Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanykapcsoló bekötése

Témaindító: peti80, idő: Aug 1, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 8
(#) potyo hozzászólása Aug 2, 2007 /

mp3maker már elmondta a nagyon valószínű megoldást. Kb. 50pF kapacitás és 10Mohm ellenállású műszer esetén 35V-ot fog a műszer mutatni. Nem számoltam ki, de az 50pF lehetségesnek tűnik néhány méter, egymáshoz közel, párhuzamosan futó vezeték között.

Érdemes lenne akkor is lemérni a feszültséget, amikor az izzó is benne van. Ha ekkor a feszültség nulla, akkor csak a kapacitás miatt jelentkezik a feszültség kivett izzónál. Ha nem esik le nullára, akkor utána kell nézni, mi okozza, mert az már nem írható a kapacitás számlájára.
(#) Fery válasza potyo hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

Simán belefér mivel még ott a müszer kapacitása is. Meg kell mérni egy olyan müszerrel ami jobban terheli a mért kört, valószinü akkor már helyes értéket kap ha más baj nincs.
(#) potyo válasza Fery hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

A műszer kapacitása az konkrétan csökkenti a mért értéket.
(#) Fery válasza potyo hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

Igy gondoltam én is. :yes:
(#) peti80 hozzászólása Aug 2, 2007 /

Köszi a hozzászólásokat!

Lemérem úgy, hogy az izzó is benne van!
(#) peti80 hozzászólása Aug 2, 2007 /

Sziasztok!

Mellékelem a teljes kapcsolást, mert már feladom lassan...

Az áramkörben 2 lámpa van, mely közül az 1. tökéletesen működik, ha a kapcsolóját lekapcsolom izzó nélkül a foglalatban nincs feszültség. (és izzóval sincs)

Ugyanazzal a műszerrel mérem a 2. lámpa foglalatát, a kapcsoló lekapcsolt állapotában 35 V fesz. van a foglalatban!
ÉS!
Ha kiveszem a kapcsolót, és megszakítom a fázist, akkor is marad a 35 V!

A vezetéketet mindenhogy kicseréltem, tehát nem lehet vezetékhiba sem. A foglalat is jó.

A második lámpáig a vezeték a kapcsolótól kb. 3 m...
Sztem ennyi fesz nem indukálódhatna.

Szakadt fázis mellett csak úgy lehetne feszültség a 2 lámpa foglalatban, ha a null nem nulla potenciál nem?

Ha becsavarom az izzót, akkor megszűnik ez a 35 V az I. és II. pont között. De ez meg nemcsak azért van, mert a terhelés(izzó) 'elnyeli', de attól még áram folyik, pedig nem kéne...

Szó ami szó, úgy érzem, hogy terheletlenül sem kéne ottllenni szakadt fázis mellett a 2. lámpánál 35 V-nak.
(#) potyo válasza peti80 hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

Idézet:
„Szakadt fázis mellett csak úgy lehetne feszültség a 2 lámpa foglalatban, ha a null nem nulla potenciál nem?”

Az a baj, hogy a nulla bármely potenciálon lehet, akkor sem lenne szabad egy sehová sem bekötött vezeték és egy másik között feszültséget mérned.

Mérd le, hogyha benn van az izzó, mekkora áram folyik az izzón keresztül. Illetve azt is mérd le, mekkora feszültséget mérsz kivett égőnél a kapcsolóra menő két vezeték között. (Ez utóbbi csak úgy kíváncsiságból érdekel.)
(#) Fery válasza peti80 hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

Na most egy érdekes helyzet állt elő.
Ugyanis a csodákban csökönyösen nem hiszek, de ebben a kapcsolási környezetben ha jó a vezeték és jó a kapcsoló akkor ez a mérési eredmény elektrotechnikailag lehetetlen. Ne érts félre, eszembe se jut kétségbe vonni amit leirtál de a fizika törvényei itt úgy néz ki valakivel éppen csúfot űznek.
Még egy ötletem lenne vedd, ki a két izzót és a közös nulla elágazását használd müszer nullának és ugy mérj végig mindent egy nullától. Kiváncsi vagyok az eredményre.
(#) zsoltee0001 válasza peti80 hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

hi
nézd meg, hogy van-e feszültségesés a vezetékeken
,ha még nem tetted, jó kiindulási támpont,
terhelés alatt, nem tom 40watt az égő? felkapcsolod a lámpát és voltmérővel és egy hosszú kábellal leméred, csak vigyázva nehogy megb...szon az áram!!
amúgy érdekes... a barátnőmnél a csillárjában energiatakarékos izzó van és sötétben fura halvány fénnyel villog, mivel a villanykapcsoló keresőfényén (kb 0,1wattos) kersztül áramot kap, hehe kicsit zavaró, de már megszokta
(#) titi válasza peti80 hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

Hali!
Idézet:
„A második lámpáig a vezeték a kapcsolótól kb. 3 m... Sztem ennyi fesz nem indukálódhatna.”

Már korábban is kértem, nézd meg!, melyik szálon (I. vagy II.) van a fázis (35V) lekapcsolt állapotban.
Ha indukálódik az áram, akkor nem azon a három méteren fog, ami a kapcsoló után van, hanem előtte! (ld. kép)
És a jelölt szakaszon (a kapcsoló előtt) is ellenőrizted, cserélted a vezetéket?
(#) sturbi hozzászólása Aug 2, 2007 /

A jelenség teljesen normális, az miatt van, hogy a multiméternek hatalmas benenő ellenállása van. Úgy is mondhatnánk, nem alkalmas a műszer ilyen mérésre.
A műszer ilyenkor teljesen ártalmatlan zavarfeszültséget mér, még nagyobb bemenő ellenállású műszer ugyanitt még nagyobb feszültséget mérne (akár 100 V-os tételt is).
(#) Haszuboy hozzászólása Aug 2, 2007 /

Én kezdettöl fogva ezt mondom.

Haveréknál is "stroboszkóp" a kompaktfénycsö a glimmel kapcsoló miatt
(#) potyo válasza sturbi hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

Mintha ez már említve lett volna itt.
(#) Haszuboy hozzászólása Aug 2, 2007 /

na most akkor hurrogd le jol...
(#) sturbi hozzászólása Aug 2, 2007 /

Lusta voltam, csak az utolsó oldalt olvastam el
Ez nem dicsekvés
(#) peti80 hozzászólása Aug 3, 2007 /

Egy új tesztem van!

Ha a második lámpához menő vezetéket (kb. 3 m a kapcsolótól) egy 1 m-es darabbal helyettesítem, és direkt mérem a vezeték 2 végén a potenciált, akkor lekapcsolt kapcsolónál(szakadt fázis) ~70 V van

Tehát a vezetékhosszal valahogy összefügg a jelenség.
(#) titi válasza peti80 hozzászólására (») Aug 3, 2007 /

Légyszi válaszolj minden kérdésemre! jó?
(Ne csak az utolsóra) Bővebben: Link
(#) zsoltee0001 válasza peti80 hozzászólására (») Aug 3, 2007 /

hello
a mellékelt ábra mutatja, mit mérj!! terhelés alatt mérd, ha lehet 100 w-os égővel

volt.jpg

(#) Georgee hozzászólása Aug 3, 2007 /

Nah végre sikerült fellépnem.... Akartam irni hogy aluinium vezetéket közvetlenűl nem kötünk réz kábelhez, mert galván elem ként fogműködni... Az egyik veboldalonvan nagy betűkkel kiirva hogy :
Idézet:
„Vezetékcsere során semmi esetre sem szabad alumínium vezetéket réz vezetékkel közvetlenül összekötni!”
(#) ferci válasza potyo hozzászólására (») Aug 3, 2007 /

Milyen igaz... de már hányszor...

Egyáltalán - semmi értelme a lakásban, égőfoglalatban méricskélni, ha egyébként jól működik az égő...

Mi van, ha 35, 45, 69, 78 voltot mutat a multi...? semmi.
Tök felesleges az egész.
(#) peti80 hozzászólása Aug 3, 2007 /

MEGOLDÁS!

Köszi mindenkinek a hozzászólást!
Bocs, az előző -kicsit férevezető- ábráért, mellékeltem a helyeset!

Annak volt igaza, aki indukált feszültségre tippelt!

Erre tényleg nem gondoltam, mégis ez okozta a 35 V feszültségesést.

Az ábrán látjátok a kapcsolóig egymás mellett futó kb. 2 m hosszú vezetéket.
Ugye a kapcsolóig egyikben megy a 230V, a másik a kapcsolótól megy az izzóig.

Én simán 2 eres villamos kábelt használtam a fázis megszakítására (közötte kapcsoló), nem is gondoltam, hogy a vezetékek egymásra hatással vannak.DE MÉGIS!
A forrástól a kapcsolóig megy 230V, és ez indukált 35 V-ot a mellette menő vezetékben!!

Ezután egymástól elkülönitve, 2 műanyag csőben vittem a kacsolóhoz a 2 vezetéket, és így végül 0 V lett a foglalatban.

Tudom, hogy ez a 35V nem ártott volna senkinek, de engem zavart, na meg érdekelt is mitől van...

Most már csak azt nem tudom, hogy a villanyszerelők, hogyan oldják meg, hogy egymás mellett futó vezetékék között ne legyen ilyen probléma...lehet jobban szigetelt kábelt használnak...vagy ők is elkülönítik a vezetékeket....nem tudom....

Mégegyszer köszi az ötleteket!

Péter

(#) Haszuboy hozzászólása Aug 3, 2007 /

hát ez lol
(#) Fery válasza peti80 hozzászólására (») Aug 3, 2007 /

A vicc az egészben az, hogy jópáran, jópárszorszor leirtuk ugyanezt.
(#) titi válasza peti80 hozzászólására (») Aug 3, 2007 /

Hali!
Hát igen, ha rögtön így rajzolod, akkor hamarabb meglett volna a megoldás.
Egyébként álltalában külön, szálanként használnak vezetéket.
Ha jól láttam, (valamelyik képen) te sima 2 eres szigetelt kábelt használtál. Azoknál a szigeteleésen belül többször is megkerülik egymást.
Két egymástól független szál jobb megoldás.

Na ez kicsit nyakatekertre sikeredett, inkább rajzolok.

vezeték.jpg

(#) ferci válasza peti80 hozzászólására (») Aug 4, 2007 /

Tényleg jóóóóó.
(#) Haszuboy hozzászólása Aug 4, 2007 /

jó ez a rajz Titi!
(#) potyo válasza peti80 hozzászólására (») Aug 6, 2007 /

Idézet:
„Most már csak azt nem tudom, hogy a villanyszerelők, hogyan oldják meg, hogy egymás mellett futó vezetékék között ne legyen ilyen probléma...lehet jobban szigetelt kábelt használnak...vagy ők is elkülönítik a vezetékeket....nem tudom....”

Egyik sem. Egyszerűen nem többtíz Mohm bemenő ellenállású műszerrel mérnek. Egyáltalán nincs szükség a vezetékek elkülönítésére sem, és nemis kötelező csőben vezetni azokat. Az arra való kábelt közvetlenül a vakolat alá is lehet helyezni (utólagos módosításkor nem praktikus, viszont egyik kábel meghibásodása nem teszi tönkre a többi szigetelését, nem gyűlhet össze nedvesség a csőben, stb).

Amúgy nálam is ugyanígy van vezetve, mint ahogy nálad volt, és 2Mohm műszerrel mérve nem volt semmi feszültség a foglalatban.
(#) tatabike hozzászólása Aug 7, 2007 /

Sziasztok,

csak hogy életben maradjon a téma. Tegnap kihívtak egy lakásba, mert állítólag ráz a vízcsap, mikor zuhanyoznak. És tényleg. Megfogod a csapot a kád fölött, vagy elég, ha csak a csapból/zuhanyból kifolyó víz alá teszed az egyik kezedet, a másik kezeddel hozzáérsz a kádhoz, és igen erőteljesen bizserget, érzékenyebbek (mint a tulajdonos hölgy is) áramütésként élik meg. Na most, ha lekapcsolod a villanyóránál a kismegszakítót, ergo áramtalanítod a lakást, akkor kb. 3x erősebben ráz a kád vs. vízcsap kombináció, mint felkapcsolt biztinél. Na, itt feladtam, és szóltam a főnökömnek, hogy inzultálja az ügyben az Elmü-t, mert én kifogytam. Esetleg a UPC-nek a kábele érhet a csaphoz, többen is írták már itt, meg én is tapasztaltam otthon, hogy néha 200-300 voltos feszeket lehet mérni a földelés és a UPC antennakábel árnyékolása között. Ha valakinek van ötlete, és az Elmünek meg nem lesz, az jó lenne, mert a tulajnéni kicsit büdi lesz... (eltiltottam a fürdéstől... )

TaTa

(#) Frankye válasza tatabike hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

Első ránézésre azt mondom, hogy a földelő vezeték rá van kötve a vízvezeték csövére, és a föld meg a nulla nincs összekötve.
Amúgy - roppant helytelenül! - nagyon sok helyen alkalmazzák azt a megoldást, hogy nem építenek ki tisztességes földelőszondás védőföldelést, hanem sikán rákötik a védőföld(-nek titulált!) vezetéket a vízvezetékre...
(#) Fery válasza tatabike hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

Az a gáz a dologban ha rossz a ház földelőszondája pl el van rohadva, rossz kötés stb.... akkor akár valamelyik szomszéd bojlere is lehet pl a bünös mivel lekapcsolt óránál jobban ráz. Ki kellene egy földelésmérő müszerrel mérni azt a hálózatot. Addig csak találgatni tudunk....
Következő: »»   3 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem