használtam már.Szerintem amatőr célra megfelel, nekem a külalakja tetszett meg, Bár tudom egy műszernél ez a legkevésbé fontos.
Ami miatt erre gondoltam:
- Nem akarom hordozni. Kell egy stabilan álló asztali műszer. - Hordozáshoz vagy egy MX-25328 multim - Kell a gyors és pontos mérés - Kell az adatrögzítés a számítógépes kapcsolat Ezek szerint akkor megéri?
Köszönöm válaszod.Még kérdezek:
Hogy szolgál az automata méréshatár váltás? Nekem még sosem volt ilyen, bár néha jól jönne. Milyen az egész műszer kivitel minősége? Képről nézve szimpatikus, de mint tudjuk ez csak marketing kérdése. A billegés nem jó jelnek látszik. Mit gondolsz a tartósságáról hosszabb távon? A hőmérő érzékelője stabil kivitel? Nekem egy UNI-t van, ami tud hőmérsékletet mérni, de a szenzor roppant gagyi, olvad rajta a zsugorcső, miközben még bőven a megengedett tartományon belül mérek vele. Azért a voltmérő állásban (rövidrezárt mérőkapcsokkal) 0-át kellene mutatnia. Ha nyitott mérővezetékek lógnak belőle, az felszedi a hálózati zavart, esetleg statikus töltést (hiszen nagy bemenő ellenállása van). Ezt láthatod a kijelzőn is megjelenni.
A mérőzsinór borítása nekem is elkezdett olvadozni amikor az épp kb 200fokra melegedő sütő hőfokát mértem vele bár ez egy kis egyszerű Maxwell műszer, de ahogy látom az Uni-T 50E-mhez is hasonló kivitelű zsinór van, így azt nem is próbáltam sütőbe rakni lehet hasonló van ehhez is, esetleg ha van valahol kép mindkettő gyári tartozékairól kiderülhet... ha úgy néz ki valószínű olvad az is... vagy valaki erősítse vagy cáfolja meg
Üdv.:
A gyári mérőszondát magasabb hőfokon használni veszélyes. Könnyedén megégetheted a kezedet. Nekem sikerült is egyszer. Azóta magasabb hőmérséklettartományokban ilyen hőmérőszondát használok. Nekem nagyon bejön az autómata méréshatárváltás. Gyors, megbízható és elkerülhető vele a méréshatártúllépés, ami esetleg a műszer tönkremeneteléhez vezethetne. Továbbá a forgókapcsoló élettartama is jelentősen nagyobb az autómata méréshatárváltósnál, mivel kevesebbet forgatod. Nekem van kézi méréshatárváltós és autómata méréshatárváltós műszerem is. De valahogy mindig az automatához nyúlok, hiszen sokkal gyorsabb vele mérni, főleg, ha ismeretlen nagyságú ellenállást kell mérnem. :yes:
Ha teheted, akkor használj olyan "pálcás kivitelűt" ,vagy hasonló mérőszondát, mint amilyet az előző hozzászólásomban is linkeltem. Valahogy azzal kisebb félelemmel nyúlok több 100 Celsius fokba, mint egy ilyennel. Nekem is ilyet adtak a műszeremhez gyárilag. Előszeretettel adják ezeket a műszerekhez, mert könnyebb nekik a dobozolása a kisebb mérete miatt, továbbá sokkal olcsobb. Nem egy nagy beruházás 800Ft egy hőmérőszondára, hiszen, ha odafigyelsz rá sok-sok évig használható lesz.
Igazán nem tudom, hogy válik be mert még keveset használtam. Épphogy kipróbáltam.A hőmérőt össze hasonlítottam egy másikkal de 70 fok eltérésvolt 250 foknál. Hogy melyik csal azt nem tudom. De most nincs időm majd ősszel meg vallatom.Addig nem tudok tanácsot adni, nem szeretnélek félre vezetni.
Sziasztok!
Kellene valami olcsóbb (max. 4-5e ft) multiméter. Otthonra, nem lenne sokat használva, csak akkuk (nimh, li-ion) illetve a töltő mérésre használnám. 18650-es Li-ion akkut használnék amiben nincs védelem és nagyon fontos, hogy 4.2V fölé ne töltse a töltő, ezt ellenőrizném. Hőmérséklet mérés sem lenne rossz. Amiket néztem, - Mastech MY-64 - Maxwell MX-25108 Mit ajánlanátok?
A hobbielektronika találkozón szert tettem egy elég régi Schneider DIG 500-as nixie csöves multiméterre. Tud valaki valamit róla? Mert nem tudok róla semmit, meg nem sok képet találtam róla. Meg egyáltalán ki mit tud róla? Azon kívül, hogy nixie csöves.
Azért google dob ezt-azt.
Bővebben: Link esetleg ez Hasonló kinézettel egy Honeywell Bővebben: Link Remélem, tudtam segíteni. Mindenesetre vicces kis műszer, igazi gyűjteménybe való darab.
Ezek mindenesetre hasznos segítségek csak kár, hogy nem tudok angolul. Mindenesetre néhány dolgot megtudtam róla. Csak kár, hogy a kalibrálásáról nem találtam semmit. Ezt meg hogy érted?
Idézet: „Vicces kis műszer”
A kolléga arra utalt, kissé kiment már a divatból. Bezzeg a nyolcvanas években csodának számított. :yes:
A hobbielektronika találkozón vettem 1000Ft-ért. Szerintem még most is csoda ez a műszer. Nem tudom, hogy jól mér-e, de mindenesetre látványos. Gyűjteménybe még jó lesz ha mérni nem jól mér. Bár ha valahogy be tudnám kalibrálni...
A mérés pontosságát nem kérdőjeleztem meg. Lehet, hogy pontosabb, mint a kici ócó multi. Persze egy hiteles műszerrel nem árt ellenőrizni. :yes:
Szia!
Vicces kis műszer, mivel mosolyt csal az ember arcára. A mai műszerek után az ember csak csodálkozik, hogyan készíthettek kézi multimétert nixie csövekkel. Ha megnézed a honlapom, láthatod, hogy magam is szeretem az ilyen régi holmikat. (az analóg műszereket, pl. ganzuniv használni is szoktam.) A műszered beállításáról előfordul, hogy nem kerül elő semmi... sajnos még a gyakoribb darabokhoz is sokszor vadászni kell az ilyen adatokra. esetleg nézz át a muzeális alkatrészek, készülékek, restaurálás témába is, hátha találsz valakit, aki tud segíteni.
Műszernek én Ganzuniv-1 műszert használok. Szerintem nagyon jó műszer. Én is rajongok a régi holmikért. Mindenesetre addig keresek erről a műszerről valamit amíg nem találok.
A Schneider műszert összehasonlítottam a Ganzuniv-1-el. Szinte ugyanazt mérték. Csak a Ganzuniv-1 kevesebbet mért mint a Schneider. A mérést egy 1,5V-os elemmel végeztem. A Schneider 1,64V-ot, a Ganzuniv-1 pedig 1,5V-ot mért. Bár amikor elkezdődik a tanév, akkor az iskolában egy hiteles műszerrel összehasonlítom.
Azt vedd figyelembe, hogy feszültségméréskor, az analóg műszerek belső ellenállása lényegesen kisebb , mint a digitálisaké...
Így ha pont elemet mérsz, aminek a feszültsége érzékeny a terhelésre, az analóg műszer várhatóan tényleg kevesebbet fog mutatni az elemre, mint egy digitális! (Amúgy az elem mérésére pont ezért lehet jobb esetleg analóg műszert használni, mert főleg a mostnában gyártott elemeknél, lehet, hogy egy lemerült példányt is majdnem 1,5V-osnak lehet mérni egy 10MOhm belső ellállású műszerrel, miközben pedig terhelés alatt lehet, hogy 1V-ra is leesik a feszültsége, szóval amúgy használhatatlan...) Szóval, ha nem is a 220-at, de mondjuk valami kis dugasztápot, vagy esetleg valami nagyobb akksit próbálj vele mérni, ahol várhatóan nem esik le lényegesen a feszültség, vagy valamilyen digitális műszerrel hasonlítsd össze.
Közben megtaláltam a műszered, leírását:
Bővebben: Link Ebből, bár Svédül nem tudok, de látható, hogy a belső ellenállása legkisebb 1MOhm, ami lényegesen több, mint a Ganzuniv 1 műszer Bővebben: Link 3333Ohm/V-ja, így a digitális műszer sokkal kevésbé terheli a mérendő kört, aminek így nem esik le annyira a feszültsége a méréstől! Meg még itt a korábbiakra reagálva, úgy tűnik, hogy a Honeywell műszer nem csak, hogy hasonló, hanem nekik gyártotta a Schenider: Bővebben: Link
Nem egyszerűbb megoldás, ha egyidőben, mindkét műszerrel ugyanazt a jellemzőt méri?
Tényleg végülis ez is egy megoldás, az analóg műszer leterheli a kört, azzal párhuzamosan a digitális, ha módosít is valamit, azt az analóg is úgyis méri, és így már a terhelt kör feszültségét fogja mérni a digitális is, aminek egyeznie kéne
Ha analóg és digitális műszert hasonlítok össze, én így szoktam eljárni.
Plussz lehehetőleg labortáp kimenetét mérem, aminek nem igazán számít, hogy az analóg műszer terheli... ellenállás mérésénél természetesen ez az eljárás nem járható
Sziasztok!
Multimétert tervezek venni, és szeretném, hogy tudjon frekvenciát is mérni. Kinéztem egy típust, Maxwell MX-25202. Szerintetek jó választás? Ahogy látom a kondenzátor mérés terén 200 µF-nál nagyobbat nem tudnak mérni az ilyen kategóriás műszerek? Maxwell MX-25202
A kapacitásmérésre, ha jobban körülnézel találhatsz mindenfélét, van amelyik csak 20µF-ig mér, de van pl ez:
Bővebben: Link 20mF-ig!, gyártói oldal itt: Bővebben: Link Bár most nézem a gyártó ezt a terméket RLC mérőként hírdeti A fenti linken lévő boltban meg a sima multiméterek között található meg
Az, hogy jó választás-e, nehéz megmondani. Csak te tudod, hogy mennyit ér meg számodra egy műszer. Ezek a 10000 forint alatti multiméterek nem nagyon tudnak többet mérni 100-200 mikrofarad-nál (ez tulajdonképp semmire sem jó, mert gyakran kell 220-10000 mikrofarad közötti elkókat mérni.) Frekvenciamérésben általában az olcsó műszerek is meglepően jól teljesítenek. Ha fontos a kapacitásmérés, akkor külön kapacitásmérő műszer és hozzá egy alap multiméter jobb választás lehet.
Sziasztok.
Már régóta szeretnék vásárolni egy AC/DC lakatfogót magamnak.Nem egy drága csúcsgépre volna szükségem csak sima álltalános felhasználásra. Csaképpen azt nem tudom hogy milyet volna érdemes venni.Most bukkantam az MS2108 tipusú ketyerére.Van ezzel a műszerrel kapcsolatban valakinek tapasztalata,véleménye?Vagy igy első ránézésre megérné a pénzét? A válaszokat előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |