Fórum témák
» Több friss téma |
Ha az említett hátrányok nélkül akarod használni a végfokot, akkor szerezz be egy olyan trafót ami megfelel erre a célra.
(2× 30V AC, minimum 250VA csatornánként)
Vagyis olyan trafót ami közel 500W-ot as teljesbe? A mikro trafóval az a baj hogy a vas túl van gerjesztve és melegszik így.Áttekerni meg nem a legjobb. Az az 500W kb hány négyzet centis vas?
Aha írtam is már kapcsi táp 230V-ra topikban.
Egyébként szerintem felesleges kapcsitápot csinálni ehez,egy korrekt toroiddal meg lehet oldani.Persze,ha kedved van,időd és türelmed is,akkor hajrá!
Az a baj hogy nem akarok túl sokat költeni atápra. Így ezért is próbálkoztam pc tápokkal. Van trafóvasam 6-700W-os is de azt meg kéne tekerni,amihez nincs elég vastag drótom.
viszont a kinyírt pc tápokból van egyy csomó vasam meg alkatrész is.
ITT van a legújabb TDA-s cuccom. Kapcsolótáp, végfok, védelem egy panelen. Eddig egy aktív monitor ládába építettem ilyet és jól megállja a helyét.
- A PC tápokban elég ócska ferritek vannak...
Remélem nem ölsz meg az első adandó alkalommal de akkor nekem ez kell:
Ez a táp része. Ha gondolod csinálhatsz dupla tekercset és Graetz-et is a szekunderre.Ezt a lehető legegyszerűbbre terveztem, azért van Greinacher egyenirányítása és egy szekunder tekercse. Ennél a megoldásnál a tápágak nem teljesen egyformák 0,6V eltérés van köztük, de ennek nincs érzékelhető hátránya, dupla tekercsnél is előfordul az ilyesmi ha nem teljesen szimmetrikus a tekercselés.
Így talán egyszerűbb a tekerés mint duplán. A magot honne vetted? Mert ugye mondtad hogy a pc-tápos magok nem a legjobbak.
TI-Electronic, Tali Bt., RET, Lomex, stb. helyeken nézz körül.
Értem. Körülnézek náluk. Mégvalami. Van a 12V-os trafó utána a egyenirányításe és a pufere. A 12V belemegy a tranzisztorba. Az milyen típus? annak nem látom a típusát(persze az nem jeleni azt hogy nincs ott). Elég egyszerűnek tűnik így szerintem összeírom hogy mi kell számolgatok aztán elkészítem.
Az egy BD 139, zéneres áteresztő stab. 12V kell az IR 2153-nak, hogy ne a belső zénere fűtsön. Van olyan verzióm is ahol nincs nyáktrafó, hanem a Cimopata féle fetes "önindító" van benne. Ennél kell egy plusz tekercs a trafóra.
Jólesz így is van kis méretű trafó vasam meg vákony drótom amimost jól jön mivel nem kell nagy áram.
A nagy elkó kondit 400V talán 470uf nem lehet két 200V 470µF-el kiváltani? Abból van dögivel itthon.
Szép! Imádom a szép áramköröket. Majdnem mint egy Szép nő!
Linkelve van az oldal ahonnat veszem, Bővebben: Link , romániábol küldik, szerintem utánna kell nézni valami helyi cégnek aki csak forgalmazza ezeket.
Vagy az alibaba-ról
Hello. Egy mono hídnak mekkora potit rakjak abemenetre? Most egy bontott szr van benne és recseg vele.
Hello. Nagy baj van. Találtam itthon egy rendes potit be is építettem jó is volt. Aztán mondom megmérem hogy kihajva menyire esik vissza a feszültség. A kondikon mértema feszültéseget és mikor vettem el a mérőpálcát véletlenül egy pillanatra rövidre zártam a -os ág kondiját. Nagy csatt és sikra azonnal kikapcsoltam. Kimértem a táp diódákat nincs baj vele. A pufferkondi is jó viszont rettenetesen recseg és zúg az erősítő. Egyenáram nincs a kimeneten. Ha bekapcsolom egy kis ideig szól szépen aztán zúg.
Mit csináltam. Úgye nem nyírtam ki valamelyik IC-t? 22én buli lesz és nagyon kéne az erősítő...
Cseréld le a rövidre zárt kondenzátort.
De megmértem és nem zárlatos. Viszont az egyik IC nagyon erősen melegszik.
A zárlaton kívül más baja is lehet egy kondinak. A tápkondival együtt a végfok elkója is kaphatott, mivel az párhuzamosan van vele kötve. Mindkettőt cserélném (akár kisebb kapacitásúra is, ha feszültséget elviseli).
Ilyen javításnál elengedhetetlen az élesztésnél használt izzó beiktatása!
Oké. Haveromnak van egy 100W-os erősítője annak atápjra kötöm. Van 50V-os 2200uf-es kondim másik.
Az hogy az egyik IC nagyon melegszik terhelés nélkül lehet a konditól? csak az egyik.
Az IC melegedés nem illik a képbe, esetleg gerjedés léphetett fel. Ha bent lesz az előtét izzó, rossz IC-vel nem fog a táp felállni.
Írtak msá helyen olyat hogy lehet hogy a melegedő IC kinyúlt és amíg hideg(abba a pár másdodpercbe) addig szól aztám mikor a hibája miatt felforr bekapcsol a korlátozás és azért torzít. Ebbe lehet hogy van is valami meert fokozatosan romlik le ahang. Először tiszta aztán kezd recsegni avégén csak búg.
bekötöm az izzót és megmérem a táőfeszt az ic-ken elvileg ha rossz akkor erősen terhelnie kell a tápot.
Hangszórót ne köss rá. Mérd meg külön a híd kimeneteit testhez képest.
A kimeneten Ac van pár volt. Dc0,0V. Kötöttem be egy 40es izzót mindjárt megmérem a tápfeszt így.
Izzóval 15V jut a hídra a 36,5ből. híd nélkül üresbe izzóval 22V van 11,2 és 22,6 K ohm van a kimenet és a tets között.
Esetleg mérjek áramfelvételt? nyugalmi állapotba nem vehetne túl sokat.
Nem nagyon értem a mérési eredményeket.
Hangszóró nélkül, 40W előtét izzóval mennyi a pozitív, és mennyi a negatív táp? A híd mindkét kimenetén 0VDC van?
40W izzóval bekötött végfokkal a táp 16V hangszóró nélkül. ha nincs a végfok bekötve a táp 22V az izzó miatt.
A kimeneteket ellenállást mértem az egyiknél 11,2 KOhm a testhez képest a másiknál 22,6KOhm a teshzez képest. Egy pillanat és megmérem a kimeneteken a feszt.: testhez képest egyik IC kimenetén sincs DC. |
Bejelentkezés
Hirdetés |