Fórum témák
» Több friss téma |
Minden valamit érő beltériben van jelszintmérő skála, ami a lekonvertált jel kf.szintjét méri.
Ezt lenne érdemes megnézni, a menüben lehívni, sokat segítene.
Sziasztok.
Lenne egy problémám a vétellel, Bp vettem még anno a mindig tv-t ott semmigond, kb 2 hónapja vidékre költöztem, a tokaji toronyra (kb30km)állítottam az antennát (lepke) és itt kezdődik a gond, ![]()
Melyik csatornán próbáltad? Lehet én tudom rosszul, de tokaj a 63 és 68 as csatornán sugároz. Próbáld meg megnézni ezt.
Az M1-m2 +duna a 68-as, az új kódoltak a 31-es en, a 63 csatornán semmi jel.
Szia !
Tokaji adó- szabadon fogható adások.: MUX A 68-csat. -M1-M2-Duna1-Duna2 MUX C 63-csat. - Rtl-Tv2-Euronews-Info Előfizetéses a MUX B 31csat.és C-n. Ezenkívül rádiócsatornák is. ![]() Üdv.: moele
Még csak annyit tennék hozzá, hogy a 63-as csatornán 47Kw a 68-as csatornán 55KW-al sugároznak. Tehát a 63-as csatornára kell beállítani az antennát a legerősebb jelre. Esetleg antennaerősítőt kell használni.
Helló.
A lepke antennával sehogy se tudtam rá hangolni a 63 csatornára, így csináltam egy antennát egy lepkéből+ hirsman valami ilyesmit http://dvbvevo.hu/termek/alcor_1615_dvb-t_antenna.html igy a 63 csati már tökéletes 55/96 jel minőséggel fogom. Jön az rtl+tv2, és az előfizetéses csatik. Köszönöm a segítségét.
Szia !
Örülök, hogy segíthettem, bármi probléma adódik ezzel kapcsolatban csak írj ! Üdv.: moele ![]()
Szevasztok. Nem vagyok annyira otthon ezekben a dolgokban, de a fater igen. A lényeg, hogy én szlovákiában lakok, és ugyebár van ez a digitális sugárzás. Nos ha jól értelmeztem, akkor egy horizontálisan (vagy épp vertikálisan?) fordított antennával lehet befogni a magyar adásokat, és egy Vertikálisan (vagy horizontálisan?) fordított antennával lehet befogni a szlovák adásokat. Nos ha nem szeretnénk a kábelt állandóan átcsavargatni a beltéribe, hogy most a magyar, vagy szlovák adásokat szeretnénk nézni, akkor szükségünk lenne egy ilyenre. Sajna nem tudom ezeket a szakszavakat, hogy minek is hívják ezt, de szerintem világos. Egy ,,összeadó,, ketyere, amibe belejön a horizontális, és vertikális jel is, valahogy összevonja azokat, és a végén csak egy kimenet lesz. Az oldalon van gy pár kép is, a dobozba szerelt masináról. Nem bonyolult, egy pár induktivitás, és egy pár kondi.. A kérdés ott van, hogy hogyan kell egy ilyet elkészíteni, mert ugye a kapcsolás nem publikus.
Szia !
Igen meg lehet csinálni, (antenna közösítő szűrő) de műszerezettség szükséges hozzá. Annyit kellene tudni, hogy Magyarországról melyik adót nézed (H) és Szlovákiából (V). Megoldható a két antenna V-H közösítése csak a frekvenciák kellenek. (pl.UHF 56 V Bratislava és UHF 38 H Budapest). Üdv.: moele
A vertikális/horizontális vételnek csak abban van jelentősége, hogy a vevőantennát is ugyanabba a síkba kell fordítani, amelyikben az adás történik. A továbbiakban nincs szerepe.
Azt azért tudnod kell, hogy közösíteni egy vevő bemenetére az antennajeleket csak akkor lehet, ha a jelek közel egyformák. Ha nagy a közösített jelek nagyságának különbsége, akkor a vevőben intermoduláció keletkezik, ami csíkozódásban, képek átúszásában jelentkezik. Ha ezt el szeretnéd kerülni, akkor minden csatornára szűrő+állítható erősítő/csillapító kombinációt kell alkalmazni. Csak szűrő alkalmazása csak abban az esetben lehetséges, ha pont olyan helyen laksz, ahol mindegyik venni kívánt csatorna jele közel ugyanakkora térerősségű.
Üdv jdani.
A Vertikálís és Horizentális sugárzás csupán a jel polarizációs sikjára vonatkozik. Ezt főleg a kölcsönös zavartatás csökkentése céljából alkalmazzák. A másik a frekvencia, vagy annak megfelelő csatorna szám. A közösítésre lehet alkalmazni szelektív megoldást,de lehetséges szélessávú eszköz alkalmazása is. A kábelteleviziós rendszerekben alkalmaznak splitter-t amely két jel elágaztatására alkalmas, de forditva is működik amikor két jel összegzése a feladat. Ez minden esetben kb 3dB-es csillapítást jelent. Természetesen frekvencia azonosság estén kölcsönös zavarás keletkezik. (A csatorna kiosztást nemzetközileg szabályozzák, ügyelve a kölcsönös zavartatottság elkerülésére. ) A Splitter kész termékként kapható , hangolásra nincs szükség. Amennyiben olyan zavaró jelforrások is vannak amelyek a VHF sávból erednek ,lehetséges egyszerű felüláteresztő szűrő alkalmazása. Erre számos példát lehet találni.(3-5pf, 3-4 menetes tekercs. ) Ha igényes , meredeken vágó szűrőt vagy sávszűrőt kell készíteni akkor azt már nehezebb, és némi műszerezettséget igényel. Az UHF sávú antenna már önmagában is"felüláteresztő", hiszen éppen ebben a sávban van nagyobb nyeresége. Szerencsés estben a csatonák szintje összegzés után jelentősen nem tér el egymástól ha a kép megfelelő minőségű akkor minden további dolog szükségtelen. üdv M-V
Szevasz. Fater leadta az infót, melyik Mhz szükséges. Tokajból a 810MHz és a 850MHz (H), szlovákiából pedig az 506Mhz, és a 778Mhz (V). Azt mondta még, hogy jó lenne olyan is, hogy ne csak 1, de 2 kimenetű is legyen. Szóval szóba jöhet mindkét verzió
![]()
Szia !
Tokaji adó MUX-A 850 Mhz 68csat.55KW MUX-B 554 Mhz 31csat.12.9 KW MUX-C 810 Mhz 63csat.46.77KW Mind MPEG2 A Szlovák Kosice adó is MPEG4 774 Mhz 59csat 506 Mhz 25csat A vevőnek a Tokaj vételénél tudni kell az MPEG2-őt. A közösítő szűrő a következő frekikből áll. 506-554-774-810-850 Mhz. UHF IV-Vsáv. Figyelembe kell venni a különböző jelerősségeket ! Kb. egy szintre kell hozni a jelerősséget állítható szűrő és erősítő vagy csillapító tagokkal. Ezeket a frekiket egyszerű splitterekkel nem lehet egy kimenetre osztani ! Meg lehet csinálni, de csak kellő műszerezettséggel és gyakorlattal. Készen is lehet kapni erősítővel együtt többféle változatban --- ![]() Üdv.: moele
Tokaj mióta MPEG2?
Tudtommal magyarországon minden DVB-T MPEG4 csakis és kitárólag. A másik, mégha így is lenne, az MPEG4 vevők lefele kompatibilisek!
Szia !
Bocsi igazad van, más kódolással kevertem össze ! Üdv.. moele
Vagyis Az Antenna Hungária Európában az elsők között 1999 júliusában megkezdte az első hazai kísérleti adást budapesti telephelyéről DVB-T MPEG-2 formátumban. 2001 októberétől saját eszközeivel folyamatosan sugározta a három közszolgálati műsort (m1, m2, Duna TV), illetve mérőjeleket a vizsgálatokhoz 1 kW kisugárzott teljesítménnyel. 2002-ben elindult az első vidéki DVB-T telephely Kabhegyen. A sugárzás 2,5 kW teljesítménnyel üzemelt, az analóg tévéműsorokkal azonos antennáról. 2004. október 12-én az AH elindította két ingyenesen vehető multiplex üzemszerű kísérleti sugárzását, Budapesten a 43-as és 51-es UHF csatornán, illetve Kabhegyen a 64-es UHF csatornán. A multiplexekben a négy közszolgálati adó, az m1, m2, Duna TV és a Duna II Autonómia műsorai voltak foghatók, továbbá ezekhez a csatornákhoz elérhető volt az elektronikus programkalauz (EPG) és szuperteletext szolgáltatás is.
Gondolom oszcilloszkóp szükséges hozzá. A dobozban pedig egy pár kondi, és egy pár induktivitás lenne.
Én sweppel és spektrumanalizátor segítségével hangolom össze az L-C elemeket, de lehet szkópot is használni, ha tud ilyen nagy frekit a mérőfej és a szkóp. Ki is lehet számolni, de elég bonyolult. Az analizátorral nézve látom amit csinálok. Egy fém dobozba építve a doboz tetején furatok a tekercsek felett a pontos végleges beállításhoz. F-forrasztható aljzatokat lehet készen kapni a csatlakoztatáshoz. Ismétlem, hogy mérni kell okvetlen a bejövő jelerősségeket az antennák pontos beállítása után és annak tudatában lehet nekiállni az építésnek !
Olyan oszcilloszkóp amivel ezen a frekvencián látsz is valamit, az nem kétfillér, ráadásul nem is tudom mire tudnád használni. Sokkal inkább spektrum analizátorra lenne szükséged, tracking generátorral, és egy térerősség mérőre. Kicsit egyszerűbb kivitelben lehet használni a kábeltévések által használt antennajel mérő műszert, és egy wobbler generátort. Ezek közül egyik műszer sem olcsójános.
Na, most elmondtátok egy nagyothallónak a zongoza hangolás menetét.
Úgy látom akkor inkább hagyjuk az egészet
![]() ![]() ![]()
Szia !
Segíteni szeretnénk, de ez komoly feladat, mindenféleképpen műszerezettség és gyakorlat szükséges. A mérési eredmények tudatában szívesen megcsinálom neked ! Ez nem az a fórum, de legalább megpróbáltam ! Üdv.: moele ![]()
Akár össze is rakhatod megvásárolható elemekből, bár némi rendszer ismeret akkor is kell. Igaz ez sem lesz olcsó.
A feladat amire szükséged van, az egy központi antenna rendszer összerakása, néhány felhasználóra. Javaslom tanulmányozni. Bővebben: Link Bővebben: Link
Én csak hobbiszinten foglalkozok elektronikával, autodidakta módon. Fater meg beltérikkel, és stb hasonló TV sugárzásokkal, és hát mondta hogy van egy ilyen ketyere, nem-e tudnám elkészíteni, nade ha ilyen műszerezettség és tapasztalak kell hozzá, ami nincs, akkor felesleges. Amúgy is az ilyen ,,rádiózás,, nem az én témaköröm.
Sziasztok!
Nemrég hallottam hogy állítólag a földfelszíni digitális sugárzás fogható a hagyományos antennákkal csak szükség van egy kis kapcsolásra és már működik is. Kíváncsi lennék mennyi valóságalapja van a dolognak, és hogy nincs-e valakinek kapcsolása?
Én most nem a set top box számítógépes változatáról beszélek, hanem az antennáról amit ahhoz kell csatlakoztatni. Az elméletileg egy digitális földfelszíni sugárzás fogására alkalmas antenna, azonban egy kapcsolás segítségével elméletben ez helyettesíthető hagyományos antennával is. Na engem ez a kis kapcsolás érdekelne.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |