Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hellosztok!
Lenne egy elég "primitív" kérdésem, mégpedig a váltakozó áramról. Ha bedugok mondjuk egy tisztán ?os foygasztót a konektorba, akkor az áram szinusz hullámának a pozitív félhulláma a fázis vezetőn, a negatív félhulláma pedig a nulla vezetőn fog a fogyasztóm felé áramlani? Ha igen, akkor áram elektronjai félhullámonként megteszik a fogyasztó - és az áramforrás (erőmű) közti utat? Vagy itt keverek valamit és az erőműhöz nem folyik vissza áram, hanem onnan csak érkezik és ennek a 120 kV - os alállomások transzformátorainak földellt csillagpontjához van köze?Mert tudtommal először ott van földellve a rendszer. A másik kérdésem is ehhez kapcsolódik, hogy a 3 fázisú villanymotoroknak ugye elég a 3fázis, ami létrehozza a forgó mágneses mezőt. Ide nem kell nulla vezető. Itt hogyan is alakul az áram sinusz hullámának pozitív-negatív félhullámának áramlása? Válaszaitokat előre is köszönöm.
Sziasztok!
Tegyük fel, hogy van egy 14w-os erősítőm. Ha én ezzel mondjuk egy 100W-os hangfalat hajtanék meg, akkor azon túl, hogy alig/meg sem szólalna a hangszóró, azon túl nem lenne semmi baja az erősítőnek? Nem égne-e le stb...
Elméletileg az erősitőnek nem lessz baja.
Miért pont egy autós erősítőt szeretnél te otthonra? Egy "sima" nem lenne jó? De ha mégis ezt az autósat választod, akkor (hivatalosan a kocsid akksijáról kéne működnie) 12 V-kell neki. Amit hogyha 100W/12V műveletet elvégzed akkor 8.33 Ampert fogsz kapni. Tehát ilyen adatokkal rendelkezó trafót kéne nézned.
Javitsatok ki légyszi hogyha tévedek
Egyszerűbb egy pc táp. Azon van 12V jobb esetben 15-20A-el is. De 10et mind tud. 8A-hoz 9hez már közel 2es drót kell.
Hello!
Nem egészen.. Készítettem egy kis ábrát, hogy lásd miről van szó. - A szolgáltatónál, transzformátor táplálja a 230V-os hálózatot. - Ez tulajdonképpen egy csillag kapcsolású háromfázisú trafó, mely két fázis között 400V-ot ad (ez a vonali feszültség), egy-egy fázis és a nulla vezető (csillagpont) között 230V feszültség van (ez a fázis feszültség). - A trafó csillagpontja (nullpont) földelve van. Így itt a földhöz képest mérve a nulla vezetőn 0V feszültséget, de a fázis és a föld között 230V mérhető. - A csillagponti nulla, és fázis vezetők mennek a táphálózaton a lakásodig. Itt a nulla vezetőt PEN vezetőnek nevezik, mert egyszerre tölti be a föld és nulla vezető szerepét. - A lakás betáplálási pontján, ketté válik a két vezető, és soha nem közösíthető már. Innen külön úton jár a nulla és a védőföld vezetéke. - Üzemszerűen az áram útja a fázisból a fogyasztón keresztül, a nulla vezetőn megy. (Rt a fogyasztó) - Tekintve, hogy a nulla vezető földelve van, (legalább a trafónál), ha megérintjük a fázis vezetőt áramütés ér. - Ha a készüléknek fém háza van, akkor az össze van kötve a PE védővezetővel. - Ha a készülékben zárlat van a fázis és a készülék háza között (testzárlat), akkor a készülék házát megérintve áramütést szenvednénk. De a készülék háza össze van kötve a PE vezetővel, így az áram nem rajunk keresztül, hanem a fázisból a PE vezető felé fog haladni. - Ezért a készülék házának feszültsége nem fog felemelkedni, és nem érhet bennünket áramütés. Ezt a módszert nevezik nullázott védelemnek. Elvileg lehetne biztosítani, hogy a készülék házát a helyszínen földeljük és ugyan ez a helyzet fog fennállni, de a gyakorlatban ma már nem lehetséges olyan kis ellenállású helyi földelést biztosítani, ami nem engedi a készülék házának feszültségét felemelkedni 42V fölé, a biztosító kioldási áramán. Van ahol megkövetelik a helyi földelést is, ezért van a rajzon opcionálisan bejelölve a helyi föld. De ez csak akkor ér valamit, ha az rendszeresen ellenőrizve van és bizonylatolva. Így hol kérik, hol eltekintenek tőle. Ártani nem használ.. Remélem így már érthető az áram útja (nem az iránya). De ezekhez a kérdésekhez van külön topik.. üdv! proli007
Hello!
- Az áramkört azért nevezik "körnek" mert valóban mindig körbe záródik. Vagy is visszafolyik az erőmű felé. Persze nem közvetlen a 120kV- alállomás felé, mert közben még több feszültség csökkentő transzformátor is van) - Ha a fázis vezető a pozitív félhullámban van, akkor az áram a fázisvezetőn, majd a fogyasztón keresztül, a nulla vezető felé folyik. (Technikai áramirányt figyelembe véve) Majd a következő félperiódusban a nulla vezető lesz pozitívabb mint a fázisvezető, így a nulla vezető felől folyik az áram a fázisvezető felé. - Tekintve, hogy az elektromos áram a vezetőben közel fénysebességgel halad, játszva befutja az utat a fogyasztó és az áramforrás között. (legyen akár az erőmű is) - Háromfázisú motorhoz, elég a három fázis (de a gép házára azért illik rákötni a földelő védővezetőt.) Mert ha a gép delta kapcsolású, akkor a tekercsei a fázisok közé vannak kapcsolva. Ha csillagkapcsolású, akkor a csillag végpontjai vannak a fázisvezetők között. A csillagpont (szimmetrikus terhelés esetén) nulla feszültségen van. Így akár össze is köthetnénk a nulla vezetővel, csak semmi hozadéka nem lenne a manővernek. Ezért nem kell, csak a három fázis vezető. - Ha két vezető között potenciál különbség van, akkor azt összezárva, áram fog folyni. A három fázisvezetőn a nullponthoz képest ugyan azonos nagyságú feszültség van, csak éppen a feszültségek között 120fokos eltérés van. Így amikor az egyik fázis a pillanatnyi feszültség maximumán van, a másik két fázisvezető ehhez képest éppen más feszültség potenciálon tart. Így a fázisvezetők között folyhat áram. Ha felrajzolod a három feszültség vektorát, akkor látható, hogy a vektorok csúcspontja között, még nagyobb is a távolság (feszültség) mint egy-egy vektor hossza. Ezért van az, hogy a fázisvezetők között 400V feszültséget mérünk, a nulla vezetőhöz lépest pedig minden fázison 230V feszültséget találunk. - Az áram irányát, pedig a pillanatnyi potenciál különbség polaritása fogja meghatározni. Ha behatóbban szeretnéd tanulmányozni a dolgot, akkor erre itt van lehetőség. (Bár a kérdés kezdő, de feltenni a villanyszerelési topikban lenne célszerű, mert itt kissé OFF szaga van.) üdv! proli007
Előbb kicsavaroztam a panelt a házábol és az a szilikonba öntött 2 kábel a panel másik oldalán úgy néz ki, mint amit lerajzoltam (fényképezőm nincs itthon). Ahol a + jel van, oda van beforrasztva a fehér kábel, a másik pontba pedig a feketefehér kábel. Bemértem és ha a multiméter egyik pontját ehhez a feketefehét kábelhozérintem, a másikat pedig valahova, ahol tuti van test (pl egyik felfogatócsavar körüli csupasz felület), akkor sípol.
Mértem, a mobiltöltő 5.67 voltot ad a kamerának, az említett fehér és feketefehér kábelon pedig így 2,2 volt mérhető. Amúgy seholsem látok mikrofont a panel első felén sem, nade amint mondtam, nekem csak a kép lenne a lényeges ![]() Remélem azért sikerül nagynehezen beüzemelni ![]() Mellesleg a mobiltöltőn 5,5 voltot ír kimenő feszültségként (4,5W, 7OOmA), másik mobiltöltőn pedig pont 5 voltot írt és 8,5et mértem a műszerrel, szóval inkább ezt választottam.
Köszönöm szépen a nagy terjedelmű részletes magyarázást és a szemléltetőképet.
Csak ötletelek, és akkor talán kiderül, hogy járok anyagilag jobban. Amúgy olcsón lenne, készen van, garis. Szóval valami kellene, csak nem tudom hogyan jönnék ki jobban. Gondoltam egy TDA 7294-s kit beszerzésén is, de ennek megint csak + toroid ami majd egy 10-es és majdnem ott tartok hogy kapok egy használt gyári Aktiv mélyet. Szóval nem tudom. Ha van ötlet, meg hallgatom. Azért köszönöm a válaszokat!
Köszönöm szépen a válaszod.
Bár írtad, hogy ezt a kérdést a villanyszerelési topicban kellene feltennem, de ha már itt válaszoltál, akkor még itt írok Neked. Akkor jól értelmezem, hogy a váltakozóáramú rendszereknél az aktív vezető szerepét fél periódusig a fázis, fél periódusig pedig a nulla vezető tölti be?Azaz fél periódusig a fázistól a nulláig, majd a következő fél periódusban a nullától a fázisvezetőig folyik az áram?Illetve, hogy bármely fogyasztó által felhasznált áram a többszörösen fel/le transzformált hálózati rendszeren oda-vissza áramlik másodpercenként 50szer az erőmű illetve pl a vízforralóm között? Ne haragudj, hogy ilyen kérdésekkel zaklatlak, csak nehezen kapok ezekre választ. Ígérem több már nem lesz. Válaszodat előzetesen is ismét köszönöm!
amúgy most szólt az ürge, aki leszerelte, hogy 12V-os hozzá a táp...másik kamerákat rakott fel, mert ezek nem feleltek meg a helynek, amit megfigyelnek (iskola)
Nade mevárom, hogy mit írsz, mert szeretek biztosra menni és nem végleg hazavágni a kamerát ![]()
Hello!
Írtam, hogy az áram mindig egy körben folyik, tehát nem úgy van, hogy hol ezen, hol azon a vezetőn. Mind két vezetőn egy időben folyik az áram, csak az iránya változik másodpercenként 50-szer. Olvasd el a válaszom feletti választ is,(és nézd meg az ábrát) mert Robi hasonló cipőben jár. üdv! proli007
Ha a szerelő 12 voltos tápot mondott akkor valószínű, hogy annyi. Általában ezek a kamerák annyiról mennek. Akkor azt kell kideríteni, hogy a +12V közvetlenül megy-e bele és melyik vezetékre mert akkor kell lenni egy stabilizátornak, mivel a procik 5 voltosak. Meg kéne nézni, hogy milyen alkatrészbe fut bele a beöntött fehér vezeték. A fekete/fehérre azt írtad, hogy a testbe fut bele, a fekete is, meg a sodrottak is, akkor az lesz a közös táp és jel GND. Ha viszont a beöntött fehér lenne a táp, akkor nem értem a négyes csatin a piros vezeték szerepét, főleg ha közvetlenül csatlakozik a procik táplábaira. Remélem a töltő polaritására figyeltél, bár mintha egy védődiódát látnék. A többi kérdés a mellékelt képen.
Üdv!
Megmozgattad a fantáziám és kipróbáltam egy színes mini CCD biztonsági kamerával. Meglepően jó az eredmény. Az első képen a hevenyészett állvány, a másik kettőn a két próbakép. A két panelkép egy 55cm-es katódsugárcsöves tévén vannak. Ne tévesszen meg, egyáltalán nem volt homályos, szép éles a képe, csak nehéz CRT tévét vaku és állvány nélkül fényképezni ![]()
nézem...
- konnektorban így vannak a színek, ahogy bejelölted - az ic 5-ik lába a konnektor második lábához megy (jobbrol) (itt sípol a műszer) - a fekete kábelhoz a fekete/fehér kábal tartozik - piros és fehér kábel között nincs kapcsolat - a procikon bejelölt fekete részek mind a konnektor fekete kábeljához tartozó lábhoz megy, a pirossak nem ![]() - a beöntött fehér kábel nem látom hova megy...
Kezdem elveszteni az irányítást...
![]()
Sziasztok!
12 volt egyenáramból 50hz 220voltot szeretnék előállítani és bírjon is pár száz wattot. segítsetek mivel lehetne a kimeneti áramot előállítani valami tranzisztor vagy triak vagy mi... Az 50hz-es jelet egy rezgőkör állítja elő. Köszi a választ!
Azért ez nem olyan egyszerű. Erre a célra az inverterek használhatóak. Például.
hello
én építek egy coilgunt és a régi elko bank töltőm tönkrement. Szóval akarok építeni egy másikat. stabil 12V-om van. és ezt kellene naggyából 500V-ra transzformálni. 555-ösIC-vel és egy trafóval akarom ezt megoldani. tud valaki segíteni? köszi
Sziasztok szerintetek lehet egy ULN2803 Tranzisztormezővel H hidat csinálni? Ha nem akkor én azt néztem hogy ennek a pnp változatával megoldható lenne 2 ic vel de nem találtam sehol PNP mezőt miért? Köszi.
Sziasztok!
Egy 7 szegmenses órát akarok csinálni a leírás alapján, és annyi kérdésem lenne hogy a C1 és a C2 kondenzátornak milyen értékűnek kell lennie? Sajnos a kapcsolási rajzon nincs feltüntetve.
Helló!
Az értékük nem "kritikus", 27pF-33pF szokot lenni ebben az oszci kapcsolásban.
készítettem pár fotót arrol az állítólagos diódárol. Mintha csak egy sima "C" betű lenne rajta (nagyon parányi, nemsikerült tuti fotót készítenem)
Szia!
22 - 33 pF kerámia kondenzátor. A tápfeszültség szűrők is kerámia kondenzátorok legyenek.
Valaki tud ebben segíteni?
UDN2981-nek hívják a tesóját, így keresd. De elég ritka állat, beszerezni sem egyszerű!
szerk: a HE-nek van, pedig pár hónapja én is kerestem és alig találtam valahol, itt sem láttam akkor még |
Bejelentkezés
Hirdetés |