Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR égetők

Témaindító: eastar, idő: Aug 21, 2014
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 56
(#) edison14 hozzászólása Júl 26, 2011 /

Helló. Most egy kis gondba ütköztem a programozóval kapcsolatban. Letöltöttem a frissített firmware verziót a programozóhoz és a benne levő README fájlban azt írja a csávó hogy ez a hardver csak atmega8-as vezérlőt támogassa valamint 18.432MHz-es kristályt használ. Ez nagyon furcsa mivel te is említetted, hogy az atmega8-as vezérlők 16MHz-ig működnek. Ebben az esetben mit lehet tenni? Itt a link a readme fájlhoz.
(#) san398 válasza edison14 hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

A readme fájl linkje a Te "C" meghajtódra mutat!
(#) edison14 válasza san398 hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Hoppá.

README.txt

(#) abcdabcd válasza edison14 hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Lehet működik túlhajtva is... pl az igorusb eredeti változata at90s2313-al is 12MHz-n ment, pedig az gyárilag csak 10MHz-ig van írva, hogy működik... állítólag az Atmega128 is megy valamivel magasabb órajelen is, mint amit az adatlap ír...
(#) zombee válasza edison14 hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Hello!

Azt nem említettem hogy túlhajtva nem működne, csak azt hogy az adatlap 16MHz-et ír.
Egyébként nálam a mega8 20MHz-en is ment, illetve a Doper változatomban 8L-es mega8(max: 8MHz) megy 12MHz-el hajtva...
A mega88-at pedig azért említettem mert a korábban belinkelt rajzon az is ott volt mint opció.
Szóval: tegyél rá mega8-at 18.xyz MHz-es kristállyal és ha mindent jól csináltál akkor működik.
(#) morgo hozzászólása Aug 5, 2011 /

Sziasztok!

Építettem egy egyszerű USBASP égető-áramkört, de nem bírok életet lehelni bele... Az rx és tx nincs bekötve, és programozó adapterrel próbáltam, több AVR-rel. Az adapter sorosporti égetővel hibátlan. Az adapterrel való összeköttetések 100x ellenőrizve lettek.
Az XP feismeri, megjelenik az eszközkezelőben, de az ExtremBurner, a Khazama, stb. nem tudják valamiért kezelni. Több *.hex-et is kipróbáltam (hasonló égetők firmwarjeit) de mindíg ugyanaz a hiba. Lehetséges, hogy a mega8 nem jó?
Mellékelek néhány képernyőmentést:
schematic pcb extremburner hiba khazama hiba
(#) edison14 válasza morgo hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Helló. A hibaüzenetek alapján a Khazama és az Extreme burner is tudja használni a programozót csak annyi a gond hogy nem ismeri fel a cél mikrovezérlőt. Tehát ellenőrizd hogy jól e kötötted össze a programozóval a kontrollert valamint hogy kap e a programozandó vezérlő tápot. Az is gond lehet hogy nincsen kristály az XTAL lábakon és kizártad magad az avr-ből. Ekkor kell építened egy jelgenerátort vagy 1MHz-es kristállyal próbáld meg feléleszteni.
(#) morgo válasza edison14 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Köszi a gyors választ.
Az összekötéseket már sokszor ellenőriztem, az adapter foglalatán megvan a táp, és úgy van kialakítva, hogy a kizárások elkerülése végett van rajta egy 4 megás rezonátor. A soros égetővel továbbra is tudom írni-olvasni az AVR-t. Rámértem az smd mega8 lábaitól az adapter IC foglalatáig az összeköttetésekre, nincs szakadás.
Éppen ezért nem értem a történetet. Viszont az első próba után derült ki, hogy az sck és a reset kivezetések fel vannak cserélve, ez kinyírhatta a programozóban levő mega8-at?
(#) csjoska válasza morgo hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Szia!

Nekem is volt hasonló hiba az USBASP-vel, de a kapcsolási rajzból látszik, hogy hiányzik 2 zéner dióda az USB adatvonalairól. Mellékeltem a helyes bekötést, a zener 3.3 vagy 3,6V-os legyen. Remélem segít.

usbasp.jpg

(#) csjoska válasza csjoska hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Elnézést, rossz helyre rajzoltam a diódákat. Mellékelem a helyes bekötést, és egy másik rajzot is, ami én is megépítettem (Atmega8-al).
(#) morgo válasza csjoska hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Sajnos ez sem segít...
Már ott tartok, hogy feladom,(kb 1 hete szenvedek vele) és összerakom sziva mester első AVR programozóját, csak nincs kéznél mosfet, majd a jövőhéten tudok rendelni. Vajon tranzisztorral életképes lenne ?
(#) csjoska válasza morgo hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Akkor sajnos nem tudom mi lehet a hiba. Én konkrétan a csatolt kapcsolást építettem meg erről az oldalról, és kifogástalanul működik (WIN7 64bit alatt is). A Tx, Rx vonalakat ki lehet hagyni, nem lesz annyira zsúfolt a NYÁK.

usbasp.rar

(#) edison14 válasza csjoska hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Helló. Azok a zener diódák nem olyan fontosak oda hogy ne ismerje fel a gép és ne tudj vele programozni. Próbáld meg azt amit írtam a PROGRAMOZÓDDAL SZERINTEM SEMMI GOND NEM LESZ! és ha lesz is akkor az valami elkötés vagy forrasztási hiba amit könnyen kideríthetsz egy multiméterrel. Programoztad már azt az avr-t amit most is szeretnél programozni vagy teljesen új. Tettél kristályt az XTAL lábakra?
(#) Hp41C válasza edison14 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Azok a zenerek nem a programozót védik, hanem a PC 3.3V -os USB csatoló áramköreit - Vannak olyanok, amik tönkremennek az 5V -os jelszintektől és lehetnek olyanok, amik hibásnak vélik a csatolt eszközt. A lényeg, hogy a diódák nem hagyhatók el következmények nélkül.
(#) morgo válasza edison14 hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Feltámadás!

Köszi a segítségeket, de végül is az avrdude-t cseréltem másik verzióra, és azóta működik a programozó.
Úgy gondolom, megérte több mint egy hetet szenvedni vele... Igaz, a nyákot kissé megviselte a sok próbálkozás
(#) Kiwy hozzászólása Aug 25, 2011 /

Sziasztok! Van valami különbség az ATmega8 és az ATmega8A között? Adatlapokat megnéztem, de nem találtam különbséget.
üdv, Kiwy
(#) edison14 válasza Kiwy hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Programozásilag semmi nincs közöttük. Más benne a mag (újabb), 2.7-5.5V-ig megy, míg a régi csak 4.5-5.5V-ig ment. Lényegében összevonták a mega8 es mega8L típusokat.
(#) Kiwy válasza edison14 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Köszi szépen a segítséget! Másik topicban is ugyanezt írták, szóval köszönöm a megerősítést!
(#) zombee válasza Kiwy hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Legközelebb légyszíves ne tedd fel ugyanazt a kérdést egyidőben két topikban, szerintem mind a kettőt ugyanazok az arcok olvassák.
Az én tapasztalatom az, hogy az A-sok teljesen kompatíbilisek. Most, az átmeneti időszakban mindig onnan veszem ahol a legolcsóbb, így néha a sima, néha az L-es vagy A-s kerül fel a paneleimre és eddig semelyikkel sem volt gond. Sőt, az A-s mega8 nekem szépen elműködik 24MHz-en(és 5V-on), míg a sima csak 20-at bírt...
(#) mikrofarad hozzászólása Szept 4, 2011 /

Üdv!
A mellékletben csatolt AVR égetőt használnám, de nem működik se BASCOMban, se WinAVR-ben, se PonyProgban, nem ismerik fel. A mikroproc. ATMEGA8-A PU, az égetőt stk200-nak állítom be, a kábel kb.1m,mi lehet a baj??
Biztos valami egyszerű dolog, de még nagyon kezdő vagyok, ez lenne az első AVRes kapcsolásom. :no:

Égető.jpg

(#) dB_Thunder válasza mikrofarad hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Pedig én is használtam ezt az egyszerű égetőt a PonyProg alatt, de be kell állítani melyik kimenet hova megy:
Idézet:
„AVR ISP (STK200/300) parallel port interface

The best way to perform AVR ISP programming. It works even in low voltage systems (3V). To select it choose "AVR ISP I/O" or "AVR ISP API" from the Options - Setup menu and the parallel checkbox.

A második probléma lehet az 1 méter kábel. Az nagyon hosszú, inkább 30 centit javasolnék.
(#) zombee válasza mikrofarad hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Az 1 méteres kábellel SEMMI probléma nem lehet: nekem 2 méteres, és egy 5 méteres toldóval is ment.
Egyszerűen rosszul építetted meg a programozót, ezzel soha nem fog működni!
Ugyanis kifelejtettél két átkötést! Ezeket is össze kell kötni a nyomtatóporton: 2-12; 3-11;

A rajz pedig - bocsánat - fércmunka. A nyomtatóportos bekötés korrekt(leszámítva a két átköés hiányát),
de egy számozást is megérdemelt volna. Így elég könnyen össze lehet cserélni a két végét,
és akkor mehet az indián-kommunikáció. Csatolom a sajátomat. Ez tuti menni fog STK200-ként!

avrisp.gif

(#) mikrofarad válasza zombee hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

A Pony Progban
Idézet:
„Test ok”
, de
Idézet:
„Device missing or unkown device (-24)”
. Mi lehet a baj?
(#) zombee válasza mikrofarad hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Tápot kap az AVR? PonyProg lett kalibrálva?
(#) abcdabcd válasza mikrofarad hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Nem lehet, hogy olyan avr-t próbálsz használni, amiben a fusebitek már átállításra kerültek, és így külső oszcillátor nélkül nem érhető el?
(#) mikrofarad válasza zombee hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

1.Igen,kap stab. 5v-ot
2.Igen kalibráltam
(#) mikrofarad válasza abcdabcd hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Az AVR vadonatúj, a boltos akkor rendelte.
(#) zombee válasza mikrofarad hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

A programozót úgy építetted meg ahogy a #1057832-ben írtam? Biztos nem cseréltél fel semmit?
(#) zombee válasza zombee hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Méregess a programozólábakon programozási kíérlet előtt-közben-után.
(#) mikrofarad válasza zombee hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Teljesen ua.
Következő: »»   10 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem