Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyomtatás CD-lejátszó lézerrel

Témaindító: bjt, idő: Szept 27, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) bjt hozzászólása Szept 27, 2011 /

Hello,

Egy végzős középiskolás diák vagyok. Házidolgozatom programozásból és hárdware építésből írom.
Az az ötletem támadt, hogy egy nyomtatót át tudnék építeni úgy, hogy egy CD lejátszó lézerét felhasználva beleégessek a lapba valamit. Olyan ötleteket láttam már, hogy kivágtak vele valamit, de én ezt szeretném finomítani.

Megvalósítható-e ez az ötlet? Vagy tudtok tanácsolni valamit amire figyelnem kellene?

előre is kössz a segítséget
(#) efraim válasza bjt hozzászólására (») Szept 28, 2011 / 1

Egy CD-író lézerének teljesítménye kb. 8-14 mW. Ha a CD nem írható felületére akarsz vele nyomtatni, akkor előbb valamiféle festékanyagot kell felvinni, amit ráolvaszt, majd a "printelés" után, a felesleget el kell távolítani.
A lézernyomtatók nem így működnek, hanem úgy, hogy statikusan feltöltik az írandó pontot, arra tapad a festékpor, amit hőkezeléssel rögzítenek. Vagy nem CD-re akarsz írni? Régebben használatosak voltak olyan faxok, amelyekhez hőre érzékeny papír volt. Azzal meg lehetne próbálni. Habár szép lassan kivonták ezt a technológiát a forgalomból, mert a hordozók idővel elszíneződtek és olvashatatlanná váltak.
(#) gerry válasza bjt hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Szia!

Ha már át akarsz alakítani egy nyomtatót, akkor arra bármilyen megfelel, de én inkább mátrix nyomtatót belelnék ki, mert abban minden megvan ami a projectedhez kell.

Én mint laikus úgy oldanám meg hogy egy mátrix nyomtatót megfosztanám az elektronikájától és bele építenék egy CNC vezérlőt. A papírtovábbító lenne az "X", a fej mozgató az "Y" tengely a "Z", meg lenne a lézer dióda. Programnak pl.: lehetne használni EZT is.
Vigyázni maximum azzal kell hogy a lézer bele égesse a papírba a mintát, ne átégesse azt.

Tiszteletem
(#) Inhouse válasza efraim hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Idézet:
„Régebben használatosak voltak olyan faxok, amelyekhez hőre érzékeny papír volt. Azzal meg lehetne próbálni. Habár szép lassan kivonták ezt a technológiát a forgalomból, mert a hordozók idővel elszíneződtek és olvashatatlanná váltak.”

A mai napig ez a legolcsóbb megoldás, csak ilyen van a cégnél...ha fontos, akkor le lehet fénymásolni...

Üdv
Inhouse
(#) Georgee hozzászólása Szept 28, 2011 /

Hirtelen most a labels flash jutott az eszembe a CD nyomtatásról. Az is lézerrel készül.
(#) zenetom hozzászólása Szept 28, 2011 /

CD lejátszó lézerével semmit se lehet csinálni, nagyon gyenge a fénye.
(#) h3ini válasza bjt hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Mondjuk ha egy plottert használnál nyomtató helyett, lényegesen egyszerűbb lenne a helyzet, mert ott a papírtovábbítás előre-hátra megy alapból. Tehát a lézert nem kéne ki-be kapcsolgatnod, hanem mint egy ceruzával, rajzolhatnál vele.
(#) szucsip válasza gerry hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

A mátrix nyomtatós ötlet szerintem úgy is OK lenne, ha nem lenne teljesen kibelezve az elektronikája, hanem a 9 tű helyett lenne 9 lézerdióda és akkor elvileg ugyan úgy nyomtatna, mint a tű. A fókuszálás és kellő behatási idő az már másik kérdés.
(#) efraim válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Nálunk már minden fax lézernyomtatóval megy - nagyrészt szinesben -a hőpapíros fax már a múltté. A magyarországi helyzetet nem ismerem.
(#) efraim válasza szucsip hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

A lézerdiódáktól a jelet optikai szállal lehetne vezetni az írófejhez. Habár nehéz elképzelnem, hogy ez házlag hogyan oldható meg pontosan.
(#) h3ini válasza efraim hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Na ezért is jobb lenne a plotter, mint említettem, mert annak a fejébe ugyebár csőtollat, vágófejet és mindent egyebet be lehet fogatni könnyedén, így pl egy hengeres tokban (mint pl a lézer pointerek) elhelyezkedő lézert is gond nélkül.

A pozícionálás megint lényegesen egyszerűbb, mivel itt csak az éppen használt eszköz középpontja játszik.
(#) bjt válasza efraim hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Nem CD-re, hanem papírra szeretnék nyomtatni.
(#) bjt válasza bjt hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm az eddigi tanácsokat mindenkitől!!
Hétfőn tudok beszélni a mentorommal, hogy ő mit szól az eddigi ötleteitekhez.
Még 1x köszönöm
(#) frici.hu válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Üdv! Szépen ki van találva minden, de hozzá kellene gondolni azt is, hogy a cd lézere kivéve helyéről már egyéb elektronikát is kíván maga köré. 1071601-es hozzászólás... nem a fény melegít, hanem a lézerdióda által kibocsájtott elektromos rezgés melegítő hatása (gondolj a mikrosütőre). Javaslatom az, hogy azért nem kellene lekicsi-zni azt a teljesítményt, mert szakavatatlan kezekben a cd-ben fókuszált fény kiégethet a szem receptoraiból jópárat és lehet kukkolni a sötét kis pontokat a látómezőben!
(#) strobi válasza frici.hu hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Ha lézer, akkor érdemes DVD lézerben gondolkozni ,egy gyorsabb DVD-olvasó lézer 150-200mW-ot le tud adni, írni nem tudom tudsz-e vele, de egy papírt meggyújt jópár mp alatt. Viszont CD lézerrel vigyázni (infravörös), DVD lézer sem játék, de annál legalább inger formájában érzékeli az ember a veszélyt.
(#) Imtilk válasza bjt hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Sziasztok!

Némiképpen a témához kapcsolódik : Bővebben: Link

Aránylag egyszerű mechanika (szerintem szinte mindent ki lehet bontani egy régi printerből hozzá), nem túl bonyolult elektronika, nyílt forráskódú szoftver az AVR-be.

A lap legalján ott vannak a lézeres képek is, ő 300 mw-ost használ. Nekem egész jó ötleteket adott a készülő nyákfúró mini CNC-mhez...
(#) F-Yoci válasza strobi hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Üdv! Bocsi, de a CD lézer nem infravörös, ugyan közel van hozzá, de a legtöbb a látható tartományban van (650 nm). Még mielőtt vitatkozni kezdenél, tapasztalatból beszélek, 15 éve javítok ilyen készülékeket. Ezt a feladatot énis inkább DVD lézerrel próbálnám meg, és inkább íróéval, mint lejátszóéval, a nagyobb teljesítmény miatt, viszont közel kell rakni hozzá a papírt, mert a fókusztávolsága csupán néhány (2-3) mm.
(#) strobi válasza F-Yoci hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Elhiheted, ha gondolod keress rá wikipédián pl. 650nm hullámhosszúságú lézerrel a DVD író/olvasó működik, 780nm a CD író/olvasó. Én is tapasztalatból beszélek, mert engem nagyon érdekel lézertechnika, és DVD írókból jó teljesítményű vörös lézert lehet kitermelni.
(#) Imtilk válasza strobi hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Eszerint az oldal szerint :Bővebben: Link mindkettőtöknek igaza van
Két dióda van bennük, a dvd írást csinálja a vörös, a cd-t pedig az infravörös....

Amúgy a topik nyitójának is hasznos lehet ez a link...
(#) strobi hozzászólása Okt 2, 2011 /

---> : Bővebben: Link
DVD-re CSAK 650nm-es lézerrel lehet írni, illetve CD-re csak 780nm-es lézerrel, mivel a sávok méretei is mások.
(#) F-Yoci válasza strobi hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Részben igazad van. A CD írókban van infravörös lézer, viszont ha figyeltél, a kérdező CD olvasó fejről kérdezett, erre reagáltam, az viszont nem infralézer.
(#) strobi válasza F-Yoci hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

Engem igazán nem érdekel ha nem sikerül felfognod, de másokat ne tévessz meg!!! a CD íróban 1db infra lézer van (780nm) a DVD íróban 2db van, egy infra lézer ami a CD-n hajt végre műveleteket, a vörös (650nm) lézer a DVD-n. Mutattam egy linket ami szemlélteti is , a 780nm már eléggé infravörös.
(#) F-Yoci válasza strobi hozzászólására (») Okt 5, 2011 1 /

Üdv! Nem igazán értem miért keversz, és miért nem értelmezed, és fogod fel, amit írtam. Folyamatosan CD, DVD íróról pampogsz, amire írtam, hogy IGAZAD VAN, de még mindíg pörögsz rajta. A CD lejátszóról, ami az eredeti kérdés volt, viszont egy szót se említesz, mert ugye gáz lenne belátnod, hogy abban nincs infra lézer. . . Ha valaki megtéveszt másokat az TE vagy, mert csak 1 dolgon pörögsz, ami számodra jó, de teljes részletességgel nem írsz le mindent, hogy egyértemű, és igaz legyen.
(#) strobi válasza F-Yoci hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

Te kevered a DVD-vel azért írom a DVD-t. Ezt tanulom, ez a hobbim, termeltem már ki jópár lézert olvasókból, írókból.. Mivel a CD-n az adatsűrűség kisebb mint a DVD-n ,ahol te is be láttad hogy 650nm-es lézerrel történik az írás-olvasás, ezért van a CD-olvasókban infra lézer,aminek nagyobb a hullámhossza (mint egy CD felületén egy bit mérete a DVD-hez képest). Ha megnézted volna a linket amit linkeltem, esetleg ha valakit tényleg érdekel kinek hihet, akkor ott jobb oldalt van egy ábra ami szintén ezt bizonyítja. Részemről lezárva!!
(#) zenetom válasza frici.hu hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

Szia!
Szerintem ezt nekem akartad írni. De a CD olvasó lézere gyenge. Vagy ha van hitelesített (optikai!) teljesítmény adatod, akkor azt írd le.
(#) zenetom válasza frici.hu hozzászólására (») Okt 5, 2011 /

De hogy kicsit pontosítsalak: igen, a fény "melegít". A fény egy ugyanolyan elektromágneses hullám, mint a 2.4GHz-es mikró, csak éppen nagyobb a frekije, mégpedig (350nm-800nm esetén) 857THz és 375THz (terrahertz) közé esik, (de ebben már benne van az ultra meg az infra egy része).
(#) F-Yoci válasza strobi hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Üdv! Akkor tuti én, és sokmás kollégám a hülye, és rossz a szemünk is. Ugyanis látható működés közben a vörös lézerfény a legtöbb CD lejátszóban... Plusz a helyedben megnézném néhány lézerfej adatlapját, amin írják a hullámhosszot (pl Sony KSS213C, Philips CDM12.6) Bocs, hogy zavartam.
(#) Collector válasza F-Yoci hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Az infra az nem egy fix határ, ezért ebből félreértés adódhat, mivel 700nm felett már nagyon gyengén látni a fényt. 780nm látható, HA van mögötte elég teljesítmény. CD írók (olvasók meg pláne) viszont nem rendelkeznek az ehhez szükséges teljesítménnyel. Azaz a CD író/olvasó fényét nem lehet látni, max. ha fókuszálva van, és sötét van a helységben. Az olvasás és írás is 780nm-en működik, független attól, hogy cd lejátszóban, vagy bármi másban van-e.
Idézet:
„megnézném néhány lézerfej adatlapját, amin írják a hullámhosszot (pl Sony KSS213C, Philips CDM12.6)”

Én megnéztem a KSS213C-t, és elég egyértelmű a dolog:
Idézet:
„Laser wavelength: 760to800nm;”

Bővebben: Link
Egy fórumon 0,4mW teljesítményt írtak hozzá, ez nagyon kevés ahhoz, hogy látni lehessen.
(#) F-Yoci válasza Collector hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

És láss csodát, nézz meg egy CD olvasó lézert, világít pirosan... De amíg nem nézted, ne mond, hogy nem.

Amúgy itt is egy link a KSS213C-ről, hamár az egyértelműségnél tarunk: http://www.alibaba.com/product-gs/480095802/original_brand_new_lase...S.html
(#) strobi válasza F-Yoci hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

Ehhez csak gratuláni tudok!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem