Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   167 / 274
(#) reloop válasza gaboca323f hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Legyen logaritmikus, és mondjuk 47k szabvány érték.
(#) gaboca323f válasza reloop hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Köszönöm!
(#) sportsboypaper válasza reloop hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Szia

az, hogy logaritmikus, legyen, csak azt fogja befolyasolni, hogy a hangerő logaritmikusan változik? azaz a minél jobban el van forgatva, annal gyorsabban hangosodik?

Linearissal mit művelne? Azzal csak annyi lenne, hogy egysegnyi fordulatra egysegnyivel nagyobb a hang, nem? Én épp Linearisat vettem a mult heten :eek2:
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Kétszeres hangerőhöz négyszeres jel szükséges. A logaritmikus potin e szerint változik az ellenállás. A lineáris már negyed fordulatnál fél hangerőt adna, a további háromnegyed fordulatra alig esne szabályozni való.
(#) sportsboypaper hozzászólása Aug 29, 2011 /

Hm, az nem hangzik jol akkor ujabb kör a boltban...

Köszi szépen!
(#) sportsboypaper válasza reloop hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Sziasztok,

végre összeállt minden, és csinaltam egy probadobozt beletettem mindent es.... megszólalt

nem is rosszul, szól minden, működik a előfok, szépen lehet állítani a mélyet, a magasat, a hangerőt. Minden nagyon jó, mivel ez az első erősítőm, nagyon örülök is!

Egy gondom van csak, hogy folyamatosan búg, nem túl hangosan, de jol hallható ha nem szol semmi, fel hangerőn már elnyomja a hang szoval ne erősödik folyamatosan. Ha a trebble.t tekergetem, kicsit modosul de csak gyengen.

Mi lehet szerintetek?

feltettem nehany kepet is, hatha segit. A Kabelek persze mindenhol jo hosszúak, majd a vegleges dobozban méretre lesz vágva.

Ja igen, olyan kábelt használtam mindenhol, ami épp volt, lehet hogy ezzel függ össze?

A masik, amit nem szabályosan csinaltam, az a földek összekötése. Ahogy beszéltük korábban, a LM1036-os topikban, összekötöttem a bal-jobbakat. Mivel az előfokban a földek is egyesitve vannak egyszerűen a szabadon maradt IN földjét vezettem át az erősítőbe mindkét oldalra.

Egy hangfallal is bugott. Még nem probaltam, hogy a vegfok elofok nelkul is bug-e, vagy kulon-kulon az oldalak.
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Szia! Örülök, hogy összeállt a szerkezet.
A föld vezeték helyes összekötése valóban csökkentheti a búgást. A fotók alapján tényleg nehéz kihámozni mi mihez kapcsolódik.
Elsőként mint írtad is, a végerősítőt kéne önmagában meghallgatni. Célszerű ilyenkor a bemenetét rövidre zárni, így kizárva a külső zavarokat.
Azután visszakötni a PRE02-t, és azt is az IN és föld összezárásával vizsgálni.

Szia,

köszi szépen a választ. A földnél abbol indultam ki, hogy a nyákon mind a két IN, és a táp földje is össze van kötve. Mivel a bemeneti csatlakozó a hátlapon már közösítve van, igy nem kötöttem be kétszer ugyanoda, szerintem ez nem lehetne gond (hisz mindegy, hogy két vezetéken jön-e a jel, es a nyákon van-e összekötve, vagy 20 cm-rel korábban)

Viszont a PRE02-nel nincs kifejezetten kimeneti föld, emiatt a fennmaradó üres IN2 csatlakozóját kötöttem be az eriosítő in-jébe. (a gyártó szerint is a közös földet kellene átvezetni)

Kiprobálom a PRE02 nelkul, leveszem a tápról, akkor nem zavarhat be.
(#) sportsboypaper válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

No, valamiert nem tudtam mar modositani.

Szoval lekotottem a PRE02-t, es egesz jo, csak akkor zug hallhatoan, ha nem szol semmi, vagy minimumra van tekerve a hangero az MP3on.
Szoval visszeköthetem, es a folddel kellene jatszani az eloerositon. Ott ugy latom, minden föld közösített....

De örülök, hogy legalabb jelentosen csökkent, remelem csak valamit rosszul kötöttem össze, és nem a kapcsolás a baj.
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Azt javaslom a végfokról kösd le azt a három vezetéket ami a PRE02-től jön. Azok túl hosszúak, a trafótól bármit összeszedhetnek. Ha úgy találod, hogy a végfok önmaga is zúg, akkor tegyél a bemeneti csatlakozókba egy-egy rövid "U" alakú vezetéket, hogy az IN és GND pontokat összekösse. Ekkor fogod látni, hogy a végfok mennyi zajt termel nettóba.
A PRE02-t majd úgy kösd vissza a végfokhoz, hogy a 3 vezetéket összesodrod, és ésszerűen rövidre vágod. Nem kell a vezetéknek feszülnie, de tartsd szem előtt, hogy minden centimétere zavarforrás lehet.

ugy láttam, hogy a végfok önmagában csak nagyon halkan zug, ahogy egy kis hangerőt adok neki, nem is hallatszik.
Kicsit "rendet raktam" a kábelek között és azt vettem észre, hogy a trafo 4 piros kábele a leginkabb ludas. (ezek mennek bele a 3 csokiba, ahonnan a végfok direktbe kapja a feszt (ott intergralva van az egyeniranyito) az előfok meg ugye a stab IC-n keresztul.

ha a fekete kábel (azon 12V DC megy) a trafo 4 pirosahoz közel borzasztoan kezd zugni, de a zene szól mindig tisztan.
SZoval a legjobb lenne a kábelek ideális elrendezése, és jó eséllyel megszűnne, vagy nagyon csökkenne.

Valahogy ugy kellene akkor elrendezni a kébeleket, hogy a lehető legtávolabb legyen a jel a táptól, főleg az AC-tol. Nem lehet jobban árnyékolt kábelt kapni? ami most benne van, azok leginkabb hangfalkábelek, ezeket nem lenne érdemes kicserélni? Egyebkent a Toroidbol merev huzal jön egyeres, na amellett a lerosszabb, lehet hogy ha azt vagnam le, vagy egesz messze átkötnem fonottra, sokkal jobb lenne.
(#) sportsboypaper válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

SZia,

olvasgattam itt a forumon, szerinted melyik ötletet lenne érdemes kipróbálni? Sajna csak este tudom ezeket kipróbálni majd.

- az egészet egy alulemezre szerelni, és oda kötni minden földet legyen az táp, vagy jel (csak DC).
- levenni a szigetelést a bordáról, és rákötni a földet, így nem kell külön föld a jelhez.
- csillagpontos földelést kialakítani. ha jol értem ezt, akkor konkrétan egy lemezkékez kellene bekötni az összes földelést? Gondolom itt csakis az egyenáram földjeit és a jelföld jöhet szóba, nem? A AC-t nem kötném azért rá.

A kábelek mozgatásával most már egyre jobban zug, miközben persze szól a neze is, uh az elrendezés biztosan sokat számít. Ha a táp pufferkondijahoz közeledem, egyre rosszabb. Söt, egyszer a hangerő poti tekerésével még erősödött is.

Szoval elegge érzékeny a változtatásokra egyelőre.
Az is a gondom, hogy ha ennyire érzékeny, akkor okosabb lenne a dobozt elkészíteni es abban próbálkozni, mert hiaba lesz itt jó, ha szétszedem, és átszerelem, újra zúghat majd.

A végfoknak alapból alig van zaja, tényleg az előfok tápja kavar be nagyon.
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

A végfokhoz menő szekunder vezetékek fázishelyesen lettek összekötve? Összeadódik a két szekunder feszültség?
(#) pixels válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Jelvezetéknek mindenképp jó árnyékolású kábellelt kell alkalmazni (fülhallgató vezeték nem jöhet szóba. Találkoztam már olyan szerelt árnyékoltnak mondott kábellel is, hogy csak 7-8 szál futott benne árnyékolásként. Az ilyet el kell felejteni, jó minőségű kébeleket kell venni, ahol az árnyékolás valóban ellátja a szerepét, legyen legalább 30-40 szálas árnyékolása.)

A csillagpontos kötés mindenképp segít az önzaj csökkentésén. A tápkábeleket kell egy pontba kell vinni, lehetőleg a pufferkondenzátor lábára, vagy ahhoz nagyon közel. Jó vastag GND kábel legyen vezetve mindenhova.

A jel GND kialakítására nálam az jött be, hogy a bemenő csatitól az előfokig csak hosszabbítóként funkcionál a belső jel kábel. Szóval a bemenetek csatlakozóján külön GND nem megy. Az előfok és a végfok között lehet hogy nem kell a kábel GND-jét bekötmi mindkét panelon (így csak árnyékol, de áram nem folyik rajta), ezt ki kell próbálni.

A trafó is okozhat sok problémát. A szórt mágneses tér velem is kibabrált. Meg kell próbálni a trafót más pozícióba állítani a végfokhoz képest, nem mindegy melyik oldalán áll a trafó, és hogy mennyire van elforgatva ( főleg EI magos esetén). A váltóáramú kábelek is szórhatnak, ezeket érdemes lerövidíteni.

Ha sehogy sem boldogulsz árnyékold el a trafótól a paneleket, az árnyékoláson keresztül csak a tápkábeleket átbújtatva.

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

SZia,

Annak stimmelnie kell, van 2 "földem" a 2 sec-hez azok mennek középre a vegfok GNDjébe, es a masik kettő pedig a vegfokok bekotési pontjához. Ennek stimmelnie kell. Most nem emlekszem, hogy a elofoknal erre figyeltem-e de köszi a tippet, este megnézem.

AZ is feltunt, hogy nalam irtó sok kábel van a neten talált végfokokhoz képest.

Annyit el tudsz esetleg mondani, hogy a földeket hogy kellene összekötni?

Nekem igy elsőre 3 féle lehet szerintem:
- a toroidbol érkező 12V AC Ezt kapja a végfok direktben
- a előfok stabilizált DC 12V-ja
- és a jelföld a bemenetből ill. a ki elő és végfok között

ezeket mind össze kellene kötni egyazon pontba?
Arra jutottam, hogy a dobozon belül kicserélem a jelkábeleket árnyékoltra, biztos ami biztos. De ott is, mint a koaxnál a árnyékolást össze kellene kötni a fölldel?

Bocs hogy dillettans a kerdes, de hat meg sose csinaltam ilyet...
(#) sportsboypaper válasza pixels hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

SZia,

köszi szépen. A váltóáramú kábelre rájöttem én is tegnap este szépen ahogy mozgattam változott a búgás. Ugyhogy ezzel fogom kezdeni szerintem.
A másik az árnyékolt jelvezetékek ezt is kipróbálom.
Ha jol értem, akkor te nem vetted egybe a táp és a jel földjét, viszont a DC és az AC-t igen.
Érdemes levenni a bordáról a szigetelést?
Nem kötötted össze a előfokkal a hátlapi csatlakozó földjét, és a végfok és az előfok között sincs jelföld? szoval csak a végfok kimenetén volna jelföld? MOndjuk az előfok jelföldje a NYÁKon már közösítve van a táp földdel, ami igy a végfok tápföldjével is össze lenne kötve a csillagponton keresztül.
Hm ez érdekes este kicibálom a kábeleket, köszi szépen!

Az AC pontok között megmérted a 24V-ot, vagy csak gondolod, hogy meg van? Ha az egyik szekundert fordítva kötöd be attól szólni fog a szerkezet, csak hajlamosabb lesz a búgásra. (egyutas egyenirányítás)
Ha időm engedi készítek egy huzalozási rajzot

a huzalozasi rajz lehet hogy sokat segitene
Nem mértem semmit egyelőre. Abbol gondolom, hogy jól van bekötve, mert aki készítette, megjelölte nekem a kábeleket és annak megfelelően van bekötve. Az az érzésem, hogy a TDA jol van bekötve, az a kevés búgás meg a kábelek miatt is siman lehet ahogy irod. A nagy zaj akkor van, ha az előfokot is rákapcsolom.
A tervem egyelőre a következő:
1. lerövidíteni a váltóáramú kábeleket a minimumra. sajnos a TDAhoz váltóáram megy mert ott van az egyeniranyito is, uh túl rövid nem lesz. De az előfok tápját legalább közel teszem a toroidhoz és nyerek vagy 10 cm-t.
2. Megfordítom az előfok tápkábelét, hátha segít.
3. Ha kapok ma este árnyékolt kábelt kicserélem a jelkábeleket, és nem direktbe kötöm a hangfalat a kimenetre, haenm árnyékolt kábellel kivezetem a házból egy csatlakozóba.
4. kipróbálom jel nélkül, mennyire bug a TDA ill az előfok.
5. megpróbálom pixee ötletét, a jelfölddel, ill. összekötöm a tápföldeket. és leszedem a szigetelést a bordáról
5. ha jol sejtem, akkor a szépen összeforrasztott bemenetválasztót kezdhetem ujra, mert az UTP kábel vezetékei esélytelenek, ugye?
van esetleg valami, amit érdemes kipróbálni, vagy megmérni?
(#) pixels válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Idézet:
„Nem kötötted össze a előfokkal a hátlapi csatlakozó földjét”
De igen, csak a hátlapi csatlakozó földje máshova nincs kötve. Úgy kell elképzelni, hogy a csatlakozó egyszerűen ki van vezetékelve az előfokról, más kábel nem csatlakozik rá)

Idézet:
„Ha jol értem, akkor te nem vetted egybe a táp és a jel földjét, viszont a DC és az AC-t igen.”

A jel és tápföld nincs egybe, és nekem AC (konnektor) felől nem volt földelésem. Ha jól értem neked van, de én nem tudom megmondani, hogy ezt össze szabad-e kötni a DC földeléssel.

Idézet:
„a végfok és az előfok között sincs jelföld?”
Jelenleg van, de ki lehet próbálni anélkül is, láttam már rá példát.

SZia

engedelmeddel készítettem egy mórickarajzot, csak össze kel kotni a megfelelő pontokat és kirajzolódik az erősítő

jobb felülre tettem a bemenetet GND a vékony vonalka.
A többi csatlakozót feliratoztam, hogy mi áll rendelkezésre

minden kék csati dupla, az egyik a gnd a masik a jel/táp.

a TDAn a nagyobb teglalap 12V Gnd 12v-tal rendelkezik.

nagyon hálás lennék ha tudnal segiteni, lehet hogy csak apróságokon múlik ez a zaj.

köszi szepen!

Közben elkészült

nagyon köszi ez igy teljesen atlathato, habar sajnos nekem nincs 3 szekunderem, de gondolom az nem olyan nagy baj, ha az egyik oldal szekunderen log a előfok. Mas opciom sajnos nincs.
Azt hiszem ezzel fogok kezdeni, meg a kábelszabászattal. remélem megoldódik.

Ha jol lattam, a Pre02ben a táp föld közösítve van a bemenet földjével a NYÁKon.
Remélem ez nem lesz gond.

Köszi szépen!

Idézet:
„az egyik oldal szekunderen log a előfok”

Nono, az nagyon nem jól van. Lerajzolnád hogy kötötted rá a stab. 12V egyenirányítóját?

Ööööö... persze, nem bonyolítottam túl. egyszerűen párhuzamosan a TDA-val bekötöttem az egyik szekunderre.

Ez gond? (mert a pasi akitol rendeltem a toroidot, azt igerte jo lesz....) Nem szeretnék pont ezzel szivni, mar all egy felesleges trafo a lakasban...
Mellékelem a nyákrajzot is.

A stabil 12V panelja úgy látom egyenirányító híddal kezdődik. Ha ennek "~" jeleire kötötted az egyik szekundert akkor meg van a búgás oka.
Jó lenne egy rajz erről a táp panelról.
Mindenek előtt jó lenne egy megnyugtató válasz arra a kérdésre amit az elején tettem fel. Bővebben: Link

ha a toroid keszito srac jol jelölte meg a kabeleket, akkor a TDA ugy van bekötve, ahogy te is jelölted. Este megmerem, hogy mennyi az annyi.
a nyakrajzot az elozo HSZban talalod.

Igen, ott egy hid van a nyakon egybol, ott lehet felcserelve a kabel? Boldog lennek, ha csak ennyin mulna.... de sajnos meloban vagyok, csak este tudom kibogaraszni.

A fotón a szekunder kábeleket egyforma pirosnak látom, ha az összekötendők meg lettek jelölve akkor biztos rendben lesz. A mérés azért nem árt.
Két lehetőséget ajánlok:
1. Az elfekvő trafódról adj 12V-ot a táp panelnek.
2. Alakítsd át a tápot olyanra, mint a végfok pozitív tápoldala. Két diódát távolíts el a mellékel lay szerint. Vastag kábellel kösd össze a végfok GND-t a 12V táp "-" pontjával.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

A 2. változatnál a 12V-os panelt tedd közvetlen a végfok mellé. A vastagon rajzolt vezeték csak pár cm legyen!

Szia,

köszi a tanácsot, remélem ez lesz a megoldás.
Annyit elárulsz, hogy mi volt a hiba és miert fog így működni? Jozan paraszti ésszel nem fogom fel sajnos. A stab 12V- AC-t kap, ha kiszedem a hidat, akkor miért lesz belőle DC? es igy nem 24V-ot fog kapni, amit 12-re redukál? akkor mar bordat is illene rátennem, nem?

És miért zavarja a előerősítőt hogy a toroidrol kap áramot? Vagy mi kavar be itt pontosan?
Bocs, de elvesztettem a fonalat, a föld-huzalotás még valamennyire megvolt

Az volt a hiba, hogy az összekötéstől egy dióda elégett, és csak egy tudott a kapcsolás kialakítása végett egyenirányítani. Ráadásul ennek az egyutas egyenirányításnak a kondenzátor töltő árama átfolyt az elő- és a végerősítőt összekötő föld vezetéken.

Táp4.GIF

Következő: »»   167 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem