Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők

Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 151
(#) Villám válasza ethcbi hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Akkor az R1,R2 helyére rakjak potit?
(#) Attila86 válasza Villám hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Na ez az egyetlen amit nem értek az LM3915-ön. Ott van az adatlapján a potis áramgegerátor-állítás rajza, de nekem nem változik a fényerő hiába építettem meg úgy .
(#) Villám hozzászólása Júl 25, 2007 /

Összeraktam, kipróbáltam, de nem működik :no: Egyik oszlop villog, de nagyon fel kell hangosítani a cuccot. A hifi fejhallgatóbemenetébe dugtam be. Úgy ugye nem hallottam semmit (szerencsére, mert alapból a hangerő 3-on megy a háttérben, ha vmi jó számot hallok, akkor nyomom fel 7re a hangerőt, de akkor már nálam döngetésnek számít, most meg 30ig felnyomtam a hangot és akkor mozogtak a ledek.)
Hova kell ezt kötni,hogy mutasson is valamit? (na meg hogy halljam is a hangot tőle)
(#) Attila86 hozzászólása Júl 25, 2007 /

Villám!
Pontosan melyik kapcsolást építetted meg?
Amúgy nem kell aggódni, legrosszabb esetben is egy egyszerű műv.erősítő megoldja a dolgot. De ha megmutatod a kapcsolást lehet hogy egyszerűbb is lesz a megoldás.

Látatlanba annyit tudok mondani hogy tedd a kapcsolást a hifi hangszóró-kimenetére, persze megfelelő osztóval illesztve.

(A legjobb az lenne ha vonalszintű kimeneten lenne.)
(#) Villám válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

A 6.oldalon lévő (#19807) hozzászólásban lévő kapcsolást építettem. A ledek + végét egy 100Ohmos potira raktam.

Hangfalkimentere hogyan rakjam? A hangszórót a hifibe úgy kell belerakni,hogy semmi csati, csak a kábelt be kell dugni és lenyomni egy kis pöcköt. Xart se tart így, mindig böködni kell, mert kihúzódik. Nem értem miért nem lehetett rendes csatit odarakni,hogy ne csak a kábelt kelljen bedugni, ami aztán vagy kicsúszik vagy nem...
(#) Attila86 hozzászólása Júl 25, 2007 /

Megnéztem a rajzot, itt bizony erősítni kell a jelet. Vagy ahogy mondtam; a hangszórókimenet kell felhasználni.

Idézet:
„Hangfalkimentere hogyan rakjam?”

Párhuzamosan a hangszóróval egy nagyértékű (mondjuk 470k) trimmer, a középső lábáról vezetni a jelet az LM3915-re. Csak vigyázz hogy ne tekerd nagyon fel a potit. Ennek kivédésére lehet egy soros ellenállást tenni a poti mellé.

Néhány kép és videó
Bővebben: Link

Akkor 470K-s trimmer potit szerezni. Az egy 3 lábú alkatrész. A középső lábát rakjam az egyik LED oszlopra. És a maradék 2 lábát a potinak hová? Csak akkor értem, ha teljesen részletes az útbaigazítás.
(#) szabi83 válasza Villám hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

hogy csináltál, 10 ledből 17et? lehet rosszul számoltam

az erősítőhőz grat Csak így tovább
(#) Villám válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Túl nagy volt a hely, elkezdtem duplázni, de aztán hirtelen elfogyott a panel és ennyi lett
Köszönöm
(#) Attila86 válasza Villám hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

Idézet:
„Akkor 470K-s trimmer potit szerezni. Az egy 3 lábú alkatrész. A középső lábát rakjam az egyik LED oszlopra. És a maradék 2 lábát a potinak hová? Csak akkor értem, ha teljesen részletes az útbaigazítás.”

Fogj egy kb 470k-s potit, de lehet mondjuk 100k-tól 1M-ig kármi, csak logaritmikus legyen, tehát trimmer nem is lehet. A kát szélső lábát kösd a hifi hangszórókimenetére, a hangszóróval párhuzamosan. Ezután a poti egyik végét kösd még rá a kivez.jelző kapcsolásod földjére és a középső lábát pedig a bemenetére.

(Enyémről videó)
(#) Villám válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

Tetszik ez a LED temető Ehhez nem akarsz vmi leírást meg alaktrészlistát készíteni? Kinyomtattam az egész mindent róla, de össze se tudtam írni mi kell hozzá, a fél elektronika boltot el kell hozni

A hangszóróból van kettő, annak fejenként van két madzagja. Tehát a poti egyik szélsőjét pl a bal hangszóró piros vezetékére, ennek a potinak a másik szélsőjét ennek a hangszórónak a fekete vezetékére és ezt még a kivez földjére is, a közepét meg a kivezérlésjelzőm egyik oszlopára.

Csomó poti van itthon, honnan lehet megállapítani,hogy logaritmikus-e? Hangszínszabaályzóhoz vettem ilyen nagy kintről tekerhetőeket, van sztereo poti, a többi meg kisebb. Lefényképezem őket, hátha vmelyik pont jó lesz...

Vmi jelerősítő akkor nem kell?
(#) Krisz03 hozzászólása Júl 26, 2007 /

Hali!
Hozzámkerült egy videomagnó, benne feltételezhetően egy kivezérlésjelző, amit én a video nélkül szeretnék használni egy általam készített erősítőben.
Kérdésem az volna, hogy ezt miként lehetne működésre bírni? Sok külső alkatrész szerintem nem kell hozzá, hisz van egy rakat a kijelző hátán. Viszont elég sok vezeték csatlakozik a panelhez, amiket sajna még nem tudtam rendesen végigkövetni, mert nincs eléggé szétbontva még a szerkezet, de vagy arra a panelre megy, amin az audio kimenetek vannak (talán ez a valószínűbb), vagy a "fő" panelre, amin van pár nagyobb IC.
Örülnék, ha tudnátok segíteni, hátha lehetne csak úgy egymagában használni, mert egész jól nézne ki az erősítőben.
Köszi előre is!
Krisz

Potik mappában pár kép a potikról, meg a hificsatit is lefényképeztem milyen, arról a hificsati mappában vannak a képek.

Konkrétan ehhez az erősítőhöz szeretném rakni. Ebből csináltam kettőt, mert 2 hangszóró van.
(#) ethcbi válasza Villám hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

Mennyire van beállítva a referencia, a HI és a LO feszültség? Ha ezeket jól állítod akkor fog rendesen működni a LEDsor. Mérd meg a jelkimeneted feszültségét gondolom az 0,7 vagy 1,1 V lesz. A referencia feszültséget e fölé állítsd. A HI értéket a mért bemeneti csúcsra a LO pedig a föld vagy valamivel a fölött.
(#) ethcbi válasza ethcbi hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

A jelenlegi beállítással kb 9 V jel esetén fut végig a fény az utolsó LED-ig. Ezt kipróblhatod hogy egy változtatható tápot kötsz a jelbemenet helyére és lassan tekered fel a feszültséget, vagy sorban rápróbálsz egy ceruza, lapos, 9V-os elemet. Erről szépen láthatod a működését. jelszintű bemenethez alaposan át kell konfigurálni a ref fesz osztót.
Itt van egy gyors segédlet. A piros mezőkbe írd be a potik lemért értékeit, a sárga mezők állításával tudod nézni a LEDek kigyulladásának küszöbértékeit. A kék mezőkkel ne törődj!
Egy fesz komparátor alkalmazását mindig egy csomó számítás előzi meg, a konkrét alkalmazás bemenő feszültség tartományától függően, kell az egyes értékeket megválasztani.
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

A vezérlő IC (BA6820F) adatlapját megtaláltam itt az oldalon, tehát már nagyságrendekkel előrébb vagyok. Tehát akkor ami itt van a LED-ek mögött, az a kompett elektronika, és semmi más nem kell már neki, mint a két csatorna, meg a tápfesz. Ugye jól mondom? Na és mi célt szolgálnak ezek: DC IN, AC/DC, MUTE, PEAK HOLD? Ezeket is fontos lesz felhasználnom, ha átrakom az erősítőbe?
(#) Villám válasza ethcbi hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

Nem értek hozzá, gondoltam ott a kapcsolás, megépítem és működni fog. Alig volt pár óránk a suliban, meg hát az előadás ugye nem kötelező, meg tanulás nélkül mindenkit átengednek, mivel nem szakos tárgy meg a tanárt nem érdekli semmi... csak közben megtetszett az elektró, de erőteljesen érzem az alapok hiányát.
Nemigen tudom mit kell méregetni, pontosan a linkelt kapcsolást építettem meg, ugyanaz az összes alaktrész.

Az erősítő 12V-ról megy, azzal kötöttem össze ezt is, mert ha minden cuccnak külön tápot adok, akkor elosztóval meg tápegységekkel lesz tele a szoba. Az erősítőbe csatlakoztatom bele, most lett kész a csati.
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

A rajz alapján sikerült kimérnem a kivezérlésjelző csatlakozóján a következő lábakat: tápfesz, test, ch1in, ch2in. Elég ennyi, hogy használhassam, vagy más is kell még?
Ja igen, a bemenetet hova kapcsoljam a következőnél: MP4 lejátszó -> TDA2003 erősítő -> hangfal?
(#) Villám válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

Nekem az erősítőből TDA2003ból kapja a tápot, földet. Egy másik csatin,ami 3 eres, azon egy a hangszórók földjei közösítve, a másik szál az egyik hangszóró + ága, a másik szál a másik hangszóró + szála, ez is egy csatin keresztül az erősítőből. Így marad, jól működik. Azt meg kitalálom,hogy hogy oldjam meg,hogy univerzális legyen, mármint az én cuccaimmal, tehát,hogy ha úgy tartja kedvem, akkor a hifibe tudjam dugni vagy máshová...
Tolok egy videót a szokásos helyre
(#) Attila86 hozzászólása Júl 26, 2007 /

Villám!

A potit úgy tudod megnézni hogy logaritmikus-e, hogy rákötsz egy digimultit ellenállás-mérésre állítva a poti egyik szélső és a középső lábára. A potit kb középre állítod és ha a digimulti kb a poti értékének a felét mutatja akkor lineáris. Ha jóval kevesebbet vagy többet akkor logaritmikus. De ha hangerőszabályzáshoz kérted akkor tökéletes.
Mivel két kivez.jelződ van, ezért sztereo poti lenne a legjobb.
(Amúgy rá is van írva a potira hogy milyen karakterisztikájú.)

Jelerősítő csak akkor kell ha nem a hagszórókimenetre kötöd a kivez.jelzőt.

Idézet:
„Alig volt pár óránk a suliban, meg hát az előadás ugye nem kötelező, meg tanulás nélkül mindenkit átengednek, mivel nem szakos tárgy meg a tanárt nem érdekli semmi... csak közben megtetszett az elektró, de erőteljesen érzem az alapok hiányát.”

Ha valóban érdekel, akkor menj át olyan suliba ahol ezt tanítják! Mondjuk hozzánk...

Idézet:
„Tetszik ez a LED temető Ehhez nem akarsz vmi leírást meg alaktrészlistát készíteni? Kinyomtattam az egész mindent róla, de össze se tudtam írni mi kell hozzá, a fél elektronika boltot el kell hozni”

Ha tényleg érdekel összeírhatok egy alkatrészlistát neked. Vagy inkább összeiratom az Eaglevel

Hát azért annyira nem érdekel Elég későn kezdtem az egyetemet, 24éves vok és 4.es leszek, szeretnék már diplomát, nem szeretnék mindent előlről kezdeni, a szüleim nem tudnak támogatni...Csak ha bankot rabolnék és nem kapnának el, akkor tudnék másik sulit (is) végezni.
Nem iszok, nem diszkózok, nem drogozok...de vmit azért nekem is kell csinálni, időtöltésnek jó

Tényleg érdekel, csak ne kerüljön túl sokba! 10potit hoztam múltkor,10ellenállást,10kondit meg 2 IC-t a kivezjelzőhöz és 7ezret hagytam a boltban Azt hittem megüt a guta
(#) Krisz03 válasza Villám hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

Szóval akkor ne az MP4 lejátszó kimenetéről (erősítő bemenete) vegyem a jelet, hanem a hangszóróról, tehát az erősítő kimenetéről. Jól értelmezem, ugye? Nem vagyok még jártas az ilyen hangcuccok terén, ezért vagyok ilyen érthetetlen.
(#) Villám válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

Igen, én az erősítőről veszem. Így nem kell bömbölnie a zenének, mert a szgépen vagy mp lejátszón halkra lehet állítani és az erősítőt fentebb tekerni. Így 2 helyen lehet állítani, magán a lejátszón és az erősítőn is. Én aztán totál nem értek hozzá, de én így raktam és a videón látszik sztem, hogy jó így-legalábbis nekem. Meg amit én építettem kapcsolást, azon az áll,hogy a hangszóróhoz menjen.
(#) Attila86 hozzászólása Júl 26, 2007 /

Idézet:
„Tényleg érdekel, csak ne kerüljön túl sokba! 10potit hoztam múltkor,10ellenállást,10kondit meg 2 IC-t a kivezjelzőhöz és 7ezret hagytam a boltban Azt hittem megüt a guta”

:eek2: :eek2: :eek2:
10db poti kb 500Ft,
10db ellenállás, 1%-os 30Ft,
10db kondi (nem tudom milyen) 100-600Ft,
2db LM3915 kb 1000Ft.

Ez max. 2000Ft-ból ki kell hogy jöjjön!

Hol voltál vásárolni?

Ja, plussz 2 db magassugárzó, darabja 700Ft volt.
Tuti átvertek :no: Budán a Skálánál kis bolt pincében, Mikroelektron vagy vmi ilyesmi.
(#) Krisz03 válasza Villám hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

Értem köszi!
Néztem a videót is:

Nem a tápfeszről, hanem a jelbemenetről beszéltem. Az 5-ös lábra közvetlenül adj valamilyen feszültséget és meglátod meddig világít a LEDsor. A tippem az hogy csak 9 V-nál fog végig égni. De ha beállítod a jelszintre a ref feszt. akkor fog menni az 0,7 V-os jelről is.

Még kb 50 métert kellett volna menned ott van a másik bolt. Ott 500 Ft az IC.
Következő: »»   16 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem