Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   397 / 731
(#) Bassmester válasza agressiv hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Ezt próbáltad is? Alsó határfreki hány Hz? pr/sec impedancia illesztés mekkora kell ezeknél?
Ugye arról a fekete, soklábú, téglatest alakú alkatrészről van szó?
(#) agressiv válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Nem, hanem a modemeken lévő sima egyszerű összesen négylábú trafókról, lan kártyákon nincs ilyen. A frekneciamenetét annó mértem és tökéletes volt, az impedanciája 10K hangfrekin, szóval semmilyen impedancia illesztés nem kell hozzá, de szerintem ezeket alapban is valami ilyesmire használják a modemeken.

A fater öreg BEAG AET-453-asát kellett ilyennel csatolni a géphez, mert iszonyatosan zajos volt, ha csak simán rá volt kötve a gépre, mert ugye abban is földelve vana nulla.
Amúgy pont tegnap tankoltam be ilyenekből, mert jött egy rakomány hulladék nyák és tele volt modemekkel.

trafók.jpg

Köszi az infót, mostantól én is gyűjteni fogom ezeket. Eddig nem tudtam hogy jók ilyesmire
(#) CsizmaKo válasza CsizmaKo hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Senkinek sincs véleménye tanácsa vagy v.mi a linkelt P. Audio C15-600EL el kapcsolatban?
(#) agressiv válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

No megmértem a trafót. A sárga a kártya, a zöld a trafó frekvenciamenete. A jelszintben azért van különbség, mert le kellett halkítanom, különben nem is látszódott volna az egyik a másikon. [OFF]

Nem rossz...köszi
(#) Honda130 hozzászólása Szept 16, 2011 /

Húúú Gyerekek! Valami lett a számítógépemmel, mert eltévedt. Fent azt írja ki, hogy szubláda készítés, meg minden, de mikor beírok egy kérdést, senki nem csinál mást csak hangkártyákról, meg trafókról beszélgetnek. Hova kell beírni a mélyláda kérdéseket? Segíthetne valaki, mert én meg szepokut követek el a bizonytalanságomban.
(#) ptesza válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Erre vártál válasz?
(#) Bassmester válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

A hangtechnikai mérésekhez nélkülözhetetlen dolog a hangkártya, számítógép, szoftverek, mérőmikrofon, stb...
Az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok talán beleférnek a topikba néhány hozzászólás erejéig. Ez is a hangsugárzó tervezés/építés szerves része (kéne hogy legyen), nem csak az asztalosmunka
(#) Bassmester válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Húúúú... elolvastam.
Nos az a helyzet, hogy a már kész ládát kell kárpitozni és nem pedig előre kárpitozott lapokból ládát építeni.
Nem nehéz munka, de pontosságot igényel.
Kell hozzá egy jó olló, min. 60cm-es acélvonalzó, tapétavágó kés, pálmatex ragasztó, egy-két pillanatszorító, lécek az ideiglenes leszorításokhoz.
Két hete fejeztem be egy aktív ládát, úgyhogy még frissek a tapasztalataim, inkább kérdezz (lényegre törően) mint hogy tanácstalanul nekiállj.
Az enyémen ilyen kárpit van, nagyon jó minőségű, erős cucc, jó vele dolgozni.
És íme a kész doboz:
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Ügyes gyerek!
(#) foldisandormark válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Hú, ez tényleg nagyon igényesen néz ki! Emlékszem az első ládámra, ezt meg sem közelítette! A kárpitozást hogyan csinálod az éleknél? (Nem tettem offba, mert szerintem ez is fontos, ha valaki ládát épít...) És hogyan zárod le az egészet úgy, hogy nem marad ki a kárpit "vége" sehol sem? Még egyszer grat!
(#) Bassmester válasza foldisandormark hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

A kárpitot először leszabom 5-5 cm ráhagyással. A leghosszabb darabot egyben ragasztom rá, ez az ami a legnagyobb felületű lapokat fedi, körbe a dobozon. Az éleknél is ragasztva van. Az egyik oldalon a peremen belül elkezdem, megkenem ragasztóval, rásimítom, reszorítom és megyek tovább körbe. A pálmatexet elkenem a felületen, rásimítom a kárpitot, majd rögtön le is húzom hogy száradjon majd 1-2 perc után rásimítom egy hideg vasalóval (tenyérrel is lehet).
A kárpit kilógó végeit acélvonalzó mellett késsel levágom. A sarkok-hajlatok nem olyan problémásak, inkább a sík-egyenes illesztési vonalaknál kell nagyobb odafigyelés, hogy ne legyen hézagos. Ez az anyag egy kicsit nyúlik ha erősen húzod, ezért könnyen a sarkokba illeszthető.
(#) foldisandormark válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Köszi! Legközelebb megpróbálom így, de még be kell szereznem valami acélvonalzóhoz hasonlót, ami mellett tudok vágni! Az eddigieket vagy már fóliázott mdf-ből csináltam, vagy autóba a legutóbbit laponkénti kárpitozással, (ami azért annyira nem lett csúnya) és szilóval tömtem ki a lapok között is, és mielőtt az utsó lapot felraktam volna, belülről az élek találkozásánál is jó vastagon, szépen elsimítva. Reflexláda lett, és nem sziszeg sehol, úgyhogy gondolom jól zár, és fülre is szépen szól, de hát a tiéd az sokkal szebb! Még egyszer köszi!
(#) Bassmester válasza foldisandormark hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Köszi a grat-okat, örülök hogy tetszik

Előre kárpitozott lapokból állítottad össze a dobozt?
Ez eléggé megdöbbentő számomra... szerintem a következőt ne úgy csináld. Sokkal merevebb, stabilabb lesz a doboz ha pl 6-os bordázott tiplivel és Pálma-fa Expressz ragasztóval rakod össze. Az ideiglenes rögzítéshez használhatsz pozdorjacsavart, vagy derékszög szorítókat. A kárpit alá célszerű felhordani egy réteg olajfestéket (vagy bármi ilyesmit) csak hogy tegyél valamit a pozdorja nedvesség állóságáért is.
(#) zoka hozzászólása Szept 16, 2011 /

Egy utolsó OFF, ha még lehetne : Földhurok garantáltan nincs, csak arról van szó, hogy az erősítő 33x, valamint az előerősítő 5x erősítése (165x erősítés kihozza a zajokat a gépből) (Ne szóljatok hozzá, mert tényleg nem ide tartozik)
(#) Honda130 válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Szia!
Az autós mélyládákon az oldalfalon látszik, hogy külön van beletéve a lap és külön, mintha ott bekanyarodna a szövet. Szerintem ezt külön teszik bele. Megvallom őszintén, hogy én is úgy terveztem, hogy élenként elférjen két réteg anyag az illesztések között. Ez azt jelenti, hogy 4 mm-t elhagytam, tehát 2-2 mm-t szánok élenként a dologra, ami lehet hogy kevés lesz. Nem baj, még ezt is sajnálom, mert legszívesebben tök passzosra csinálnám. Csak akkor hogy kárpitozom hibátlanra? Szerinted így, ahogy én megcsinálom, hogy kellene legerősebben részévé tenni a két oldalfalat? Gondolok olyasféle megoldásra, amit nem azért csinálunk, mert "úgy szokták" hanem azért, mert úgy a legjobb a zenének.
Az egyik elképzelésem, a két oldalfal rögzítésére csavarozok és ragasztok ugye futóléceket és annak csavarozom neki úgy hogy az oldalak belső felére már semmiképp ne essen szövet. Vagy egy másik, hogy átitatom az élek mentén is a szövetet ragasztóval és úgy rakom össze a futóléces megoldással. Ezt ilyenkor egyébként hogy szokták rögzíteni? Belülről csavarokkal? Mert ugye kint nem látni csavarfejet egyiken sem.
Köszönöm!
(#) krisztianAMG válasza agressiv hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Köszi,akkor az lesz.

Egy általános kérdés: milyen lényegi különbség van a textil ill. a gumi szélű hangszórók közt?
(#) Bassmester válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Egy mélyládát a lehető legmerevebbre kell csinálni. A kárpitozott lapok összeillesztése egy hanyag megoldás, csak úgy tartom kivitelezhetőnek, ha az összes belső él mondjuk 30×30 -as fenyőléc keretre van tiplizéssel-ragasztással rögzítve és az egymáshoz kötő felületek között nincs kárpit.
Ezt jóval nehezebb megcsinálni, mint egy rendesen összerakott dobozt lekárpitozni ezért erősen felejtős! Nem azért csinálom úgy-ahogy mert mások "úgy szokták". Mások sok mindent csinálnak sokféle képpen...
Ha a tökéletesre kívánsz törekedni, akkor szívesen adok át technikai fortélyokat, de sufni megoldásokhoz nem adok ötleteket!
(#) Honda130 válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Máris megértve a dolog.
Valami ilyet szerettem volna hallani.(olvasni)
Tehát a lénYeg, hogy nem tesszük be az oldalfalakat külön és megoldjuk a láda teljes kárpitozását utólag. Csak hogyan, csinálom meg hogy ne látszódjon a toldás, mert egynlőre nem vagyok képben hogy a 6 oldalra mi a megoldás? Valahogy úgy kéne csinálni, hogy homogénnek látszódjon. Nemmondom hogy nem tudnám megoldani a teljes kárpitozást, de hogy minimum két olyan élnél lenne toldás, ami látszik, az biztos. Szerintem a külön oldallapos kárpitozást aki válassza, azért válassza, mert így csak a láda alján van toldás és semmt nem látni belőle. Hogy csináljam, hogy szép legyen?
(#) agressiv válasza krisztianAMG hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

KB annyi, hogy a textil szélü, merevebb és elméletileg stabilabban tartja a membránt még nagy membránkitérésnél is, a gumi szélüek, meg sokkal enegedékenyebbek és inkább alacsonyabb terhelhetőségű, vagy mélyhangszórókhoz használják, de a szakik pontosabb infót tudnak mondani.
(#) blackdog hozzászólása Szept 18, 2011 /

Sziasztok!

Ha már membrán:
Egy 25cm kevlár mélysugárzónál mekkora membár kilengés az elfogadható max?
(#) agressiv válasza blackdog hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Ahoz, hogy értelmes hangja legyen +-4mm max. De azok meglepő módon bírják lecsattanásig is egy rosszul méretezett dobozban. Pincebuliban szóltak ilyenek mifelénk és tényleg valamikor nagyobb mélyeknél a vasba ütközött a cséve úgy lengett, de meglepő módon bírta.
(#) Bassmester válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Ismernem kéne a doboz formáját hogy meg tudjam határozni a megfelelő megoldást. Fontos tudni hogy lesznek e rajta sarokvédők, az előlapon lesz e rács, van e elöl valamekkora perem, vagy csak sima perem nélküli téglatestről van szó?
(#) Inhouse válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

2 variáció is van:
Az egyik, hogy az oldalánál túlhagyod és átlóban bevágod. 4 "tortaszelet" találkozik az oldallapokon. Mivel az autós kárpit elég bolyhos, ha elég pontos vagy közelről kell nagyon nézni, hogy hol van az illesztés. Csinálhatod úgy is, hogy ezeket a "tortaszeleteket" az oldallapokkal párhozamosan rövidebbre vágod és a kapott téglalapot vagy trapézt külön illeszted be közéjük. A pontosság itt is kell! Sniccerrel és fém vonalzóval kell dolgozni.
A másik variáció, amit te láthattál, nútos... Vágnak egy olyan szélességű nem túl mély nútot körben, hogy bele tudják nyomkodni a 2 szövetréteget.
Ragasztónak én a szupererős pálmatexet használtam.

Üdv
Inhouse
(#) blackdog válasza agressiv hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Háát...
Így szemre simán megvan az 5-6mm ha alaposan meghajtom.
(#) blackdog hozzászólása Szept 18, 2011 /

Sziasztok!

Nem bírok zöldágra vergődni a reflex csővel.
WinISD-vel terveztem a ládát. A cső mérete is akkora amit a program adott.
Mégis erősebb basszusnál szuszog/rezeg a levegő a csövön.
Ezt most miért csinálja?
Annyi hogy nem előre hanem hátra tettem a csövet.
(#) agressiv válasza blackdog hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Mekkora machot ír a winISD?
(#) blackdog válasza agressiv hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

0,13

Bevallom nem tudom, hogy ez mit jelent. :no:
(#) Bassmester válasza blackdog hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Az kb 40m/sec -os légsebesség... nem csoda hogy fújtat.
Duplázni kell a csöveket, vagy növelni az átmérőt, ám ez a cső hosszának a növelését is magával vonja.
Következő: »»   397 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem