Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektromos dobszerkó
Üdv mindenkinek!
Tudom, hogy a tulajok nem szoktak kérdéseket feltenni, de az admin is ember ![]() Naszóval. Elektromos dobszerkót akarok építeni, és elmondom mi a tényállás. Néztem áramköröket, és ez tetszett meg a legjobban: eDrum De sajnos ennél nincs ott a pic-be égetendő asm forrásfile. Csak a hex. Ezért építek inkább egy sajátot... Az érzékelés Piezo-val csinálnám, a bevitelt meg egy multiplexerrel figyelném, amit a PIC irányít. Ez így mondjuk egyszerű is lenne, de két bökkenője van az építésnek... Nem tudom, hogy milyen jelet kell a MIDI portra küldeni, a másik, meg hogy azt is meg kéne oldani, milyen erőset ütöttél rá. A piezó ezt meg is teszi, de a PIC-el én ezt hogy tudatom? Van rá ötletem, de arra még a 16F877 nek a bemenetei is kevesek lennének ![]() Valami eygszerű, és jópofa megoldást keresek... Jó fejtörést. Üdv. Topi. ![]()
Ha jól tévedek, akkor ezt billentyűs hangszereknél úgy oldják meg, hogy 2 érintkezőpár van minden bill alatt, valahogy úgy mint a digitális fényképezők expozíciós gombjánál: előbb az egyik zár, utána a másik. A hangszer logikai ák-ja a két kontakt közötti millisecundimokat figyeli, vagyis minél kevesebb az idő, annál erősebbnek ítéli a billentést. Hogy ez segített-e nem tudom.
Hello Topi!
A MIDI-port tul.képpen egy soros port, ami 31.25 kbaud-os sebességgel kommunikál. Ez jó, mivel a PIC-ek többségében van soros port. Csak a sebességet kell beállítani... A kommunikáció egy START bit-tel kezdődik (ez mindíg 0), és egy STOP bit-tel végződik (mindíg 1). Vannak "parancs" byte-ok (pl. hangjegy bekapcsolása [Note On], kikapcsolása [Note Off], ...), és adatbyte-ok. Pl. egy Note On parancs után ki kell küldened a billentyű "számát" (max 127 bill.), és hangerejét (szintén max. 127). Ez össz. 3 bájt. Azért "csak" 127, mert a 8. bit különbözteti meg a parancs és adatbájtokat (parancsnál a 8. bit 1, adatnál 0). Van néhány nagyon jó kis táblázatom a MIDI standard üzenetekről. Ha kell becsomagolom és elküldöm neked. Ill. van példaprogramom, igaz billentyűhöz, de talán ez is ad némi segítséget. Az ütésérzékenység megoldható a PIC belső A/D konvertereivel, "alapesetben" 8 (egyes PIC-eknél 10), esetleg 16 csatornára kibővítve(analóg multiplexerrel). Az AD konverzió után kapott értéket pedig máris küldhetjük a MIDI portra... Sokat foglalkoztatott ez a téma. Amit eddíg nem sikerült megcsinálnom az a Pitch Bend, de dobnál erre nincs is szükség ![]() Ha gondolod szívesen segítek a témával kapcsolatban (ha tudok ![]() Üdv.:Kaninjo
Hello, hol tart a project ? Miért is nem jó az A/D konverter ? Mármint gondolom erre gondoltál mikor azt írtad kevés... de ha jól tudom 8 darab van a PICben... az nem elég ? Akkor meg úgy emlékxem microchip árul A/D konvertert ami vagy SPI vagy I2C -sin rendszeren csatlakozik a pic-hez és akkor már szerintem elég lesz... nem ?
Sziasztok!
Ahogy nézem csak 3 évvel vagyok lemaradva a témában. Pc-n keresztül zenélek és szükségem lenne hozzá egy elektromos dob szerüségre, amivel midivé tudom alakítani a leütéseket. A szofveres része meg van és egy usb-s joystickon keresztül működik is, amivel csak az a baj, hogy egy megadott értéket tud jelként átalakítani. Sajna nem vagyok elektronikai szakember, ha a gombok helyére piezót forrasztanék az is küldene jelet, vagy ez hülyeség? ![]() ![]() Tudnátok ebben segíteni nekem?
Itt egy új MIDI dobgép projekt Atmega8 és Atmega32-höz.
http://www.megadrum.info/ Sokkal egyszerűbb, olcsóbb nem kellenek potik bele. LCD is elhagyható + gombok is, mivel van progi hozzá (PCről belehet állítani) Lehet hozzá egyszerű USB átalakított csinálni. Egyszerű LPT portos programozója van az atmegának. Televan extrákkal pl lin/log/exp alakítás, config mentés, Sw-es gain állítás.. 2 IC és a többi passziv alkatrész. Áramkör Firmware Bemenete USB átalakító Programozója Müködés közben: (béna dobossal) ![]()
Persze nem kellenek hozzá profi pad-ek, telefon könyvek is megteszik:
http://youtube.com/watch?v=8s-0oDZOBiA
Sziasztok! Én még kezdő vagyok az elektronikában, (még csak pár dolgot csináltam) , de nagyon megtetszett ez a dobszerkó és egyserűnek tűnik (golnolom nem az).
![]() ![]() ![]() ![]()
És még azt szeretném megtudni, hogy az USB átalakítónak az ic je milyen típusuú? És USB-n keresztül ugye lehet vele zenélni is és nem kell hozzá MIDI port? Meg hogy a dob hangokat honnan szedi? Azt a progija mondja meg neki hogy milyen hangot adjon ki vagy kell hozzá még valamilyen cucc a pc re ami a hangokat adja?
Szervusz Topi!Engem Lacinak hivnak és olvastam erről az elektromos
dobszerkórol,ami téged is érdekelt.Én bár kezdő amatör létemre de szeretném ezt összerakni,megépiteni mert jelenleg is dobolok de a normál akusztikust a hang ereje miatt és a hol lakásom miatt nemtudom használni.Van egy két dolog ami számomra nem egyértelmü,bár lehet,hogy csak nekem ezért szeretném a saegitségedet kérni!például,hogy van a rajzon az USB ext 1.1 csatlakozás ami ugye látszik is,hogy 6 pólusu.Na pl.ez milyen mert amit jelenleg is ismerek(2 usb fajta)annak csak 4érintkezője van meg a test.Illetve még,hogy esetleg te meg-e csináltad a nyák rajzát és ha igen akkor el e tudnád küldeni nekem?Előre is köszönöm ha veszed a fáradságot segiteni egy ilyen lelkes de kezdetleges amatörnek..Köszönettel:Bancsi László.
Hi!
Az edrum.info oldalon kétféle nyákterv is megtalálható, az egyik külön veszi az analóg és a digitális részeket, így bővíthető több analóg panel megépítésével, a másiknál egybe van építve a digitális egység egy analóggal, így csak nyolc csatorna van, nem bővíthető, viszont csak egy panelt kell összerakni. Bővebben: Link USB csatlakozást nem látok a rajzon, melyikre gondolsz? (Van egy digitális csatlakozása, de az négypólusú.)
hát nem most volt már az utolsó hozzászólás ebben a topicban, de én kérdezek.
nem vagyok az elektronikában nagy guru, szóval egy teljesen hülyeséget kérdezek. a helyzet az, hogy van egy kis banda, csak pénz nagyon nincs dobra, meg akusztikust nem is lehet, mert egyszerűen kicsi a hely, ahol próbálunk, túl hangos lenne, halkan meg nem lehet pörgetni ![]() így gondoltam elektromos dobra, aminek tudom szabályozni a hangerejét. igazából az egészet nem tudom elképzelni hogy hogy működik, meg hogy hogyan tudnám megcsinálni (elkészítésben tudok segítséget kérni). talán PIC? ami "felveszi" az ütést az piezo? hogy? nemtudom elképzelni tényleg ![]() bármilyen ötletet szivesen várok. jah és még annyi, hogy úgy szeretném, hogy ugye van a dob, van gondolom egy ilyen doboz amiben az elektronika, abból meg nyomás az erősítőre. ![]() előre is köszi ![]()
Sziasztok!
Én most építettem meg egy MegaDrum-ot. Még hosszasan nem teszteltem. Eddig Padtech dobfelszerelsét használtam Roland TD6 aggyal, de szükségem volt bővítésekre (idő közben lassan bővült a szerkó) Aki elektromos dobok építésébe fogna, nagyon ajánlom a megadrumot. Ha már PIC-ekkel foglakoztál és szeretsz programozni akkor nagyon jó áron összerakhatod, és hihetlen sokat tud. Én speciel most nem értem rá, nem volt PIC-es tapasztalatom, és rendeltem egy Synthex alap kitet, és abból raktam össze. Én szoftvernek BFD2-t használok hozzá, ami nagyon sokat tud (csak a gépem 3 giga memóriája kevés neki). Amennyiben megelégedsz olcsó gumi vagy gyengébb kinézetű padokkal, nagyon olcsón szereszhetsz használtan régi simmons vagy egyéb padokat. Esetleg összerakhatsz (szinte brámilyen 300 ft-os piezo jó). Ha van akusztikus dobod azt is olcsón átalakíthatod (e-drum-for-free, vagy ebayről lehet rendleni sokféle triggert), akár kultúráltan kettéfürészelheted a dobtesteket és kétszer annyi cuccod van. Ha olcsón jót szeretnél akkor ajánlom a Kit-toys cintányérokat (nagyon fazsa kinézetük van és fele az ára a padtech és yamahahoz képest, rolandnak pedig harmada), és a rendes dobtestű Millenium padokat (ezeket itthon nem lehet kapni, thomann.at). Topi és mások akik érdeklődnek a téma (elektromos dobolás vagy elektromos dob) iránt, azoknak szívesen válaszolok kérdéseire.
Hali! Syntex alap kitet honnan lehet rendelni? x) Már csak kínáncsiságból
![]()
Sziasztok! Azert irtam erre valaszkent, mert nekem ez a cucc nagyon tetszik, szeretnem is megepiteni, viszont az itt levo linkek egyike sem mukodik mar, es meg az is baj lehet hogy nem ertek semmit az elektronikahoz :o)! Ha valaki tudna nekem reszletes tervet kuldeni hogy lenne celszeru elkesziteni azt nagyon megkoszonnem. (ha lehet akkor a pcd-t is, mert azzal sem boldogulok) Elore is koszi. Mail: martuszdkukacfreemailponthu
Sziasztok,
engem is érdekelne a dolog, igazából kezdetnek az edrum.info pearl-je is megfelelne, de láttam, hogy MegaDrum-ot meg lehet rendelni. Érdeklődnék én is ennek a mikéntjéről, és főleg az áráról. Ha túl borsos, inkább neki látok, csak ugye minden kezdet nehéz... ![]()
Hali Laci!
Légyszi segíts meg egy infóval ha itt vagy. A TD6-os vonalkimenete elhallgat ha bedugod a 3,5-es fejhallgató Jack-et? Hogyan lehet megoldani a monitorozását? Egy kis dob monitort építek a dobosunknak, de még nem kaptam tőle értékelhető válasz a fenti kérdésre ![]()
Sziasztok építettem egy elektromos dobot de nem tudok belőle hangot kicsikarni. A gond annyi, hogy csak midi out kimenete van. Van egy yamaha psr-300 -as szintim van midi in és midi out csatlakozója is. Ezzel gondoltam, hogy működik majd. Működik is a bemenetre kötve csak az érzékelőkkel a szintin tudok játszani.Elvileg a számítógép game portján is lehetne használni de ott sem működik pedig a midi outján jön jel ki. Szívesen várok minden tanácsot. a leírás az epe magazin 2007.12 és 208.01 számában található. innen lehet letölteni.
Bővebben: Link
A 16f88 asm-e és hex.
Kész a vezérlő igaz csak 7 pados de tökéletesen működik. Bővebben: Link És még kettő nyomógomb hiányzik!!
Készül a dobhoz a lábgép!
Ez a végleges verzió! Bővebben: Link
Sziasztok! Megépítette már valaki ezt?http://www.edrum.info/ Ha igen akkor jelezze már ha lehet kellene egy pár infó ezzel kapcsolatban. Köszönöm! Én most fogtam hozzá!
Sziasztok van egy millenium mps100 dobszerkóm. Most az a helyzet, hogy ez nem gumilapos hanem hálóbőrös ami azt jelenti,hogy a piezo a hálóbőr alatt van közvetlenül.Az a bajom,hogy mindig eltalálom a piezot nem lehet nem el találni és mindig eltörik így gyengén fogja a jelet vagy letörik a forrasztásnál.Az a kérdésem,hogy lehetne megcsinálni úgy a dobot,hogy ne közvetlenül a hálóbőr alatt legyen a piezo hanem jóval alatta és mégis ugyanúgy fogja a jelet? Vagy bármilyen megoldást elfogadok. Nagyon megköszönném a segítséget.
Sziasztok!
Hálás lennék ha valaki tudna segíteni. A megadrum Atmega32-es hex-e érdekelne. Sajnos fizetős (már). "Hála a nyerészkedőknek." Otthoni használatra. Köszönettel:Blaci
Szpisti-nek!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |