Fórum témák
» Több friss téma |
Segítséget szeretnék kérni egy hozzá értő szakembertől!!
Szeretnék építeni egy egyszerű, vezeték nélkli vezérlőegységet. (olyat mint a modellautoban van, csak kevesebb funkcioval) Rajzot és alkatrész listát ha tudna valaki mutatni, azt nagyon megköszönném.:yes: Kb 10 méterig műkönie kéne.
Találtam neked két rajzot, egész jónak tűnik.
Ha esetleg megépíted, írj, hogy hogyan működik. Engem is érdekel a dolog, csak most mást építek.
Azt hiszem jó lessz. Köszönöm szépen! :circling: Kissé bonyolult de megpróbálkozom vele.
ez jó kérdés.... még énse tudok hozatni (aswo nagykeréből..), sőt a tme.pl nél sincs, peddig nem régi az ic sztem...
"ha érzékenyebbre akarod akkor kell még egy tranyó+2-3 ellenállás."
ez a tanács egy régebbi témámból származik. valaki kfejtené bővebben?
[pic]http://furiw.dox.hu/igy.jpg[/pic]
valahogy így kell gondolom, az a fekete "négyzet" a tranzisztor akar lenni. de hányas? és hogy kössem be?
Talán ez segít egy kicsit....
A BPW41 meg asszem fotódioda. Sajna nekem azzal sose sikerült értelmes kapcsolást építenem. De ez már rég volt.
Bármilyen npn tranzisztor jó!
Aminek a rajzjele úgyan így néz ki. Mid van?
bc 182 biztos, hogy jó. De nézegesd az adatlapokat!!!
Sokat tanul vele az ember!
en modntam hogy a bpw41N egy rakat kaki mer sima fenyre is eleg erzekeny valszeg azer se erzimeg anyira az infra ledet ha kozbe eg a villany.....
egyebkent nemtudom miert nyitsz alandoan uj temakat lazan irhattad volna a multkori "legegyszerubb infras aramkor" topicodba vagy a kezdo kerdesekhez....
Ha NPN tranyo,akkor Bazisba megy a jel,C-ba ellenallason (2.2k) +,B-C koze 10K,emiterre 4.7K -n GND,es ezen ell. elott veszed le az erositett jelet.
B-ba lehet egy 4.7uf es 1-10nf parhuzamosan kotve,ezen megy a be jel .(??) : 337 jo. Ne nevessetek ki,ha nem megy Idézet: „nemtudom miert nyitsz alandoan uj temakat lazan irhattad volna a multkori "legegyszerubb infras aramkor" topicodba vagy a kezdo kerdesekhez....” :yes: Szerintem ezek keresztkérdések, hogy biztosan igaz -e... Ezzel viszonylag egyszerüen lehet a fototranyó jelét erősíteni...
A BPW41 az egy nagyon jó alkaltrész, csak tudni kell használni. Azt tudni kell róla, hogy folyamatos infra vételére nem alkalmas, csak ahogy te is mondtad, 1 cm-ről. De ha impulzusokkal játszol, akkor akár 10m-es hatótáv is elérhető. Az impulzusok milliszekundumos nagyságrendűek legyenek.
Amúgy meg nem árt hozzá egy infra erősitő, hogy 100%-osan tökéletes legyen. A tápfesz: 5V.
Nincs valami olyan rajz, ami nem ezzel az ic-vel van megoldva? (nincs ilyen ic-m) Kb 10 métert kellene átlőnöm vele, nappali világosságban, kültéren.
vettem tsop1736-ot, csináltam vele egy áramkört és nem működik
Heló fureszk!
Milyen jelet adtál neki? Mert a tsopxxxx -es érzékelőkben van erősítő+szűrő áramkör. a te esetedben minimum 36kHz-es jelre fog reagálni. Ezt a jelet egy NE555 -ös IC-vel elő tudod állítani, és már menni is fog.
én csak rádugtam 9v-ot! 555-ös ic-m van itthon
eleve az tsopxxx vevők 5V-ról üzemelnek!!!
Letesztelni úgy tudod, hogy a "+" ra kötöd az 5V-ot, GND-re az 5V GND-jét. a tsop kimenetére meg kötsz egy előtét ellenállást+egy ledet, és a led másik lábát szintén GND-re kötöd. Utánna fogsz egy egyszerű távirányítót (TV, HIFI, VIDEO stb) és megnyomod valamelyik gombot, és a vevőn lévő led villogni fog.
oké, akkor szereznem kell 5v-ot. az usb ről mennyi jön?
Az USB-ről 5V jön le, de én a helyedben nem kísérleteznék azzal, mert elég könnyen hazavághatod az USB portot. Inkább keress egy használaton kívüli PC tápot, és arról kísérletezz.
Vagy keress egy stab IC-t, és azzal elő tudsz állítani stabil 5V-ot a 9V-os elemből. A legtöbb elektronikai kütyüben van 5V-os stabilizátor. pl.:7805, 78L05 közben lerajzoltam a kapcsolási rajzot. A lábkiosztását nézd meg, mert nem biztos, hogy úgy van, ahogy jelöltem!!!
hát most költözünk, szóval semmilyen szerkezetem sincs
aha
Akkor vegyél egy stabilizátort, nem drága.
hello
lehet hogy nem a nyitókérdéshez kapcsolatos de ide írom: Van itthon egypár régi Ezermesterem és azokban találtam egy egycsatornás 15 utasításos távirányítót. Ehhez lenne egypár kérdésem(csak előbb beolvasom gépbe és megpróbálom feltenni).A többit utánna.
Két részre kellett darabolnom.
Itt az első rész: |
Bejelentkezés
Hirdetés |