Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 185
(#) szabjan válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Nagyon szép a gép.
Ezt a javítást szerintem sokan alkalmazzuk itt, de van még egy gond az ilyen állapotú gumi alkatrészekkel.
Sajnos a kifényesedés alatt szét van sokszor repedezve az anyag. Ezt csak erős nagyítóval lehet igazán jól látni.
Az ez utáni lépés a sok alkohol miatt a gumi szétfolyása. Ezt nem kell ecsetelnem gondolom, hogy is néz ki /minden a környékén/
Egyébként finoman alkalmazva ez még nyomógörgőre is lehet ideiglenes megoldás.
Egy AD-450 ess AIWA görgője idén: /kép/
Miután volt csere görgőnk /egyidős a géppel, de ugye nem kapott szalagot és alkoholt.../ rögtön lecseréltük.
Ez a felület a szalagnak sem tesz jót.

görgő.jpg

(#) Heki69 válasza mapi65 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Sziasztok! Nem volt veszélyes, egy fél marék elkó volt a ludas, persze azokat megtalálni...Mondjuk alkudtam belőle, de egy nagyon szép állapotú szerkezethez sikerült hozzájutnom, megérte a fáradozást
(#) Tomi94 hozzászólása Szept 13, 2011 /

Köszönöm a gratulációkat! Ha nem nagyon offtopic, van még néhány magnóm, azokról is tehetek fel néhány képet.

szabjan: Én sem a nyomógörgőt, sem a dörzsáttételt nem láttam repedezettnek ebben a gépben, de egyébként ismerős a látvány, találkoztam már ilyennel. Ilyenkor már tényleg cserélni érdemes inkább. A szétfolyással még nem találkoztam saját készülékben (szerencsére...). Amit még megcsinálok rajta szerintem, az a fejcsere, mert a bal oldalon néha letompul a hangja, és szemre van is ott némi kopás.
(#) forma1 hozzászólása Szept 17, 2011 /

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni hogy a SABA CR 836 kazetta deck, milyen minőségű? Tudtok róla valami infót? Megért kétezret?
Bővebben: Link

Köszi!

Az 1980-as magnósok évkönyvében van róla írás állítólag, megvan valakinek? esetleg valahol pdf-ben?
(#) Tomi94 válasza forma1 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Szia!
Megkerestem az évkönyvben, tényleg ott van. A leírás alapján a '70-es évek végi HiFi típusokhoz tartozik. Ha a mechanika jól működik, és jó külső állapotú, akkor annyit megért mindenképpen. (Gond akkor van, ha fejet kellene cserélni benne. A Saba CR sorozatú gépekben nem szabványos felfogatású kombináltfej van, ezt nagyon nehéz pótolni.) Nincs olyan széles frekvenciasávja, mint a '80-as évek gépeinek, de ha jól működik, akkor így is egy kellemes hangú analóg deck (persze megfelelő hangszórókkal és erősítővel).
(#) kadarist válasza forma1 hozzászólására (») Szept 17, 2011 / 1

Szia!
A kért leírás.
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 17, 2011 / 1

Mire sikerült feltöltenem, már lejárt az időkorlát, ezért itt folytatom (hozzátéve, hogy ezt a 2 MB-os korlátozást már kissé korszerűtlennek tartom, 2011-ben) :
Évkönyv 1980-1
Évkönyv 1980-2
Ennyit találtam benne róla, a gyári leírás alapján átlagos HiFi-készülék.

Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek!

És máris lenne egy másik kérdésem. Vettem ma egy ITT SL700 Stereo, hordozható magnót. Az vele a baj, hogy lejátszásnál csak a gumigörgő forog, az orsót nem forgatja, tehát szépen be is kapja a szalagot. Amikor nem nyomom le teljesen a lejátszó gombot hanem érzésre, van amikor megy tökéletesen. Az előre tekerés se működik, az viszon egy teljesen más elektronikus probléma mert ha rövidrezároz az érzékelőt akkor működik. Szétszedtem, nézzétek meg a képeket, rárajzolgattam mikor hogy működik.

Szia!
Az első képen van a két orsó, és közte a fekete görgő. Lejátszáskor ez adná át a motor erejét a jobb oldali orsóra, lehet ez van megkopva benne. A harmadik képen jelölt helyen ha lenyomod, akkor jobban hozzányomódik a görgő az orsón levő dörzsfelülethez, és el tud indulni. Üresen, kazetta nélkül megy, vagy akkor is csak rásegítéssel? Ha az előbbi, akkor olvasd el a 1060616-os beírásomat, egyébként nézd meg, a lejátszó gomb megnyomásakor elindul-e a jobb orsó felé a görgő.
(#) forma1 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Üresen se megy, és a görgő átadja a forgást, csak a görgő tetején lővő kisebb fogaskerékszerű nem forog, és ha az nem forog akkor az orsótekerő se. Nagyon érdekes hogy play módban függetlenül forog (a nagy forog a kicsi nem) leállítva meg ha megforgatom akkor egyszerre mintha egybe lenne öntve az egész.

Kép0164.jpg

Szét kellene szedni azt az orsót, akkor látható, hogy milyen felépítésű (minden típusban más kb.). Szokott lenni egy fékező elem is a jobb mechanikákban, hogy leállításkor ne pörögjön túl a leeresztő orsó (gyorstekercseléskor fordulhat elő), lehet, hogy leállítva ezért tud együtt forogni. Ha semmikor nem lenne erőátadás köztük, akkor azt gondolnám, hogy kuplung probléma, de ezt szerintem kizárja, hogy megállítva együtt forognak. Jó lenne egy kép az orsóról, leszedve a mechanikáról.

Igen valami fékdolog lehet mert ha megy lejátszásban, akkor kézzel nem is nagyon lehet tekergetni, kattog, mindenféle hangot ad ki. Hogy lehetne azt szétszedni?

Egy kis csavarhúzóval vagy valami hasonlóval feszítsd le az orsó tengelyén lévő műanyag gyűrűt. A többi elvileg már lehúzható a tengelyről, akár részenként, így rögtön látható a felépítése.

Sikerült, kép:
(#) forma1 válasza forma1 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Gondolom a kis fekete fogaskerék foghatja le valamiért

Úgy tűnik, az lesz a hibás. Ennek elvileg a gyors előretekerésnél lenne szerepe, pont ezt írtad, hogy szintén rossz. Nincs valami apró pöcök letörve, ami megfeszített helyzetben tartaná, ha nem gyors előre módban van? Ha a levett orsón a két tárcsát lehet egymástól függetlenül forgatni, de azért van ellenállása, akkor a kuplung biztosan jó.

Igen a kuplung jó, sajnos az a rohadt fogaskerék nem megy eléggé vissza valamiért. Ezt megcsinálni... :no:

Na szétkaptam még jobban csak tudjam összerakni és rájöttem hogy az a vas ami minden elképzelhető pozícióban lehet, ilyenkor belelóg a fekete fogaskerékbe és azért nem tud forogni. Mi lehet a baja?

belelóg.jpg

megvan szerintem, letörött egy fém pöcök. Na azt aztán hogy lehetne pótolni?? :no:

Az a fémlemez lehet, hogy a fékrendszer, ha tengely körül elfordítható. Ha beállt egy helyzetbe, akkor lehet, nem oldódik ki indításkor. A törött részről tudnál képet feltenni?

Holnap teszek fel képet, az a pöcök törött el ami megakadályozná hogy forogjon a motyó. Szerintem csak fel le szabad mozognia. Hogy lehetne azt a pöcköt pótolni? Egy féle képpen tudom elképzelni hogy valami vékony fürésszel 2 oldalt bevágni és lehajlítani azt a részt, de így nem biztos hogy eléggé fel/le tud menni mert hamarabb elakad, remélem érted mire gondolok. Valami más ötleted nincs? Fémragasztó talán?? De az nem hinném hogy elég erős lenne.
(#) forma1 hozzászólása Szept 18, 2011 /

Sikerült
Tökéletesen működik mindene, nem volt egyszerű de összejött. Köszi szépen a segítséget, a buzdítást a mégjobban szétszedésre
(#) forma1 hozzászólása Szept 19, 2011 /

Na, megint én vagyok
Azt szeretném kérdezni hogy nem tud valaki valami jó oldalt ahol rálehet keresni egy magnó technikai adataira (freki átvitel, jelzaj stb.), mert a google nem nagyon dob ki ilyeneket. Most pl. az érdekelne, hogy digitalizáláshoz érdemes-e vennem egy Aiwa R450-et, vagy elég jó a Siemens RC200-am? Vagy mennyivel jobb az Aiwa, vagy pl. ha piacon nézek egy rádiót rátudnék nézni az adataira. Nincs valami ilyen oldal/program/könyv vagy valami?
(#) ujfalusi válasza forma1 hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Ha digitális minőséget akarsz vegyél DAT magnót.
Pl. DTC 670
Freki. 20-20kHz
zaj sebességingadozás :0
(#) forma1 válasza ujfalusi hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Nem digitális magnót akarok, hanem digitalizálni régi felvételeket.
(#) mugab hozzászólása Szept 19, 2011 /

Erről jut eszembe, AIWA450-be hátsó orsóhoz hol lehet hozzájutni?
(nincs meg csak a tengely, elveszett)
(#) Tomi94 válasza forma1 hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Szia! Itt érdemes körülnézni, ha magnó típusokra keresnél. Egyébként ez a Siemens gép valószínűleg egy átlagos kazettás magnó, egyszerűbb mechanikával. Az AD-R450 viszont a '80-as években Magyarországra bejutott egyik legjobb HiFi magnódeck volt, a HFM tesztjeiben, ha jól emlékszem, 1985-től 6 éven át ez volt az egyetlen, ami meg tudta verni az etalon AD-F220-at (csak azért nem váltottak erre, mert akkor majd' kétszer annyiba került újonnan). Valószínűleg, leginkább felvételben van eltérés köztük, de igényes digitalizáláshoz, ha 5000 körül hozzá tudsz jutni, mindenképp megéri az Aiwa (akár többért is, attól függ, mennyire fontos neked a digitalizálásban a minőség).
Könyvet nem hiszem, hogy adtak ki róluk, legfeljebb a Magnósok Évkönyve, de abban sincs benne minden forgalomba került típus.
(#) forma1 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Köszi!
Következő: »»   39 / 185
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem