Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   43 / 82
(#) borvendeg válasza Fizikus hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Itt van occoér... De akár ötletet is lehet lopni...
(#) martin6789 hozzászólása Szept 28, 2011 1 /
 
Sziasztok
Szeretnék építeni egy kis elektromos mágnest hát olyan
1x1 vagy 2x2-es méretben de nem tudom hogyan kell.
Azért szeretném építeni mert egy kis csavar beleesett egy alumínium csőbe olyan fél méteres mélységbe és ki szeretném szedni , meg kapuzárnak is jó lenne.
(#) puli122 hozzászólása Szept 28, 2011 / 1
 
Sziasztok!
A budapesti FabLab keretin belül igyekszünk létrehozni egy főleg robotikával foglalkozó webshopot. Elérhető lesz nálunk sok minden, ami amúgy Magyarországra csak hosszas szállítás és vámolás után jutna el. A cél az hogy bárki bejöhessen és leemelhessen a polcról egy lánctalp modult, mecanum wheel-t vagy épp robotkart. Egyenlőre készletünk csak Arduinokból van, de elkezdjük föltölteni a raktárat mechanikai és elektronikai kiegészítőkkel/alkatrészekkel is.
Azért írok most ide, mert kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, szerintetek mit lenne érdemes első körben beszerezni.
Egyébként egy innovációs közösségi műhely vagyunk, ha valaki építeni/ barkácsolni / alkotni szeretne, ipari minőségű gépekkel ( 3D nyomtató, cnc maró, lézervágó stb... ) az jöjjön bátran. www.fablab.hu
Az ötleteitekkel pedig keressetek bátran!

Peti
(#) puli122 válasza Fizikus hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
Ezt a robot ujjat is kipróbálhatjátok nálunk, bárkinek megmutatom szívesen.
(#) sargarigo válasza puli122 hozzászólására (») Szept 30, 2011 /
 
Szia!

Szerintem remek ötlet!
Talán érdemes lenne itt az oldalon ( akár épp ebben a topicban) szétnézni, hogy miket keresnek a népek. Általában jeladók, gyorsulásmérők, szervók meg ilyesmik szoktak beszerzési forrás után kiáltozni (ha már robotika). De azért gondoljatok szegény nem pestiekre is, egy olcsó postázási rendszer sokat tudna dobni az építési és rendelési kedven is!
(#) Fizikus válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 30, 2011 /
 
Az olcso ultrahangos tavmeroket (pl SRF04) es a kulonbozo meresi tartomanyu Sharp infravoros tavmeroket is eleg sokan keresik ( GP2D120XJ00F (4-30 cm), GP2Y0A21YK (10-80 cm) es Sharp GP2Y0A02YK0F (20-150 cm))
(#) borvendeg válasza puli122 hozzászólására (») Okt 1, 2011 /
 
Hello!
Nekem gondot okozott mintig a váz építéséhez szükséges alu lemezek beszerzése(3-4mm). Alu profilok is elég szegényes választékban vannak a barkács áruházakban.
üdv.:Matyko
(#) mikrofarad hozzászólása Okt 1, 2011 /
 
Üdv!
Szerintetek kezdésnek EZ jó lenne?
(#) Fizikus válasza mikrofarad hozzászólására (») Okt 1, 2011 /
 
Szerintem nem er meg ennyi penzt. Ennek a toredekebol is epitheto egy robot, ha te veszed meg a mikrovezerlot, es pl egy dugdosos probapanelen te rakod ossze a vezerlo elektronikat.
Robot AVR-rel

De ez is teljesen jo kezdesnek:
Bővebben: Link
Kb 800Ft, es egy komplett mikrokontrolleres fejlesztokornyezetet kapsz.

Csak egy farostlemez alapra, 2 atteteles DC motorra (pl ilyenre: motor), nehany erzekelore es egy kis mikroszervora van szukseged... (mikrokapcsolok, fotoellenallas (LDR), tavolsagerzekelok: Sharp taverzekelok , ultrahangos taverzekelo: SRF04)

Igy kb 5000 Ft-bol kihozhato egy hasonlo tudasu robot mint ez a ketto:
Robomoly+WILL-I
(#) pricsike00 hozzászólása Okt 7, 2011 /
 
Sziasztok! Azért nyitottam ezt a témát mert szeretnék egy olyan robotot építeni amin van kamera és számítógéppel lehet irányítani vezeték nélkül!
Előre is köszi a válaszokat!
(#) neocska válasza pricsike00 hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
IP-cam+WiFi robot, egy router átalakitásával egyszerüen megoldhato, csak a router olyan tipusu kell legyen amihez jár linuxos firmware.
példa
(#) pricsike00 válasza neocska hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Bocsy de windows-om van
(#) neocska válasza pricsike00 hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
És hol ott a baj? A routerre kerülne a linux de ha akarod teljesen alaptol 1-2 mikrokontorllerrel megoldhatod+egy Wifi vagy akármien rádio modullal (433MHz vagy a nagytestvére)
(#) Csabee86 hozzászólása Okt 9, 2011 /
 
Sziasztok!

Új vagyok még itt! Szeretnék egy kérdést feltenni! Azt szeretném kérdezni, hogy az megoldható, hogy egy teljesen hétköznapi lego robotot mozgásra bírjak? (pl. sétáljon, emelgesse a karját, mozgassa a fejét és miegymás) természetesen az világos, hogy szimpla állapotában ez nem fog menni, de különböző mechanikus alkatrészekkel és érzékelőkkel esetleg megoldható lenne?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv: Csabee86
(#) bodgabo válasza Csabee86 hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Ha a hétköznapi Lego robot alatt a Mindstorms készletet érted, akkor természetesen építhetsz belőle humanoid robotot is (aminek van keze, lába, feje...) és az azt tud csinálni amit beleprogramozol.
Sokat gondolkoztam én is egy ilyen beszerzésén, de szerintem jobb egy teljesen egyedit építeni. És sokkal olcsóbb is)
(#) Csabee86 válasza bodgabo hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Köszönöm a gyors választ!

Én egy teljesen egyedit szeretnék építeni. Az is megoldható lenne? Olyasmiben gondolkodom, hogy egy joystickal irányítanám! Ez is megoldható lenne a megfelelő érzékelőkkel? Esetleg vannak olyan webáruházak ahol találok hozzá alkatrészeket? És egy házi építésű robothoz hogyan kezdjek neki?
(#) boldivi válasza Csabee86 hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Szerintem lehet építeni egyszerű lépegető robotot amiben nincs egyensúlyozás, de csak lassút, mert könnyen felborulhat.

Ha most kezded a dolgot, csinálj előbb kerekeken guruló robotot. Az irányítást megoldhatod infrásan vagy RC modell távirányítóval, de annak a jelét fel kell dolgozni.

A kérdés, hogy mi az amit készen vennél hozzá és mi az amit magad csinálnál. Ha teljesen magad szeretnéd építeni a vezérlést, akkor szükséged lesz mikrokontrollerhez, amihez a programot neked kell megírni. De így élmény a dolog!
(#) Csabee86 válasza boldivi hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Köszönöm neked is a választ!

Nagyon jó lenne magam megépíteni a talpától a feje búbjáig!! Hogy őszinte legyek én ilyen bionicle szerű robotot képzeltem el amit kicsit átalakítanék és akkor lehetne mozgatni! Csak ugye a nagy kérdés, hogy hogyan fogjak neki? Először építsem meg a lego robotot és aztán kezdjek el gondolkodni, hogy hogyan lehetne proramozni? Ebben jó lenne ha segítenétek! Hogyan kezdjek neki? Mik az első lépések?
(#) sargarigo válasza Csabee86 hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Hát ez nem lesz egy egyszerű menet. Szavaidból azt veszem ki, hogy még nem nagyon vagy képben az elektronikával. A kérdés az, hogy tanulni szeretnél a dologból, és esetleg hasznosítani (ezzel együtt sok-sok órás elfoglaltságot szerezni magadnak, vagy csak a haverok előtt villogni vele? Előbb ezt kellene eldönteni.
(#) Csabee86 válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Nem akarok én ezzel villogni! Saját magamnak szeretnék egyet építeni! Szóval van remény számomra?
(#) boldivi válasza Csabee86 hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Amennyiben komolyan érdekel az elektronika, apánként haladj. Csinálj mikrokontrolleres villogót, motor ki/be kapcsolót, majd fordulatszám szabályzót, feszültségmérőt, stb.
A tapasztaltabbak is a bonyolult dolgokat apránként építik fel. Teszteljük a részegységeket és így haladunk lépásről lépésre.
Először építs egyszerűbb dolgokat, majd egyre bonyolultabbakat.

Egy robotvezérlő is több elkülöníthető egységből áll: motorvezérlő/meghajtó rész, fő vezérlőegység, érzékelők, illesztők, esetleges kiegészítő egységek.
(#) Csabee86 hozzászólása Okt 9, 2011 /
 
Találtam egy linket!

http://www.robotshop.com/eu/aldebaran-robotics-nao-academic-robot-v...3.html

Valami hasonlót szeretnék csak természetesen egyszerűbb kivitelt!

Valaki tudna adni olvasnivalót? Az alapoktól szeretném elkezdeni!
(#) Fizikus válasza Csabee86 hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Ha egybol egy ketlabon jaro robottal akarod kezdeni, akkor igen nagy faba vagod a fejszed. Szerintem az alabbiakhoz hasonlo konstrukcioval kellene kezdened. De arra keszulj fel, ha magad keszited, akkor sem fog sokkal olcsobban kijonni a megepitese, mint pl. a linkelt 400 dollaros robotnak.
A konstrukciokat megnezve alapbol 14 szervo kell a kezek es labak mozgatasahoz, es ide nem jok a legolcsobb/leggagyibb szervok. Csak ezek legalabb 50.000-100.000 Ft-ba kerulnek, es akkor nem szamoltam a fejlesztes koltsegeit, idejet.
RBRC
Bioloid
Robonova
Kondo

Szerintem vegyel egy Robosapient vagy Femisapient, es azokat alakitsd at:
Femisapien
Robosapien
(#) kameleon2 válasza Csabee86 hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Sziasztok!
Itt is érdemes nézelődni:
Bővebben: Link
(#) sargarigo válasza Csabee86 hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Belesaptal szepen a lecsoba!
Termeszetesen remeny az van! A kulcsszo a turelem. Egyetertek az elottem szoloval annyiban, hogy egyszerubb dolgokkal kell kezdeni. De en meg ennel is visszabb mennek. Meg kellene tanulni forrasztani hogy ossze tudd rakni a tranzisztoros villogodat, meg kell ertena mukodeset, es valami programnyelvet megtanulni legalabb konzolos alkalmazas szintjen. Es maris johet a mikrovezerlo
Azert meg lehet am azt gyorsitani pl egy arduino panellel, de akkoris kell soksok kitartas! Itt a forumon minden segitseget meg fogsz kapni!
Az ero legyen veled!
(#) Csabee86 válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Az a helyzet, hogy forrasztani, hegeszteni, esztergálni, marni meg miegymást tudok (gépészmérnök végzetségem van)

Nekem ami újdonság az a programozása a robotnak! Türelmem is van Időm annyi nincs

Azt szeretném kérdezni, hogyilyen tervrajzok nincsenek a neten? Először arra gondoltam, hogy legóból építenék egy humanoid robotféleséget és majd azt szeretném mozgásra bírni. Gondolom a karok, lábak, fej, törzs mozgatására kis szervo motorok kellenek. Ami nem tiszta az az, hogy fogom én járásra bírni a robotot? Van a szervo, oké de annak, hogy mondom meg, hogy mozogj? Előre is köszönöm a segítséget!
(#) bodgabo válasza Csabee86 hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Érdemes lenne kissé elmélyedned a mikrovezérlők világában. Általában mindenki saját ízlése szerint választ vezérlőcsaládot (AVR, PIC, ARM, ...) és fejlesztő környezetet. Én foglalkoztam több féle mikrovezérlővel, programoztam assemblyben és C-ben is de most szinte csak a PIC család tagjait használom és leginkább Flowcode-ban fejlesztek. Kezdőknek szerintem az egyik legjobb és látványos eredményeket is nagyon hamar el lehet vele érni. Vannak hozzá szájbarágós oktató anyagok is (és van Flowcode topic itt is)
(#) Kovadam hozzászólása Okt 10, 2011 /
 
Sziasztok
Szeretnék építeni egy viszonylag egyszerű fénykövető robotot és ebben a kérném a segítségeteket!
Tudnátok nekem küldeni linket vagy komplett tervrajzot ami tartalmazza a kapcsolási rajzot,beültetési rajzot,vezérlő programot stb.?? Előre is köszönöm
(#) Fizikus válasza Kovadam hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Ejnye-ejnye, csak kicsit korul kene nezni itt a Hobbielektronikan...
RoboMoly
WILL-L
(#) Kovadam válasza Fizikus hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Köszönöm
De nem találom a nyák tervet,programot,bekötési rajzot stb...
Fennt van egyáltalán? RoboMoly lenne nekem az ideális arról kellene minden! Lehet fenn van csak én vagyok figyelmetlen!
Köszönöm
Következő: »»   43 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem