Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   400 / 728
(#) strobi válasza laavaa hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Hát ha ütögetnéd valószínűleg kongana, feltéve ha üres. Amennyiben hangszóróval megspékelnéd nem tudnék ennyire precíz választ adni, mivel nagyban függene a hsz paramétereitől. egy mezei használatra szánt hangszórónak valószínűleg túl nagy lenne a térfogat, szépen szólna, de a terhelhetőség nagyon alacsonyra esne. A hordókat efféle fém gyűrűkkel szokták összetákolni ha jól tudom ,azok viszont elég masszív tartást, merevítést biztosítanának. Szerintem egyetlen dolog ami miatt nem építenek ilyet ,azon kívül hogy nevetségesen nézne ki , sok esetben fölöslegesen nagy, hogy nem tudod hogy felállítani, elgurul.. szóval elhelyezést, tárolást illetően hihetetlen hátrány...
(#) blackdog válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Idézet:
„A mach a hangsebesség elnevezése. Tehát 330*0,13= 42,9 m/sec. (még több is mint amennyit írtam)”


A 330 minek a megfelelője? Ez fix. érték?
Ezek szerint arra kell törekednem, hogy minnél alacsonyabb legyen a lágsebesség?
(#) ptesza válasza blackdog hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Igen a cső átmérőjének növelésével megteheted.
(#) 999csaba hozzászólása Okt 8, 2011 /
 
Sziasztok!


Most építenék életemben először front sugárzót, és azt szeretném megkérdezni, hogy milyen hangszórókat, milyen eloszlásban ajánlotok (teljesítményben).
Jelenleg egy 300W (RMS) mélynyomóm van, e mellé lenne a 2 front.

Válaszokat elörre köszönöm
Csaba
(#) Lázár Péter hozzászólása Okt 8, 2011 /
 
Egy kis segítség kellene, a mellékelt ábrán jól látszik milyen típusú hangszórókészletből lenne 4db hangdoboz. Minden hangszóró egyforma kivéve a magasakat, azok is teljesen egyformák csak az ellenállásuk más. A terv az lenne, hogy dobozonként a 4db doboz egyenként 16 ohmos legyen. Ez fontos az erősítő miatt illetve párhuzamosan ha kötöm párba őket akkor az eredőjük ne legyen kevesebb mint 8 ohm egy egy oldalon. A bibi az, hogy egy egy dobozt magát hogyan hozzam össze hogy elérjem a kívánt értéket a 16 ohmot. Esetleg kellő értékű ellenállások beiktatásával tudnám elérni a célt?
(#) Lázár Péter válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
nem látom a képet valószínűleg én vagyok a béna de nem akar fölmenni hmmm...talán mégegyszer
(#) kiss.ferenc hozzászólása Okt 8, 2011 /
 
Sziasztok fórumozók!
Van két 2utas saját készitésű hangfalam. Ptesza segitett annó a dobozok tervezésében, és jók is lettek. A középmélyek JBsystems SP/250 és magas egy piezó( csak ideiglenesen van benne, ki szeretném csaerélni egy ringre). A hangszóró adottságaiból kiindulva, nem vártam túl sokat tőle, elég alacsony az érzékenysége igy akkor inkább a hangminőségére fektettem a hangsúlyt a doboztervezésnél. Szóval tényleg szépen szól minden, köszönet érte Pteszának. Arról szeretnék érdeklődni, hogy lehet tuningolni egy hangszórót érzékenység szempontvából? És hogyan?
(#) Lázár Péter válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Mivel a kép nem hajlandó feltöltődni, pedig jpg és 272KB valami nem kóser, a hangszóró adatok: 4db 5 ohmos mély hangszóró, 4db 4 ohmos közép, és a 4db magasból 2db 4 ohmos 2 pedig 10 ohmos. Ebből lenne a 4 doboz.
(#) agressiv válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Megégeted egyenfesszel a tekercset és akkor talán összeég néhány menet és kissebb lesz az ellenállása.

Viccet félretéve, nem.
(#) kiss.ferenc válasza agressiv hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Szóval nem lehet? Ez biztos? Csak azért kérdezem, mert halottam már hangszóró-tuningolásról, de már nememlékszem, hogy hol. Mágnes megerősitésről, meg a membránnal kapcsolatban volt szó benne.
(#) skero válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Hát eléggé nagy pazarlás lenne a nagyteljesítményű ellenállások használata mert kárba veszne az a sok belepumpált energia. Most ez a rendszer minden hangdoboza más összetevőket sugározna? Mert az esetben nem nagyon van más megoldás mint az ellenállás. Viszont ha csak vmi stereo rendszer része akkor a 4 Ohm -os sugárzók sorba kötésével elérhetnéd a 8 Ohm -nyi névleges impedanciát. Így kettő sorbakötve és a másik kettő hangdoboz is sorbakotve ,és kapnál kétszer 8 Ohm ot ...!
(#) agressiv válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Okt 8, 2011 / 1
 
Ha sikerülne is érzékenyebbé tenni, akkor a paraméterei lennének szörnyűek. Vagy jók a paraméterei, vagy érzékeny egyszerre nem megy a kettő.
(#) kiss.ferenc hozzászólása Okt 9, 2011 /
 
Sziasztok!
Ismeri valaki ezt: DUAL CL 60-1 HIFI 3 WEG-BOX
Francia hifi 3utas hangfal. Tudok ilyet szerezni elég olcson, szerintetek jó valamire? Othol használnám hifire, meg filmezni. Mi a véleményetek?
(#) Lázár Péter válasza skero hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Sztereó rendszer lenne de a lényeg, hogy vagy 2 darab hangdobozzal, vagy akár 4 darabbal is lehessen üzemeltetni. De azért lenne jó egyforma érték, hogy ne kelljen figyelni arra, hogy melyik doboz éppen hová kerül. A hangszóró készlet az adott sajna. A rajz végre fölment ezen látni hogy mi is lenne a lényeg. Így kívánja azt is , hogy ha oldalanként 2 doboz lesz az párhuzamosan legyen összekapcsolva. Ha a magasakat és közepeket sorosan kötöm akkor hogyan oldom meg a szűrést, hiszen szóróként más más. Csak a mély hangszóróra menne teljes szűretlen jel.
(#) ptesza válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Ezek a dual cuccok eléggé jók szoktak lenni.
(#) reloop válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Ehhez 2x2 ohm kimenetű erősítőre lesz szükséged.
(#) ptesza válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Nagyon nem érted még a hangváltó alapjait sem. A mélyeket és a magasakat nem kell így számolgatnod. A hangszórók nem ellenállások , az éppen sugárzott frekvenciától függ az impedanciájuk(ellenállásuk). Ezt nevezik impedancia görbének.Ha hangváltóval összeváltod akkor nem csak a frekvencia átvitelt váltod össze , hanem az impedanciát is. Itt arra kell ügyelni ,hogy az impedanciában ne legyenek olyan mélypontok amik az erősítőre károsak lehetnek. Tehát ha párhuzamosan kötsz két hangdobozt, akkor meg kell nézni az eredő impedanciát ,hogy lett -e olyan alacsony pont amit már nem fog bírni az erősítő.

A képen egy kétutas reflexdoboz teljes impedanciamenetét látod. Jól látszik ,hogy a 180 Hz-től 400 Hz ig 4 ohm alatt van az impedanciája. Itt már figyelni kell hogy az erősítőre.
(#) Lázár Péter válasza ptesza hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Nos igazad lehet biztos hüle vagyok mivel elolvasva az írásod cseppet rászaladtam a "nem értem mi van most"-ra? Azzal tisztában vagyok, hogy üzem közben a hangszóró ezen tulajdonságai folyton változnak. De ha egyszer adott egy erősítő ami 2x20W 8 ohm mellett akkor szerinted csak dobáljam össze úgy ahogy van, lesz ami lesz alapon. Aztán az, hogy lesznek e benne olyan mély pontok ami az erősítőmre károsak az majd kiderül. És ha netán elszáll az erőlködőm kopogtathatok nálad? Egy újért? A képen egy kétutast linkeltél, persze én eleve 3 utasokról tettem föl az ábrát. Azt értem, hogy a hangváltó feladata, az is, hogy adott szórón az adott tartományban sugározzon amiben lehet nincs, vagy nem is jön létre az az impedancia ami tönkre vágná az erőlködőt. De akkor lehet a végeredmény is olyan lesz, hogy esetlegesen hallgathatatlan mivel ott hiány lesz. De ha mégis jó akkor annyit kellett volna írni, hogy ehhez vagy ahhoz a szóróhoz ilyen, vagy olyan értékű szűrést tegyek be, illetve hogyan tudnám a két magas különbségét legegyszerűbben kompenzálni. Azaz ha összerakom a végeredmény az legyen, hogy még véletlenül se szóljon másképp az egyik doboz a másiknál. Persze tudok a gyártási eltérésekről is mielőtt ebbe belefolynánk. Azaz lehetőleg egyezzen a végeredmény. Ebben konkrét segítséget még nem kaptam, így majd összehozom magam hisz muszáj lesz. Eddig is így tettem és sikeresen nem halt meg semmim és még csak túl se terheltem. Inkább szóljon az egész egy hangyányival halkabban, mintsem a határokat feszegessem. Az rendben van, hogy én szerinted még csak konyítani se tudok hozzá, legyen igazad de ha neked is menne akkor konkrét váltót és értékeit írtad volna le. És én már holnap rakhattam volna össze. De valószínűleg az egész nem ilyen egyszerű mert akkor már kaptam volna konkrét segítséget. Köszönöm a tartalmas leoltást (na most rossz passzba vagyok mindjárt kapok egy jó kis befagyasztást) Egy aprócska kérdés: ha már itt tartunk egyszerűsítsük le a példát. Van egy szóród ami 2ohmos és egy mono erősítőd ami 8 ohmos kimenettel rendelkezik 5W-os és csúcson járatod. Hogyan hozod össze a kettőt ha nem számolsz az ohmos értékkel azaz nem használhatsz ellenállást sem annak megfelelő dolgot: izzót, másik szórót? De a kész rendszer hallgatható legyen, azaz minden kimeneti jelből halljak is valamit hallgatható legyen? És persze ne legyen egyből csatt a vége. Persze nehogy rosszul érezd magad miattam csak szeretnék tisztán látni. A jellememen meg van mit csiszolni bőven.
(#) reloop válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Üdv! A felvetéseddel az a baj, hogy nem lehet racionálisan megvalósítani. A hangsugárzó impedancia minimumában a mélysugárzó a meghatározó általában. Ha lesz két párhuzamosan kapcsolt 5 ohm -os mélysugárzód (négy hangfalas üzemmód) akkor elvárás az erősítőtől, hogy a 2,5 ohm terhelést elviselje. Az erősítőt valamely maximális áram leadására tervezik, azzal is számolva, hogy ezt mekkora pillanatnyi feszültség mellett kell elviselnie. Tervezheted, hogy csak 5W-on fogod járatni az erősítőt, betartva ezzel a maximális áramra vonatkozó korlátot, viszont ezzel egy AB osztályú kapcsolást hatalmas veszteségi hő leadására kényszerítesz. Ilyesmiből semmi jó nem szokott származni.
Az adott erősítőhöz a hangszórókészletből csak 2 dobozt javaslok megépíteni. Még itt is feltétel lenne a mélysugárzók egyformasága. Egy hangsugárzóba kerülne 2 sorba kötött mély hangszóró, ehhez lehetne válogatni a közép- és magassugárzókból. Utóbbiak érzékenysége szokott olyan jó lenni, hogy a szükséges csillapításuk miatt kis eséllyel mennek a várható 10 ohm impedancia alá.
Ahhoz, hogy bárki bármit is kiszámoljon neked elengedhetetlenül szükséges megismerni a hangszórók paramétereit (teljesítmény, érzékenység, átviteli sáv szélessége...)
reloop
(#) Lázár Péter válasza reloop hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Köszi. A paraméterei a szóróknak sajnos ismeretlen a magas és közép erősen távol keleti széria, a mélyről sincs adat. Gondoltam az általad fölvetett két dobozos soros mély sugárzó használatára, de ott meg a szükséges doboz alapanyag nem jönne ki. Nincs olyan nagy táblám bútorlapból. Gondoltam arra, hogy dobozonként a középre szánt szórókat kötöm sorosan a mélyekkel ( a közepek lesznek a mérvadók) és hozzájuk párhuzamosan szűrve a magast. Így bár nem ildomos csak az ellenállást nézni mégis a végeredmény 2 doboznál 9,5 a másik 2-nél 6,5ohm ezek párhuzamban pont kiadják a 8 ohmot. Valószínűleg így rakom össze de ha hibásnak véled akkor faanyag beszerzésre kell ráállni és marad az általad javasolt kéthangfalas verzió.
(#) skero válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Idézet:
„Gondoltam arra, hogy dobozonként a középre szánt szórókat kötöm sorosan a mélyekkel”
Ebból két dolgot hozhatsz ki. Vagy tönkreteszed a közepeket vagy szerkesztesz hozzá valami váltóféleségt de csak úgy tudod megoldani ,hogy nem lessz mélyed!
(#) reloop válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Kérlek készíts egy fotót, amin látszik a háromféle hangszóró mágnes és membrán oldalról. Lehet valaki felismeri, vagy ötlettel tud szolgálni.
Mekkora doboz térfogatban gondolkozol?
(#) szamóca válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Péter, kérnélek a hangszórót írd már ki végig, mert lehet az só, bors, hó, golyó vagy bármi. OK, hogy a téma címéből, ill. a szövegkörnyezetből adódik, de olyan izé na. Köszi
(#) Lázár Péter válasza reloop hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Mielőtt bármiféle csúcstechnikára gondolnál, a mellékelt képen ott vannak a kínai csodák. Amiket középre szántam azok 5W-osak ha hihető. Valamennyit kibírnának, egy ideig. Legföljebb óvatos lennék. A mélyek egyedi készítésűek ezért van az, hogy más infóval nem tudok szolgálni. Talán az átlagosnál kisebb a mágnesköre, a felhasznált anyagok tekintetében. És nem véletlen óvnám az erősítőt, hiszen nem tudhatom mi várható egy teljesen éles próbán a mély hangszóróktól. El is felejtettem itt megnézheted őket. Az egész egy tesztként fog szolgálni. A dobozméret a pozdorja mennyiségétől fog függni sajnos mivel abból sincs túl sok. Az eleje körülbelül 40x80cm, a doboz mélysége minimum 30cm terv szerint de ha futja akkor mélyebb. Dobozonként 2db 5cm-es átmérőjű reflexcsővel. Belül lehetőleg külön légtérben szólnának a mélyek és magasak. Szóval a lényeg, hogy tesztüzem lenne.

IMG_2504.JPG
    
(#) skero válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Jajj Péter. Valamikor fantáziadúsabb ötletekkel csináltam hangsugárzót! A megmunkálás nem rossz ,na de a biciklibelső az nehéz és esetlen szerintem A piléhez meg a többihez nem szólok semmit inkább Te dolgod ,és nem jövök ahoz ,hogy bárkit kioktassak. De egy dolgot engedj meg nekem ha már fölhoztad ezt a dolgot. Azt honnan a csudából álapítottad meg hogy az a "mélysugárzó" 5 Ohm? Megmérted multiméterrel? A hangszóró átlag impedanciájaként feltüntetett érték amit a gyártók is megadnak az nem azonos az egyenáramú ellenállással. Az biztos ,hogy azt többnek számolhatod 5 Ohm -nál. Kivéve ha van róla egy impedanciagörbéd amiből megállapítottad az átlagimpedanciát. Manapság már az is kivitelezhetó házilag (lásd :Arta box ... stb...).
(#) reloop válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Szia! Kalapot emelek az eddigi munkáid előtt. A saját készítésű hangszóróhoz nem tudok hozzászólni. Valami egyszerű topológiájú hangváltóra Audax3. megpróbálhatod rákötni a hangszórókat, hogy lásd mi történik. Ha az egészet egy 5-10 ohm 10W ellenálláson keresztül kötöd az erősítőre bátran kísérletezhetsz.
(#) skero válasza reloop hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Na de akkor már ha mindenféleképpen ellenállást akar tenni akkor nem úgy raknám ,ahogy leírta ,hogy hangdobozonként 16 Ohm legyen ellenállásokkal kivitelezve ,hogy ha kettőt párhuzamosít ne menjen 8 Ohm alá. Hanem az erősítőre minden kimenet egyik ágába raknék egy 6 Ohm -osat ellenállást ,és ha egy hangdobozt köt így a kimenetre akkor (most számoljunk azzal a fránya 4 Ohm al,mert már belekavarodtam) kb 10 Ohm nyi lessz az erősítőre jutó étrék (tehát nem 16 Ohm ,és így már itt is javul a hatásfok) ,ha pedig 2 hangdoboz megy erre (a 6 Ohm ellenállással ellátott kimenetre) párhuzamosítva úgy ,hogy ugye a feltételezett 4 ohm feleződik 2 Ohm -ra plusz hozzájön az erősítőkimenethez szerelt 6 Ohm -os ellenálás akkor kb 8 Ohm al terheli az erősítőt és vígan jó. A hatásfok megsokszorozódna. Attól függetlenül olyan megoldásban gondolkoznék ,hogy ne pazaroljam ellenállásra azt a jelet. Már ha lehet.
(#) reloop válasza skero hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Szia! Az erősítő védelme érdekében ajánlottam az ellenállást. A mélysugárzóról az egyenáramú ellenálláson kívül nincs semmi információ. Lehet, hogy meghallgatás után jónak találtatik, és érdemes lesz Péternek némi méricskélésbe fogni.
(#) zoka hozzászólása Okt 13, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy kis elmélkedés: ha két hangszóró éppen egymással ellentétes fázisba kerül, akkor egyik hangja kiolthatja a másikat. Legegyszerűbben úgy próbálható ki, ha az egyik hangfalat ellentétes polaritással kötjük be. Bizonyos frekvenciákon ez a kioltás még normál bekötésnél is megtörténhet.

Na most a kérdésem az lenne, hogy a szubládának alapból van már egy fázis menete (merthogy nem csak 0 és 180°, hanem folyamatosan változik, aki mért már T-S paramétert, ott általában a progi mutatja a fázismenetet is) ha még hozzá teszünk egy alulátersztő szűrőt, meg egy parametrikus szub EQ-t, akkor már elég cifra dolgok történnek, viszont, ha csak a szub láda szól, akkor lényegében mindegy, hogy hogyan alakul a fázismenet, akár hullámvasút is lehet, nem hallható kioltás vagy ilyesmi. Ez így mennyire igaz?

Természetesen ha megjelenik egy másik hangfal, ami kisugározza még azt a tartományt, amit a sub, akkor ott már "összeveszhet" a kettő. De önmagában 1 hangfalat hallgatva is okozhat problémát a keszekusza fázismenet?

Köszi.
(#) goozthye válasza lacikacikacika hozzászólására (») Okt 13, 2011 /
 
Szia!
Kaptál használható terveket az MNC NOIR 2, 30cm-es hangsugárzódhoz? Vagy építettél olyat,ami tuti lett?
Vannak méreteid? Én próbálkozok,csináltam 133 literes(nettó) dobozt,egyikbe 1db,a másikba 3db lyukat vágtam,hogy tudjak próbálkozni a reflexcsövekkel,de sehogy sem az igazi. Vagy ne is várjak túl sokat ettől a mélysugárzótól? A dobozban nincs osztás,egy légtér az egész. Ha van tapasztalatod,segíts légyszi'! Köszi!
Következő: »»   400 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem