Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC

Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 99
(#) cornel válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Koszonom! Remelem igaz amit rolla irnak.
(#) sportsboypaper hozzászólása Aug 15, 2011 /

SZiasztok, lehet h rossz helyen kutakodom, de D/A konverter tema erdekelne. Van egy MP4 lejatszom, es gondoltam keszitek neki egy dokkoló egységet, amit egyszerűen az erősítő RCA kimenetére lehet dugni.

Gondolom ilyen esetben a lejátszó adna áramot a kapcsolásnak ami a data lábak jelét konvertálna audiojellé, vagy ez nem ilyen egyszerű?

A masik megoldas az eredeti fulhallgató csatlakozót használni.... az elsőre is sokkal egyszerübb, de gondoltam ha lehet, megoldanam az USB-vel.

csak filózom rajta, hogyan is lehetne megoldani elegánsan....
(#) abcdabcd válasza sportsboypaper hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Ez így egyszerre sok amit írtál

Szóval gondolom az elírás hogy erősítő rca kimenetét akarod használni, a bemenetre gondoltál valószínű

Az usb-->audio rca-hoz kell először valami ami lekezeli a lejátszód fájlrendszerét, olvassa az azon lévő audio fájlokat (pl mp3 dekóder ic, talán a HEStore-ben láttam ilyesmit, a hangminőségéről nem tudok, hogy milyen), ebben esetleg van dac is, vagy ha olyat használsz ami pcm vagy valami egyéb kimenetű akkor ezután jön a dac, ezután valamilyen vonali-meghajtóáramkör, hogy az erősítő bemenetére lehessen csatlakoztatni, és kész is

De lehet inkább a második lehetőséget akarod majd Bár ugye, ha közvetlenül olvasnád a fájlokat akkor jobb hangminőséget lehetne esetleg elérni, mint amit az mp3 lejátszó produkál a kimenetén, de ez már mondjuk más kérdés, mert akkor már lehet, hogy jobb lenne olyan dekóder ami FLAC-ot vagy egyéb veszteségmentes formátumot is kezel az meg lehet, hogy bonyolultan beszerezhető, ha készen létezik egyáltalán, kis tételben kapható módon...

Szóval ha csak simán a fejhallgató kimenetet szeretnéd használni, akkor első körben próbálkozz egy 3,5mm jack-->sztereo rca kábellel, a fejhallgató kimenet valószínűleg meg tudja hajtani az erősítő vonali bemenetét, azonban ha túl nagy lenne a jelszint(vagy esetleg lehet a lejátszón halkítani de akkor meg zajosabb a kimenet), akkor kellhet tovább okoskodni, és esetleg valamilyen osztót (sima ellenállásosztó vagy műveleti erősítős osztót) a kimenetre rakni, és azt az erősítő bemenetére...

Az meg, hogy tápot adjon az erősítő az kilóg a képből, mivel egy hang kimenetből honnan lenne 5VDC ami egy ilyen lejátszónak kell? Esetleg erre lehet venni valami kis dugasztápot, akár olyat ami direkt usb kimenetű, és ennek az usb csatlakozóját a leendő dokkolóba a megfelelő helyre beépíteni...
Ilyen töltőt a piros kék fehér gazdaságos áruházban hallottam, hogy vett egy ismerősöm HAMA márkájút, egész szimpatikus készüléknek tűnt nekem 800mA-t tud leadni, kb 1000Ft körüli áron, vagy kicsit többért... de létezik sokféle egyébként, ha körülnézel a neten...
(#) oibacsi hozzászólása Szept 7, 2011 /

Sziasztok!
Hamarosan befejezem a dac-om tervét, de egy kis problémába ütköztem. A receiver dir9001, i2s kimeneti formátummal. A dac egy tda1541a. Namármost az megnéztem, hogy hogyan kell beállítani a bemeneti formátumot, de 2 féle összekötést találtam. Mellékelek 1 fájlt, igaz abban más a receiver. Megnéznétek, hogy ott jó-e a dac bekötése?
Köszönöm.
(#) oibacsi hozzászólása Szept 8, 2011 /

A biztonság kedvéért mellékelem a 2 eagle fájlt is.
(#) petemazi hozzászólása Szept 13, 2011 /

Nézzétek, mit találtam!
Bővebben: Link
TDA1541-hez is megy a receiver része, max 16 bites forrásig! Csak egy rémálom hozzátervezni a meglévő CS8412-vel tervezett (CHZ féle) panelhez, fel is adtam kb..
(#) abcdabcd válasza petemazi hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Pedig nem feltétlenül bonyolult, ha más nem teszel arra is egy tüskesort a 8412 bementére itt meg a dir9001 előtti rész kell csak, annak a végére is teszel egy tüskesort és szalagkábellel meg összekötöd őket...
(#) petemazi válasza abcdabcd hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Sikerült azért összekutyulni őket, legalábbis remélem. De most megint ott állok, mint kb fél éve, hogy nincs pénzem hozzá
Tuti van benne még, hiba, de ma délután hazaestem agyhalottan, és nekiálltam, majd valamikor átbogarászom.
(#) Moszkvai válasza petemazi hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Ha működő képes lesz, akkor engem is érdekel. Legalább fel tudom használni a TDA1541-et. Kapcsi rajz van hozzá?
Segítenék Én is az átnézésben.
(#) petemazi válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

A receiver részhez a kapcsolást belinkeltem két posttal feljebb, a TDA részt CHZ megépítette már. Annyi változás történt még, hogy az eredeti terven tl431-tranyós fesz szabályzó van,(lehet a 78xx 79xx helyett azért majd LM szériát teszek) és a TDA1541A adatlapján található kimeneti buffer rá van tervezve a panelra.
(#) petemazi hozzászólása Szept 16, 2011 /

Itt az LM tápos verzió. Én nem látok benne hibát, más kérdés, hogy marhára nem értek a nyáktervezéshez
Ha valakinek van kedve ellenőrizni, akkor itt a forrás:
Bővebben: Link
Plusz mellékletben a CHZ-s.
(#) petemazi hozzászólása Okt 3, 2011 /

Elindult a projekt, holnap lesz nyák és kezdem a beültetést, a trafóra még várnom kell sajnos. Reméljük működőképes lesz, és jó hangú Akár cikk is várható majd belőle, ha összejön.
(#) petemazi hozzászólása Okt 6, 2011 /

Tökön szúrom magam, hivatalosan
A receiver rész elméletileg működik, elalszik a DIR error ledje. Valószínűleg a hiba ott van, hogy hamis a TDA-m.. Kettő is van, az egyiken nevetséges a betűtípus, a másik viszont teljesen eredetinek néz ki. Mindkettővel azonos a jelenség: 5V tápot úgy zabálják, hogy 5 perc üzem után a hűtés nélküli lm317 forró. Kimeneten 1,2V egyen.
Van valakinek egy tuti eredeti TDA-ja? Egy kipróbálás erejére összehozhatnánk..
(#) oibacsi válasza petemazi hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

Mennyi a bemenő fesz a stab. ic-n?
(#) petemazi válasza oibacsi hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

16,valamennyi volt, de a -5V ágban nem melegszik. Gondolom a TDA-nak se kéne melegednie, de egy 45 fok tuti lett amíg szaroztam vele.
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

Biztos , hogy rossz a TDA1543, én nemrég vettem 5 db. (HQ) mind rossz. Azonos a jelenség mint nálad. Betettem egy régi bontotta és az működött..
(#) oibacsi válasza petemazi hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

Annyitól már jó meleg lehet, de forrónak azért valóban nem kéne lennie. Mértél pontos áramfelvételt?
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

Én ezt vaterán vettem, látszott a lábain, hogy valamiből ki lett forrasztva, azért bátorkodtam.. A -5V tápon is 45mA-t kéne felvennie, de a +5V stabkockája viszont süt..
Ja, de ez TDA1541.

Elnézést, én TDA153 IC vel jártam így, az új volt és rossz.
TDA1541 ha használt volt, az is lehet hibás, sajnos.

Így néznek ki, mindkettő ugyanazt produkálja.
Tele a t*köm.

064.JPG

TDA kimenetein (5/25) mekkora feszültség van?

5-ön kerek 0V, 25-ön -3,2..
(#) Moszkvai válasza petemazi hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

A baloldali SONY CD lejátszókban van. Nem biztos, hogy az a baja de nem árt oda figyelni rá, hogy ugyan nem "A"-nak írja, de kell neki a 16,17, lábra a kondi. Elméletileg a sima 1541-ben benne van, de ebben mégsem, mert a lejátszóban is külön van egy kondi. Legalábbis az enyémben. Az enyém 4159-es sorozatszámú.
(#) petemazi válasza Moszkvai hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

Kapott kondit, az nem lehet a baja. Amúgy az a kondi csak a külső oszcillátor, anélkül maximum sz*r hangja lehetne, de működnie kellene. Igen, a nem philips lejátszókban logó nélkülik voltak.
Itt állok meglőve, majdnem az összes pnézem fekszik a projektben, és csak a fő alkatrész nincs meg..
(#) Moszkvai válasza petemazi hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

Ha el tudsz jönni, akkor tudunk tenni bele tuti jót.

Ott néhány mV DC lehetne csak és közel egyforma érték.
Vedd ki a műveleti erősítőt és tegyél az 5/25 kivezetés és a GND közé 2db 47-100 ohm ellenállást, azon mérj DC-t, szkóppal mérőlemezzel AC-t is megpróbálhatnád, hátha..

Én marha sügér állat! A kimeneti OPA nem kapott földet, nincs beforrasztva a láb! Melegszik a páka, én reménykedem. Amúgy rosszat mértem az előbb. 0,79V mindkét kimenet, ha ki van véve a műveleti.
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Okt 6, 2011 /

És nem.

Nézegetve a rajzokat, talán rosszul van összekötve a DIR és a TDA. Valaki ráleshetne, figyelembe véve, hogy a TDA OB/TWC lába magas szintre van húzva. Emiatt elképzelhető, hogy melegszik és hülyeségeket csinál?
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Igaz is, ha kiveszem a panelből a DIR-t, ugyanaz a jelenség. Azért ha hazajöttem délután, csinálok egy rajzot valamivel. Amúgy sikerült találnom egy TDA-t.audiodiy-en csak nem vágják át az embert, főleg ha egy nagy múltú user ajánlotta az emberemet.
Következő: »»   23 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem