Fórum témák
» Több friss téma |
Szia highand!
A hatásfoka egészen biztosan pocsék, de a hangja nagyon kellemes. Ha van valamilyen ötleted, hogy hogyan lehetne még javítani rajta, szívesen várom.
Sziasztok!
Próbálta már valaki kapcsolóüzemű táppal (magas órajelűvel)? Azt hallottam, nagyon érzékeny a tápra és ezért érdekelne, hogy SMPS-el milyen? Előre is köszönöm a válaszokat.
Szia! Van egy kapcsitáppal működő A-osztályú erősítőm, igaz elektroncsöves. Eredetileg hagyományos trafó lett volna benne, de kéznél volt egy éppen megfelelő feszülltségű kapcsitáp. Az C-L-C szűrés sokat segít, de így sem az igazi.
Amúgy hány mikrofarad puffert ajánlotok egy csatornához?
Csináltam én is egy paneltervet a 30W-os Hiraga-hoz. A mellékelt rajzot találtam hozzá, azt vettem alapul.
Nincs kipróbálva, egyoldalas panel, késes csatlakozókkal. Azt nem tudom kell-e a meghajtókat hűteni, mert megnéztem néhány elkészült darabról készült fotót, és volt ahol láttam pici kis lemezkét, volt ahol nem volt semmi. Ha kell. ise is lehet tenni egy hűtőfelületet, elfér kényelmesen. A TO92-es tokos tranyók, nem a rajzi típusokhoz illenek, hanem "normális" középen lévő bázisos tokozásokhoz. De azért az eredeti is viszonylag egyszerűen beletekerhető.
Nem tudom érdemes -e ezzel foglalkozni mert ma végre sikerült a kisebbik változatát beindítanom de nagyon elvagyok szomorodva mert ilyen rossz erősítőm még nem volt aminek ennyire nem tetszett volna a hangzásvilága !
Benne a rengeteg alkatrész / főleg a tápban / minőségi ellenállások stb és a hangja meg nem is tudom de abszolute nem jó , megint egy jó kísérlet volt ami szinte kudarc mert már kész és mehet a levesbe .
Hmm.. Egy A osztály nem épp olcsó alkatrészigényű dolog.
Agyondicsérték pedig. Én is így jártam anno a B5-el.
Én nem építettem ilyet, sőt nem is tervezem. Kérték, ezért megcsináltam.
Viszont jókat olvastam róla, többen is elégedettek voltak vele.
Milyennek találod a hangját? Esetleg nem túl keméynek, fárasztónak? Nem lenne érdemes a visszacsatolást egy kicsit piszkálni és/vagy a bemeneti vágást? Nekem az a 2,2 nF elég soknak tűnik, mivel a végtranyók 30 megásak... - Csak próbaképpen... (Persze, generátor és szkóp nem árt, ha van...)
Szereztem két jó és pontos árammérőt így ha minden igaz tudok rajta finomítani , két multiméterrel nehéz volt a beállítás , egyenlőre még bizok a dologban hogy javul valamit .
Talán a beállítás ami végett nem tetszik a hangkép , valóban egy kicsit olyan mintha keményen szólna , no de majd holnap finomítok a beállításon és meglássuk ? Szkóp ide még nem kell még csak a nyugalmi áram állása ami nem lehet megfelelő a fülemnek ?
Nincs külön topikja ezért ide teszem , egy pár fotó az erősítőről .
Még van némi finomítás a dolgon de már csak ez olyan szinte semmi kategória , gyakorlatilag kész . Bővebben: Link
Szép! Ez sokkal szimpatikusabb, mint az előző kapcs... (Sokszor az egyszerűbbek a jobbak, szebb hangúak...)
Nagyon ötletes és átgondolt a kivitelezés! A hangján sikerült javítani?
Jelen állás szerint a beállítás megtörtént a +és a - ágban totálisan egyforma a nyugalmi áram a kimeneti DC szint is totálisan 0 így már csak a meghallgatás van hátra ami még a délelőtti órákban megfog történni !
Bízom benne hogy eredményes lesz ez a dolog mert az előző multiméteres beálításnál nem volt egyforma a nyugalmi áram a + és a - oldalon ezért is lehetett az a nem tetsző erőszakos hangzás ?
Nos volt is egy gyors meghallgatás csak ön -ön magában még összehasonlítás nem történt , viszont a kis hiragáról hirtelen annyit tudok mondani hogy eléggé bizalom gerjesztő lett így a végére a korrekt beállítás után , a tegnapi dolgot már nem is említem mert az szörnyű volt !
A megítélésem az hogy a mélyeket egy kicsit emeli de nem vészesen zavaró azt mondhatni korrekt kereteken belül , a közepekre szintén ez mondható el drasztikusan emelve de nem zavar annyira mint pl .ul a DoZ esetében , a magasakkal nincs gond az a helyén van korrekt és szép lecsengés jellemzi . Így a véleményem a tegnapi elsődleges meghallgatáshoz képest átbillent a jobbik oldalra , de összességében a hangzásvilága az letagadhatatlan A-osztály , ezt merem rá mondani , amiket én eddig hallottam ezekre szinte mindre ez volt a jellemző hangkép sorolhatnám a DoZ, JLH , Hiraga . A végén csak belepiszkáltam még a beállításba mert kiváncsi voltam más nyugalmi áramon mit csinál és egy kicsit emeltem a tétet az ajánlottól följebb vittem 800mA -ra itt tetszett "nekem " a legjobban amit nyújt ! Bővebben: Link
Látom nem sok embert érdekli ez a hiragás téma de azért leírom hátha ?
Egy kis tapasztalat máris a fölélesztett beüzemelt kis szerkezetről , a hűtőborda mennyiség lehetett volna kicsit kevesebb , szerintem a fele is megteszi . Sajnos a tervezésnél nem sok infót találtam csak amit számoltam arra tudtam hagyatkozni , mindegy ez már így marad hisz a dobozom fedlapját képezi a hűtőborda . A hidegen beállított paraméterek a már bemelegedett , több órai járatás után is gyakorlatilag ugyan ott maradtak , ez nem semmi , nagyon stabil az tuti .
Engem érdekel minden ami A-osztály és gratulálok a cucchoz! (Azért is tettem be a figyelőbe. Csak bevallom, az egyre szaporodó céges és egyéb melók mellett sosincs időm végre egy A-erősítőt befejezni, pedig van folyamatban egy JLH... Majd talán később...)
Jópofa a nem lapraszerelhető RCA csatlakozózból kiképzett bemenet.
Ja szükség törvényt bont , de ez így jobb minőség mint amit most lehet kapni SAL úgynevezett aranyozott lapra szerelhető aljzatokat , ez még békebeli igazi Japan lengő és a beszerelése nem okoz gondot .
Heló_! múltkor iskolába szkóppal megmértem a zenjét, számolásom szerint 4-8x erősítése van opa ampal! nem tudom hogy lehetne tovább fokozni hogy abból a 775mV-ból 1-2 watt jöjjön ki 8 ohm-on. torzítása szinuszon nincsen! négyszögnél vannak bajok de még mindig nagyon közel áll a valósághoz! Hangja természetesen natúr, 30-40 000 tartományba működik 25khz-nál kezd el lankadni a "linearitása".MAjd csak rájövök hogy tudok kihozni normális hangerőt bélöllé.
Lehet B-be is de pszit mert még lehurrognak.
Bemutatnád az elképzelésedet egy kapcsolással?
1 Megás potmétert teszel bele és addig csavarod, hogy b osztályos legyen. Műhelytanárom mondta, analóg mániás ahoz képest hogy digitális cuccokat tanít. Azt is mondta hogy az SE és a PP-nek nincs köze az osztálybeállításhoz.
Mielőtt badarságokat irsz ide jó lenne ha tájékozódnál legalább , totális félrebeszélés és semmi szakmai alapja nincs az irásodnak . Sajnos ez félrevezető és nem ide illő , nehogy még valaki bevegye ezt !
Inkább érvelj amellett hogy mért is SE=Class A ?
Bocsánat Zoli de a munkapont beállítás nem a nyugalmi áramnak a beállításától függ? Egy SE Végfokot mértnem lehet átbillenteni B osztályba?
Idézet: „Akaszd rá a hangszóródat és mérd meg azzal a fekiátvitelt, úgy, hogy a műszert közvetlenül a hangszóró csatlakozókra tedd.” Tudom, régi ez a hozzászólás, de most olvastam bele, nézelődés közepette, és szöget ütött bennem. Szerintem. Hangszórón fesz méréssel nem lehet frekiátvitelt mérni, mert a hangszórónak nem egyenletes az impedanciamenete. Növekvő frekvenciák felé nő, tehát ahhoz, hogy a leadott teljesítmény ne változzon nőni kell a kapcsain a feszültségnek ahhoz, hogy egyenletes legyen a frekiátvitel (és még igy sem biztos az eredmény (ha figyelembe vesszük az impedanciamenetet), mert nem tudjuk, hogy a hangszórón az illető frekvencián milyen hatékonysággal alakul hangrezgéssé a felvett teljesítmény). A csöves erősítők jelentős része "impedancia követő", tehát ha csökken a terhelő impedancia, akkor csökken az impedanciára jutó feszültség, ha nő a terhelő impedancia, akkor nő a leadott feszültség, ezáltal állandó az impedanciára jutó teljesítmény, egyenletes a frekvenciaátvitel (nem a kapcsokon lévő feszültséget hallgatjuk, hanem a hangszóróra juttatott elektromos teljesítmény akusztikus teljesítménnyé alakukó részét). Feszültséggenerátoros jellegű hajtásnál (félvezetősök jelentős része) a változó impedanciára leadott feszültség csak a vezérléstől függ, ezért a frekvenciaátvitel a terhelőimpedancia függvényében egyenetlen lesz, magashang vesztés lesz a nagyobb impedancia miatt, mélyemelés lesz a csökkenő impedancia miatt (a valóságban általában nem lesz mélyemelés, mert a hangszóró csak szenved, ha a rezonanciafrekije alatt nagy áramot kényszerítenek rá, ha az erősítőben ez figyelmen kívül van hagyva le is éghet). A közhiedelemmel ellentétben a félvezetős erősítők (a reprodukált hang szempontjából) kényesebbek a hangszóró impedanciamenetére, mint a csövesek. Az is egy óriási tévedés, hogy aki csövest hallgat, az vágásig vezérli az erősítőjét, hogy kellemes torzításokat hallgasson, nem szokás tulvezérelt erősítővel zenét hallgatni. Egy 100 W-os csöves erősítő nem fullad meg előbb, mint egy 100 W-os félvezetős, tehát pusztán attól hogy csöves az erősítő, nem fogy el belőle a szussz előbb, mint a tranyósból (azt persze elismerem, hogy a 10 W-os csöves előbb vág, mint az 50 W-os félvezetős).
Mivel ez itt OFF ezert nem fejtem ki, de amit irsz az pont a valosaggal ellentetes! Szerintem nezz utana az elektrodinamikus hangszorok mukodesenek :google:
Én is terveztem egy nyákot a 20W-os Hiragához.Még mindig deszkán pihen de egyszer csak kap majd egy dobozt.A kiindulási alap ugyanaz lehetett,amiről Alkotó is tett fel térbeli képet az előző oldalon.Remélem valaki hasznát veszi...
Hello "A fülűek" .
Hiragával kapcsolatos kérdésem lenne felétek, mégpedig a kis "szörnyeteggel" kapcsolatban ( 8w-os ). Átolvasgattam a topicot és látom, hogy van aki több tápfeszt ad neki kisebb módosításokkal és létezik az úgynevezett super class-A változata is. Az érdekelne hogy ezek a módosítások mennyire rontanak a hangképén ha rontanak, és van e olyan aki mondjuk hallotta a kis és nagyobbik hiragát össze hasonlítva. Jelen állás szerint a kisebbiknek kezdtem neki. [/OFF]: olvastam pár hozzászólással feljebb, hogy a munkapontot a nyugalmi árammal lehet belőni, őőő tudtommal inkább a bázis áramnak van köze hozzá ezeknél a kapcsolásoknál + a bázis fesz.-eknek de ha rosszul tudom akkor elnézést mindenkitől. Előre is köszönöm a segítséget a tapasztalt építőktől. |
Bejelentkezés
Hirdetés |