Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Ma megjött a Launchpad Szerintetek melyik programmal érdemes kezdeni a programozást? ( IAR/ ccs ) Majd még biztos lesz kérdésem
Az IAR-t próbálgattam most, nekem tetszik.
Kár hogy otthon csak a gcc-t tudom használni. Persze nagyon jó ez is, de nem olyan kényelmes... Egy kérdésem is volna. IAR-ban valamilyen okból kifolyólag nem sikerült a bináris értékadás (pl.: P1DIR = 0b01010101. Tudom hogy meg lehet ugyan ezt adni sok féle módon, de nekem ez így szemléletesebb mint bármi más. Tehát mi is a rossz? Köszönöm!
Nekem egy olyan kérdésem volna hogy csinálni szeretnék egy 2 ledes villogót a ledeket tranyóval hajtanám.
A kapcsolás kész mérve megvan a 3v feszültség ( gondolom elég nem ? ) a ledeket meghajtó rész is működik. A program a launchpad-ban fut a p1.0 és a p1.6 os portot "villogtatja" , de amikor kiveszem a launchpadbol nem indul a program Mi lehet a hiba ? esetleg a reset lábat kellene gnd re húzni ?
Megvan, vcc re kell húzni a reset lábat.
icserny : ezt még beleírhatnád a cikkbe ha valaki áramkört épít ne szívjon vele . Idézet: Ízlés és lehetőség dolga. Engem a CCS4 lehülyézett, hogy 1 GB RAM kell neki. Mondtam neki, hogy nekem is jó lenne (az akkori gépemen 512 MB volt), aztán kínombanl elővettem az IAR-t. „Szerintetek melyik programmal érdemes kezdeni a programozást? ( IAR/ ccs )” Az IAR Embedded Workbench egyszerűbb és átláthatóbb. Szimulátor is van benne. Viszont csak 4 kB-ig hajlandó kódot generálni. Az MSP430G2xxx sorozat nagyobb memóriájú tagjaihoz (MSP430G2452, MSP430G2553) kevés lesz. A Launchpaddal kapott mikrovezérlőkhöz viszont tökéletesen elegendő. A CCS4 elég nagy böhönc (tudom, hogy egyéni szociális probléma, de én nagyon utálom az Eclipse alapú fejlesztői környezeteket!). Viszont az ingyenes változata 16 kB-ig használható, s az assembler direktívák egy fokkal "intelligensebbek", mint az IAR-nál , s nekem azért is tetszik ez, mert sok hasonlóságot mutat a PIC24 assemblyhez. C szinten nincs sok különbség az IAR és a CCS4 között, többnyire csak a header fájlok különbségei zavaróak. De ez a gond egy fordító verzióváltásainál is előjön. Nem régen (~3-4 hónap) kezdtem a Launchpaddal foglalkozni, de két hónap múlva már át kellett írni az első programjaimat, mert gépváltás miatt újra kellett telpítenem az IAR EW Kickstartot, s akkor már csak egy újabb alverzió volt letölthető, melyben megváltoztatták a portbitek definícióját.
Nekem is inkább az IAR tetszik.
A CCS el meg úgy jártam hogy szóköz volt a mappa nevében ahova alapból rakta és emiatt nem találta meg a fordítót,rakhattam újra Tényleg nézted már ezt a GRACE-t a CCS-hez ? Érdemes lenne felrakni ? Szerinted egy programozásban kezdőnek melyik nyelvel lenne érdemes kezdeni ? Idézet: Futólag néztem, de ugyanolyan értelmetlen dolognak tartom, mint anno a Microchip Visual Device Initializer alkalmazását. Ez utóbbit már hivatalosan is ejtette a cég.„Tényleg nézted már ezt a GRACE-t a CCS-hez ?” Szerintem sokkal hasznosabb az adatlap és a Family Reference alapján végigbogarászni a regiszterek beállításait, s akkor legalább tudja az ember, hogy mit csinál. A Launchpadhoz kapott mikrovezérlők egyébként is elég szerény kiépítésűek, tehát nem lehet nagy gond az áttekinthetőséggel. Idézet: Erre hiába mondom, hogy az Algollal, mert az nincs. Marad a C, meg kell barátkozni vele. Kezdésnek szerintem az a nyelv jó, amelyikben kevés sorral, áttekinthetően megírható a kód. Az assemblyvel pont az a bajom, hogy a sok utasítás között elsikkad a lényeg. Ezen makrókkal lehet valamelyest javítani, de ez pont nem kezdőknek való feladat.„Szerinted egy programozásban kezdőnek melyik nyelvel lenne érdemes kezdeni?” Abban látok fantáziát, hogy a kezdeti sikerek után a C és az assembly utasításokat párhuzamosan vegye valaki (kb úgy, ahogy a honlapomon található PIC24 tananyagban van). De ezt második lépcsőnek gondolom.
Az MSP430G2xxx mikrovezérlők óra alrendszere (BCS+) elég komplikált. Amint a mellékelt ábrán látható, három oszcillátorból háromféle órajelet állít elő. Az egyes órajelek beállítása abból áll, hogy ki kell választania jelforrást, s ezután még egy frekvencia leosztást (1:1, 1:2, 1:4, 1:8) is be lehet állítani. További bonyodalom a DCO oszcillátor hangolása, ami három paraméterrel történhet.
Az órabeállítással legfontosabb regiszterek: DCOCTL, BCSCTL1, BCSCTL2, BCSCTL3. További részletek a Family Reference User Guide-ban (SLAU144) és a Launchpad cikksorozatom majdani II. részében.
Szia!
ha szabad tudnom mikorra várható a 2.rész , már nagyon várom ? Lenne még egy kérdésem is: A hardveres SPI-t bonyolult lenne használni? Egy led kijelző vezérlő ic-t szeretnék életre kelteni , adatlapjából nézve nem lenne bonyolult a kezelése, csak nem tudom hogy kéne kiküldeni az adatokat Üdv. Idézet: Most kezdtem hozzá, s nekem kb. egyhónapos munka.„mikorra várható a 2.rész , már nagyon várom ?” Idézet: Nem hiszem, csak el kell olvasni, hogy mit ír a Family Reference, meg meg kell nézni az MSP430G2XX1 Code Examples-ben az msp430g2x21_usi_02.c mintaprogramot. „A hardveres SPI-t bonyolult lenne használni?” Nálam ez valószínűleg csak a III. részben kerül terítékre (most az órajelekkel, enargiatakarékos üzemmódokkal, időzítőkkel és az ADC-vel fogok foglalkozni).
Üdv mindenkinek!
Remélem tud valaki segíteni! Amikor elkezdtem foglalkozni az MSP430 családdal, a ti.com oldalról letöltöttem a CodeComposerStudio-t és az IAR-t is. Akkoriban egy őskövület gépem volt XP futott rajta. Szépen feltelepült, és működött is mindkettő. Na most! Meghalt először az alaplap, majd nem soká a vinyóis beadta a kulcsot. Most valamivel (sokkal) gyorsabb és újabb gépem van, úgy örököltem a fiamtól. Ezen meg win7 fut. Frissiben letöltöttem újra mindkét említett alkalmazást, és hajrá telepítés. A telepítés során már nyűglődik az oprendszer, de CodeComposer végülis felmegy. Telepítésnél keresi a vcredis.msi-t, mutatom neki hogy hol van, válaszol az nem jó neki. Hasonló a helyzet a IAR-ral is. Telepítés után (már amennyire), a CodeComposer látszólag működik, de amikor a kis "bogár"-ra nyomok elkezdi a műveleteket aztán visszaüzen, hogy valami XPCOM miatt nem tud valamit. (ez már az errorlog megnyitása után látszik, sajnos nem értem) Az üzenet : "An internal error occurred during 'Creating Debug Server'. Please see the Error Log " A IAR indításnál meg az üzeni, hogy nem tud üres lapot nyitni. Segítsen valaki, ha tud! Köszi!! Idézet: „Az MSP430G2xxx mikrovezérlők óra alrendszere (BCS+) elég komplikált.” Ez nem kifejezés. Egész délután ezzel szenvedtem, mostanra kezdek eljutni odáig, hogy már bármilyen órajelet be tudok állítani. Hiánypótló lesz az erről szóló cikk!
Ha csak 1-2 darab kell kérj ingyenes mintát!
Persze nem mindegyik féléből van minta, de a launchpadhoz már elég sok féle van. Nem régen láttam,hogy már 16 kB/512 B flash/ram is van. Ez a 2553-as. Ebből 2db-ot enged rendelni, és persze ingyen hozzák. Itt az adatlapja
Hi!
Srácok, valaki árulja már el CCS4-ben hogy lehet egy adott port bitjére hivatkozni? IARben rájöttem: #define LCD_CLK P1OUT_bit.P1 // Orajel lab a P1 1-es biten Ne de ugyanezt CCS4-ben hogy lehet megcsinálni? Erre nem jöttem rá. Előre is köszönöm.
Hurrá csak felgyötrődött az IAR!!!!!
Müxik!! Mondjuk jobban a kezemre áll a CCS4, ezért még mindíg kellene a segítség!
A win7 frissítéseit felraktad? Mert ha jól emlékszem, a vc++ -hoz is volt valami frissítés nemrégen. Ha telepítéskor a vcredist miatt köhög, lehet hogy kell neki ez a frissítés.
Amúgy nálam win7 (ráadásul 64 bites) alatt simán megy a ccs. Szerintem most nem a win7 a ludas.
Vezérlőpult/Felhasználói fiókok/Felhasználói fiókok felügyelete beállításainak módosítása mit mond? Nekem volt olyan program, ami nem tudott feltelepülni, amíg itt minimumra nem állítottam a védelmet (újrainduláskor érvényesül). A CCS4 is pofázott olyasmit, hogy ha a Program Files könyvtárba települ, akkor nem fogom majd tudni használni.
Idézet: „...ha a Program Files könyvtárba települ, akkor nem fogom majd tudni használni.” Ez szerintem nem igaz mert simán megy onnan is, persze egy próbát megér.
Próbálnám, de hadilábon állok az angollal, nekem meg a win7 sajna angol. Ez miatt nem találom amit írtál.
Talán így írja, de nem biztos:
Control Panel\User Account\User Account Control
Megvan, de a minimumon van. Most próbálom hagyni települni ahova akar, majd meglátom mil esz. Lehet az volt a baja, hogy én mondtam meg hova települjön.
Ez nem hiba, csak figyelmeztetés. "Arra készül, hogy a CCS4-et a blabla könyvtárba telepítse, ahonnan nem fogja tudni futtatni alapértelmezett felhasználói jogokkal."
Nem tudom, hogy ezt miért mondja. Futáskor belerondít a telepítési könyvtárba? Ha jogosultságod van a telepítési könyvtárhoz, akkor ezt figyelmen kívül hagyhatod.
Próbáltad már rendszergazdaként futtatni? A képen jelöltekkel érdemes próbálkozni.
Most is szerencsétlenkedik. Halvány dunsztom sincs mi a fene baja van.
Nézd meg mit r ki! Eredetileg egy másik user alatt kereste, átírtam arra amelyiket használom, ugyanaz. Köszi a támogatásodat, de most mennem kell. Ha megtennéd, hogy ha rájössz mit kellene csinálnom, privátba küldd, hogy holnap ne kelljen keresgélnem. Most mennem kell. Üdv mindenkinek!
Azt mondja, hogy ez nem egy érvényes telepítőcsomag a VC++ 2005 futtatói környezethez (vagy továbbadható könyvtárakhoz). Azt ajánlja, hogy keress helyette másikat.
Na, az ilyen javaslatoktól megy az ember a falnak!
Sziasztok.
Sikerült egy nokia3310 kijelzőjét életre keltenem , ezzel szeretnék csinálni egy órát. De az óra részt nem tudom hogy kellene megcsinálni :no: Nincs valamelyikőtöknek erről egy programrészlete vagy esetleg egy kész programja amiből kiindulhatnák?
Decebal fórumtársunk már írja az erről szóló cikket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |