Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   11 / 2208
(#) sturbi hozzászólása Júl 12, 2007
Kösz az infót. Eddig én a VIDI hangsugárzók közül csak a Preludiumtól ájultam be, sajnos nekem nincsen.
Persze ez csak a saját véleményem, nem minősítés.
(#) Müszi hozzászólása Júl 14, 2007
Sziasztok!

Van egy könyvem amibe van egy csöves rádió kapcsrajza (melléklet).
Az a kérdésem, hogy az ECC83 as részt (gondolom hangszínszab.) el lehet e hagyni, és a rendes hangot lehet e kötnia C66-ra (22n), vagy az EL841. rácsára??

Köszönöm

DSC00002.JPG

(#) MaSTeRFoXX válasza Müszi hozzászólására (») Júl 14, 2007
Rá lehet, de kisebb az erősítés. Működni biztos hogy fog
(#) Müszi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 14, 2007
Az nem baj CD-ről hajtanám.
így is jó, CD-ről?
Mekkora a várható teljesítmény?
(#) MaSTeRFoXX válasza Müszi hozzászólására (») Júl 14, 2007
EL84-el pár watt. Talán 3-4. (max)
Majd kiderül hogy szól. Ha nem elég érzékeny akkor raksz elé triódás előfokot.
(#) Müszi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 14, 2007
Köszi
(#) sturbi hozzászólása Júl 14, 2007
Max 2,5 watt (ami nem kevés) és kell elé egy trióda (nem valószínű,hogy kihajtja a cd), de a kapcsolás nem nevezhető hagyományosnak a kimenő miatt. Ha nincs ilyen kimenőd, akkor inkább egy szokásos kapcsolást válassz szerintem (ahol nem ellenárammal van kompenzálva a vas egyenáramú előmágnesezése, hanem légréssel).
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Júl 15, 2007
Na ezt is elnéztem, amit leírtam az hülyeség (az előmágnesezésről), sima légréses EI trafó kell hozzá.
Ha megnöveled kicsit a tápfeszt és lecsökkented kicsit a katódellenállást simán 3-4 W lejön.
(#) Müszi válasza sturbi hozzászólására (») Júl 15, 2007
Tudod már megépítettem az ECL86-os kapcsolást, de abba naygon drága a cső....
Ezért gondoltam erre.
Teljesen új kimenőt tervezek neki, és magam tekercselem.
(#) sturbi hozzászólása Júl 15, 2007
PCL 86- ot 14,5 Volt fűtéssel benyomod, és máris megy az ECL 86-os kapcsolásban. Fűtés a PCL 86-nál is kiközepelhető, mondjuk 2*1 Kohmmal, ha brummog (mert brummog váltóról), ugyanúgy mint az ECL-nél.
Mondjuk a szokásos TV-s kapcsolások 1-1,5 W-osak (8-10V cs-cs-ig)
Ez a rádiókapcsolás 2,5 W-os (K=10%), a kimenője elég jó gyárilag is (20 Hz-20 kHz-et ír 6dB-en belül), ha te csinálod az még jobb lehet, ez a teljesítmény is növelhető még. Az EL 84 (és az EL 34 adatlapját is) érdemes megnézni a Rádióvilág KFT honlapján, itt nagyon részletes adatok vannak, az EL 34-nél kapcsolások is (ezek ráhúzhatók az EL 84-re is).
(#) Müszi válasza sturbi hozzászólására (») Júl 16, 2007
Lakik itt a lépcsőházba egy 68 éves stzaki, Ő nagyon vágja a csöves tecghnikát, épített is erősítőket (csöveseket), majd őtőle kérek segítséget ha elakadok.
(#) Müszi válasza sturbi hozzászólására (») Júl 16, 2007
Az EL84 katódtól számított második rácsára mekkora feszt kell vezetni?
Mert erre még rámegy egy 47K ellenállás és 200 vmennyi V.
Kérdésem, rávezethetem erre az ellenállásra natúrba az anódfeszt?
A Kapcsolás Kádár Géza: RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ VEVŐ KÉSZÜLÉKEK 1972-1975 c. könyv 101. oldalán van.
(#) ferci válasza Müszi hozzászólására (») Júl 16, 2007
Az a g2, segédrács. Rá.
Kell katalógusadat?
(#) Müszi válasza ferci hozzászólására (») Júl 16, 2007
akkor mi a 3. rács ami a katóddal van összekötve?
(#) ferci válasza Müszi hozzászólására (») Júl 16, 2007
g3, fékezőrács - az anódból visszarepülő elektronokat fogja le.
(#) Müszi válasza ferci hozzászólására (») Júl 16, 2007
Nagyon köszönöm, nagyon gyors voltál
(#) sturbi válasza Müszi hozzászólására (») Júl 16, 2007
Az a 47k csak akkor kell, ha előfokot is csinálsz (akkor nem biztos,hogy 47K lesz az értéke), simán rámehet a tápfeszre is.
(#) Mate78 hozzászólása Júl 16, 2007
Egy kép a most elkészült PP kimenőmről 15(25) Wattos erősítőmhöz.Hamarosan követi a párja is.
Mindenkinek jó csövezést kívánok!

üdv.

P7140002.JPG

(#) cruisher hozzászólása Júl 18, 2007
Udv csovesek!

Keresek ECL86 os csoveket. 4db kene, csak uj johet szoba es nemlenne rossz ha paronkent osszelennenek valogatva. Tudom nagy keres de valakinek hatha van elfekvobe...
(#) MaSTeRFoXX válasza cruisher hozzászólására (») Júl 18, 2007
Itt találsz PL86-ot http://www.radiovilag.hu/csovek.htm
Az ECL86 helyett jó a PCL86, azzal a különbséggel hogy 14.5V-tal kell fűtened őket. Ráadásul csak 590Ft.
Amúgy ezek a HAM bazárból rendelhető csövek milyen gyártmányúak? Tesla, vagy elfekvő Tungsram?
(#) cruisher válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 18, 2007
Aza problema hogy a csovek egy gyari erositobe lennenek, es pcl csovek eseten bekene valahova tenni egy plusz trafot futeseknek, ami nemigazan kivitelezheto dolog. Uh elso korben mindenkepp jolenne Ecl-t szerezni.
Par eve meg barhonnan lehetett szerezni most meg mar szinte sehol
HAM bazarba en eddig csak PL509eseket vettem, de nemvoltak nagy szamok, sorra jottek le az anodkivezetesek. Mikor kerdeztem hogy miylen csovek azt mondtak hogy philips licensz alapjan gyartjak oket ujra
talan szlovakiaba. De biztosra meg ok se tudtak megmondani.
(#) MaSTeRFoXX válasza cruisher hozzászólására (») Júl 18, 2007
Ebay-en találtam ECL86-ot Bővebben: Link
(#) sturbi hozzászólása Júl 25, 2007
PCL 86-os végfokom elektromosan végleges állapotot ért el. A hangja nem "ahhoz képest" jó (kisebb mint 4 cm2 kimenő, kukából összerakható), hanem abszolút értékben, majdnem audiofeel. Az kezdő verzióhoz képest a következő változtatásokat okoztam benne (pár oldallal ezelőtt vannak képek, és a kezdő kapcsolás) : a folytót és a 2db 15 ohmos ellenállást kivettem, helyette csatornánként 1-1 db. 7 H folytó került, az utánuk lévő puffereken 248-252 V anódfesz van. A katódellenállást a pentódánál megnöveltem 22 Ohmmal, így az most 142 Ohm, a rajta eső fesz 5,5 V.
A negatív vcs.-ást meghatározó ellenállást 39 K-ról 22 K-ra csökkentettem (a mélyhangok átvitele miatt kellett növelni a vcs.-t). Az erősítőből semekkora brumm vagy sus nem jön ki (telejes hangerőn sem).
Oszcilloszkópon színusszal mérve 100 Hz-30 kHz között az átvitel teljesen egyenes, a kimenőjel 8 ohmos rezisztív műterhelésen 9 V cs.-cs., ez kb. 1,5 Watt. 30 Hz-en még 6 V cs.-cs.-ig torzítatlan színusz van. Füllel nincs mélyhiány.
Egyéb adatok: Ik=39 mA; Ig2=5,5 mA; Ia=33,5 mA; Uf=13,5 V váltó (negyed óra után)
(#) alex.taylor válasza sturbi hozzászólására (») Júl 25, 2007
Helló Sturbi!
Én most kezdenék ilyen erősitőt épiteni, és érdekelne a kapcsolási rajza ,hogy mejyiket épitetted meg.1-2 képet is feldobhatnál róla
(#) alex.taylor válasza alex.taylor hozzászólására (») Júl 25, 2007
Ha viszont a #100242. hozzászólásban lévő erősitő a tied akkor vedd semmisnek a kérésem
(#) sturbi válasza alex.taylor hozzászólására (») Júl 25, 2007
Igen az az. Az itt felsorolt változtatásokkal.
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Júl 26, 2007
Helló!

Az én PCL86-os végfokom is készül,csak kicsit lassan.
Érdekelne,honnan vettél 7 Henrys folytót,és anélkül milyen a hangja.Nekem ez az egy alkatrész ami hiányzik.Fénycső folytó jó bele?

üdv.
(#) sturbi válasza Mate78 hozzászólására (») Júl 26, 2007
A műhelyemben találtam (multiméterrel mértem ki), anélkül volt egy kevés hálózati brummom. 5 Henry feletti folytók jók (a fénycsőfolytó szerintem nem jó, de meg lehet próbálni). Gondolom RC szűrésse is jó (2*50µF között 680 Ohm 2 W).
Ha 5 cm2 feletti kimenőt használsz, akkor már lehet csökkenteni a visszacsatolást is (pl. 33 K). 10 cm2 körüli osztott tekercselésű kimenővel joggal lehet számítíni igazi audiofeel hangzásra. Ekkor 3 w körüli teljesítmény elérhető (az enyémnek inkább 1w-ig van audiofeelke hangja, azért a studo rpc 300-amnál sokkal jobb).
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Júl 26, 2007
Köszi az infót.

Igazából nem tudom mekkora a kimenőm,még nem mértem le a vasmagot.Valószínűleg elsőre RC szűréssel próbálkozom,és ha brummos,akkor keresek folytót bele.Örülök hogy Neked ilyen jó tapasztalataid vannak ezzel az egyszerű erősítővel.

A minap összehasonlítottam a 15 W-os PP erősítőmet a SONY STR-DB 780-as erősítőmmel,korrektül,gyanazzal a jelforrással hajtva,ugyanazzal a hangerővel,hangfallal....azóta a SONY csak háttérrádiózásra szolgál szerelés közben.....

üdv.
(#) sturbi válasza Mate78 hozzászólására (») Júl 26, 2007
Arra figyelj, hogy a segédrács árammal ne lépd túl a 6 mA-t. Ha több a katódellenállást növelni kell.
Következő: »»   11 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem