Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hálózati feszültség
 
Témaindító: m.joco, idő: Szept 2, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 11
(#) Isti válasza Isti hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
egyébként tudom hogy azért, mert egy kis kerámiakondin rámehet a gépházra a fázis...
(#) Isti válasza m.joco hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
én 1M-mel próbálnám ki először...
A glimm az a standard bojlerégő, és kapcsolókban világító piros izé... csökkentett nyomás van benne és közeli elektródák. Ezért sokkal kisebb feszkónál is ionizálódik a gáz.

üdv én is gimis vagyok
(#) m.joco válasza Isti hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Ha te is gimis vagy, akkor honnan értesz a PIC-ekhez? Gondolom suliban nem tanulod
(#) Isti válasza m.joco hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
oda van írva a profilomba hogy azokkal nem foglalkozom, mert nem is értek hozzájuk
Félreérthető?
(#) m.joco válasza Isti hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Hja, bocsi, elnéztem. Nem olvastam el figyelmesen. De ha glimmben elektródák vannak, akkor az gyakorlatilag egy LED???
(#) Isti válasza m.joco hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
NEM
Az elektródák nálam sohasem a félvezetőkre asszociálódnak (pedig nem vagyok vén róka még), hanem elektródák a gázokban, vákuumban, elektrolitban, és legutolsó sorban a félvezetőkben vannak
A LED az félvezető cucc, ami határrétegében a lyukakba elektronok ugranak bele, és ezért fényt bocsátanak ki(az energiát leadja így...)
A Glimm meg inkább egy alacsony teljesítményű, csökkentett nyomású fénycső (hú hogy mit kapok majd ezért )
(#) Dudus válasza titi hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Ez így életveszélyes!! Ha bárhol a gépet tápláló konnektor előtt megszakad a nulla a gép fémháza fázisfeszültségre kerül !!!

Keress vízvezetéket, vagy szúrl je a szobád előtt egy földelőrudat és kész a földelés , szerelj a konnektorodhoz egy FI relét és attól kezdve nyugodtan alhatsz.
(#) titi válasza Dudus hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Köszi hogy aggódsz!
Bár nem hinném, hogy a szakadás előfordulna, ugyanis olyan vastagok a vezetékek, hogy szerintem egy iparnegyedet is elbírna.
Ezért is nem tudtam a 3. szál vezetéket behúzni a csőbe.
Mert bár már az őskorba bevezetékezték ezt a lakást, legalább a drótot nem sajnálták!
Ja, és ritkán fogdosom a gépet, a bill. és az egér is galvanikusan le van választva a gépről. (rádiós)
Persze majd egyszer, rászánom magam, és szétszedem az egész hálózatot, hogy újravezetékeljem a lakást.
(Feltéve hogy itt maradunk, ugyanis már szívesen elköltöznénk innen. Ha megnézed az adatlapom, talán megérted miért. )
(#) m.joco hozzászólása Júl 28, 2007 /
 
De van amit még mindig nem értek: Sokan azt írjátok hogy a nulla össze van kötve a védőfölddel a konnektorban. Akkor minek van külön védőföld???????? Ha a nulla már az erőműben is alapból földpotenciálon van.
És ha a nulla össze van kötve a védőfölddel, akkor ha megfogok pl. egy mosógépet, aminek a fém váza rá van kötve a védőföldre, akkor gyakorlatilag én érintem menet közben az áramkört, mivel a fázison és a nullán keresztül folyik az áram oda-vissza, én meg a védőfölddel keresztül érintem a nullát. Nem ráz meg az áram??????????
Remélem értitek, hogy mit akartam kifejzni :eek2:
(#) potyo válasza m.joco hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Épp azt mondjuk, hogy a konnektornál NEM SZABAD összekötni a nullát a földdel. Az épületben az óránál EGY PONTON vannak összekötve, és utána teljesen függetlenül vannak vezetve minden készülékhez.

Kicsit bonyolultabb téma ez attól, hogy röviden össze lehetne foglalni (szakkönyvekben ilyen 130-150 oldalon keresztül tárgyalják a témát), de a lényeg, hogy a készülék üzemi árama a fázis és a nullavezetőn halad keresztül, vagy háromfázisú készüléknél a három fázison. A védővezetéken, amikor minden rendben van, nem folyik áram. A védővezeték azért kell, hogy védjen, tehát ha valamilyen hiba folytán a készülék megérinthető, áramvezetésre képes anyagból (=fémből) készült része feszültség alá kerül, akkor ne tudjon életveszélyes feszültség kialakulni a készülék és egy másik olyan pont között, amit akkor egyidőben érinthetsz. Mivel ez a másik pont akár lehet a padló is, azért van földelve a védővezeték, és ezért nevezik földelésnek is. Legjobb példa erre a fürdőszoba, ahol pl. a bojler és a mosógép egyszerre megérinthető készülékek, tehát mindkettőt földelni kell. A fürdőszobában egyébként is egy külön pontban az összes fém dolgot, amit megérinthetsz, össze kell kötni. Tehát a falban futó csöveket, bojlert, mosógépet, fémből készült kádat, stb., és ezt a csomópontot egy külön vezetékkel kell a földelés gyűjtősínjéhez odavezetni.

A másik, amiért a hálózat nullavezetéke földelve van, hogy amikor a készülék fém része feszültség alá kerül, akkor egy rövidzárlat keletkezik, aminek hatására a biztosíték kiolvad vagy lekapcsol, illetve az FI relé kikapcsolja a készüléket.

De ahogy elnézem, nemigazán vagy tisztában az elektrotechnika alapjaival. Ahhoz, hogy valami rázzon, ahhoz áram kell, hogy folyjon rajtad keresztül. Ha csak egy ponton érinted az áramkör (ahogy írtad), vagy ha az áramkört olyan pontokon érinted, amik között nincs feszültség, akkor tapizhatod őket, rajtad nem folyik áram, és ezért nemis ráz meg.
(#) Haszuboy hozzászólása Júl 28, 2007 /
 
lol mennyi amatör
Elektronika alapjait ajánlom mindenkinek, aki vmt nem ért! (pl miert nem szabad 0-át PE-vel összekötni konnektornál)
(#) Dudus hozzászólása Júl 28, 2007 /
 
Hasznos olvasmány, mindenkinek ajánlom.

-erintesv.pdf
    
(#) ranger007 válasza Haszuboy hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
Miwan srác, te úgy jöttél világra, h mindent tudtál az elektronikáról? Te soha nem voltál amatőr? Ha nem tudsz érdemben hozzászólni a témához, hanem csak lenézni azokat akik még tanulják a szakmát akkor, szerintem kár fáradoznod,mert valószinüleg nem sokan kiváncsiak az ilyen fajta megnyilvánulásodra.
(#) Isti válasza Haszuboy hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
"miert nem szabad 0-át PE-vel összekötni konnektornál"

Aki még nem értené:
Ez csak egy biztonsági kérdés. Ha nincs összekötve és van olyan fí relé akkor talán megmentheti az életed. Ha összekötöd magadra vess. Attól még minden működni fog, maximum ha fázist meg egy földelt tárgyat fogsz meg, akkor nem biztos, hogy leold pl a 16A-s bizti, és akkor saját magad kell kiszabadítani az áramkörből áram alatt. Ha nem sikerül, akkor véged. Röviden és tömören ennyi.
(#) Haszuboy válasza ranger007 hozzászólására (») Júl 29, 2007 /
 
dikk téged meg mi lelt?
(#) Gery válasza Haszuboy hozzászólására (») Júl 30, 2007 /
 
Annyi hogy igaza van!:yes:
Az első sort nemkellet volna leírni hisz valahol elkell kezdeni nemde?
(#) Moderátor hozzászólása Júl 30, 2007
 
A moderátorok szeme mindent lát Kérem a kedves jelenlévőket fáradjanak ki, és beszéljék meg a havon. Mire lesz hó, addigra úgyis elfelejtik a dolgot.

Nyugi, nem kell stresszelni. Aki meg lenézi a másikat, az biztos pákával a bizonyos részében jött világra, akit meg azért kell tisztelni mert nagy fájdalom azért az... Sőt anyját sem szidni, mert neki is biztos feladat volt
(#) Haszuboy hozzászólása Júl 31, 2007 /
 
nem rosszindulatból írtam, bocsánat, ha valakit megbántottam
(#) m.joco hozzászólása Aug 8, 2007 /
 
De valamit még mindig nem értek. Miért van szükség a védőföldre? Hisz ott a nulla vezető. A fémvázas tárgyaknál a vázat rákötnék a nullára, ha véletlenül fázis kerülne rá, lekapcsolna a kismegszakító. És miért nem szabad a konnektornál összekötni a nullát a PE-vel? Hisz az óránál úgyis össze van kötve?
(#) potyo válasza m.joco hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Első: ismerős, hogy pl. a mosógépet fordítva is be tudod dugni? Ha fordítva dugod be, akkor mi kerülne a fémházra?

Második: ha a nulla valahol valamiért megszakad (jellemzően az önjelölt, hozzánemértő, de önmagukat hozzáértőnek tituláló emberkék miatt - kapcsolót vagy biztosítékot tesznek a nullába, vagy felcserélik a fázist és a nullát, stb., vagy az utcán a légvezeték elszakad), akkor a fogyasztókon keresztül az összes olyan készülék fémháza fázisra kerül, amelyek a szakadás után helyezkednek el. Na ezért kell a nulla és a védőföld kötésénél földelést is készíteni. Valamikor PE-t és a nullát az óránál nem kellett összekötni, csak földelve voltak a cuccok (a nulla a trafónál volt földelve), és akkor kellett a harmadik vezeték is végig a fázis-nulla mellett.

Harmadik: az FI relé csak külön PE vezeték használatakor tud beavatkozni.
(#) Dudus válasza potyo hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 


Idézet:
„ismerős, hogy pl. a mosógépet fordítva is be tudod dugni? Ha fordítva dugod be, akkor mi kerülne a fémházra?”


Ha az aljzat van így bekötve, akkor semmi, nem ez a probléma, hanem amit utóbb írtál azt kell komolyan megfontolni, mert az az igazi indok.

(Szokás azt a pontot földelni ahol a nullázás megvalósul, hogy biztosan földpotenciálon tartsd, akkor is ha nagy áramok miatt megnőne a nullán a feszültség.)

FI relé véd földelővezeték nélkül is. pl. Kettősszigetelésű készülékek nedvesség útján bekövetkező szivárgó áramai... vízbe ejtett hajszárító... De földelés nélkül lehetnek olyan készülékek, amik rajtad keresztül hajtják át azt az áramot amire a relé leold és ez egészségtelen
(#) hegman hozzászólása Aug 8, 2007 /
 
Sziasztok
A legfontosabb különbség a N és a PE között, hogy a N-n folyik üzem szerűen áram a PE vezetőn meg nem szabad áramnak folynia üzemszerűen, csak hiba esetén. (a PEN megint más mert ott folyhat áram). Indoklása egyszerű:
a PE vezető potenciáljának a földhöz képest mindig 0-nak kell lennie, ez földelésekkel biztosítható.
A N vezető, mivel folyik rajta áram és van ellenállása is ezért feszültség is esik rajta. Normál esetben nem sok, mivel jól méretezett hálózat esetén a feszültség esés a fogyasztónál a 2-5% nem haladhatja meg a névleges feszültséghez képest.
De amint van egy túláram, ami lehet zárlat vagy túlterhelés, abban az esetben már a nulla feszültsége a hálózat jellemzőitől függően jelentősen megemelkedhet, ehhez a potenciálhoz nem szívesen nyúlkálna a feleségem a vizes mosógép házán.
Térjünk vissza a PEN-re. A PEN vezetőn azért folyhat áram mert a ahol a PEN vezetőről leágazok a Nullával (és nem fordítva!!!) azt a pontot a TN-C-S érintésvédelmi mód szabályai szerint, (a nullázás feltételei közül az egyik) földelni kell (ez az a pont amit az óránál lát a kedves kolléga, hogy a nulla össze van kötve a védőfölddel na meg egy kis plusz: ide kell kötni az EPH-t fürdőkád, bejövő gázvezeték stb.). Tehát ezzel biztosítom a PEN vezető 0 potenciálját. (mellesleg az áramszolgáltatói hálózaton az áramszolgáltatónak asszem 250m-enként a PEN vezetőt az oszlopon földelnie kell ezt az oszlopra festett földelési jel mutatja). A PEN szétválasztása után a PE vezetőt lehet még földelni ha akarják de a N vezető szigorúan tilos.
Ha mindezeket a védőintézkedéseket megfejelem egy áramvédő kapcsolóval akkor már rendkívül nyugodtan alhatok, kivéve ha önjelölt szakbarbárok a nulla vezetőt a dugaszoló aljzatnál nem kezdik összekötni a védővezetővel.
Ja, itt vagy egy másik topicban elhangzott a gázcső földelés céljára való felhasználása, a gázcsövet földelés céljára felhasználni TILOS a hozzá menő z/s vezeték az nem a földelést szolgálja hanem a gázcső lakásba bejövő részét köti be az EPH-ba, magyarán ha a gázcső valamilyen alattomos módból kifolyólag nem földpotenciálon lenne, ne hurcolja be ezt a feszültséget a lakásba amelytől a háziasszony rosszul érezné magát a cső és egy földelt berendezés, mondjuk mosógép együttes érintésekor.
Üdv
Hegman
(#) Haszuboy hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
grat, ezt jól leírtad, és ez így van, mi is így tanultuk tavaly suliban. Remélem, mindenki számára világossá vált, miért nem szabad pl konnektornál N+PE-t összekötni.´üdv
(#) saccha hozzászólása Szept 23, 2007 /
 
Sziasztok!

Kérdésem rendkívül egyszerű!
Nemrég vettem egy 220V-os hőtárolós kályhát, amit egy régi 380-ról működő (vezérelt áramról) kályha helyére szeretnék bekötni. A villanyszerelő azt mondta, hogy semmi gond, bekötöm a földet, a nullát, és a 3 fázisból az egyiket. Kötögettem össze-vissza, már azt hittem eleve rossz a huzalozás, ezért gyengélkedett a régi készülék. Igaz, a három fázis a fázisceruzán kissé eltérő fénnyel mutatkozik, de ettől függetlenül még egy villanykörte sem működik a szerelő által javasolt bekötéssel. lehet hogy két fázist kell bekötni?
segítsetek lécci!!!

köszi
(#) saccha hozzászólása Szept 23, 2007 /
 
Ja! Arra is gondoltam hogy a kályha rossz, vagy valamit még szerelni kell rajta, ígyhát szereltem rá dugvillát és bedugtam a konnektorba..gyönyörűen működik..szóval attól tartok hogy a 380-ból nemlehet csak úgy adhoc leválasztani 220-at, pedig nagyon nemszeretnék huzalozgatni egész jövőhéten..
(#) potyo válasza saccha hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
A termikus fogyasztók (kályha, tűzhely, stb.) sosem 380V-ról, hanem 220V-ról működnek, függetlenül attól, hogy esetleg három fázisra elosztva veszik fel a teljesítményt. Attól ezek még nem háromfázisú fogyasztók. Az egyetlen háromfázisú fogyasztó, amivel az ember gyakrabban találkozik, az az aszinkron motor.

Abból, amit te 380V alatt értesz, abból le lehet választani a 220V-ot, mégpedig pontosan úgy, ahogy azt a villanyszerelő mondta, egyik fázis és a nulla között. Persze más kérdés, hogy valami magát villanyszerelőnek tartó illető esetleg nemjól kötötte be a vezetékeket, erről méréssel tudsz meggyőződni. Mérésre ne fázisceruzát használj, hanem egy 100W-os iizzót köss a mérendő pontokra, és akkor mérj feszültséget műszerrel! A fázisceruza csak gyerekjátéknak jó.

Másik lehetőség - ha a hőtároló kályha szabályzója lehetővé teszi - hogy a kályhát átalakítani, hogy két vagy mindhárom fázisról vegyen fel a teljesítményt. Persze ez csak nagyobb kályháknál kivitelezhető, amelyekben több, egymástól független fűtőszál van.
(#) saccha válasza potyo hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Értem, tehát pontosan úgy kellene működnie a dolognak ahogy a villanyszerelő mondta.. Igen, hát nincs egyebem csak fázisceruzám.. Szóval elképzelésem sincs hogy mi lehet a baj.. Esetleg az nem lehetséges hogy a földet és a nullát összekeverték a huzalozás során? Lehet hogy ez a helyzet..
(#) potyo válasza saccha hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Az simán lehet. Ha az ember vesz több helyen, eltérő gyártótól származó háromfázisú alzatokat és dugókat, akkor előfordul közöttük olyan, amin fordítva van a nulla és a földelés jelzése, ennélfogva akár fordítva is lehet a bekötés. Egy próbát megér, hogy leveszed a falról az aljzat fedelét, és megnézed, milyen színű vezetékek mennek a két alsó érintkezőhöz. Persze ha egyformák, akkor ez sem segít, de hátha. Ha a védőföldelés nullázással van kivitelezve, akkor működnie kellett volna a kályhának rendesen, ebből gondolom, hogy nincs a földelés a nullával összekötve az óránál. Ebben az esetben ajánlom FI relé beépítését is, pusztán életvédelmi célból. Meg az le fog vágni, amennyiben valamit a föld és a fázis közé kötsz be, szóval még a hibakeresésben is segít.
(#) Feri válasza potyo hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Az európában forgalmazott 3fázisu dugajaknál e "PE" kapocs MINDIG a vastagabb a többinékl és az óra szerinti 6 óránál található. ha ettől eltérőt találsz az csoda, vagy szabványtalan.
(#) potyo válasza Feri hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 

1098680.jpg
    
Következő: »»   2 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem