Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   396 / 731
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

(#) Honda130 válasza ptesza hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Nem kell mindjárt lecseszni az embert, régesrég letöltöttem a pdf fájlt. kívülről fújom a literszámát a zárt, reflexszes és band pass ládaajánlásnak. Nézegettem a görbéket is, amik a megszólalásig ugyanolyanok, csak az értékekbe lehet picit másabb.Úgy értem,ugyanolyanok, de az egyikkicsit hangnyomásra lejjebb,vagy feljebb van. A bandpass keskenyebb átvitelű, de eztaműúgy is tudjuk. Megmondom őszintén, picit el is gondolkodtat a háromféle görbe hasonlósága, mert számomra picit a hihetetlenséghatárát súrolja, hogy ugyanaz a hangszóró háromféle láda megoldással és literszámmal ennyire hasonló görbét produkáljon. Ráadásul a zárt doboz és a reflex között a literszámmajdnem duplázás. Ennyire univerzális hangszóró lenne ez a JBL?! Csak azért írtamle ezt a vélemény fejtegetést, hogy lásd, hogy jó ideje birtokomban van a JBL adatlapja.Azt is látom, hogy autóban sokkal jobb a ládák görbéje. Főleg hangnyomásra, deazt a teszt nélkülis tudhatjuk, mert tudtommal egy mélyládát nemis illik még nyitott csomagtartóval sem halgatni, mert nem szereti. Az az gazság, nem találtam, hol van bejejölve ez a dolog amiről beszéltetek, Amúgy is azt szerettem volna kérdezni, hogy konkrétan mi ez a jelenség?
(#) Honda130 válasza strobi hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Hát igazad lehet. Csak az abaj, hogy ez a hangszóró már nem kompromisszumokat jelent, hanem lemonást, vagy áldozatot.
Lehet hogy járatni kéne a hangszórót, hogy lazább legyen a felfüggezstése. Csak az a baj, hogy abban meg nem nagyon hiszek. Nálam egy hangszóró bejáratása=károsodás a gyári állapothoz képest. Megaztán ki mondja meg hogy mikor járódott be?

Valóban nem a dörmögés lenne acélom, hanem valami nagyon jól halgatható zene. Nem írom kihogy hifi, mert azt szerintem nem tudok csinálni kocsiba. Aki tud, az nem hallott még hifit szerintem.
(#) ptesza válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Idézet:
„Megaztán ki mondja meg hogy mikor járódott be?”

Amikor a T/S-ben már nem lehet változást mérni.
(#) Kovidivi válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Segítek én szívesen. Bővebben: Link, kb. 10mp volt, és nekem már tiszta, csak a találatokat elolvasva, hogy mi az a cabin gain, és mit csinál. Én csak szimplán erre gondoltam. Nem osztás volt, hanem saját tapasztalat, hogy itt HE-n TÉNYLEG minden le van már írva, és ha megkeresed, akkor nem kell kérdezni sem, ergo időt spórolsz, jobban lehet haladni mindennel. És ha valaki elolvas 200oldalt egy témában, nem csak azt fogja megtudni, hogy mi az a cabin gain, hanem még 1000 fontos dolgot, ami csak a hasznára lehet. Én így gondolom.
(#) zoka hozzászólása Szept 13, 2011 /

Sziasztok.

Van 6db azonos típusú hangszóróm, és most a T/S paramétereit próbálom megállapítani.
Most csak az egyik hangszóró adatait mutatom (2 mérés):

Fs: 58.65 Hz 53.78 Hz
Vas: 9.59 l 13.73 l
Qms: 1.9115 1.7395
Qes: 0.7537 0.6830
Qts: 0.5406 0.4904
Sd: 100.00 cm˛ 100.00 cm˛
Revc: 5.5500 Ohms 5.5500 Ohms
ZMax: 19.6245 Ohms 19.6844 Ohms
ZNom: 7.0 Ohms 7.0 Ohms
Bl: 5.4384 N/A 4.9864 N/A
Rms: 2.1014 kg/s 1.7591 kg/s
Cms: 0.6756 mm/N 0.9671 mm/N
Kms: 1.4801 N/mm 1.0340 N/mm
Mms: 10.9001 g 9.0553 g
Mmd: 9.7501 g 7.9053 g
Levc @ 1kHz: 0.3125 mH 0.3149 mH
Levc (Ave): 0.2227 mH 0.2146 mH
no: 0.2490 % 0.3033 %
SPL @ 1W,1m: 85.98 dB 86.84 dB

(talán el lehet igazodni a 2 oszlopon)

Az az érdekes helyzet állt elő, hogy legalább már 6-7 mérést végeztem, de az adatok vagy az első 58,65Hz-es vagy a második 53,78Hz-es oszlophoz igazodnak. Nagyjából fele-fele arányban.
Szerintem az a probléma, ami a képen is látszik, hogy az impedancia csúcsánál úgymond egy letörés látható az 53 és 58Hz tartomány között. Így a program "össze van zavarodva" és a többi adat is emiatt tér el.

Mi a véleményetek, ilyenkor mit lehet tenni ? A hagyományos méréssel főleg nem tudnám ilyen pontosan megnézni. Hogyan tervezzek így dobozt ?

Előre is köszi!
(#) agressiv válasza zoka hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Túl kevés a mérési pont ezért pontatlan a mérés. Próbálj minél nagyobb "FFT Lenght"-et beállítani és máris jobb lesz.
(#) zoka válasza agressiv hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Találtam egy ilyet: Sweep/Plot Settings > Points per octave. Ez jelenleg 96. Ezek szerint 96 mérési pont van oktávonként. A maximum 192 lehetne. Megpróbálom kicsit feljebb pakolni Köszi.
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Maximumra, 192-re tettem. Most Fs 55,36 vagy 55,56. Vagyis 53 és 58 között van. A qms/es/ts is nagyjából "középen" helyezkedik el az előző mérésekhez képest. Lehet, hogy a dobozos méréseket is megismétlem.
Kösz a segítséget!

Amúgy faterom szokta mondani, hogy egy mérés nem mérés. Úgy látom ez a T/S-re is igaz
(#) agressiv válasza zoka hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Nem tudom, nálam max századok térnek el, ilyen nagy különbségek akkor sincsenek, ha kicserélem a súlyt. Mondjuk én ARTA-val mérek.
(#) Honda130 hozzászólása Szept 13, 2011 /

Uraim! Ígérem,nemfogok megint túl sokat kérdezni, mert már kialakult az elmémben a mélyládám összes paraméterje. Ma össze is írtam, hogy milyen lapokat készíttessek a lapszabászaton. Nekemcsak egyet áruljatok el még:
Hol találok egy jó leírást a láda szövetezésére? Szeretném szépen betekerni, nem úgy hogy szégyelnem kelljen hogy én csináltam. Azt szeretném, hogy messziről látszódjon, hogy én csináltam ezt a ládát és kifejezetten jó értelemben. Pl.: jó lenne tudni, hogy a ládák oldalfalahogy van úgy megcsinálva, hogy látszik az oldalfalon, hogy körben hol van vége a szövetezésnek? Mintha be is lenne csípve a két lap közé a szövet. Segítségetek előre is köszönöm!
(#) agressiv válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

A legegyszerűbb és legkönnyebben tisztántartható megoldás a szórógitt és mattfekete festék. Én "kárpitoztam" hangfalakat régebben és mindíg csak a gond volt velük.
(#) Honda130 válasza agressiv hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Köszönöm! Ezt mindenképp megfontolom, mert akár még a technológiám is meglenne hozzá.De akkor már lehet hogy valami színt is viszek rá.
(#) Honda130 válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Na szóval. Hajnalban, mikor a kislányomat visszaaltattam a hintában, volt pici időm utánaolvasni ennek a kárpitozás dolognak. Végüllis nem egy nagy ügy. Körbecsinálom kárpittal alulról kezdve és ugyanott befejezve, a végén szépen eldlgozo a széleknél behajtva a z oldalfalak nyílásába. Utána az oldalfalakat is leszövetezem és benyomom a helyére.
Csak egy kérdésem lenne hozzátok: Mennyivel kellene kisebbre csinálni az oldalfalakat, hogy bevegye a láda szövettel együtt? Legalább ezt mondjátok meg Wazze. Ne küldjetek mindig a keresőbe. Köszi!
Ha kész lesz ünnepelünk.
(#) Moderátor hozzászólása Honda130 hozzászólására (») Szept 14, 2011

Fogd vissza magad!
(#) Honda130 válasza (») Szept 14, 2011 /

Nem értem. Valami baj van?
(#) zoka válasza agressiv hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Ezzel az új beállítással szinte mindig ugyanannyit mérek. Ptesza segített nekem az LspLAB-al kapcsolatban is, és a blogon az ARTA-val való méréshez is van segítség. Egyenlőre jó nekem ez a progi, épp most készítettem hozzá egy mérőadaptert. (Korábban egy sajtosdobozra építve oldottam meg, de eljött az idő egy igényesebb adapter megépítéséhez).
Talán a legnagyobb probléma az ócska integrált hangkártya. A 96kHz 32bit-el nincs gondja, de úgy vettem észre, hogy alacsonyabb tartományban, ahol általában a rezonancia frekik szoktak tanyázni, a hangkártya rossz árnyékolása stb. bezavarhat. Ezért is van az, hogy 2 ismételt mérés görbéje egymásra helyezve 100-200Hz alatti tartományban nem fedi egymást 100%-ig. Sima ellenállás mérésekor is 200Hz-től felfelé egyenes vonal, míg az alatt néhány tized Ohm-nyi hullámosság is előjöhet...
Az adapteremről és a tervezett házimozi hangfalak hangszóróiról tettem fel képet (13 és 5 centisek).
(#) agressiv válasza zoka hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

A 32 bit lehet ott a probléma, mert nem túl valószínű, hogy a DAC azt valóban tudja, inkább 24, vagy 16Bit-el próbáld, azt biztos tudja a kártya.

Idézet:
„Sima ellenállás mérésekor is 200Hz-től felfelé egyenes vonal, míg az alatt néhány tized Ω-nyi hullámosság is előjöhet.”

A másik probléma az lehet, hogy a hangszóró membránja nem valami stabil és egyszerűen több dolog is rezonál rajta, de a mérést nem befolyásolja. Megnézném grafikonon, hogy pontosan mire is gondolsz, akkor biztosabbat tudnék mondani.
(#) zoka válasza agressiv hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Mellékeltem egy 12 Ohm-os ellenállás mérési eredményeit. A szövegfájlban látható, hogy alacsonyabb frekin jobban ingadozik a mérés.
Illetve ugyanarról a hangszóróról készült 3 mérés 96 valamint 192 mintavétel / oktáv beállítással. A 192 esetén szinte mindig ugyanazt adta számszerűen is. A 3 grafikon is ott sokkal jobban fedi egymást, mint a 96-osnál, ahol főleg 100Hz alatt kezd különbségeket mutatni.
(#) CsizmaKo hozzászólása Szept 14, 2011 /

Sziasztok!
Kis segitséget szeretnék kérni,ez a fajta hangszóró (adatok a mellékelt oldalon):Bővebben: Link egy kb 115l es reflex ládában mennyire szólna jól?max 100w-al hajtanám aktiv sub szűrőt használnék,házimozi mélyládának lenne,de zenénél is szeretném ha megfelelő lenne a hangja.
Köszi!
Üdv.Ko.
(#) Honda130 hozzászólása Szept 14, 2011 /

Hát uraim, ma picit bajban lettem. Ugyebár tegnap már megírtam,...vagy ma reggel, nem tudom már, hogy a szövetezése a ládámnak nem feltétlenül fog problémát okozni. Hát igen, csak picit elgondolkodtam, hogy a szövetezés ugyan nem, de fog más problémát okozni. Ugye a legfrappánsabb a ládát úgy szövetezni, ahogy általában szokták. Az oldalait külön szövetezve és belesüllyesztve a ládába. Csakhogy ha így akarom, akkor mindkét oldalfalnak kell körbe futólécet tennem, hogy ahhoz csavarozzam. Ez mind rendben, csak akkor azzal a literszámom csökkenni fog. Ez persze nem hinném, hogy olyan nagy probléma, mert kiszámolom a veszteséget és ráteszek a láda hosszára picit. A baj az, hogy én nem akartam variálni a méretekkel, hanem a Magnat ládát tök pontosan szerettem volna lemásolni. Nincs más megoldás, fel kell hívnom az unokaöcsémet, hogy fűzze meg a haverját akinek van egy ilyen ládája és csináljanak fényképeket a láda belsejéről, mert tudnom kell, hogy hogy van összeszerelve. Nem hinném, hogy telerakták lécekkel, meg mindennel, de akkor hogy szövetezték? Mondjuk annak a Magnat-nak nem külön van az oldala.
Egyébként nem baj, ha a láda oldala nem teljesen része a ládának? Úgy értem, hogy a többi szépen össze lesz csavarozva mm pontossággal, és össze lesz ragasztva, a két oldalát meg hogy a szövet elférjen alapból több mm-rel kisebbre kell készítenem és összecsavarozom, de ott lesz köztül a szövet. Nem kell hogy ezek keményebben össze legyenek fixálva?
Köszönöm!
(#) zoka hozzászólása Szept 15, 2011 /

Ha megvannak egy hangszóró T/S adatai, akkor ha beépítem egy zárt dobozba és mérek egy impedanciamenetet, meg lehet állapítani, hogy hány literes az adott doboz? (Ki tudom számolni az oldalakból, de van olyan része a doboznak, ahol nem egyszerű a mérés)
Köszi!
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Ha pontosak a T/S adatok, akkor a free air mérés és a mérendő doboz impedanciamenetéből visszafejthető. A programban kell a mérődoboz méretét addig állítani, hogy a VAS megegyezzen az eredeti adatokkal.
(#) agressiv válasza zoka hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Jaaj tudom már mi ez. A Kártya DAC-ja fapados, azért ilyen hullámos a grafikon, ha komolyabban szeretnél mérni, érdemes beszerezni egy sima Audigy hangkártyát, én is azzal mérek és minden frankó vele 24Bit 48KHz-en.
Ha esetleg Audigy SE-t szereznél az még jobb, azt lehet használni, 24Bit 96KHz-en. Az a baj, hogy bármilyen frekvenciát állítasz is be, ha a kártya nem tudja azt akkor sima 44KHz 16Bit-en fog dolgozni, ha pedig windows 7-et használsz akkor reménytelen a dolog, mert abban nincs direct sound, a windows 7 hangkeverője, pedig egy hulladék.
(#) zoka válasza agressiv hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Na igen, biztosan a hangkártya szórakozik, mert a mérőadaptert árnyékoltam is valamennyire. Eleve, ha nem szól semmi, és bekapcsolok egy előerősítőt, felhúzom a hangerőt, akkora az alapzaj, hogy mozog a membrán!
"Szerencsére" éppen jövőre tervezek új gépet venni, és megpróbálok valami jobb fajta hangkártyát is venni. Amúgy win7-et nem használom.

Idézet:
„Amúgy win7-et nem használom.”
Helyes.
Nem kell ám új gépet venned egy hangkártya miatt és használtan az általam felsorolt hangkártyákat megkapod kb 2000Ft-ért.

Idézet:
„Eleve, ha nem szól semmi, és bekapcsolok egy előerősítőt, felhúzom a hangerőt, akkora az alapzaj, hogy mozog a membrán!”

Azt a q... Ott valami súlyos probléma van. Én ha feltekerem a hangerőt max egy kis szszszszszszs van, gyanítom, hogy valami földelési gáz van ott és a gép minden zaja belehallatszik a hangba.
(#) zoka válasza agressiv hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Bizony, amikor így kihangosítom a "semmit", még azt is hallom, hogyan mozog az egér, vagy ha feljön a start menü, egész idétlen hangja van. Ha kihúzom a számítógépből a kimenő jack-et, az erősítő néma csendben lesz. Ennyit az integrált hangkártyámról. Nem a mérés miatt veszek új gépet, hanem azért, mert már 8 éves, és akad a youtube

Az erősítőd nullája földelve van? Ha igen, akkor az okozza a zajt.
(#) Bassmester válasza zoka hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Csinálj a hangkártyád vonalkimenetére egy szimmetrikus buffert és arról hajtsad a végfokot, akkor nem lesz földhurok a gép és a végfok között. Pl TL 074-gyel sztereóra is csinálhatod.
Az "R100" feliratnál van a bemenet.
Íme:

DI out.jpg

(#) agressiv válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Jó trükk még a PCI-os 56K-s modemeken lévő trafók lebányászása, mert azok is frankón mennek hangfrekin és akkor még szimetrikus lófüttyel sem kell kínlódni.
Következő: »»   396 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem