Fórum témák
» Több friss téma |
A generátornak nemigen, én inkább a műszert félteném. Milyen típus?
Ha az akksi is rajta lett volna, akkor már csak múlt idő..
Egy SAL márkájú.10Amperes méréshatárral.De akkor amit én müveltem az milyen mérés volt?Mert irta szépen az ampereket csak érezhetöen fogta a generátort
Ezzel a két képen lévő készülékkel mérem a szélsebességet és az adatok a szobámba jönnek. Megmutatom a készülő szélirányjelzőmet is, bár már jobban néz ki, csak nincs frissebb kép róla. Már be van forrasztva 10 dióda és 8 ellenállás is. Mihelyt kész lesz, megmutatom nektek is. Valamelyikőtök készített már ehhez hasonlót? Örülnék, ha írna pár sort.
Rövidzárlati áramot mértél!
Ez nem egyenlő a valós teljesítménnyel. Én is mértem már 13A-t viharban Rövidzárban. 20A-es digitális műszerrel.De ez a mérés nagyon csalós. És veszélyes a műszerre nézve Enyémben már elfüstölt párszor a panelre vezető szál...
H rotor (Darrieus).
Úgy tűnik, itt az elindulás a probléma. Pár egyszerűsítés után számolható az induló nyomaték. Egy szükséges, reális nagyságú induló nyomatékhoz hozzárendelhető a lapátprofil és a lapát, valamint a szélkerék mérete. Ezt meg kell tenni akkor is, ha ez a hatásfok rovására megy. Kíváncsiságból megnéztem a Hanzymester készülő rotorjának indulását. Nekem 2 m/sec széllökésre 0,1 Nm az indító nyomaték, 3 m/sec-re 0,22 Nm, 4 m/sec-re 0,39 Nm adódott. Ezek az értékek természetesen ha a rotor elkészül, ellenőrizhetőek. Megnéztem az István kísérleti gépén mi is történik a nem oda való lapátokkal. A számolásból kiderült, mi a gond. Melléklek egy képet, amin látszik, hogy a nem szimetrikus szárnyprofil egyik fele nem dolgozik még 3-as gyorsjárásnál sem. A max. gyorsjárást, ezzel együtt az üzemi fordulatot is meg kellene nézni, könnyen számolható. Gondoltam, ezt egy érdekelt féllel, mondjuk btotival megbeszélve megcsinálom, de ez már nem fog menni. Ja, ezt a pár sort csak „lendületből” írtam meg. Nekem csak ennyire fussa
Az este már nem jártam itt, de úgy tűnik képbe kerültél.
Barret rajzához ragaszkodj az összes többi útmutatással! Még annyi kiegészítést, hogy a szélgéped pillanatnyi teljesítményének meghatározásához (hány W-ot képes termelni egy-egy szélsebességnél) mindenképp két műszerrel (áram a dióda és akku közt, illetve fesz. az akku, vagy diódahíd sarkai közt) mérj EGYIDŐBEN. Ezek szorzata a pillanatnyi teljesítmény W-ban. Egy műszerrel külön-külön mérve hamis eredményt kapsz, mert a galád szélsebesség folyamatosan felére, kétszeresére változik. Mire átkötöd pl. az árammérésről fesz. mérésre tuti, hogy más szélsebesség lesz. Megbízható teljesítmény értéket akkor kapsz, ha nem akkut, hanem ízzót, főtőszálat kötsz az akku helyett - ekkor is egyidőben két műszerrel mérj fesz-t és áramot. (Az akku töltöttségi szintje szerint más-más terhelést jelent, más-más hatásfokkal, fordulattal megy a szélkerék, generátor ugyanakkora szélben is.) A diódahidad nem zárlatos, a műszered is épségben maradt, csak rosszul mértél.
"... mondjuk btotival megbeszélve megcsinálom, de ez már nem fog menni."
Részemről semmi akadálya. Inkább időhiány miatt későbbi program, mert jelenleg ráfordítható időmben a mini (50x50cm) vawt mérőmodelemmel foglalatoskodok néhány lapáttípus viselkedésének megállapításához (fordulat, megindulás, hatásfok, stb.), hogy a szóba jöhető lapáttípusokat majd egy nagyobb (~1,5-2 x 1,5-2 m), még mindíg mérőmodelen tovább teszteljem a felesleges munka, pénzkidobás elkerüléséhez a végleges álom megépítésekor. Én már semmilyen számításban nem bízok - mérni akarok! Illetve párhuzamosan szélmérő készítéssel, mert csak ennek megléte után tudok a mérőmodellel bármit megmérni. Volt már, talán lesz is egymásra vicsorításunk, de lehet, hogy ez még mindíg jobb, mint az udvarias álhajlongás.
Ezekről a magyar csodamasinákról tud valaki árat és termelési adatokat?Bővebben: Link
Megint feltalálta valaki a spanyolviaszt?
Ahogy azt az 1 kW-os generátort elnézem,tornádó kell az 1kW eléréséhez
Szerintem a mérete alapján képes lehet az 1Kw-ra, de jó lenne látni a termelési adatokat, ha már sorozatgyártást emlegetnek.....
Nem hinném, hogy észrevehetően többet tdna bármelyik hasonló konstrukciójú külföldinél. Nyilván, ha van hazai, akkor azt vegye, aki venni akar (ár?)!
"... az 1 kW-os változat látható, amely családi ház áramellátására is ideális" - ??? (Ha marketinges adta meg az 1kW-t, és az 5, 49kW-t is, akkor az a max. beépített telj. lesz, ha műszaki, akkor a névleges, amit kivétel nélkül 10-12m/s-s szélsebességre adnak meg.) Hihető műszaki adatkra én is kíváncsi lennék, no meg az árukra. (Ámbár meg is kérdezhetném, de ...) Legalább kiderülne az őszinteségük.
Azt nem írják hogy 3m/s-os szélben mennyit termelnek.
Pedig ez lenne a legfontosabb,nem a csúcsteljesítmény...
Nézzük el nekik, végül is ők eladni akarnak - csak mi szelesek ne dőljünk be a reklámszövegnek. Balek volt, van és lesz.
Durva sacc: 10m/s-nál - 1kW 3m/s (~1/3 szélsebesség = 1/27 teljesítmény) - ~30W!!! Családi ház áramellátása!? - Ha-ha-ha! Az 50kW-ost, ami teljesítményben már remek lenne, inverterrel együtt saccolom 15-20 millióra - én nem szaladok megvenni.
Na jó, ezt te tudod, most már én is, mert van aki megmondja őszintén, de mindenkinek van akit megkérdezze? Olyan is van, hogy megvásárolja és megmondja, nézd meg mi van nekem ! Látják az udvaromban a szélforgót, a falumban még eddig mindenki elhinné, hogy ha azt mondanám, jövő héttől erről lesz áramom. Lehet, hogy lenne egy két kételkedő, annak elő venném sziriusznak az egyik színes táblázatát, beütnék 30-40 m/s-os sebességet, olyan értékek jönnének ki...
Igen, erre a sok mindent elhisznek-re gondoltam a balekság időtlenségével.
......na jó, azért amíg nincsenek adatok ne temessük el a gépet. Az átmérő alapján lehet hogy meglepetést okoz a termelési adataival. Én mindenesetre marhára kíváncsi vagyok úgy hogy hétfőn megpróbálom őket elcsípni.........
Üdv mindenkinek! Rég jártam itt, mert sajnos nem sok időm van mostanában a félbe maradt szélenergia projektre. De mégis lelkes olvasója vagyok a fórumnak. Készülve a következő téli estékre, össze akadtam a neten egy ilyennel (képek). A jelenlegi tulaj annyit árul el,hogy 12V-os, 4-500W-os. Csak az álló, és forgó rész van meg semmi más. Valaki találkozott már hasonlóval? Vagy egyáltalán mi a véleményetek róla?
Ha erős mágnesek vannak rajta,akkor jó lehet!
Már ha nem ragad,bár ránézésre ez jön le a képről...
Ha már tudsz adatokat, légyszíves tedd közzé!
Csodát ugyan nem várok, de én is kíváncsi vagyok rá.
Szia!
Esztergányos tapasztalat híján: A talán 24 pólusú forgórész csábító lehet, a 12V-s tekercselés kevésbé (lehetne legalább 24), no meg házat, tengelyt "bütykölni" ~0,3-0,4mm-s légréshez? Saccom szerint, ha igaz a ~500W (talán motoros telj.), 2-3000-es fordulaton leadhat majd ~300W-ot 10-12V fesz-el. (Nem számoltam, saccoltam.)
Létezik olyan szerkentyű ami pl, ha a generátor forog 300 f/perc el és lejön 160V fesz és 5A áram (ez ugye 800W teljesítmény. Namost ha nekem ebből a 800W ból úgy kellene a fesz hogy legyen pl 14,4V és az ehez tartozó 55A. Ez kivitelezhető valamivel?
Ugyanis az a problémám hogy a generátoromat piszok mód 13-14.4V hoz tartozó 60as fordulaton tartja az a 12V 170Ah akku, ezen a 60as fordulaton viszont csak 2A a töltőáram.Pedig forogna az gyorsabban is ha az akksi nem fékezné iszonyat mód.Mikor mondjuk jönnek nagyobb széllökések akkor már fittyet hány az akksira és felszökik a fesz csak picit de az áram jobban.de ez ritka.Termelésre való szélben simán fékezi és ez a bajom hogy a fesz korlátozás miatt nemtudok nagyobb árammal tölteni.Ugyérzem agy nemtudom kihasználni a generátorom adottságait.Mondjuk feszültségben jobb mint áramerősségben. Kb 120V 4A mindig megvan, ma is egésznap adta ezt.Ez a 12v 170Ah akku csak kicseszik vele hogy 60as fordulaton tartja.
Épületes beszélgetést folytattam ez ügyben, most várom az e-mailt, mert azt kérték írjak....írtam.
Nem idézek szó szerint, de kb. így zajlott le: - Milyen szélsebesség tartományban dolgozik a generátor? - Már nagyon alacsony szélsebességtől dolgozik. - Mennyibe kerülne az 1 kW-os verzió? - Hát azt azért előre bocsájtanám hogy a generátort kézbe nem adjuk, csak úgy adjuk el ha mi is telepítjük le... Szóval az a lényeg hogy a kérdéseimre még véletlenül sem kaptam egyenes választ így most várom az e-mailt. Azért ha kiderül hogy semmivel sem jobb mint a 6 lapátosom akkor azért nagyon csúnyán ki fogom röhögni...... :yes:
Nem tud átverni,ha tudod mekkora a rotor átmérője...
minek átalakító? az akksid leterheli...
Az akksira kellene valami elektronika,ami 14,4V-nál rákapcsol egy nagy fogyasztót. Ha lenne erősebb szél,nem fékezné be az akksi a generátorodat! Adott szélsebesség mellett ennyit tud a géped termelni. Kiszámolható a kivehető elméleti teljesítmény a rotorátmérőből,és a szél sebességből. Ez fölé csak egy örökmozgó tud menni.
Szerintem az átmérő még édes kevés......Ha tudom hogy hány mágneses és tekercses a generátor, mekkora a generátortest hossza és átmérője, akkor az már valami, de akkor még ott van az is hogy a lapát méreten kívül a profil is rengeteget számít.....mindenesetre a választ nem kapkodják el, eddig még nem jött semmi.......pedig nem kértem túl sokat.
Lehet, hogy halkan már kuncoghatsz!
(Jobb is lenne előre, mert félek, hogy az installációval együttes ár hallatán ráfagy a mosoly az arcodra.)
Jajj, Jajj, Jajj!
Amit leírsz, villamos, energetikai szemmel egy káosz. Részemről úgy tudnék segíteni, hogy átismételnéd a villamosságtan (fizika) erre vonatkozó részét, vagy felvállalod sértődés nélkül, hogy írjak Neked egy rövid, hozzászólásként még elmenő villamos összefoglalót, mérési javaslatot.
[OFF]Már nem tudnának meglepni. Kaptam korábban olyan ajánlatot hogy napi 1kWh fogyasztás kiváltásához akkus rendszerben 6,4M Ft-os beruházás szükséges. Gyönyörű matematikai képletekkel levezetve, hogy mi miért ennyi.....csak mivel az illetőnek gyakorlati tapasztalata 0-a volt így az első számításban a rossz helyre került tizedes vessző miatti hibás végeredmény nem tűnt fel. Meg volt sértődve amikor megemlítettem hova tegye a diplomáját....
Teljesen igazad van! Szélörült vagyok.Ezértis álltam neki kisérletezgetni.Munkám eredménye pár oldallal visszább látható.Ehhez értek, esztergálok, fúrok, marok.A villamosságról nagyon felületesek az ismereteim.És ez nagy baj mert így az elkészült gépet nem értem igazán.Volt nálam egy villamosmérnök aki ezen a szélenergetikai pályán mozog, és nagy elismeréssel (hajtott fejet) a munkám elött (aszinkron motorba mágneses forgórész).Méregette a generátorom teljesítményét és elmondása szerint sikerült ugy megcsinálnom a forgórészt hogy mérései alapján 90%ban azt tudja generátor üzemben mint anno motorként.Hogy jól sikerült az én is éreztem mert kézzel megforgatva, meg gyújtja a 220as 60W izzót. Mióta üzemel a szélben és a vezeték lóg az oszlop alján azóta viszont csak vergődök.Tehát nagyon megköszönném ha kiokosítanál valamennyire hogy legalább a témához kapcsolódóan jobban átlássam mit tehetek mérjek felhasználjak.Köszi!
Ha csak egy nagyobb akkut akarsz tölteni,akkor elég ha a generátorod VÁLTOÁRAMU kimenetére teszel egy 3 fázisu transzformátort,aminek a generátor felöli oldala 3X220 voltra,és a szekunder(akkumulátor felöli oldala) pedig olyan 24 voltra legyen tekercselve.A transformátor teljesitménye legalább a generátor várható teljesitményére legyen méretezve.Ajánlás : a transformátort deltába kell kötni mindkét oldalon,és még valamit,jó lenne egy átkapcsolot is beiktatni a generátor és a trafó közé,amivel nagyon kis szélben visszakapcsolhatod a generátorodat direkt töltésbe
|
Bejelentkezés
Hirdetés |