Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő probléma

Témaindító: proksa1, idő: Márc 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 85
(#) Gránátalma válasza galzotya hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

"Kenwood KA-660 erősítő, az egyik fele nem szól." 6000Huf v@terán...szerintem tanulságos..

Amúgy ha a potival van a gond, vagy ki van kopva az érintkezője, vagy zárványos a forrasztója.
(#) liptakj hozzászólása Aug 28, 2011 /

Hello

Segítsetek HL 1804 végfok egyik oldala sokkal halkabb+ áthallás van a két oldal között.Tehát, ha az egyik oldalt lehalkítom, a másik szól mindkét oldalon eltérő hangerőn.

Köszi
(#) Kovidivi válasza liptakj hozzászólására (») Aug 29, 2011 /

Bemenő kábel zárlatos, vagy hibás. Ha másik kábellal is rossz, akkor a dobozon belül lesz a hiba, szét kell szedni, méregetni kell, a két oldalt egymáshoz képest, adni kell nekik jelet előerősítő és minden egyéb nélkül, és megnézni, hogy hol változik a jel. Logikai játék az egész.
(#) Meglon hozzászólása Okt 8, 2011 /

Sziasztok. Egy haverom erőlködője nálam pihen szétszedve. Szegényke egy házibulin kilehelte a füstöt, a meghajtó tranzisztorok tuti halottak, és találtam még egy szétégett ellenállást. Van még itt egy relé, ami a hangfal kimeneteket oldja és kapcsolja, na most ez egyáltalán nem húz be, nem kap vezérlést, pedig haverom állítása szerint mindig kattant eddig bekapcsoláskor. A kijelzőn szintén nem jelenik meg semmi, csak a kapcsoló feletti power led üzemel. A tápegység teljesen jó, be van mérve, mérés szerint a végfokok is jók. Az lehet hogy a meghajtók miatt az egész áramkör letiltott és azért nem megy a kijelző sem?
Ja, egy Pioneer SA-7800-ról van szó.
(#) hinar83 válasza Meglon hozzászólására (») Okt 8, 2011 /

Hello.
Először is az legyen az első dolgod hogy kiméred a hibás/zárlatos végtranzisztort/tranzisztorokat és kiforrasztod őket az esetleges nagyobb füst elkerülése végett.
Majd írd már le a leégett ellenállás pozíciószámát (a panelon találod) talán úgy könnyebb lesz.
Azért nem kattan a relé mert egyenáram jut a kimenetre, és a hangszóróvédő áramkör teszi a dolgát.
A kivezérlés jelződ is a végfok tápjáról megy, lehet az miatt nem akaródzik működni.
(#) Meglon válasza hinar83 hozzászólására (») Okt 8, 2011 /

A végfoktranzisztorok jók...legalábbis méréseim alapján. A meghajtótranzisztorok rosszak. Az egyik 2SA913 PNP és a párja, 2SC1913 NPN. A panelen nincsenek rajta a pozíciószámok, kerestem, de semmi, csak a szálakat követve lehet nyomozgatni hogy mi mi lehet. Elég régi erősítő, még eredeti japán. A végfoktáp megy, a végfok tranzisztorokon is van feszültség, csak azon a 2-n amelyiknél kiment a meghajtó, ott 93V körül mozog, a másik kettőn 43-45V.
(#) subway hozzászólása Okt 11, 2011 /

Szevasztok! Javítgatok már egy ideje egy sanyo 233as erölködőt. A lényeg, hogy anno a végfokja elvileg el lett durrantva. Most ott tartok, hogy két biztit folyamatosan bekapcsolás után eldurrant. Tovább vizslattam, és 3 kondi még el volt szállva, illetve egy zéner a felismerhetetlenségig elolvadva. Nem maradt más, a hétvégén megvettem a service manualt. Ki is vadásztam a cserélendő alkatrészek típusát, és maira cseréltem őket, de megint eldurrantotta a biztiket. A végfokot egyszer már cserélték, de van itthon még egy tari ha esetleg az miatt csapkodna. A teljes kapcsolásból csak azt a részt jelöltem ki, illetve piros nyíllal jelöltem, ahol eldurrantja a két biztit. Sajna a teljes könyvet csak annak tudom megmutatni, aki személyesen eljön átnézni. Nekem jelenleg lövésem sincs merre tovább. Segítsetek ha tudtok! Nagyon fontos lenne életre kelteni a kicsikét.

erolkodo.png

(#) subway válasza subway hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Lemaradt, hogy elvileg a dióda hidat lecserélték egy 400V 1,5Aesreilyenre, az eredetileg DBA 20C-K15 elvileg 400V 2A-esről, mondván, már nem lehet kapni. Ez is lehet csapkodós forrás? Nem értek hozzá, csak meguntam a "mindenki belenyúl kicsit, majd nem javítható módon összeg elkérése után visszaadja" című műsort...
(#) subway válasza subway hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Tovább vadásztam, és nézegettem a kapcsolást, és találtam a biztikhez kötve egy op-amp-ot, aminek a leírásban benne volt,hogy miket kéne a lábain mérnem. Most az érdekes az volt, hogy ahol 0V-ot kellett volna mérnem, ott két láb kivételével mindenhol 0,46V-ot mértem, és ahol a -ill.+15Vot kellett volna mérni, ott semmit se sikerült. Akkor ez is csereérett?
(#) taxi92 hozzászólása Okt 23, 2011 /

Sziasztok!
Most kaptam egy orion SE 260 integrált stereó erősittő és az a baja hogy hallgattam és egyszer csak csönd lett :\ én a végfokra gyanakszom de a ti véleményetekre vagyok kíváncsi hogy mit kéne megnézni meg lemérni mert a mutatók azok mutatnak ha rákötök én valami végfok tranyóra gondolok de majd rámérek a tranyókra csak nem mindegyiken látszik hogy milyen.Meg az eggyik ellenállás és kondi nagyon melegszik elő fordulhat valami zárlat?. A segítséteket szeretném kérni hogy szerintetek mi lehet a baja.Bocsi hogy ide írok amikor van külön téma rá de nem nagyon akarnak válaszolni ott Előre is köszönöm! további szép napot/estét.
(#) levaitamas hozzászólása Okt 23, 2011 /

Sziasztok!
SAL SAF4050-es autó erősítő kapcsolási rajza megvan-e valakinek?
(#) Imi65 válasza taxi92 hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

A kondinak nem szabadna melegedni....Szabadna tudnunk,hogy melyik melegszik?
A műszerek is a végfokról járnak, inkább a védelem tiltott, vagy meghibásodott. A végtranzisztorok típusa: BD249-250C, a meghajtók: BD139-140, valamint a középső kisebb tranzisztor is BD139.
(#) Yocooka hozzászólása Okt 24, 2011 /

Sziasztok! A következőben kérném a segítségeteket. Vásároltam egy Pioneer A-676-os Referencia erősítőt, szép állapot, gyönyörű hangzás. Sajnos nem sokáig élvezhettem, mert én f*sz kíváncsi voltam, hogy hogy szól vele a 640W-os MNC BigBull x2-es duplatekercses mélynyomó, mert régen nagyon szólt. Akkor egy régi kenwood erősítő hajtotta amiben amugyis tönkre volt menve valami, de sikerül egyszer a relé direktre kapcsolásával életet lehelni bele, egyszercsak leégett az erősítő egyik pillanatról a másikra. Na mondom eddig bírta, nem törödtem vele különösebben.... Na most hát ezt a mélynyomót rákötöttem a pio-ra és amint bekapcsoltam rövid időn belül füst tűnt elő. Gyorsan kikapcsoltam, kihuztam minden kábelt kivéve a konnektorból az áramkábelt....aztán vissza kapcsoltam és ujra jött a füst, szétszedtem akkor már nem füstölt. Most az a helyzet, hogy szépen szól a jobb oldal viszont nagyon csúnyán torzít a bal és a bal végfok hűtőbordái sem melegszenek, a jobbak langyosak de a baj hideg. Van esély, hogy meg lehet javítani s olyan minőségben szóljon mint ezelőtt? A képen nagy valószínűséggel a kijelölt részről jött a füst. Jah és most az eset után szétszedtem a mélynyomót és nagyon büdös égett szaga volt, valamint a mebrán se mozog csak nagyon nehezen recsegve.... :/
(#) Kovidivi válasza Yocooka hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Ez bizony tanulópénz lesz. A relé azért oldott le, mert az erősítő kimenetén pl. egyenfeszültség volt. Ezt te áthidaltad. Ráküldted az egyenfeszültséget a hangszóróra. Erre az szólt ugyan, de melegedett mint állat, a cséve lecsúszott a csévetestről, és esetleg össze is olvadt. Utána ezt a hangszórót (vagyis inkább rövidzárlatot) ráraktad egy működő erősítőre. Persze a hangszóró 2x2 vagy 2x4 ohmos, és tippelnék, hogy nem sorosan kötötted be a tekercseket (nem mintha számítana, de két majdnem zárlatos tekercsrész kis szerencsével talán 3ohm körül lett volna, azt meg nagyon eséllyel elbírja bármilyen végfok, mint 1ohmot). Szóval egy zárlatos, esetleg beragadt membrános, leégett hangszóróval tesztelni egy jó erősítőt, egyenlő azzal, mintha belevágnál egyet egy 20kg-os kalapáccsal. Minden javítható, sőt még jobb hangminőséget is ki lehet csiholni, ha akarsz, de ha nem értesz hozzá, akkor kérj meg valakit, aki pénzért elvégzi helyetted a munkát. Így jársz szerintem a legjobban.
(#) Yocooka hozzászólása Okt 25, 2011 /

A kenwood-ra azt mondta egy szerelő, hogy nem lehet javítani, aztán amikor mégis működésre bírtam örültem neki, és úgy voltam vele valameddig bírja...aztán amikor lefüstölt mondom ennyi volt de nem foglalkoztam vele. Meg se fordult a fejemben, hogy a hangszórónak lett baja. A pioneert mindenképp szerelőre bízom, és nem arra aki a kenwooddal foglalkozott, mert mint utólag másoktól is hallottam ezt tanulta, de ezzől függetlenül elég bamba és sötét a csávó. Viszont akkor most kb. mi lehet a baja a Pio-nak végfok? Mert mint írtam, szól de ha kicsit is nagyobb a hangerő vagy fentebb veszem a basszust nagyon csúnyán torzít és kilengeti a hangszórót is. Kb. Mennyibe kerülhet a javítása?
(#) szamóca válasza Yocooka hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Idézet:
„Viszont akkor most kb. mi lehet a baja a Pio-nak végfok? Mert mint írtam, szól de ha kicsit is nagyobb a hangerő vagy fentebb veszem a basszust nagyon csúnyán torzít és kilengeti a hangszórót is. Kb. Mennyibe kerülhet a javítása?”

Ugye nem gondolod hogy ide Uri Gellerek járnak?
Ezek alapján meg nem mondja senki a pontos hibát, pláne hogy a javítás mennyibe kerül.
(#) Yocooka válasza szamóca hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Csak gondoltam valakinek hátha van valami sejtése
(#) Action2K válasza Yocooka hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Szkóppal rá kellene mérni a kimenetre, pl 100Hz-színusszal, s megnézni, hogy hogyan torzít. Mindkét polaritást, vagy csak féloldalasan, netán elcsúszik a nullpont...
(#) karpi válasza Yocooka hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Az a sejtesem hogy el van romolva.

Merni kellene .Mindenfelet hogy megellapithato legyen holl a baj.
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Na ...nem fogadta mar a hozzaszolas valtoztatast ...

8 ohm-os a Pioneer ha erre ratettel 1-2 Ohm-ot az nem illendo dolog .
Ha tranzisztoros de ha IC-s akkor is lehet javitani a minoseg mar kerdesessebb de egy atlag kijon akarhogy .
Ha tranzisztoros akkor az emitterellenalasok fustoltek .Itt kellene mericskelni .nincs e megszkadva az egyik oldal ...Ha IC-s ott nem latom mi fustolhet .

Altalaban ha kiszabadul a fust ( ami mukodteti az alkatreszeket ) akkor nem mukodik mar a cucc.
(#) Meglon hozzászólása Okt 28, 2011 /

Sziasztok.
Még mindig küzdök a Pioneer SA7800-val. Cserélve lettek a meghajtó tranzisztorok 2SA1011 és 2SC2344-re. A végfok tranyók is cserélve lettek 2SA1295 és 2SC3264-re plusz egy elégett 560ohm-os ellenállás lett cserélve. Bekapcsol, semmi nem száll el, csupán csak 150Hz-en duruzsol az egyik oldal, a bemeneti jelből semmit nem fogad, nem hallatszik más csak a 150Hz, a másik oldalra ha terhelést kap, azonnal ki-be kapcsolgatja a védelem. Valakinek van rá épeszű magyarázata?...Én nem jutottam semmire vele. Előre is megköszönöm a válaszokat, helyre kellene hoznom mert nem saját, megbízásból javítom.
Üdv.: Roland
(#) Iwory hozzászólása Okt 28, 2011 /

Sziasztok!
Segitségeteket kérem, Universum v46012-es erősitőmhöz keresek Service Manual-t .
Előre is köszi ha tud valaki tippet adni!

fura baja van,de nem tudok rájönni miért csinálja.
STK 4044 XI végfok IC hajtja,mindaddig szól mig nem kapcsolom be a B kanálist is. Ekkor pedig lehalkul annyira,hogy épp egy picit hallani az A -n és a B-n is.
Mintha valami zárná a jelet .
(#) Meglon válasza Iwory hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Szia. Nem lehet, hogy az A és B kimeneteket úgy kapcsolja, hogy szimpla párhuzamos kapcsolásban össze van kötve? Nálam is volt olyan erősítő, amiben csak 2 végfokozat volt, de A és B kimenet párhuzamban volt kötve. Ezért is volt megszabva, hogy A vagy B kimenet külön külön 4 ohmot bír, de A+B már csak 8 ohm lehet. Lehetséges hogy nálad is ez a helyzet, és táphiba, vagy pufferkondi hiba miatt, esetleg a graetz híd egyik fele szakadt, és csak féltápfesz van rajta, és annyi táp már nem tudja meghajtani a megnövekedett terhelést párhuzamos kapcsolás miatt. Üdv.: Meglon
(#) forma1 hozzászólása Nov 26, 2011 /

Sziasztok!

Azt vettem észre hogy az erősítőm (Siemens RV 200) azt csinálja, ha rádugom az ipodot (amin lehet dobolni, van rajt olyan program) és amikor szól alatta valami zene halkan akkorha ha jó hangosan rádobolok akkor a dobokat kb. 1 másodperc múlva visszaküldi valami visszhangszerűségként. Ha csak egy dob hang van a csendben akkor nem, de ha bármi szól alatta akkor csinálja. A hiba biztosan nem az ipodban keresendő mert fülessel nem csinálja. Lehet hogy az a baj hogy az egyik hangszóró peremezése tönkre van menve és az csatolódik vissza az erősítőre?
(#) Imi65 válasza forma1 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

1 másodperc az elektronikában nagyon nagy idő. Biztos, hogy nem az erősítő-hangfal páros generálja. Azt el tudom képzelni, hogy az Ipod "veszi" a hangszóró által kibocsátott rezgéseket, s újra dob-parancsként értelmezi. Próbáld ki, hogy az erősítőbe dugod a fülhallgatót. Ekkor ez a hatás nem érvényesülhet.
(#) forma1 válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Köszi, de teljesen más volt a probléma, a vezeték amivel rákötöttem az ipodot a hifire. Kicseréltem a csinált kábelt drágább fajta gyárira, és teljesen megszűnt a probléma.
(#) djlaliboy hozzászólása Jan 2, 2012 /

Sziasztok!Sajnos a nagy buliban egszer csak elromlott az erősitőm és ebben kérném a segítségeteket.Az erősitő típusa Fisher CA-1271.A trafot kimértem de nem add semmi áramot,legalább is ahol én mértem!Szeretnék bele újat venni mert szerintem itt nálunk nem tudnják megjavítani.Találtam hozzá service útmutatót de nem jövök ki belöle.Kérnélek benneteket hogy segítsetek.Köszönöm előre is mindenkinek!Nem tudom sajnos hogy hány voltos trafó kell bele ezért a rajz kérlek nézzétek meg.Bővebben: Link
(#) Lacika001 válasza djlaliboy hozzászólására (») Jan 2, 2012 / 1

Nem csak a biztosíték ment ki? Trafó ritkán megy tönkre, és annak látható, érezhető nyomai maradnak..
Persze a biztosíték se ok nélkül megy ki, de inkább végfok zárlat, vagy ilyesmi mint hogy a trafó tönkremenjen.
(#) djlaliboy válasza Lacika001 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

a 220volt elmegyen a trafóig de az kifele nem add semmit már!biztositékok mind jók!A trafó nem büdös de kb amikor bedöglött volt vagy 50fokos!A ledek nem világitanak a bekapcsoláskor és a power led sem világit!
(#) CIROKL válasza djlaliboy hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

A trafóban van egy hőbiztosíték nagy valószínűséggel az ment ki csak , ha a primert méred és szakadás van akkor az a bűnös .
Következő: »»   33 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem