Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Na ez az egyetlen amit nem értek az LM3915-ön. Ott van az adatlapján a potis áramgegerátor-állítás rajza, de nekem nem változik a fényerő hiába építettem meg úgy
![]()
Összeraktam, kipróbáltam, de nem működik :no: Egyik oszlop villog, de nagyon fel kell hangosítani a cuccot. A hifi fejhallgatóbemenetébe dugtam be. Úgy ugye nem hallottam semmit (szerencsére, mert alapból a hangerő 3-on megy a háttérben, ha vmi jó számot hallok, akkor nyomom fel 7re a hangerőt, de akkor már nálam döngetésnek számít, most meg 30ig felnyomtam a hangot és akkor mozogtak a ledek.)
Hova kell ezt kötni,hogy mutasson is valamit? (na meg hogy halljam is a hangot tőle)
Villám!
Pontosan melyik kapcsolást építetted meg? Amúgy nem kell aggódni, legrosszabb esetben is egy egyszerű műv.erősítő megoldja a dolgot. De ha megmutatod a kapcsolást lehet hogy egyszerűbb is lesz a megoldás. Látatlanba annyit tudok mondani hogy tedd a kapcsolást a hifi hangszóró-kimenetére, persze megfelelő osztóval illesztve. (A legjobb az lenne ha vonalszintű kimeneten lenne.)
A 6.oldalon lévő (#19807) hozzászólásban lévő kapcsolást építettem. A ledek + végét egy 100Ohmos potira raktam.
Hangfalkimentere hogyan rakjam? A hangszórót a hifibe úgy kell belerakni,hogy semmi csati, csak a kábelt be kell dugni és lenyomni egy kis pöcköt. Xart se tart így, mindig böködni kell, mert kihúzódik. Nem értem miért nem lehetett rendes csatit odarakni,hogy ne csak a kábelt kelljen bedugni, ami aztán vagy kicsúszik vagy nem...
Megnéztem a rajzot, itt bizony erősítni kell a jelet. Vagy ahogy mondtam; a hangszórókimenet kell felhasználni.
Idézet: „Hangfalkimentere hogyan rakjam?” Párhuzamosan a hangszóróval egy nagyértékű (mondjuk 470k) trimmer, a középső lábáról vezetni a jelet az LM3915-re. Csak vigyázz hogy ne tekerd nagyon fel a potit. Ennek kivédésére lehet egy soros ellenállást tenni a poti mellé.
Néhány kép és videó
Bővebben: Link
Akkor 470K-s trimmer potit szerezni. Az egy 3 lábú alkatrész. A középső lábát rakjam az egyik LED oszlopra. És a maradék 2 lábát a potinak hová? Csak akkor értem, ha teljesen részletes az útbaigazítás.
hogy csináltál, 10 ledből 17et? lehet rosszul számoltam
![]() az erősítőhőz grat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Túl nagy volt a hely, elkezdtem duplázni, de aztán hirtelen elfogyott a panel és ennyi lett
![]() Köszönöm ![]() Idézet: „Akkor 470K-s trimmer potit szerezni. Az egy 3 lábú alkatrész. A középső lábát rakjam az egyik LED oszlopra. És a maradék 2 lábát a potinak hová? Csak akkor értem, ha teljesen részletes az útbaigazítás.” Fogj egy kb 470k-s potit, de lehet mondjuk 100k-tól 1M-ig kármi, csak logaritmikus legyen, tehát trimmer nem is lehet. A kát szélső lábát kösd a hifi hangszórókimenetére, a hangszóróval párhuzamosan. Ezután a poti egyik végét kösd még rá a kivez.jelző kapcsolásod földjére és a középső lábát pedig a bemenetére. (Enyémről videó)
Tetszik ez a LED temető
![]() ![]() ![]() A hangszóróból van kettő, annak fejenként van két madzagja. Tehát a poti egyik szélsőjét pl a bal hangszóró piros vezetékére, ennek a potinak a másik szélsőjét ennek a hangszórónak a fekete vezetékére és ezt még a kivez földjére is, a közepét meg a kivezérlésjelzőm egyik oszlopára. Csomó poti van itthon, honnan lehet megállapítani,hogy logaritmikus-e? Hangszínszabaályzóhoz vettem ilyen nagy kintről tekerhetőeket, van sztereo poti, a többi meg kisebb. Lefényképezem őket, hátha vmelyik pont jó lesz... Vmi jelerősítő akkor nem kell?
Hali!
Hozzámkerült egy videomagnó, benne feltételezhetően egy kivezérlésjelző, amit én a video nélkül szeretnék használni egy általam készített erősítőben. Kérdésem az volna, hogy ezt miként lehetne működésre bírni? Sok külső alkatrész szerintem nem kell hozzá, hisz van egy rakat a kijelző hátán. Viszont elég sok vezeték csatlakozik a panelhez, amiket sajna még nem tudtam rendesen végigkövetni, mert nincs eléggé szétbontva még a szerkezet, de vagy arra a panelre megy, amin az audio kimenetek vannak (talán ez a valószínűbb), vagy a "fő" panelre, amin van pár nagyobb IC. Örülnék, ha tudnátok segíteni, hátha lehetne csak úgy egymagában használni, mert egész jól nézne ki az erősítőben. Köszi előre is! Krisz
Potik mappában pár kép a potikról, meg a hificsatit is lefényképeztem milyen, arról a hificsati mappában vannak a képek.
Konkrétan ehhez az erősítőhöz szeretném rakni. Ebből csináltam kettőt, mert 2 hangszóró van.
Mennyire van beállítva a referencia, a HI és a LO feszültség? Ha ezeket jól állítod akkor fog rendesen működni a LEDsor. Mérd meg a jelkimeneted feszültségét gondolom az 0,7 vagy 1,1 V lesz. A referencia feszültséget e fölé állítsd. A HI értéket a mért bemeneti csúcsra a LO pedig a föld vagy valamivel a fölött.
A jelenlegi beállítással kb 9 V jel esetén fut végig a fény az utolsó LED-ig. Ezt kipróblhatod hogy egy változtatható tápot kötsz a jelbemenet helyére és lassan tekered fel a feszültséget, vagy sorban rápróbálsz egy ceruza, lapos, 9V-os elemet. Erről szépen láthatod a működését. jelszintű bemenethez alaposan át kell konfigurálni a ref fesz osztót.
Itt van egy gyors segédlet. A piros mezőkbe írd be a potik lemért értékeit, a sárga mezők állításával tudod nézni a LEDek kigyulladásának küszöbértékeit. A kék mezőkkel ne törődj! Egy fesz komparátor alkalmazását mindig egy csomó számítás előzi meg, a konkrét alkalmazás bemenő feszültség tartományától függően, kell az egyes értékeket megválasztani.
A vezérlő IC (BA6820F) adatlapját megtaláltam itt az oldalon, tehát már nagyságrendekkel előrébb vagyok. Tehát akkor ami itt van a LED-ek mögött, az a kompett elektronika, és semmi más nem kell már neki, mint a két csatorna, meg a tápfesz. Ugye jól mondom? Na és mi célt szolgálnak ezek: DC IN, AC/DC, MUTE, PEAK HOLD? Ezeket is fontos lesz felhasználnom, ha átrakom az erősítőbe?
Nem értek hozzá, gondoltam ott a kapcsolás, megépítem és működni fog. Alig volt pár óránk a suliban, meg hát az előadás ugye nem kötelező, meg tanulás nélkül mindenkit átengednek, mivel nem szakos tárgy meg a tanárt nem érdekli semmi... csak közben megtetszett az elektró, de erőteljesen érzem az alapok hiányát.
Nemigen tudom mit kell méregetni, pontosan a linkelt kapcsolást építettem meg, ugyanaz az összes alaktrész. Az erősítő 12V-ról megy, azzal kötöttem össze ezt is, mert ha minden cuccnak külön tápot adok, akkor elosztóval meg tápegységekkel lesz tele a szoba. Az erősítőbe csatlakoztatom bele, most lett kész a csati.
A rajz alapján sikerült kimérnem a kivezérlésjelző csatlakozóján a következő lábakat: tápfesz, test, ch1in, ch2in. Elég ennyi, hogy használhassam, vagy más is kell még?
Ja igen, a bemenetet hova kapcsoljam a következőnél: MP4 lejátszó -> TDA2003 erősítő -> hangfal?
Nekem az erősítőből TDA2003ból kapja a tápot, földet. Egy másik csatin,ami 3 eres, azon egy a hangszórók földjei közösítve, a másik szál az egyik hangszóró + ága, a másik szál a másik hangszóró + szála, ez is egy csatin keresztül az erősítőből. Így marad, jól működik. Azt meg kitalálom,hogy hogy oldjam meg,hogy univerzális legyen, mármint az én cuccaimmal, tehát,hogy ha úgy tartja kedvem, akkor a hifibe tudjam dugni vagy máshová...
Tolok egy videót a szokásos helyre Bővebben: Link
Villám!
A potit úgy tudod megnézni hogy logaritmikus-e, hogy rákötsz egy digimultit ellenállás-mérésre állítva a poti egyik szélső és a középső lábára. A potit kb középre állítod és ha a digimulti kb a poti értékének a felét mutatja akkor lineáris. Ha jóval kevesebbet vagy többet akkor logaritmikus. De ha hangerőszabályzáshoz kérted akkor tökéletes. Mivel két kivez.jelződ van, ezért sztereo poti lenne a legjobb. (Amúgy rá is van írva a potira hogy milyen karakterisztikájú.) Jelerősítő csak akkor kell ha nem a hagszórókimenetre kötöd a kivez.jelzőt. Idézet: „Alig volt pár óránk a suliban, meg hát az előadás ugye nem kötelező, meg tanulás nélkül mindenkit átengednek, mivel nem szakos tárgy meg a tanárt nem érdekli semmi... csak közben megtetszett az elektró, de erőteljesen érzem az alapok hiányát.” Ha valóban érdekel, akkor menj át olyan suliba ahol ezt tanítják! Mondjuk hozzánk... Idézet: „Tetszik ez a LED temető Ehhez nem akarsz vmi leírást meg alaktrészlistát készíteni? Kinyomtattam az egész mindent róla, de össze se tudtam írni mi kell hozzá, a fél elektronika boltot el kell hozni” Ha tényleg érdekel összeírhatok egy alkatrészlistát neked. Vagy inkább összeiratom az Eaglevel ![]() ![]()
Hát azért annyira nem érdekel
![]() Nem iszok, nem diszkózok, nem drogozok...de vmit azért nekem is kell csinálni, időtöltésnek jó ![]() Tényleg érdekel, csak ne kerüljön túl sokba! 10potit hoztam múltkor,10ellenállást,10kondit meg 2 IC-t a kivezjelzőhöz és 7ezret hagytam a boltban ![]() ![]()
Szóval akkor ne az MP4 lejátszó kimenetéről (erősítő bemenete) vegyem a jelet, hanem a hangszóróról, tehát az erősítő kimenetéről. Jól értelmezem, ugye? Nem vagyok még jártas az ilyen hangcuccok terén, ezért vagyok ilyen érthetetlen.
![]()
Igen, én az erősítőről veszem. Így nem kell bömbölnie a zenének, mert a szgépen vagy mp lejátszón halkra lehet állítani és az erősítőt fentebb tekerni. Így 2 helyen lehet állítani, magán a lejátszón és az erősítőn is. Én aztán totál nem értek hozzá, de én így raktam és a videón látszik sztem, hogy jó így-legalábbis nekem. Meg amit én építettem kapcsolást, azon az áll,hogy a hangszóróhoz menjen.
Idézet: „Tényleg érdekel, csak ne kerüljön túl sokba! 10potit hoztam múltkor,10ellenállást,10kondit meg 2 IC-t a kivezjelzőhöz és 7ezret hagytam a boltban Azt hittem megüt a guta” :eek2: :eek2: :eek2: 10db poti kb 500Ft, 10db ellenállás, 1%-os 30Ft, 10db kondi (nem tudom milyen) 100-600Ft, 2db LM3915 kb 1000Ft. Ez max. 2000Ft-ból ki kell hogy jöjjön! Hol voltál vásárolni?
Ja, plussz 2 db magassugárzó, darabja 700Ft volt.
Tuti átvertek :no: Budán a Skálánál kis bolt pincében, Mikroelektron vagy vmi ilyesmi.
Nem a tápfeszről, hanem a jelbemenetről beszéltem. Az 5-ös lábra közvetlenül adj valamilyen feszültséget és meglátod meddig világít a LEDsor. A tippem az hogy csak 9 V-nál fog végig égni. De ha beállítod a jelszintre a ref feszt. akkor fog menni az 0,7 V-os jelről is.
![]()
Még kb 50 métert kellett volna menned ott van a másik bolt. Ott 500 Ft az IC.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |