Fórum témák
» Több friss téma |
USA-ban meg a konnektorokat körvezetékre szokás tenni (legalábbis ami villanyszerelési könyvet olvastam tőlük, mindenütt ez volt alapban).
Mondjuk ott kis feszültség miatt nagyobb keresztmetszet kell mindenképpen. Viszont ezek szerint nem félnek a villámtól annyira mint mi
Én is csak kizárólag konektorokat tennék rá, ráadásul ha nem használnám ezeket, ez a szakasz egy mágneskapcsolóval áramtalanítva lenne.
Szia! Kár a vitáért,saját felelősségre,valósítsd meg a kört.De mint szakember kérlek vegyél a villamossági boltban egy (Vigyázat! Kétoldalú betáplálás!) feliratú matricát és ragaszd ki a végpontra. Ha eladod a házad,nem kell annyit gondolkodni a következő villanyszerelőnek. Köszi.
Köszönöm tanácsod, megfogadom. Egyébként falon kívüli vezetékkel szerelek, egy téglalap alakú helységben - szemmel végigkövethető lesz az egész. Természetesen én is a maximális biztonságra törekszem, fő az emberélet és az egészség. A házat egy éve cseréltük ezért is kell ezzel a részével / is / foglalkoznom.
Mégegyszer köszönök minden hozzászólást, hétvégén nem leszek netközelben. Üdv: Norbi
Szia!
Ahogy kiveszem az írásodból, a nulla, védővezető, az óra előtt van közösítve. Viszont a Fi rellét az óra után kellene bekötni. Tehát ez így ok. Bár nem is az óra itt a lényeg, hanem az, hogy a Firellé után már ne legyen a védő és nulla vezető közösítve, (amúgy sem lehet legfeljebb az óra utáni első elosztóban, ha az addig egy vezetéken futott, és ugye az is inkább szétválasztás ). Szóval az, hogy a relléd előtt mennyivel van közösítve nem igazán számít, bár ha kukacoskodni akarunk akkor azt is nézhetjük, hogy minél közelebb, annál kisebb lesz a vezeték ellenállása miatti potenciál különbség, nagyobb áram folyhat földzárlat-átvezetés miatt => hamarabb lép működésbe a védelem. Tehát inkább jó a közelség mint rossz. De nem kukacoskodunk
Attól tartok, hogy minden vacakra kiold a relé. Volt már példa rá, hogy egy számítógép, és mikro bekapcsolása kioldotta a Fi relét, és semmi baja nem volt a számítógépnek, és a mikronak.
Szia! A bekötésről már volt szó előzőleg. Az FI relé nem túláram, vagy zárlati áramra old le, hanem a földelő vezető felé folyó hibaáramra. Az, hogy neked az a két készülék együttes működése okozza, lehet, hogy a nullájuk, vagy fázis vezetőjük "soros" a konnektorok áramköreinek kialakítása miatt és valamelyik konnektorban közel van egymáshoz a védőföldelés és valamelyik főáramköri szál és áthúz, ami leoldja a relét. Szerintem bele kellene nézni a használatos konnektorokba és ellenőrizni a vezetékek elhelyezkedését, esetleges rögzítő köröm alá fogatott vezetéket, vagy túl hosszú blankolást keresve.
Szia!
Ez nem is baj hanem normális. mindkettőben van zavarszűrő , ami a földelő vezető felé is enged némi áramot (ált;0,5mA )de mivel kondenzátor és varisztorról van szó , bekapcsoláskor nagyobb az induló áram.....csak a 10mA -st szokta "lenyomni" a 30mA-s már megfelelő.
Szia! Igazad van! Nem is feltételeztem, hogy neki ilyen érzékeny FI reléje lehet.
Sziasztok, gyors kérdés: régi kapcsolót cserélek újra, és nem tudom, mit hova kell kötni. 1, 2, com1 feliratok vannak a hátulján. Ötletek?
Müködni csak a com1 meg valamelyik másik polus (1 vagy 2) között fog...
Osztán milyen kapcsoló ez?
Alternatív vagy csillár vagy egyéb más?
Nekem még soha nem oldott le a FI relé tévedésből.
Az igazat megvallva ok nélkül sohasem. De az is nagyon ritkán volt (statisztika szerint max. 5 leoldás 25 évre...).
Üdv Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni a következővel kapcsolatban: egy ismerősömnél - minden bizonnyal - nullszakadás lépett fel(3 fázisú betáp) és minden bekapcsolt berendezése "odaveszett". Hogyan lehet ez ellen a probléma ellen védekezni? Van valamilyen berendezés, ami védelmet nyújthat ilyen esetekre?
Hol szakadt el a nullája? Azért kérdem, mert szokásos esetben a saját részen (elosztótáblától egyfázisú áramkörök) már nem okoz ilyen bajt. Ha áramszolgáltatói részen, akkor kártérítést ne felejtsen el kérni.
Van erre műszaki megoldás, de lakásfogyasztónál nem egyszerű az alkalmazása, mert mágneskapcsolót kell beiktatni, ami néha kattog, néha berreg, és állandóan fogyaszt egy keveset. Műszaki megoldás alatt a MerlinGerin és a Ganz KK feszültségnövekedési, stb reléit értem, nekem e kettővel volt dolgom, bár nyilván van más cégtől is ilyen. A Ganz reléi U néven kezdődnek.
Nem tudom a sima túlfeszültség levezetők hány voltnál szólalnak meg? Esetleg ezekkel egy FI relét le lehetne csapatni.A 275V-ot még talán a berendezések elviselnék.Hátrány nem tudom impulzus szerűen mennyit megy ez fölé a hálózat ,milyen sűrűn oldatná le,illetve a patronok a FI kioldásáig kibírnák-e ?(ha nem akkor az állandó csere többe kerülne mint a tényleges kár)
Szia!
Akkor az életveszélyes. Édesapám ugyanígy szerelt villanyt - minden rázott. Amióta a nulla és a védőföld mindössze egy helyen, az EPH csomópontban van összekötve és a fázison valamint a nullán folyik üzemi áram, a védőföldön üzemszerűen semmi, baj esetén hibaáram - azóta nincs gond. Az átszerelést követő első napon volt természetesen probléma - az apám által frissen bekötött villásdugóval, ahol a nulla és a védőföld volt felcserélve Nem kellett kalapács, csak a meglévő csövek, amin keresztül újra lett húzva minden. A FI relé is csak akkor működik jól ha így van kialakítva a hálózat, illetve ha a FI előtti és utáni nullák nincsenek cserélgetve....
Egy nagy épületben üzemeltet próbatermet, ahol erősítők, hangszerek vannak, sajnos, ami bevolt kapcsolva, az mind odaveszett.
Nem az ő bérleményében volt a hiba, hanem valahol a betáp környékén, személyesen még nem voltam a helyszínen, de vettek föl jegyzőkönyvet, a főbérlő állja a javítási költségeket. Nem is ez a gond, hanem az, hogy hogyan lehetne ezt a problémát elkerülni? Találtam a neten egy készüléket, ami figyel a nullszakadásra is, de nem tudom, mennyire lehet terhelni. Nincs nagy teljesítmény, de érdemes beruházni egy ilyen holmit? 15ezer az ára, ha jól működik, mindenképpen megéri - szerintem.
Már kétféle elvi alapon kaptál javaslatot...
De ha elmondanád, mi az, ami 15 eFtba kerül, akkor biztosan tudnánk arra is mondani valamit.
Csak úgy kíváncsiság végett ,melyik része az életveszélyes? A védőföld marad védőföld,a nullák cseréje csak annyit érint hogy a közös nulla nem csak ahhoz az órához tartozik amihez a FI relé (tehát nem a nulla és védőföld van cserélgetve) .Ezért javasoltam a 3 fázisút.Így a fázis meg a nulla áramok összege már egyezik anélkül hogy a bejövő fázisokat közösíteni kellene.(Igaz a két nulla vezetőt amik a lakásba mennek a FI után kell szétválasztani,és nem az eredeti helyen,ami esetleg némi problémát felmerít ,de szerintem ez nem okoz életveszélyt.
Szia!
Az ÉLETVESZÉLYT az okozza ha Nulla szakadás lessz! biztosan marad bekapcsolva fogyasztó , ennek a belső ellenállásán atjutva a 230V megjelenik minden fémtesten. Na ez" elég jó birkózó gép? !".tehát kerülendeő a N és PE tetszőleges csereberéje.....ráadásul sokkal valószinűbb a 10mm2 alatti szakaszokon mint efelett.
Szia!
erre az esetre nincs jó és szabatos megoldás ...Persze ha nem lenne benne motoros , trafós és kapcsolós tápú fogyasztó..!De akkor meg minek , az izzókat könnyű kicserélni, nem is drága...
sziaztok
10 16 mm2 alu kabel oszekoto huvelyt keresek de sehol sem talalok. torofejes vagy sajtolhato....valaki segitseg? elore is koszi
Azt soha nem írtam (ha igen bocsánat azt a hozzászólásom gyorsan töröltesd ki ,ha szólsz segítek) hogy a nulla és a védőföld csereberélhető.Ha erre valahol félreérthető utalást tettem szólj és megpróbálom kitöröltetni,vagy ha kitörölteted megköszönöm.
Ez volna az a készülék, de nem tudok róla semmit.http://www.elektroaruhaz.hu/node/199
Sok valóban az írásból sem derül ki, de én ugyanezt a a kategóriát ajánlottam másik két gyártótól, hozzátéve, hogy biztosan van a kettőn kívül is még, csak azokat nem használtam. A magyart hazafiságból lehet alkalmazni, a Merlin-Gerint meg azért, mert ismert márka.
Nem tudom, miért írja fórumtárs, hogy nincs jó és szabatos megoldás, mikor ezek a relék azok. Beállítható, hogy mekkora alacsony, vagy nagyobb feszültségnél működjön, aszimmetriát és fázissorrend-cserét is figyel, stb. Azzal a kisebb szépséghibával, amit mondtam, hogy egy mágneskapcsolóval meg kell fejelni még. A mágneskapcsoló akkor kerülhető el, ha a védendő berendezéseket együtt elbírja ezen kütyük érintkezője. Ami elvileg "segéd".
Oda van írva, 16 A.
Amit azért én tartósan nem tesztelnék egy 3 kW-os radiátoral.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |