Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Nos, egy 200W-os táp 12V-os része, jó, ha 8A-t bír (bár ezt általában rá is írják), az max egy fejegységnek elég! Azzal az erősítőd 50-60W-nál megáll.../12V-ról, nem 14,4-ről// Másik az, hogy a PC táp alapállapotban jó, ha eléri a 12V-ot, a 8A-es terhelésnél már inkább csak 11V-az a 12V! Vagy több PC táp, vagy normális trafós! Pityu
Köszönöm a válaszokat azértis maradnék inkább a tápegységnél mert ha abbol beszerzek mondjuk egy 400W osat az már ahogy néztem jólenne ez egy ideiglenes megoldás azértis nem veszek egy trafót(ami kb annyiba kerülne mint maga a vég volt) inkább egy nagyonn pc tápban gondolkodtam. PC tápoknak nemlessz semmi baja ha párhuzamosan bekötök 2-t az erősítőnek?
bocsi nem olvastam végig a témát..
köszi a segítséget
Üdv ismét!
Sikerült szereznem egy 300W os COGEGEN tápegységet és azt szeretném hidalni a kis 200Wos tápommal (a codegen 16A a 200W-os 10A terhelhető) schottky diódával/diódákkal. A diódák egy tápegységől származnak (MOSPEC S20C40C). Azt szeretném megtudni hogy miként lehetne őket bekötni hogy elbirja az erősítőm áram felvételét.
Szia!
Akkor majdnem jól megsaccoltam, hogy 8A-t bír a 200-as... A 40V-os, 20A-es diódáid jók is lennének, párhuzamosítani kell diódánként a két anódot (szélső lábak), mert csak úgy 20A a 20A... Hűtsed is a diódákat! Most jön a bibi, én csak egyforma árambírású tápokat kötnék párhuzamosan, mert kiegyenlítetlen lesz köztük a terhelés, ráadásul , csak fel kéne őket húzni vagy 13V-ra, mert a shottky-kon esni fog fesz!. Na mindegy, majd kiderül... fogsz vagy 4 szál sárgát táponként, és 2-2-őt rákötsz egy diódára, a másik táppal ugyanígy. Ha a diódákat közös bordára teszed, akkor a borda lesz a plussz, és táponként vagy 4 feketét összeközösítesz, a tápokat összekötöd vele, és így a közös 8 fekete, és a diódák hűtése között megkapod a "12 voltodat"... Pityu
Köszönöm mihamarabb megcsinálomDD
És hogy lehetne 13voltra felhúzni? Idézet: „És hogy lehetne 13voltra felhúzni?” Na ne..... Üdv Inhouse
Üdvözlet lenne nekem egy JVC KS-FX240 rádiós erősítőm autóban és megszeretném tudakolni hogy hogy tudom hálózati feszültségre kapcsolni 200mA és 12 V os 4x40w-ot bír el
Sziasztok!
Az autós végerősítőm nagyon búg ha hálózati tápra kötöm,több puffer kondít próbáltam de nem jutok eredményre.
Szerintem földelési probléma.
Szia! Milyen végerősítőd van és milyen pufferekkel próbáltad?
Szia!
Auto Sound AP 25/4 HiFi-Amplifier (TDA1515) 220/15,5v 160VA tafó 2x1000mikrós kondi.Az 50Hz jól hallható de ha akkuról üzemeltetem tökéletesen tiszta.
A 2x1000µF sajnos kevés, egyszerű (nem low-esr) kondiból akár egy nagyságrenddel is több kellhet. A 15,5V remélem a kondenzátoron mért feszültség, 12VAC szekunder után.
A huzalozás is fontos. Közvetlenül a kondenzátor lábaira kösd az erősítő felé menő tápkábeleket. Gyakori hiba, hogy a pufferek egy kis vezeték toldást kapnak, ezzel tovább növelve belső ellenállásukat.
15,5V a trafó kimenet,diódák után gyenge 15V=,kondik után 18,7 terhelés nélkül,erősítővel 18,4 de nem max. kivezérlésnél.Ha jól gondolom le kell tekernem a trafót?
Le bizony! Rendes kondival ebből 20VDC lesz. Az IC terhelés alatt max. 18V-ot bír az adatlap szerint. A 15,5VAC-ból egyenirányítva, pufferelve - a terheletlenül mért 18,7VDC gyanúsan kevés. Ott valami egyéb probléma is lehet.
Nekem a két kondi is gyanús,(tudom nem a méret a lényeg) akkorák mint radír a ceruza végén,de értékre ez van ráírva.Holnap trafó tekerés lesz.Köszi a tippet!
A kondit biztos le kell váltanod. Bővebben: Link
A probléma megoldva Trafó 13,5V AC lett,kondik lehető legrövidebb lábakkal forrasztottam,3x1000µF üresen 18V DC terhelve az erősítőn 16,6V közepes kivezérlésnél (szomszédok örömére Köszi a segítséget!
Üdv!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy egy mikro trafó megfelelne-e autós erősítő hajtására? Primer maradna csak a szekundert tekerném át...
Szia! Úgy tudom a primer menetszámot is ajánlott növelni, de a pontos válaszért írj a trafós témába: Bővebben: Link
Sziasztok! Régebben én is sokat küszködtem vele hogy tudnám hálózatról járatni az autós végfokomat. Az eredmény egy 300Wattos ATX pc táp lett. Egy 2*125Watt (hídba van kötve: 300Watt) erősítőt hajt amire 420 Wattnyi hangfal van kapcsolva. Kifogástalanul működik, mélyet tisztán adja semmi problémám sincs vele ráadásul hozzá sem nyúltam a táphoz. Ha valakit érdekel teszek fel képeket. Remélem valakinek segítettem.
Erről egy vicc jut eszembe:
Első randi, Fiú: Mit mondanál arra, ha letépném a bugyid és elvenném a szüzességed? Lány: Varázsló vagy! Üdv Inhouse
Szia!
Szerintem is varázsló vagy! Miért? Egy 300W-os táp a 12V-os ágra max 10-12A-t képes kijuttatni, ez az autóserősítődön max 150W felvett teljesítményt jelent, amiből, jó ha 100W-ot le is ad... Arról nem is beszélve, hogy én eddig csak 500-750W-os tápoknál láttam olyat, hogy a 12V-ja a PC tápnak, valóban 12V lett volna, elterjedtebb, inkább a 11,8, 11,6 max kimenőfeszültség... Hát még a max áramfelvétel környékén! Ne keseredj el, te jó ha 90-100W-al hallgatod az autós erősítődet!
Egyébként több helyen is olvastam hogy az autós végfokok 11,5 és 13,5 V között működnek. Lehet hogy nekem ezek szerint valami különleges erősítőm van mert a pc tápon ugye mint mondtad 11,4 V az alap feszültség és nekem használat közben nagyobb hangerőn van hogy 9,6 V -ig is esik a feszültség de a végfokot egyáltalán nem zavarja. (Nem halkul, nem torzít) Akkor lehet hogy ez valamiben eltér a többitől? Egyébként hogy erősítene ki 90-100watt 2db 120Wattos Sony állóhangfalat + hídba egy 200Wattos mélyládát ?
Látod, hogy nem olyan jó átalakítás nélkül, leesik a feszültség, ráadásul a multiméterrel nem is biztos, hogy a minimumot látod, épp hol vesz mintát, a tüskéket nem látja a műszer.
Ha ennyire nem változik, akkor lehet, hogy szabályzott a tápja az erősítődnek és szerencsédre még nem tilt le. Idézet: „Egyébként hogy erősítene ki 90-100watt 2db 120Wattos Sony állóhangfalat + hídba egy 200Wattos mélyládát ?” Egy 300W-os táp? Sehogy. Több szempontból sem. A 300W a maximum kivehető teljesítmény, az összes feszültségen. Tehát csak a 12V-os rész megában nincs ennyi, főleg úgy, hogy közben 9V-ra esik. De ha menne a 300W a 12V-os részen, akkor is gáz van, mert az erősítőnek van hatásfoka, ami a nem "digitális"-oknál elég jelentős ahhoz, hogy a te 4*90-100W-od (vagy trimodba van kötve 2 csatornára?) a kanyarban ne legyen. Mindezek nem okoznak gondot, ha nem hajtod túl nagy hangerőn. A lényeg, hogy ne biztassunk senkit erre a megoldásra, mert gondot okozhat. Üdv Inhouse
Két csatornás az erősítő a bekötést mellékeltem mert elég bonyolult leírni. Egyébként a sonykat feles hangerő körül széthatja.. ráadásul ezek 8 ohmosak. De nem veszekszem biztos neketek van igazatok, én még nem tudok annyit az elektronikáról. Egyébként a táp feszültségét lehet valahogy növelni? Úgy emlékszem hogy voltak olyan kapcsolóüzemű tápok amiben az IC-nél lévő egyik ellenállásal lehetett (a határok között) állítani a feszültséget.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |