Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   51 / 276
(#) dobo válasza lukacspali hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Ha kicsit jártas vagy az elekrtonikában akkor itt visszaolvasva kaphatsz rajzot a vezérlőpanelról és elkészítheted magadnak. Ha nem akarsz bajlódni akkor vaterán lehet találni univerzális vezérlőpanelt 4-5 ropiért.
(#) lukacspali válasza dobo hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Köszönöm,sajnos ez a gond nem vagyok jártas az elektronikában javítás építés szinten.Ezért kértem segítséget gondoltam valaki foglalkozik javítással ,beszerzéssel.A vaterán néztem de én nem találtam de hiába írtam be különböző kulcsszavakat nem találtam.A gond az hogy motorokat javítok,veteránozok így napi szinten kellene a CO ezért keresek megoldást aránylag gyorsan.Ha megtennéd hogy nézel nekem és a termékkódot beírnád nekem megköszönném és meg tudnám venn azt ami nekem kell.
KÖSZÖNÖM
(#) mpisti válasza lukacspali hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Már ma délután feltettem ezt a kérdést,de valamiért nem jelent meg a fórumon. Ezért még egyszer: Mi a pontos hibajelenség? A gép nem kapcsol be?
A tolómotor nem megy? Én nagyon szívesen segítenék, de nem hiszem hogy Lentihez közel laksz. Postával pedig 1 hét amire visszakerül - ha javítható.
(#) mpisti válasza lukacspali hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Most látom, Diósdi vagy. Diósdon valaha hegesztőgépeket gyártottak, ma is ott van az EP-System szakszerviz. Őket nem kérdezted?
(#) chrisone hozzászólása Szept 14, 2011 /

Üdv mindenkinek!

A problémám a következő lenne:
Szeretnék építeni egy Co gépet, mert amit eddig használtam úgy érzem kinőttem. Egy TIP 140-es géppel küzdöttem jó pár évig és meglepő módon elég jól bírta. Persze amit itt is javasoltak sokan azokat a módosításokat én is megcsináltam rajta,de sajna ez kevés.
A terv a következő lenne:Co,elektródás hegesztő és autó bikázó egyben. (az elektródás hegesztés és a bikázás elmaradhat ha túl nehézkes)
Szereztem egy elég nagy teljesítményű trafót donornak amit meg kellene tekerni,de nem tudom kiszámolni rendesen. Ha esetleg ebben tudna segíteni valaki azt megköszönném.

Ami rendelkezésre áll:
-1 fázis 25A de olyan 16A körül lehetne max.
-3mm átmérőjű réz
-7x3,5mm réz
-4x2,5mm réz
60x100mm vas keresztmetszet.
(mellékletben fotókkal méretekkel a trafó)
Amire szükségem lenne:
-Trafó tekeréshez szükséges adatok
-Fojtó trafóhoz némi instrukció (vékony lemezt is szeretnék hegeszteni)
-Fokozatkapcsoló ami ehhez a trafóhoz jó lenne min. 7 állású hol szerezhető be Magyarországon. Esetleg egy típus.
Remélem érthetően írtam.
Mindenki válaszát előre is köszönöm.
(#) lukacspali válasza mpisti hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Köszönöm !
Egy hét azért még beleférne de ,a szervizre ránézek amit írtál.nem tudtam róluk.Hegesztéskor csak nagy előtolással tartott rendes ívet kis előtolásnál csak akadozva hegesztett mintha az áram kicsi lett volna ez egyre romlott majd a huzal pillanatonként beleragadt a pisztolyba
(#) dobo válasza lukacspali hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Na ez már valami.
Engedd ki a huzaltoló szorítógörgőjét és nézd meg hogy üresen szabályoz -e fordulatot a potméter.
Ha szabályoz akkor az előtoló része a panelnek jó.
Aztán nézd meg hogy a huzaltoló görgő nincs e elkopva mert lehet hogy megcsúszik időnként ezért olyan mintha szorulna.
A hegesztő kábelben van egy ugynevezett spirál ebben fut a huzal végig ezt időnként cserélni kellene és ezt a spirált fuvasd ki levegővel mert belülről lehet benne lerakódás .
Próbaként a huzalnál 1 mérettel nagyobb áramátadót is kipróbálhatsz abba nem tud beszorulni a huzal.

Esetleg a trafón és a folytón nem látszik égésnyom?
(#) dobo válasza chrisone hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Szia ha van még hely a primeren akkor én tekernék rá még meneteket és ezek lennének a fokozatok mondjuk 10 -15 menetenként.
Ha nincs hely akkor véknyabb huzallal kell tekercselni esetleg triakos szabályzás kell a primer odalra vagy tirisztoros a szekunderre..

Normál trafónál az indukció 1 Tesla de hegesztőnél főleg co nál ez felmehet 1.2 T-ig ezzel számolva kb 150 menet kell a primerre.
Ez a legerősebb fokozat erre jönnek a csapolások 10 menetenként.
Ha nem tekered le a régi tekercset akkor saccra is meg lehet mondani mennyi menet van rajta.
Megnézed hogy 1 sorba egymás mellé hány menet fér és megnézed hogy hány sor lehet a csévén persze alul vond ki a cséve vastagságot és felül bondsd meg a szigetelést és az utolsó sort számold meg mert az nem biztos hogy teljes sor..
Remélem érthető voltam kérdezz bátran.
(#) lukacspali válasza dobo hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Nem mechanikus hiba az biztos olyan érzésem volt mintha az előtolás növelésével nőne a hegesztőáram és egy idő után az előtolás/napok alat/ csökkent volna képtelen voltam nagyobbra venni már.kis előtolással nem is hegesztett csak pattogott a munkadarabon
köszönöm
(#) chrisone válasza dobo hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Helló!

Hely lenne még egy kevés a primer oldalon de mivel 2 primerem van akkor erre és arra is kellene tekernem, tehát a legjobb lenne ha újratekerném.
A triakos, tirisztoros szabályzást nem nagyon eröltetném.

Üdv.
(#) mpisti válasza lukacspali hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

A gépedben az a hiba a legvalószínűbb,hogy a munkakábeled megtelt porral-mint ahogy dobo is írta.
Úgy gondolom hogy a gépedben a hegesztőfeszültségről megy az előtolás is, és emiatt érződik úgy,mintha a hegesztőfeszültség és a tolási sebesség összefüggne-mint ahogy össze is tartozik a két dolog.
Javaslom a szabályzókártyán található relé cseréjét, mert ha az kontakthibás,akkor tudja produkálni az általad leírt hibajelenséget.

Szia!

Én is olyan 150 menet körül gondolom csak megmondom őszintén elég nagy meló összerakni a trafót, úgyhogy nem szeretném sokszor szétszedni. Ezért lenne jó ha pontos menetszámokat tudna valaki mondani.
Megpróbálom délután megszámolni a meneteket szerintem a sorok számával lesz bajom, nem fogom látni rendesen.

Megvan hogy mekkora a tekercs vastagsága ezt elosztod a huzal átmérőlyével és megkapod a sorok számát .Egy tolómérővel széppen lemérhetőek az adatok .
Én kiszámoltam és 230 volthoz és 1.2 T hez 145 menet jött ki.
De Skori veblapján találsz programot vagy itt az oldalon is van amivel kiszámíthatod .

A tekercseken mennyi hely van még? hány menetre lenne elég?
Ha lehet úgy kell tekerni ahogy most is van ,hogy osztott a tekercselés vagyis mindkét tekercsre kell ugyanannyi menet csapolásonként ezzel eléred hogy a két oszlop egyenletesen lessz gerjesztve.
A fokozatkapcsolót pedig a csapolások közé kötheted
6 fokozat akkor az alap 145 menet ez mondjuk a 200 voltos tekercsed aztán 50/2 = 25 menet kellene még 5 menetenként csapolással mindkét primerre.

Helló!
Letekertem az egyik primert, ha jól számoltam 90 menet volt rajta, ami azt jelenti hogy összesen 180 menet a primer.
Tehát ha jól gondolom 145 menetről indulva fokozatonként 10 menet akkor összesen 195 menet lesz rajta. Ez elvileg jó mert az utolsó sor nincs tele,több meg nem nagyon fér sajnos.
A masik primer menetszámot kiszámolom ellenőrzés képpen, ha minden stimmel akkor ezzel az egyik oldalam megvan, és mi legyen a szekunderrel?
Ahogy írtam 3mm-es, 7x3mm-es és 4x2,5mm-es rezem van, erre is tudsz mondani nekem valamit?

Én a 3x7 -est használnám és azt is megosztva kétfelé.
Ha kész a primered akkor határozd meg a menetfeszültséget ezzelmegtudod mennyi menet kell a szekunderre.
A szekunderre tekersz 10 menetet és megméred osztod 10-el és megvan hogy 1 menet hány volt .
A szekundernek kell adnia legnagyobb fokozatban olyan 27 volt körül a mikor a legkevesebb tekercs van az áramkörben.

Melyik tekercs volt 90 menetes?
A 109 voltos vagy a 200 voltos fele?
(#) erbe válasza chrisone hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

A 3 mm túl vékony, legfeljebb primernek használható. A 7*3 mm-es nagyon jó lenne, ha elfér a szükséges menetszám belőle. CO2 hegesztőnél úgyis nagyobb az áram. A 4*2,5-ös végső megoldásként használható, bár én még normál pálcáshoz is duplán tekertem az 5*2-est. Az meg már majdnem 7*3.
(#) mpisti válasza szell69 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

g.laci kölyök kérésére megpróbálom a képet feltenni a négygörgős mechanikáról.
(#) g.laci kölyök válasza mpisti hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

köszönöm szépen!
(#) mpisti válasza g.laci kölyök hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Nagyon szívesen!
(#) chrisone válasza dobo hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Boocs a késői válaszért, de nagyon sűrű volt a tegnapi nap.
Kérdésedre a válasz, a 200V-os felén volt 90 menet az egyik primeren.
Ha minden jól megy akkor a hétvégén megtekerem kíváncsi vagyok jó lesz e.
Mivel érdemes majd terhelni a szekunder, a feszültségesés mérésére?
(#) lukacspali válasza mpisti hozzászólására (») Szept 16, 2011 / 1

Köszönök mindent!
(#) fuxi válasza chrisone hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Sziasztok!
Nekem is TIP 150 -es gépem van kisebb átalakítások után egész használható gép lett de most már kicsi a teljesítmény. Azt szeretném meg kérdezni, hogy ha a benne lévő egyen irányítást át igazítanám rendes gretz hidra esetleg plusz kondi az javítana-e a teljesítményen. A gépbe középcsapolású szekunder tekercs van és a közepe fojtón át megy testre, a két vége egy-egy diódán keresztül ki a munka kábelra. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) mpisti válasza fuxi hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Graetz egyenirányítót ne tegyél bele,mert a kimeneti feszültség a duplája lesz, a terhelhetőség viszont nem nő, sőt csökken. A teljesítményt plusz kondik beépítésével lehet némileg javítani,de ha triac kapcsolja a gépet,akkor át kell alakítani mágneskapcsolósra mert a triac a kapacitív szekunder terhelést nagyon rosszul tűri, valószínűleg elszáll.
(#) fuxi válasza mpisti hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

A tekercsvégeket párhuzamosba gondoltam össze fogni nem sorba.
(#) mpisti válasza fuxi hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Ha megoldható,akkor természetesen működik a módszer. De elvileg a teljesítmény nem növekszik. Mégpedig azért nem,mivel - bár a huzal ohmos ellenállása fele lesz mint eredetileg- de az egyenirányítási feszültségesés 2x-es lesz, mivel egyidejűleg 2 dióda vezet az eredeti 1 diódával szemben.
(#) fuxi válasza mpisti hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

na a mai nap kicsit át építettem a gépet tettem bele két kis kondit úgy 13600 mF értékbe és úgy éreztem hogy jelentősen erősebb lett. Ja és az egész trafót venti elé emeltem hogy jobb legyen a hűtése, azt a bizonyos bi értéket meg emelni . Na majd ha többet hegesztek kiderül meddig bírja hö kioldó nélkül.
(#) Műszerész hozzászólása Szept 28, 2011 /

Sziasztok!
Valaki tekert már 2 fázisú CO trafót? Ha igen akkor van jelentősége a tekercsek elhelyezkedésének a vasmagon? (egymás alatt, vagy egymásra hajtva?)
Heggesztés nyugodtságát befolyásolja a secunder tekercs kapcsolása? (Csillag, delta?)
előre is köszi.
Üdv
(#) Műszerész válasza Műszerész hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Üdv!
Elírtam 3 fázisú trafót.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

alunál még szokás a polaritást megcserélni
Következő: »»   51 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem