Fórum témák
» Több friss téma |
Egyébként hogyan lehetne összerakni egy yagi antennát, vagy dipólt? Mert nekem semmi tapasztalatom sincs ilyen téren még.
Üdv!
Szeretném megkérdezni tőletek , hogy a képen látható eszközt hogyan lehetne működésre bírni, mit hova kellene kötnöm?!
Ez egy kapcsoló- összegző szerkezet, melynek van három bemenete, és négy kimenete. A négy kimenetére lehet kötni négy lakás antennacsatlakozóját, amire rá lehet kötni egy TV antenna bemenetét, és egy SAT beltéri egységet. A beltéri egységgel válthatsz az LNC (fejegység) horizontális, és vertikális kimenete között, amelyek az LNC H, és LNC V bemenetre van kötve. A földi sugárzás vételére szolgáló antennákat közösítve a TERR IN bemenetre kell adni, ez szűrőzve megjelenik mind a négy kimeneten.
Úgy van, a Terrist Territorial, egyébként a földi vételt föld felszíni sugárzást jelenti, pl. DVBT, is erre utal.
Lásd mindig tv. esetében.
helló.Küldene nekem valaki valami magyszerű megoldás hifi antenna erösitésre.Messze van az ablaktól a hifim,és szinte semmit nem képes fogni.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/d6/d6e197d24a2de64ea8b3e...67.gif
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/72/72e101236fe99aab48023...ee.gif TV-hez tuti jó, rádióhoz még nem próbáltam eddig...
Elárulnád mi az a HIFI antenna?
Ha a HIFI torony rádióvevőjének vétel készségére gondolsz, akkor egy külső antenna alkalmazásával a kérdést megoldhatod. Magyarországon, magyar adók vételére elegendő a külső antenna, erősítésre ritkán van szükség. A 100 MHz -es sáv vételére az erre alkalmas antennát beszerezhetsz antennás boltokban.
Érdekes problémába ütköztem, és szeretném a segítségeteket kérni. Tető antenna, vagy erősítős szoba antenna? Az átjátszó tornyot már megtaláltuk, és arra irányítva a szoba antenna, fog két adót szemcsésen és zajosan, de gondolkozunk egy sima tetőantenna vásárlásán erősítővel. A tetőre kihelyezett beirányított antennával elérhető jobb vételi minőség?
Egy jó tető antenna sokkal jobb képet fog produkálni, erősítő nélkül, mint a szoba antenna bármilyen erősítővel.
Kaptál már választ? A képen egy FME, másnéven "minicrimp" csatlakozó van. Jellemzően GSM telefos antennákhoz használjuk.
TV adás-vétel vízszintes-függőleges?
Általában a régi TV analóg adók (hacsak nincs valami különleges ok) vízszintesek voltak. Az adóoldalon mindegy lenne. De az analóg vevők helyhez kötöttek, akkor viszont a előnyösebb a vízszintes vétel, több szempontból. (Érdekes miért?) Digitális TV adásnál az adóoldalon ugyancsak mindegy lenne. A digitális TV vevő (ezt találták ki!) ne legyen helyhez kötött! Lehessen mobil is. Futás közben, autóban is működjön. Ezt a vevőt legegyszerűbb tehát botantennával használni. Mert az körsugárzó. Így lett a digitális TV függőles adásúra javasolva. (Mert kevesen ismerik a vízszintesen polarizált vevő antennát.) MAGYARORSZÁG az persze más. Mert a már meglévő adóantenna rendszereken sugározzuk a digitális adást, azok meg nagyrészt vízszintesek. Így lesz a fából, a vaskarika. Idézet: „De az analóg vevők helyhez kötöttek, akkor viszont a előnyösebb a vízszintes vétel, több szempontból. (Érdekes miért?)” A vízszintes polarizáció használatának oka, hogy egy beépített környezetben (ahol az emberek laknak, és szeretnék a TV műsort nézni lehetőleg zavarmentesen) a reflektáló fellületek, amelyek reflexiót okozhatnak, és ezzel zavarják az állandóhelyű vételt, többnyire függőlegesek. Ezen egyszerű okból kell az állandóhelyű vételhez vízszintes polarizációt használni, és ez érvényes az analóg, és a digitális sugárzásra is. Azért is indokolt a vízszintes polarizáció használata, mert azért sokkal többen nézik a televízió műsorát karosszékből, mint az utcán rohangászva, és ez nem csak Magyarországon van így. A mobil felhasználásra a digitális sugárzási rendszerben külön szabvány van, ami figyelembe veszi a mobil felhasználás sajátosságait is, így az vertikálisan polarizált is. Az analóg TV adások az alacsonyabb URH frekvenciákon indultak meg, ami nagyméretű antennákat kíván, amelyeket sokkal könnyebb volt vízszintesen elhelyezni, mint függőlegesen. Tehát van több jó oka a vízszintes polarizáció használatának.
Sziasztok! Van két ZigBee-m, amik egymástól max 3 méterre vannak.
Azt szeretném, hogy ezek megtalálják egymást, de a négy méterre lévő eszközöket már ne lássák és ne zavarják. A szabvány ("routeres") antennával akár 100m-re is elvisz, úgyhogy nem jó. Lehet kapni chipantennával, de az is túl messzire látszik.Ha antenna nélkül használom, 30cm-re alig lát el. Arra gondoltam, hogy veszek egy olyan, kicsi antennát, ami nekem pont jó lesz. Ha valaki nem ismerné, a ZigBee technikai adatai: 1 mW-os referenciateljesítmény esetén a modulok érzékenysége -92dB. Milyen antennát tudtok nekem ajánlani? Mindenkinek szép napot!
Elfelejtettem írni, hogy a ZigBee 2.4Ghz-en üzemel, pont úgy, mint a Wi-Fi.
Egy barkács ötlet, szakmailag rossz, de működik, az adó teljesítményét lecsökkenti egyszerűen egy ellenállás ráforasztása az antenna csatira, a másik végét meg a földre. próbálkozz 50 ohm-al először és rövid lábbal az antenna felöl. Ez a lábhossz lesz az antennád.
Szia! Sajnos ilyen barkácsötletek nem jöhetnek szóba. Biztosan van olyan antenna, ami nagyon kicsi és nagyon pocsék.
Ha mégse, akkor megfogadom a tanácsot, és gyártok néhány "antennát".
Tudna segíteni nekem valaki mi a lehet ebben:
http://www.tomtomboltom.hu/tomtom-tmc-traffic-antenna/
MAGYARORSZÁG az persze más. Mert a már meglévő adóantenna rendszereken sugározzuk a digitális adást, azok meg nagyrészt vízszintesek. Így lesz a fából, a vaskarika.
Hát igen, ebben konzekvesek vagyunk, a adásformátum meg lehet bármilyen egzotikus (hungarikum). Az osztrákok is több helyen vizszintes polarizácioval adnak, de például Szlovákiában nem. Igy azt kell mondani, hogy a szlovák adás minöségben messze felülmul minden szomszédot. (Annak ellenére, hogy a szlovák ado van tölem a legmesszebb.)
Sziasztok!
UPC-s területen lakom és valamit variált az analóg kábel tv rádió sugárzásával. Nem tudok csak kossuthot, petőfit, bartókot fogni. Úgy döntöttem készítek egy antennát és ehhez kérnék segítséget. A 87,5-108 mhz-et szeretném fogni, ha jól tudom ez a CCIR sáv. A házimozival fogtam eddig, (tuneres) ami egy LG LH-C6231-es készülék 75 ohmos antenna bemenettel. Az FM rádiónak külön bemenete van. Szóval ehhez kérnék rajzokat, lehetőleg minél gyorsabban. Köszi: Tomi
Szerintem olcsóbb az üzletben megvenni mint megcsinálni,igaz az üzletben kevesebb a siker élmény!!!
Jó napot!
Csináltam az udvarunkba a detektorosomhoz 30 m-es antennát. 140 km-re vagyunk a solti adótól, de a detektoros rádióm ezzel az antennával fogtam a Kossuthot. A rádióm csak is középhullámban fog, de az a gond, hogy nem tudok hozzá építeni hordozható antennát. Ami kis helyen is elfér. Próbáltam keretantennát, de az nem vált be, de a mostani rádiómhoz az talán nem is lenne jó. Szóval, ha valaki tud, segítsen detektoroshoz hordozható antennát készíteni.
Ahogy már a másik topikban kifejtettem, detektoros rádióhoz nemigen tudsz megfelelő hordozható antennát készíteni. A detektoros meglehetősen érzéketlen jószág, a szükséges bemeneti feszültséget csak minél nagyobb méretű (hosszú) antenna szolgáltatja. Ha csökkented az antenna méretét, az általa szolgáltatott feszültség is csökken. Ezért hordozható antenna nem nagyon van. Amit megtehetsz, az az ún. dobó antenna használata. Ilyet úgy tudsz készíteni, ha egy hosszú jól kezelhető átmérőjű drótot feltekersz egy olyan alkalmatosságra, amiről könnyen letekeredik. Ha a végén levő súlyt elhajítod, pl egy magas fára, akkor lesz egy aránylag használható antennád.
Sziasztok! Kérném a segítségeteket. Milyen antennát javasoltok, hogy az FM adókat tisztán lehessen fogni hifitornyomon? Panelházban lakom, és alig lehet egy-két rádióadást fogni, azokat is nagyon rossz minőségben. Beltéri vagy kültéri, erősítős vagy sima? Vagy egyáltalán segít-e az antenna ilyen rossz vételi lehetőségek közepette? Köszönöm előre is.
Egy elkeseredett panellakó
Szia!
Meg kell nézni a hifi bemenetét hogy pontosan mit fogad. Általánosságban vagy 300 Ohmos lapos csatlakozó van vagy 75 Ohmos koax. Panelban, érdeklődni kell a szolgáltatótól, hogy van e FM adás a kábelén. Ha van akkor értelemszerűen össze kell gyártani a kábellel az eszközt, pl egy balun felhasználásával. Ha nincs akkor 75 ohmos koaxal ki kell menni az erkélyig, vagy a tetőre (rugalmasság kérdése a házmestertől) és célszerűen egy fál hullámú dipólt készíteni alu vagy rész vízcsőból csőből a sáv közepére. Ennek tövébe koaxból készült balunt érdemes csinálni sávközépre. Költségek: koax mondjuk 1e Ft, balunk 200 Ft, Alu cső 500 Ft. Kb 5 munkaóra.
Köszönöm szépen. Nincs esetleg valami készen kapható darab? Mert sajnos nem értek az elektronikához meg a rádiózáshoz. Van esetleg pontos típus, hogy mit ajánlanál?
Sajnos panel házban nem sok lehetőséged van. A külső antenna felszerelésére engedélyt kell azerezned a társasháztól/lakószövetkezettől. Ha ez megvan, akkor antennás üzletben mindent megkapsz amire szükséged lehet: Árbóc, kikötések, antenna, levezető kábel, csatlakozók. A levezetéssel is problémák lehetnek, mert erre a célra nincs kiképezve hely a panelekben. Esetleg felhasználhatod a régi, használaton kívüli ház központi antenna szerelvényeit. Ha még nem csináltál ilyet, akkor érdemes konzultálni antennaszerelővel.
A másik lehetőség, szerzel egy erre a sávra is jó szobaantennát, és próbálkozol. Sajnos előfordulhat, hogy nem lesz eredménye. A harmadik megoldás, hogy megnézed a kábel TV szolgáltatódnál, hogy kábelen küldi-e aZ FM műsorokat. (jobb szolgáltatók szokták) Akkor egyszerűen bedugod a koax kábel csatlakozóját a falicsatlakozó R csatlakoójába, vagy ha ilyen nincs, akkor egy kettes elosztóval szétválasztos a jelet a TV, és a rádió között.
Antenna csatlakozó van rajta, vagy csak egy darab drót lóg ki belőle? Ha van csatlakozó. abba egy darab drót segíthet a közeli adók vételében.
HIFI torony rádióvevőjéből nemigen szokott darab drót kilógni. Többnyire rendes antenna csatlakozója van, általában koax, de ős darabokon előfordul szimmetrikus is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |