Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok!
Én MNC NOIR2, 30cm-es, 300/150W-os mélysugárzóval építettem 2db hangfalat Csináltam 133 literes(nettó) dobozt,egyikbe 1db,a másikba 3db lyukat vágtam,hogy tudjak próbálkozni a reflexcsövekkel(növeltem-csökkentettem a hosszukat is),de sehogy sem az igazi. A reflexcsövek belső átmérője 9,5cm. Vannak hangdoboz tervező progik,de azon méretek alapján sem volt meggyőző az eredmény. Vagy ne is várjak túl sokat ettől a mélysugárzótól? A dobozban nincs osztás,egy légtér az egész. Ha van tapasztalatotok,segítsetek légyszi'! Köszi!
Nem ismerem közelről ezt a hangszórót, de a 133liter borzasztóan soknak tűnik. A csövet így látatlanban 40Hz körülire kellene hangolni, de jó lenne mérések eredményét látni, megeshet ,hogy a te példányod eltér a gyári adatoktól valamelyest.Első körben a csövet méretezd át 40-45Hz körülire. A túlméretezett doboz csak annyit eredményez, hogy nem igazán lesz terhelhető.
Ha csak egyedül szól, akkor is a teremakusztika még igencsak beleszól a hangzásba. A helyiség más és más pontján teljesen eltérően (kioltás/erősítés) hallható lesz.
Pontosan így ahogy leírtad. Annyit pluszban ,hogy a rosszul megválasztott csőméret okozhat pár kellemetlen meglepetést.
- Suhog a csövön kiáramló levegő , ekkor növelni kell az átmérőt , de a hosszát is kell ilyenkor. - Nem megfelelő hangolás: kiemelés vagy nem tud eléggé mélyre menni. - Kicsi dobozméret nem megy eléggé mélyre , és lesz egy kiemelés az átvitelben, a túl nagy dobozban nem lesz terhelhető. De még számtalan lehetőség van , hogy hogyan rontsunk el egy reflexdobozt. A hangolás freki ellenőrzésének a legegyszerűbb módja a T/S mérés. Az impedancia görbéről közvetlenül leolvasható a hangolási freki. A képen két doboz impedanciagörbéje látszik , a hangolási freki 45 Hz. Szintén mnc noir2 20 cm a mélyközép.
Érdekes dolog ez a fázis. Eléggé képlékenyen alakul , bármilyen változtatást is eszközölünk.
Az lenne a lényege , hogy a hallgató azonos fázisban hallja az egész tartományt. Szoktak olyant csinálni ,hogy minden hangszóró külön dobozba kerül , megpróbálják a hangszórók akusztikai tengelyét azonos fázisba hozni. Egy példa:
Szia! Igen ezt tapasztaltam én is. 45Hz-en olyan +12dB kiemelésem van, hogy csak na. Éppen ezt szeretném visszafogni a szűrővel amit most "terveztem" (inkább csak elloptam az ötletet) . Szóval ez a szűrő piszkálja a fázist is. Most mondhatnánk, hogy 45Hz nem is nagyon van a zenében, de ez óriási tévedés. A finom mélyek csak az alatt jönnek igazán!
Hát igen. Abban reménykedem, hogy mivel a szatelit csatornákat visszafogom egy 100Hz-nél egy felül áteresztővel, valamint amúgy is csak 60Hz-ről indulnának, hogy ebbe az 50Hz alatti tartományba már nem ugatnak bele, és nem vesznek össze a szubládával.
Köszi.
Elég ha zárt dobozt készítesz , akkor az F3 magasabbra esik ,és nem kell szűrőt építened 100 Hz-re.
Biztos vagy benne ?Mivel es hogy merted?. Milyen korulmenyek kozott ? Nem hiszem hogy sokat artana egy elektronikus EQ a melyeknel .Tobb hatasa van maganak a szobanak stb...
Van 45Hz a zeneben ... Orgona 20Hz-tol Zongora , sub-contra-octave A0 27.5Hz Basszus gitar B (5-string) 30.8677 Hz Nagybogo 40Hz (double bass )
Tegnap este elmentem a hangszórókért és itt a termése. És most szeretnék megkérni valakit hogy segítsen nekem mérni. Előre is köszi és mindenkinek további szép napot!
Hali!
Köszi mindenkinek az infókat. A WinISD-vel számolgattam, 133L-re,40Hz-re számítva 3cm hosszó csövet ajánl, 0,14mach mellett. 3db csőből pedig 22,5cm hosszúakat dob, 0,02mach mellett. Lehet,hogy levagdalom a csöveket,de félek,hogy ez sem lesz kolosszális,utána meg dobhatom ki őket. Szerintetek? Kösz ! *
Mekkora átmérőjű csövekből készítenéd? Ha 1db-al oldanád meg, szerintem 7-8cm-es megfelelő lenne már(bár nem tudom mennyire vegyem komolyan azt a 150W-ot ). Én személy szerint nem szoktam ilyen mach meg hangsebességbe belebonyolódni.
A doboz mérete miatt elég rövidre jön ki a csőhossz, ha 10cm-essel csinálod 3,7cm-es csőhosszra lesz szükséged. 3db 5cm-es csőböl pedig 2cm... Szerintem ezekkel a méretekkel lenne érdemes kipróbálnod. A doboz méretei miatt elég speckó méretek jönnek ki... Idézet: „Biztos vagy benne ?Mivel es hogy merted?” Ha a 12dB kiemelésre gondolsz, a 45Hz-nél, az biztos. Amúgy mikrofonnal mértem, de ha valakinek van hallása hozzá, az mérés nélkül is egyből észreveszi ezt a zavaró döngést. Nincs ezzel gond, szerintem jellemző dolog a szobára ez a kiemelés. A szoba mérete is számít, másik helyen 30Hz-re "vándorol" ugyanez a kiemelés. Én csak "szobafrekinek" hívom ezt a jelenséget. A sarokban elhelyezett szubláda esetén a legerősebb a kiemelés. Amennyiben 30Hz-nél van kiemelése, úgy brutál jó mozihangok jönnek Én sem hiszem, hogy gond lesz a szűrőmmel, megépítem először csak kísérlet ként. Nem nagy cucc, pár száz forint, ha nem válik be, egyszerűen kidobom
Egy olyan kérésem/kérdésem lenne hogy valaki át tudna-e jönni segíteni mérni ? Előre is köszönöm!
Nem tudom. Csak szeretnék ehhez is segítséget kérni hogy tudjak haladni, mivel azt mondtátok, hogy a hangváltó tervezéshez kell mérni adatokat, és ezek éréseb szeretném hogyha segítenétek nekem.
Nemcsak a hangváltóhoz ,de a doboztervezéshez is kell mérni, thiele small azaz T/S paramétereket. Ez az alapja az egésznek. Neked az ARTA nevű programcsomag LIMP progija kell ehhez. Ebben tudok segíteni is.
A program most már megvan. Megpróbálom használgatni egy kicsit. Majd jelentkezem ha jutottam valamire.
Csak a program nem elég, kell egy ilyen kábel is.
Szóval igen.
Amúgy SBX2530. Tudom, hogy nem túl jó, de alacsony a költségvetés és ebből szeretném kihozni a maximumot. Amúgy mit jelent az, hogy még mindig csak 92dB???
Köszi! Majd valamikor meg is építem csak most költözünk és robbantva lett a szobám.
Az 1W hatására 1m távolságban észlelhető hangnyomást szokták megadni érzékenységként. A dB-ben megadott mérőszámról érdemes tudni, 3dB már jól érzékelhető, 6dB kétszeres hangerő érzetet kelt. Egy 96dB érzékenységű mélysugárzótól (nem számít különlegesnek) meglepődnél a Sal után.
Így van
Nem mindegy, hogy ugyan az a hangerő érzet 300 Watt erősítővel.... vagy elég hangos lesz a "csak 100 Wattossal". Nem olyan rég tudtam meg én is mennyire fontos adat az érzékenység a hangsugárzóknál.
Megnéztem az adatlapot és szerinte az SBX 90 dB-t tud.
Az a +6 dB ennyit jelent? (és most vegyük figyelembe azt, hogy az erősítő adott. 65W TDA7294. Nem tudok belőle többet kihozni ) [off] Nem akarok új vitát nyitni minőségi kérdésben ez csak megjegyzésem: Az SBX sugárzó kb. 7000 Ft. Egy hasonló paraméterű Visaton 20000 Ft. Közel 3x. Nehezen hiszem, hogy ennyivel jobb. És mindkettő 90 dB 30 Hz.
Érdemes megvitatni a kérdést, mondjuk itt: Bővebben: Link
Az SBX2530 nem rossz hangszóró a maga kategóriájában. Talán jobb választás lett volna az 5990,- Ft-os HA25-451. Bővebben: Link Attól lehet drága egy hangszóró, hogy a megadott műszaki paramétereket ténylegesen teljesíti, a membrán elmozdulás jobban követi a kapcsaira vezetett elektromos jelet, több üzemórát használható. Nem akarlak hangszóró cserére rábeszélni, csak szeretném veled megosztani azt a tapasztalatot, hogy a nagy gonddal készített erősítő élvezeti értéke elbukhat a hangsugárzókon. A dolog ráadásul fordítva is működik, egy gyatrának tartott végfok is jól tejesíthet egy gondosan megépített dobozzal.
Nos mivel már megvettem az SBX sugárzókat így valóban nem fogok újra költekezni, de még így is óriásinak tartom az árkülönközetet.
Főleg, ha az általad linkelt HSZ-t nézem. Még olcsóbb és jobbak a paraméterei mint a Visatonnak. És akkor a SAL adatlapján mi az ami hihető? Ha már 3db HSZ is van: HA25-451 SBX2530 W250-S8 HA/SBX/W250 VAS = 138 / 103 / 121 L Érzékenység = 92 / 90 / 90 dB Qts = 0,4 / 0,4 / 0,32 Fs = 31,11 / 30 / 31 Hz Nem tudom még miket kellene összehasonlítani.
A mellékelt kép mennyire felelhet meg a valóságnak?
Visaton mélyközéppel még nem volt dolgom, nem tudok a védelmére kelni. Valahol az élethű hangvisszaadásban lehet a titka.
Decibel témában egy hasznos olvasnivaló: Bővebben: Link A műszaki adatok hitelességéről várd meg nálam tapasztaltabbak véleményét. A SAL -hoz linkelt decibel/frekvencia ábrát tudnám kommentálni. 40Hz-en 84dB, 160Hz-en 95dB. Ilyen közeli frekvenciákon, ekkora érzékenység különbséget úgy vélem csak komoly veszteségek árán lehet korrigálni. Korrekció nélkül viszont az egészen mély hangok - bár jelen vannak - az elnyomás miatt gyengének érzékelhetőek. Ajánlom vedd fel a kapcsolatot jártas fúrumtársakkal és készíts a hangsugárzódhoz hangváltót. (A gyári univerzálistól óvakodj, egyet magam is birtokolok elrettentő példának: HV211A .)
Ilyen elrettentő hangváltóm nekem is van
Amit leírtál abból kezdem érteni, hogy miért tűnik kevésnek a mélyhang. Hallás alapján csak akkor tűnik elegendőnek, ha az LM1038 Bass potit kb.75%-ban feltekerem. Hangváltó nincs benne csak egy 2,2 µF fólia kondi a magason. 4,7 µF kondi mit változtatna rajta?
A kondi az már hangváltó, 6dB/oktávos. A kapacitás növelésétől a magassugárzód már alacsonyabb frekvenciától is szólni fog. Óvatosan bánj vele, mert tönkre teheti a hangszóródat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |