Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Helló igen még aktuális még nem döntöttem. Nem kell nagyra gondolni kisebb kültéri hangosításra meg van egy kis termünk tényleg nem nagy ott szoktam bulikat tartani. Erre kellene nekem. Csak a minőséget szeretem azért gondolkozok ezekben a hangszórókban.
Az a baj, hogy az elejéről kéne kezdeni, mert alapvető problémák vannak, mindent a wattokból ítélsz meg, de az nem vezet sehova.
Tehát, a piros szélű PP membrános MNC igazán jól nem fog szólni, bármilyen dobozba is teszed, mélyben mindig kiemel, ha 20-25 literes zárt dobozba kerül, akkor ez kevésbé érezhető, úgy talán a leginkább elviselhető a hangja, és talán még alkalmas is lehet zenehallgatásra nagy kompromisszumokkal. Reflexként kb. 35-40 literes doboz kell, és ha az a cél, hogy elfogadhatóan szóljon, akkor kb. 40Hz-es hangolás hozzá. A többit (közép és magas) konkrétabban ismerni kéne ahhoz, hogy választ tudjak adni, kevés az információ. Amit nem tartok jónak, az a háromutas rendszer, kezdőként belevágni nem érdemes, jobban jártál volna kevesebb, de használhatóbb hangszóróval, akár kétutasként is. A SÁL váltók gyakorlatilag semmire nem jók, csak arra, hogy fölöslegesen terheljék az erősítőd, mivel a rossz tervezés miatt többnyire leejtik az impedanciát a középtartományban, illetve az érzékenységet, és a T-S paramétereket is rontják, a magas DC ellenállású tekercsek miatt. Nem jó ötlet használni ezeket, inkább érdemes neked összerakni alkatrészekből.
Háááát, az MNC-vel sem jössz ki jobban, a középtartományuk ezeknek a hangszóróknak elég rossz, 1k körül-fölött már nagy hibák szoktak jelentkezni torzításban, és átvitelben is. Viszont a mikroshopnál sokkal jobbat nem lehet találni ezen az áron.
Hangszóró elhelyezésnél az előlapon minél közelebb kéne kerülni egymáshoz a magasnak és a mélyközépnek, illetve a magasat, még ha kissé irányított, akkor is illik eltolni oldalirányban legalább pár centivel. Így sem lehet majd jól összeváltani a két hangszórót, mert az MNC 5k alatt nem használható érdemben a mély pedig 1k fölött problémás, szóval kicsit (nagyon) hullámos lesz az átvitel közép- és magastartományban, sok nem oda való rezonanciával. Feszesebb mély az meglesz, kb. 50 literes dobozban lehet használni ezt a 30-as MNC-t, kb. 45-50Hz-es hangolással. Dinamika az nem lesz, ahhoz jobb hangszóró kellene, nagyobb mechanikai terhelhetőség, és jobb mozgórészek, jobb T-S arány (ami nagyobb érzékenységet jelentene, jobb mélyátvitellel)
Gondolom kétutas lenne, de ha még nincs meg a hangszóró én is ugyanazt javaslom, inkább az olcsóbb ß12A-t a delta helyett, az könnyebben használható-váltható, és picit jobban terhelhető mechanikailag.
Igen 2 utast szeretnék. Egyébként erre gondoltál?Bővebben: Link
Üdv.Van két db 50 literes ládám(a belseje,a falak nelkul).Most van benne egy egy db MNC noir 1 20cm es egy egy piezzo. Most reflex ladanak van megepitve.Ez a ket alkalmas lehet valamifele hangositasra? Egy egy sima tda7294 el es egy hiddal ami egy nagy melynyomot fog majd halytani.Esetleg a ladaba mekkora hangszorot ajanlottok.Annyit hozzafuznek hogy Romaniaban lakom szoval en csak egy helyet tudok ahonnan lehet rendelni hangszorokat(mivarom.ro bocs a reklamert)
Igen, ez lesz az, jobb kétutashoz, és valamivel több mélyben is.
Elsőre 50liter, 50Hz-es hangolás tűnik jónak, de a végleges válaszhoz tudni kéne azt is, hogy mekkora terhelhetőség kell, milyen erősítővel használod.
Esetleg más típust más boltból hasonló árban? Nekem végül is mindegy,csak egy helyről legyen. A legjobb az lenne,ha Szlovákiában megrendelhetném,de ha itt nem találok megrendelem külföldről. Akár eBay is szóba jöhet,de ott valószínűleg horror lesz a posta...
Ezzel szeretném használni vagyis egy ugyan ilyennel. Bővebben: Link
Akkor maradhat az 50 liter, 50Hz. Esetleg 60l-ig lehet felmenni, 45Hz-es fb mellett.
Már csak valami 3k-tól működő magas kell.
Értem ok és tudnál egyet ajánlani? És reflexcső méretet tudnál még nekem mondani?
Nem én kezdtem el építeni, csak mondjuk úgy félbe lett hagyva és átvettem.
Addig meddig kötögettem, hogy arra jutottam én is, hogy a sal váltó ki fog esni, helyette a jól bevált(?) alul-felül áteresztő szűrőket fogom alkalmazni)szerintem, de szólj ha marhaságra készülök.) Ha jól értelmezem, akkor arról van szó, hogy ha nagyon nagyot fog dübbenni é szólni a kis MNC, akkor viszont minden más zenei stílusra használhatatlan pocsék lesz a hangja, a doboz miatt. Akkor csak arra az elképzelésre jutottam, hogy idővel fogok szerezni valahonnan egy nagyobb mélynyomónak való hangszórót és azt fogom még párhuzamosan bekötni ez alá, nagy reflexes dobozban, és ki-be kapcsolósra csinálom, hogy csak akkor szóljon ha azt a zene megkívánja tőle.. -Annyit még szeretnék megérdeklődni, hogy a hangszóróknál a WATT jelentheti-e azt, hogy mennyire fog melegedni a végfokozat? Azt figyeltem meg, hogy ha a 150Wattos hangszórókat csatolom a végfokra nem melegszik annyira mintha a 300W-os hangszórót. Persze lehet csak én gondolom, hogy ez az oka a dolognak, közben meg egész más. Leginkább ezért Wattban mérek mindent. De aztán olvastam itt valamelyik topikban , hogy érdemes sokkal nagyobb teljesítményű hangszórót kötni rá, mint amekkorát maximálisan a végfok le tud adni.. Szóval most elvesztem a dologban eléggé.
Üdv.Nagyon megvogott két ládaterv.Méghozzá a tölcséres es a másik nevet nem tudom de van rola egy kep.Mekkel tudok jobban kulteri hangositasra.Mondjuk annyit hallotam hogy lehet hogy a tolcseres mert zart az egyik resze es megfogja a hangszorot...ez igaz vagy sem nem tudom.Meg hogy egy ilyen jol szoljon mekkora hangszoro kell bele? Keresek hozzajuk valami erosito kapcsolast merthat gondolom egy hid nem hajtja majd meg annyira.
ASD 1001 tölcséres pl? Csak azért mert az olcsóbb APT magasaik nagyon határesetek ebben a helyzetben, 4-5k a legalsó határ, ahol még használhatók.
Reflexcső kb. 110*100-110mm, de ezt igazából meg kéne mérni összerakáskor, ha eljutottál odáig, majd visszatérünk rá.
Az mnc és egyéb hasonló hangszórókra írt terhelhetőség adatok lényegtelenek, mert kb. a fele sem igaz kategóriába tartoznak.
Az erősítő terhelésfüggően melegszik, ez pedig a hangszóró hangfrekis tartományba eső impedanciájától, és az adott hangnyomás eléréséhez szükséges bemenőteljesítménytől függ. Másképp leírva, alacsonyabb érzékenységű hangszóróval ugyanazon hangnyomás mellett valószínűleg jobban melegszik majd az erősítő. Illetve a nagyon magas induktivitás is okozhat gondot, gerjedés veszélyét hordozza magában, ha az erősítő kompenzálás nélkül egy mélyhangszórót önmagában bekötve, sok mH-t kap a kimenetére. A bevált szűrők nem tudom, milyenek nálad, de mindig a hangszórókhoz-dobozhoz kell igazítani a váltást, a SAL kész univerzális váltóit viszont tényleg jobban jársz, ha kihagyod.
Megmaradok annal a hangszoronal amit tettem keppel.Egy hiddal meghajtva.Elnézést kerek a feleslegesen irtam a forumba.
Hali! Örülök hogy "előkerültél"
Egy szintis zenész cimborámnak készülök megtervezni majd elkészíteni egy kicsi (egyszemélyes) de hatékony 2.1-es hangosítós rendszert. Topok: Em.Beta 12A, FS audio comp 34S driver. A szub pedig kérdéses. A sal PA 40100 szerinted milyen lenne 1. rendű bandpass-ban? A BBpro val nézegettem, de nem jutok vele dűlőre. Mindenképpen a 40100-at szeretném felhasználni, hordozható méretben. 400W-os d-osztályú erősítő fogja hajtani a szubot, a topokat pedig 7294 híd. Mindegyik láda aktív lesz. Van valami jó ötleted? Gondolkoztam még az LW-1203 mély-középen is:Bővebben: Link Mi a véleményed róla?
Én annyira nem erőltetném az FS dolgokat gyakorlatilag semmit nem lehet tudni róluk, még annyit sem, mint az Eminence hszekről.
A SAL PA majd akkor derül ki, hogy mire lesz jó, ha megmérted, addig nem lehet tudni. Nálam ilyen mérés van elmentve: Name: !pa40 Company: SAL Fs = 43,44 Hz Qms = 19,47 Vas = 116,1 liters Cms = 0,0993 mm/N Mms = 135,1 g Rms = 1,894 kg/s Xmax = 4, mm Xmech = 6, mm Sd = 907, sq.cm Qes = 0,637 Re = 6,6 ohms Z = 8, ohms BL = 19,55 Tm Pe = 200, watts Qts = 0,617 1-W SPL = 93,73 dB Ui: Örülök, hogy hiba nélkül leírtam a nevem a reglapon.
Kb ilyesmi az enyém is. Még mindig bazi nagy doboz kell neki...
Sziasziasztok!
Szeretnék csinálni két mélyládát. Házibulikra szeretném használni. Nem szeretnék PA cuccot( abbol van elég) valami gumiperemes, autós vagy valami hasonló mélyhangszóróra gondoltam. Amit elvárok tőle, mélyre menjen le legalább 50 hz re, és hogy szépen lehessen érezni az erejét. Nem szánok sok pénzt rá, max 15000ft/ hangszóró. Szeretném ha adnátok néhány tippet hogy mégis hol kezdjek neki. Eddig ezekre gondoltam: MAGNAT XPRESS 12, MNC Penta, MNC big bull. Nincs nagy elvárásom a hangminőségétől, csak 50-150hz ig használnám, ami szánit, hogy szép telt, érezhető mélyhangot keltsen.
Az a baj, hogy ezeknek szobában csak közelről "lehet érezni az erejét", nem házibuliba valók.
Az 50 Hz-et bármelyik normálisabb PA cucc is tudja, az igazi szubnak 40 alatt is jól kell nyomnia. Csinálj inkább egy db normális szubládát, mélytartományban úgy sem kell sztereó. Az elhelyezhetőség is jobb lenne...
Igazed van! De azzal nem, hogy ezeknek csak közelről lehet érezni egy erejét. Egy havernak van egy 12colos Pioneer 20literes reflex ládában és egy 5*10es teremben akkorát szólt, hogy a nadrág majdnem leesett rólam.Mit értesz ez alatt: egy db normális szubládát? Mit ajánlasz?
12"-os és 20 literes reflex?
Tuti hogy reflex? Kiváncsi lennék hogy hová van hangolva, de túl mélyre nem hiszem. Ha az tetszik, szerezz be egy olyat
... és Bassmester!
Nem szeretnék tolakodó lenne,de ha egy mód van rá tudnátok nekem segíteni? Nincsenek túl nagy igények: legyen hallgatható és menjen 90 dB fölé és jó lenne ha 20 ezer forintba beleférne a két mély. Húgocskám 18-asán tenne jószolgálatot,azért ilyen sietős. Nagyon megköszönném a segítségeteket! Üdv Krisztián!
Tuti hogy reflex, 10cm átmérőjű a cső és kb 15cm hoszú. Az igazából autóba való, és a gyári ládájában van. Valami régebbi kiadás.
Talán ezzel lehetne tenni egy kísérletet: Bővebben: Link Legalább textilszéle van, és ha nem is érvényes rá tökéletesen a gyártói adatsor, de a fele legalább igaz. Nomeg az árba is belefér még.
Végül is elképzelhető. Ezek az autós cuccok eléggé "speciálisak"
Hallottam már én is pici autós szubot (Clarion-t) szobában, ami meglepően szépen szólt, de a hangerő az számomra mást jelent, nem azt amit az produkált. Persze kocsiban biztos jobb, nem véletlenül oda való.
Ezeket én is nézegettem a BB-vel a napokban. Gyanúsan hasonló dolgok jöttek ki ez és az LW.. változat között.
Szerinted Xmax-nak mennyit lehet beírni? Mert megadva nincs és csak besaccoltam egy 4,5-et Talán 94 dB-t ez is tud...
Nagyon jó! Csak még pár kérdés,aztán tényleg megszűnök. Hogy tudom kiszámolni,hogy mekkora doboz,ill. cső fog hozzá kelleni. Magasat milyet ajánlasz hozzá?
Elvileg táguló duplatölcséres cső.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |