Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   173 / 579
(#) Taki33 válasza gkari hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Köszi. Megkérném, de nem találom az e-mail címüket, esetleg tudnál címet adni?
(#) gkari válasza Taki33 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Hát baj van, bizony eltüntek az Email-címek, pedig régebben ott voltak.
Sajna!
(#) hatvanasjocó válasza gkari hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Küldd el privátban vagy email-ben!
(#) gkari válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Ez ma már nem megy,a "Radiomuseum"-ba csak regisztrációval lehet ilyesmit intézni, nekem kb. 2 éve még sikerült- de az más tipusú rádió volt(Grundig-Majestic-stereo).
Üdv!
(#) Lázár Péter válasza Taki33 hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Talán segítség lehet egy hasonszőrű típus kapcsolási rajza (Super Minx 573U) persze itt ott eltér ne vedd készpénznek.
(#) teknikus válasza maci80 hozzászólására (») Szept 13, 2011 / 1

Üdv!
Ez biztosan 313, anno ezeket szerették átépíteni folyamatos hangolásúvá, ezért van benne a forgó kondenzátor, és annak beépítéséhez kicsit átalakították a belső elrendezését. Ha tudsz kapcsolási rajzot szerezni, érdemes átnézni az Orion 130A és 140A szerint, ezek voltak gyárilag hangolhatók, a 130 csak középhullámot, még a 140 KH mellett tudta a rövidhullámot is. Még egy észrevétel, az ilyen átalakításoknál az eredeti kapcsolást meg szokták hagyni a KF erősítő csőig, a keverőcsőnél van csak a módosítás, ez azért fontos még, mert az újabb néprádiók amik már UY1N-el működtek kicsit egyszerűbbek a tápfeszültségek előállításánál. Ha egy két alkatrészérték nem stimmel, az nem olyan nagy baj, csak a helyén legyen!
Jó munkát!

ui.: ha bemered kapcsolni, vagy már bekapcsoltad, le tudod ellenőrizni, hogy csak KH-ú vagy jön rajta a RH is, és máris tudod melyik kapcsolást nézd meg!
Nekem 115A van átalakítottból lásd képen.
(#) hatvanasjocó válasza teknikus hozzászólására (») Szept 13, 2011 / 1

Soha ne felejtsük el felhívni a figyelmet az ilyen készülékek áramütés veszélyére! A hálózati dugasz helyzetétől függően a sasszi a hálózat fázisán lehet aminek az érintése életveszélyes.
(#) maci80 válasza teknikus hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Köszönöm mindkettőtöknek a választ. Szeretném eredeti állapotra visszaállítani,vagy legalább is nagyon törekszem rá!
(#) teknikus válasza maci80 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Sok sikert!
Mutatok pár képet egy nem átalakítottról:
(#) satlokk válasza teknikus hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Ezek gyönyörü képek,szív mellengetőek!
(#) maci80 válasza teknikus hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Szép darab! Az enyémmel sok gond lesz, tisztességgel belenyúltak, 1 tekercs, a hangoló gyűrű levágva, már szemre is hiányzik. Csak hétvégén tudok vele foglalkozni átnézni teljesen, akkor derül ki az összes átalakítás, hiányosság.
(#) bmajor hozzászólása Szept 17, 2011 /

Hello!

Van egy nagy valószínűséggel képcsőhibás orion AT505 tv-m. A hiba úgy néz ki, hogy az elektronágyú elég ferdén áll a képcsőben, és semmi nem látszik a képernyőn. Hogyha valakinek van vagy tud szerezni AW 53-80 jelű képcsövet, írjon! (Vagy roncs "Duna" tv is megteszi, ha a képcső jó... Az enyémben a nagyfesz résznek nincs meg a burkolólemeze)
(#) Gafly válasza bmajor hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Az a helyzet hogy a kettő között nincs szoros ok-okozati összefüggés,..
Tehát azt jelenséget hogy "semmi nem látszik a képernyőn" elég sok dolog okozhatja egy ilyen öreg készüléknél...
Az pedig hogy ferde az elektronágyú, az teljesen természetes, ilyen gyárilag is. Vagy arra gondoltál hogy gondolt egyet a képcsőben a szerelvény és "na jó, ferdüljünk"?
Elsőként elektromos hibát keressél. Képcsövet meg ne babráld ha jót akarsz magadnak (bár van ugyan rajta egy "elektronágyú ferdületlenítő mágnes is" ).
Komoly tétbe mernék fogani hogy új képcsővel sem látnál semmit...
(#) bmajor válasza Gafly hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Üdv!

Igazad van, megnéztem más képcsövet is, abban is ferde... Meg próbáltam egy mágnessel babrálni a képcső nyaka előtt, úgy sem történt semmi. Egyéb hibák kereséséhez meg előbb szerzek egy leválasztótrafót, hogy a szkópommal tudjak méricskélni. Egyébként bemenő jel nélkül ezeknél a tévéknél is hangyafocit kéne látnom nem?

De most átnézem a képcső körüli áramköröket, remélem meglesz a hiba. A kapcsolási rajzot nézegetve van jópár alkatrész ami itt ludas lehet.

Kár volt a mágneseket piszkálni, de erre majd rájössz amikor vissza kell tekergetni
Igen itt is fény legyen, és hangyák.
És siess vele amig van egyáltalán analóg adás
(#) bmajor válasza Gafly hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

A képcső nyakán a foglalat volt kontakthibás... Leforrasztottam, megpucoltam a kivezetéseket és visszaraktam, így jó. Nem a tv mágneseivel babráltam, hanem egy kis hangszórót tettem oda mellé. Egyébként függőleges eltérítés sincs, de már legalább egy csíkot látok Kell egy leválasztótrafó a továbbiakhoz... Köszi a választ!

Látszik a csík az alagút végén
Akkor hajrá a függőleges eltérítés felélesztése irányában (szerintem ezzel még szkóp nélkül elboldogulsz)...
De tudod, nem mindegy hogy hogy dugod be a konnektorba, mert harap!
Nehogy beégesd a képcsövet a csíkoddal!
(#) kisgeri válasza bmajor hozzászólására (») Szept 17, 2011 / 1

Üdv! Azt az elektronágyú ferdeséget a mágnessel együtt úgy hívják, hogy ioncsapda. A lényege, hogy az elektronoknak kicsi a tömege, az ionoknak meg az elektronokhoz képest nagy. Namost az eltérítés a kis tömegű elektronokat eltéríti normálisan, míg a nehéz ionokat nem tudja. Ezért a képernyő középrésze egy idő után kiégne, azaz egy sötétebb folt lenne mindig a kép közepén. Ezt ioncsapdával lehet megelőzni, azaz: az elektronágyú ferdén "lövi" az elektonokat, és az ionokat is. A korrigáló mágnes (2 félgyűrű alakú, ha ez nincs meg, az baj) a ferdén lőtt könnyű elektronokat könnyedén egyenes irányba tereli, míg a nehéz ionokat nem, így azok ferde irányban továbbrepülve az ágyú oldalába csapódnak. Probléma megoldva. Ha a mágnes hiányzik, akkor jó TV és jó képcső esetén sem látsz az ég világon semmit a képernyőn. (egyenes ágyús csövek esetén az ernyő belülről vékonyan alumíniummal van gőzölve, az is megoldja ezt a problémát) Egyrészt nézd meg, hogy meg van-e a mágnes, ha kell, képet is rakok fel, hogy milyen kell legyen. Ha meg van, az is lehet hogy elcsúszott a helyéről. Egyébként igen, adás nélül hangyafoci, és sistergés.

Na mire beírtam a kisregényt, van fény.... Hajrá az eltérítéshez is!
(#) Gafly válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Ennél szebben és sem tudtam volna elmagyarázni
(#) Janó bácsi válasza bmajor hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Már egyszer írtam, ha kell új, biztonsági, leválasztó trafó tudok adni telefonszámot, ahol meg tudod beszélni, de csak privátba írom meg.
(#) Taki33 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Köszi, az 573U rajzát már én is megtaláltam, de a két készülék eléggé különböző. Egyébként már a belső tisztításon túl van, rövid hullámon jönnek az adók, de nagyon torz a hang, főleg a mélyeknél. A közép és hosszú hullámon a forgó kondi fél állásáig lehet fogni adókat, de utána csak erős recsegés hallható keresés közben. Szerintem a forgó kondiból hiányzik egy darab (kep1). Az 50uf elektrolit kondi elégé le van mortizálódva, lehet, hogy emiatt torz a hang? Egyébként lehetséges, hogy három kondi van egy házban? Csatoltam róla képet (kep3). Szerintetek az 50uf helyett használhatok 47uf értékű kondikat?
(#) Gafly válasza Taki33 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Akkor tedd rendbe a forkókondit első körben.
Vagy el van deformálódva, vagy beleesett valami a lemezek közé, aminek nem kellene ott lennie....
Akár multiméterrel is ki tudod csipogtatni/recsegtetni. De papírforma szerint, látni is kell/lehet.
Legközelebb pedig finomabban tisztogassál öreg rádiót
(#) hatvanasjocó válasza Taki33 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

A kettes képen a forgó jobb oldalán görbén áll a szélső szabdalt lemez. Az csinál valószínűen zárlatot. Az elkó tényleg 3 részes.
(#) hatvanasjocó válasza Taki33 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

A torz hangot okozhatja a végcső hibája, a nem megfelelő katódfeszültség esetleg a vezérlőrács ellenállás szakadása. Ilyen 3-as elkót valószínű, hogy nem találsz. Kényszerűségből használj 2x47 mikrofarádost és a harmadik kisfeszültségű helyett pedig 47 µF 16 vagy 25 Voltos típust.
(#) Gafly válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Szemed mint a sasé
Igen, katódfeszültséget mindenképpen mérjen (miután kiegyengette a forgókondit)...
(#) Taki33 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Nos, a forgókondit úgy ahogy sikerült helyrehozni, egyébként nem tisztogatás közben sérült meg, hanem már így került hozzám (kep4.jpg). Most szépen jönnek az adók közép hullámon is, csak még mindig a torz hanggal vannak bajok. Minél több hangot adok, rá annál jobban torzul a hang. A végcső EL84-es fűtőfesz 5,8V a vezérlőrács ellenállása 160 Ohm nem szakadt, a katódfeszültség 250V és 310V között változik a térerő függvényében. Készítettem felvételt közép és rövidhullámon:
Kosuth
Petőfi
Más, valaki nem tudna kisegíteni egy varázsszem kerettel? Sajnos hiányzik (kep5.jpg).
(#) hatvanasjocó válasza Taki33 hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Idézet:
„A végcső EL84-es fűtőfesz 5,8V a vezérlőrács ellenállása 160 Ω nem szakadt, a katódfeszültség 250V és 310V között változik a térerő”

Úgy érzem fogalmi zavarok vannak: A fűtőfeszültség 6.3 volt váltófeszültség kell legyen, A katódon a földeléshez képest az EL 84-nek megfelelő +6-+7 volt mérendő(a 160 ohmon ami a katódellenállás és nem rácsellenállás.) A vezérlőrács és a föld(sasszi) között 500-1000Kohm(0.5-1 Mohm) szokott lenni.Ennek a szakadását kell vizsgálni. Az anódfeszültség stimmel(nem katódfeszültség!)A Petőfit valószínűen URH sávon hallgatod mert középhullámon nincs ezért annak a torzítását Hangolási hiba okozza de ennek javításához ne fogj hozzá a mostani rutinoddal.
(#) hatvanasjocó válasza Taki33 hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

És ami az előbb nem jutott eszembe: próbáld kicserélni az EL 84 vezérlőrácsára menő csatolókondenzátort(20 nanofarád)!
(#) Taki33 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Köszönöm a segítséget, és a kijavítást, megmondom őszintén rádiós és csöves dolgokkal eddig még nem foglalkoztam, most próbálok utána olvasgatni, de közbe belekeveredek a dolgokba. A fűtőfesz azért volt 5.8V, mert átraktam a hálózati feszt 240V-os állásba, most visszaraktam 220V-ra így 6.4V lett. A 20nf-os kerámia kondit kiforrasztottam és 16.8nf-nak mérem. Csatoltam egy képet hogy miket mértem. Azért az aggaszt, hogy van ez a hármas kondi és a következő feszültségeket mértem rajta: 1-> 360V, 2-> 460V, 3-> 7.5V. Ez normális, hogy egy 350V-os kondin ekkora értékeket mérek? Elnézést a sok tudatlan kérdésért. :hide:

kep6.gif

(#) Action2K válasza Taki33 hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Nem lehet, hogy a kondin DC, helyett AC állásban mértél? A képen is váltókat ( ~ ) jelöltél. Ha azokat osztod kb. kettővel az már jobb érték lenne.
Következő: »»   173 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem