Fórum témák
» Több friss téma |
Hello,
Egy végzős középiskolás diák vagyok. Házidolgozatom programozásból és hárdware építésből írom. Az az ötletem támadt, hogy egy nyomtatót át tudnék építeni úgy, hogy egy CD lejátszó lézerét felhasználva beleégessek a lapba valamit. Olyan ötleteket láttam már, hogy kivágtak vele valamit, de én ezt szeretném finomítani. Megvalósítható-e ez az ötlet? Vagy tudtok tanácsolni valamit amire figyelnem kellene? előre is kössz a segítséget
Egy CD-író lézerének teljesítménye kb. 8-14 mW. Ha a CD nem írható felületére akarsz vele nyomtatni, akkor előbb valamiféle festékanyagot kell felvinni, amit ráolvaszt, majd a "printelés" után, a felesleget el kell távolítani.
A lézernyomtatók nem így működnek, hanem úgy, hogy statikusan feltöltik az írandó pontot, arra tapad a festékpor, amit hőkezeléssel rögzítenek. Vagy nem CD-re akarsz írni? Régebben használatosak voltak olyan faxok, amelyekhez hőre érzékeny papír volt. Azzal meg lehetne próbálni. Habár szép lassan kivonták ezt a technológiát a forgalomból, mert a hordozók idővel elszíneződtek és olvashatatlanná váltak.
Szia!
Ha már át akarsz alakítani egy nyomtatót, akkor arra bármilyen megfelel, de én inkább mátrix nyomtatót belelnék ki, mert abban minden megvan ami a projectedhez kell. Én mint laikus úgy oldanám meg hogy egy mátrix nyomtatót megfosztanám az elektronikájától és bele építenék egy CNC vezérlőt. A papírtovábbító lenne az "X", a fej mozgató az "Y" tengely a "Z", meg lenne a lézer dióda. Programnak pl.: lehetne használni EZT is. Vigyázni maximum azzal kell hogy a lézer bele égesse a papírba a mintát, ne átégesse azt. Tiszteletem Idézet: „Régebben használatosak voltak olyan faxok, amelyekhez hőre érzékeny papír volt. Azzal meg lehetne próbálni. Habár szép lassan kivonták ezt a technológiát a forgalomból, mert a hordozók idővel elszíneződtek és olvashatatlanná váltak.” A mai napig ez a legolcsóbb megoldás, csak ilyen van a cégnél...ha fontos, akkor le lehet fénymásolni... Üdv Inhouse
Hirtelen most a labels flash jutott az eszembe a CD nyomtatásról. Az is lézerrel készül.
CD lejátszó lézerével semmit se lehet csinálni, nagyon gyenge a fénye.
Mondjuk ha egy plottert használnál nyomtató helyett, lényegesen egyszerűbb lenne a helyzet, mert ott a papírtovábbítás előre-hátra megy alapból. Tehát a lézert nem kéne ki-be kapcsolgatnod, hanem mint egy ceruzával, rajzolhatnál vele.
A mátrix nyomtatós ötlet szerintem úgy is OK lenne, ha nem lenne teljesen kibelezve az elektronikája, hanem a 9 tű helyett lenne 9 lézerdióda és akkor elvileg ugyan úgy nyomtatna, mint a tű. A fókuszálás és kellő behatási idő az már másik kérdés.
Nálunk már minden fax lézernyomtatóval megy - nagyrészt szinesben -a hőpapíros fax már a múltté. A magyarországi helyzetet nem ismerem.
A lézerdiódáktól a jelet optikai szállal lehetne vezetni az írófejhez. Habár nehéz elképzelnem, hogy ez házlag hogyan oldható meg pontosan.
Na ezért is jobb lenne a plotter, mint említettem, mert annak a fejébe ugyebár csőtollat, vágófejet és mindent egyebet be lehet fogatni könnyedén, így pl egy hengeres tokban (mint pl a lézer pointerek) elhelyezkedő lézert is gond nélkül.
A pozícionálás megint lényegesen egyszerűbb, mivel itt csak az éppen használt eszköz középpontja játszik.
Nem CD-re, hanem papírra szeretnék nyomtatni.
Nagyon szépen köszönöm az eddigi tanácsokat mindenkitől!!
Hétfőn tudok beszélni a mentorommal, hogy ő mit szól az eddigi ötleteitekhez. Még 1x köszönöm
Üdv! Szépen ki van találva minden, de hozzá kellene gondolni azt is, hogy a cd lézere kivéve helyéről már egyéb elektronikát is kíván maga köré. 1071601-es hozzászólás... nem a fény melegít, hanem a lézerdióda által kibocsájtott elektromos rezgés melegítő hatása (gondolj a mikrosütőre). Javaslatom az, hogy azért nem kellene lekicsi-zni azt a teljesítményt, mert szakavatatlan kezekben a cd-ben fókuszált fény kiégethet a szem receptoraiból jópárat és lehet kukkolni a sötét kis pontokat a látómezőben!
Ha lézer, akkor érdemes DVD lézerben gondolkozni ,egy gyorsabb DVD-olvasó lézer 150-200mW-ot le tud adni, írni nem tudom tudsz-e vele, de egy papírt meggyújt jópár mp alatt. Viszont CD lézerrel vigyázni (infravörös), DVD lézer sem játék, de annál legalább inger formájában érzékeli az ember a veszélyt.
Sziasztok!
Némiképpen a témához kapcsolódik : Bővebben: Link Aránylag egyszerű mechanika (szerintem szinte mindent ki lehet bontani egy régi printerből hozzá), nem túl bonyolult elektronika, nyílt forráskódú szoftver az AVR-be. A lap legalján ott vannak a lézeres képek is, ő 300 mw-ost használ. Nekem egész jó ötleteket adott a készülő nyákfúró mini CNC-mhez...
Üdv! Bocsi, de a CD lézer nem infravörös, ugyan közel van hozzá, de a legtöbb a látható tartományban van (650 nm). Még mielőtt vitatkozni kezdenél, tapasztalatból beszélek, 15 éve javítok ilyen készülékeket. Ezt a feladatot énis inkább DVD lézerrel próbálnám meg, és inkább íróéval, mint lejátszóéval, a nagyobb teljesítmény miatt, viszont közel kell rakni hozzá a papírt, mert a fókusztávolsága csupán néhány (2-3) mm.
Elhiheted, ha gondolod keress rá wikipédián pl. 650nm hullámhosszúságú lézerrel a DVD író/olvasó működik, 780nm a CD író/olvasó. Én is tapasztalatból beszélek, mert engem nagyon érdekel lézertechnika, és DVD írókból jó teljesítményű vörös lézert lehet kitermelni.
Eszerint az oldal szerint :Bővebben: Link mindkettőtöknek igaza van
Két dióda van bennük, a dvd írást csinálja a vörös, a cd-t pedig az infravörös.... Amúgy a topik nyitójának is hasznos lehet ez a link...
---> : Bővebben: Link
DVD-re CSAK 650nm-es lézerrel lehet írni, illetve CD-re csak 780nm-es lézerrel, mivel a sávok méretei is mások.
Részben igazad van. A CD írókban van infravörös lézer, viszont ha figyeltél, a kérdező CD olvasó fejről kérdezett, erre reagáltam, az viszont nem infralézer.
Engem igazán nem érdekel ha nem sikerül felfognod, de másokat ne tévessz meg!!! a CD íróban 1db infra lézer van (780nm) a DVD íróban 2db van, egy infra lézer ami a CD-n hajt végre műveleteket, a vörös (650nm) lézer a DVD-n. Mutattam egy linket ami szemlélteti is , a 780nm már eléggé infravörös.
Üdv! Nem igazán értem miért keversz, és miért nem értelmezed, és fogod fel, amit írtam. Folyamatosan CD, DVD íróról pampogsz, amire írtam, hogy IGAZAD VAN, de még mindíg pörögsz rajta. A CD lejátszóról, ami az eredeti kérdés volt, viszont egy szót se említesz, mert ugye gáz lenne belátnod, hogy abban nincs infra lézer. . . Ha valaki megtéveszt másokat az TE vagy, mert csak 1 dolgon pörögsz, ami számodra jó, de teljes részletességgel nem írsz le mindent, hogy egyértemű, és igaz legyen.
Te kevered a DVD-vel azért írom a DVD-t. Ezt tanulom, ez a hobbim, termeltem már ki jópár lézert olvasókból, írókból.. Mivel a CD-n az adatsűrűség kisebb mint a DVD-n ,ahol te is be láttad hogy 650nm-es lézerrel történik az írás-olvasás, ezért van a CD-olvasókban infra lézer,aminek nagyobb a hullámhossza (mint egy CD felületén egy bit mérete a DVD-hez képest). Ha megnézted volna a linket amit linkeltem, esetleg ha valakit tényleg érdekel kinek hihet, akkor ott jobb oldalt van egy ábra ami szintén ezt bizonyítja. Részemről lezárva!!
Szia!
Szerintem ezt nekem akartad írni. De a CD olvasó lézere gyenge. Vagy ha van hitelesített (optikai!) teljesítmény adatod, akkor azt írd le.
De hogy kicsit pontosítsalak: igen, a fény "melegít". A fény egy ugyanolyan elektromágneses hullám, mint a 2.4GHz-es mikró, csak éppen nagyobb a frekije, mégpedig (350nm-800nm esetén) 857THz és 375THz (terrahertz) közé esik, (de ebben már benne van az ultra meg az infra egy része).
Üdv! Akkor tuti én, és sokmás kollégám a hülye, és rossz a szemünk is. Ugyanis látható működés közben a vörös lézerfény a legtöbb CD lejátszóban... Plusz a helyedben megnézném néhány lézerfej adatlapját, amin írják a hullámhosszot (pl Sony KSS213C, Philips CDM12.6) Bocs, hogy zavartam.
Az infra az nem egy fix határ, ezért ebből félreértés adódhat, mivel 700nm felett már nagyon gyengén látni a fényt. 780nm látható, HA van mögötte elég teljesítmény. CD írók (olvasók meg pláne) viszont nem rendelkeznek az ehhez szükséges teljesítménnyel. Azaz a CD író/olvasó fényét nem lehet látni, max. ha fókuszálva van, és sötét van a helységben. Az olvasás és írás is 780nm-en működik, független attól, hogy cd lejátszóban, vagy bármi másban van-e.
Idézet: „megnézném néhány lézerfej adatlapját, amin írják a hullámhosszot (pl Sony KSS213C, Philips CDM12.6)” Én megnéztem a KSS213C-t, és elég egyértelmű a dolog: Idézet: „Laser wavelength: 760to800nm;” Bővebben: Link Egy fórumon 0,4mW teljesítményt írtak hozzá, ez nagyon kevés ahhoz, hogy látni lehessen.
És láss csodát, nézz meg egy CD olvasó lézert, világít pirosan... De amíg nem nézted, ne mond, hogy nem.
Amúgy itt is egy link a KSS213C-ről, hamár az egyértelműségnél tarunk: http://www.alibaba.com/product-gs/480095802/original_brand_new_lase...S.html |
Bejelentkezés
Hirdetés |