Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR égetők

Témaindító: eastar, idő: Aug 21, 2014
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 56
(#) Deta hozzászólása Okt 12, 2011 /

Milyen program, illetve égető ismeri Atmel AT49BV sorozatot.
(#) proksa1 hozzászólása Okt 12, 2011 /

Építettem egy AVR-Dopert és egy UsbtinyISP-t de egyiket sem hajlandó felismerni a közelemben lévő egyik gép sem, látja hogy bedugok valamit, de nem ismeri fel egyiket sem. Hardware hiba szinte kizárt, plána mindkettőnél...... van már valakinek hasonló tapasztalata? már egy napot szenvedtem vele, de sehogysem jó....avrdude-al probáltam, drivereket próbáltam de semmi életjelet nem ad az "unknown device"-on kívül.
(#) san398 válasza proksa1 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

"Hardware hiba szinte kizárt" ,akkor az AVR-ben lévő program és-vagy a config bitek beállításai nem jók szerintem
(#) proksa1 válasza san398 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

De ha a config-al lenne baj, akkor valószínűleg nem is érzékelné hogy valamit bedugtam a gépbe nem? Ponyprog-gal töltöttem rá saját software-t amivel végigpróbáltam a lábakat, meg hogy az oscillátor működik e, és szépen ment is. Próbáltam többször is beégetni a programot, több forrásból származó hex fájlt is beégettem de nem javult.... már egyszerűen nem tudok mire gondolni.
(#) mikrofarad válasza zombee hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Alaplapi biztos nem lesz, mert a led villogtatás megy.
(#) mikrofarad válasza mikrofarad hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Az sck-n pulzál, MOSI-n villog össze-vissza.
(#) mikrofarad válasza mikrofarad hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Készült 2 videó: az első MOSI, a 2. SCK.
(#) mikrofarad válasza mikrofarad hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

A PonyProggal nem lehet hiba?
Esetleg ha a MOSI-t összekötném a MISO-val (persze AVR nélkül)?
(#) zombee válasza proksa1 hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Az USBTinyISP egy nagy rakás f**, bár nálam valamit ment de semmit sem ér és körülményes a használata is.

A Doper az már pár fokkal jobb, és ha nem ismeri fel akkor hamar meg lehet találni a hibát. Rangsorolom:
- zener diódák a helyükön, jól bekötve?
- 12MHz-es kvarckristály van rajt? és a 18-27pF-os kondik?
- 2.2kOhm felhúzó ellenállás a helyén van?
- jó firmware-t égettél rá? (obdev.at oldaláról)

Ha már a winfos felismeri COM portként akkor már csak az aláírásellenőrzéssel lehet baj!
(#) proksa1 válasza zombee hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Most látom hogy tőled vettem vaterán a programozót, úgyhogy nem szenvedek tovább ezekkel a sz**okkal. Hardware-esen minden jó volt mindkettőnél, software-es bajság lehetett, de eleget szivattam magam vele. Azért köszönöm a segítségeteket!
(#) morgo válasza proksa1 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Én is sokat szívtam USBASP nevezetű programozóval, míg rátaláltam erre a szotverre:
mkavrcalculator
Minden problémám megoldódott - igaz, hogy csak a demót lehet letölteni, 4-5 féle AVR-t hajlandó kezelni, de olcsón meg lehet venni a licenc fájlt, (talán 2ezerből megvolt) és nekem nagyon bejött. Ez is AVRdude alapokon működik, egy nagyon jó grafikus felülettel. Az égetőt is csak csatlakoztatott AVR-rel érdemes próbálni!
(#) zombee válasza proksa1 hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Reméljük az enyémmel már nem lesz semmilyen probléma, már régóta árulom ezt a típust.
(#) mikrofarad hozzászólása Okt 23, 2011 /

Megvettem ezt, de az AVRStudio nem ismeri fel az AVR-t(1.Kép), csak HVSP módban marad csöndben,de ott is hiba van (2.kép)
(#) srac321 hozzászólása Okt 27, 2011 /

Nemregibe szereztem be egy stk500-ast, es egy attiny45-ost szeretnek felprogramozni vele.

AVRStudio 5 hasznalnak, de az a gond hogy itt nem talalom azokat a bellaitasokat amiketitt irnak.
Vagyis a legnagyobb problemam hogy mikor beallitom a programozot, a program ne majanlja fel hogy valasszam ki az attyn45-os procit, csak az attiny13 es 13A van.
Ha az avr simulatort allitom be eszkoznek akkor kivalszthatom az attiny45, es ha rakattintok a reed-re akkor fel is ismeri a mikrokontrollert.

Valami velemenyetek van-e errol?
(#) sitju hozzászólása Okt 28, 2011 /

Nokia DKU5/CA-42 kábellel (usb to uart) próbálkozott már valaki programozót építeni?
Mivel van egy ilyen szétbarmolt kábelem, amit a routerem firmware-ének cseréjéhez használtam, arra gondoltam, megvalósítható lenne vele az itt található egyszerű soros programozó:
http://www.lancos.com/siprogsch.html

Most nincs nálam a kábel, de ha jól emlékszem 3 kivezetése van: Rx,Tx,Gnd (ennyi kellett a routeren a firmware cseréhez)
(#) proba válasza sitju hozzászólására (») Okt 28, 2011 /

Hát még néhány lábat össze kell hozzá kaparnod.
(#) mikrofarad hozzászólása Okt 30, 2011 /

Programoztam az atmega8-am EEPROM-ját, és azóta nem hajlandó elindulni.Mi lehet a baj?
(#) zombee válasza mikrofarad hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Erase Device - t próbáltál már tolni rá?
(#) mikrofarad válasza zombee hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Bocsi, én voltam a hibás rosszul kötöttem be a mikrokapcsolót!
(#) edison14 hozzászólása Nov 3, 2011 /

Hali. Megépítettem EZT de valamiért nem nagyon akar műxeni. Windows alatt szeretném használni de szerintem a készítője nem nagyon arra tervezte. Tudna valaki segíteni az élesztésben.
(#) zombee válasza edison14 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Pedig ez nagyon is működik Winfos alatt. Én nem ezt a verziót használom, hanem a 3.xx MHz-est.
(#) edison14 válasza zombee hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Tudnál segíteni hogy hogyan indítsam el? Amikor hozzácsatlakoztatom a géphez akkor villog a led de nem ír ki semmit hogy új eszköz lett csatlakoztatva.
(#) zombee válasza edison14 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Kvarckristály is lehet, mert valamelyikre 14.xx, másikra 18.yy MHz-est kell tenni. Az USB illesztőt is meg kéne nézni.
Ezt a verziót nem szeretem mert semmi logikus nincs benne, szoftveres az SPI(ezért is kell a nagy kvarc),
az FTDI-n keresztül pedig nehézkes a felprogramozás, mert csak linuxról indítható az önprogramozója.
De ha építenék is valami önprogramozót(MCP2200 GPIO portjaival) akkor sem ezt a fajtát, hanem a v1-et.
(#) elektromania92 hozzászólása Nov 4, 2011 /

Sziasztok. Egy kérdésem van csak. Melyik a jobb az AVR-doper, vagy az USBasp programozó, ill. sw.
Vagy mik az egyik előnyei, hátrányai.

köszönöm
(#) zombee válasza elektromania92 hozzászólására (») Nov 5, 2011 /

A doper gyorsabb, és AVR Studio is támogatja.
Az USBASP-t a Bascom is tudja használni, a Doper-t nem.
(#) zombee válasza zombee hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Pontosítanék. A Doper-t is felismeri a Bascom, csak én voltam láma hogy eddig, ha már 10-12 másodperc után
nem válaszol akkor úgy értelmezem hogy kifagy és le kell állítani(ctrl+alt+del; bascavr.exe jobbegér-->leállítás).
Azt még mindig nem értem hogy ezalatt(míg a programozóval szóbaáll) miért kell 100%-ig terhelni a procit???

Az USBASP jóval egyszerűbb felépítésű(na jó láttam már Doper-t is buffer IC nélkül), a használhatóságával arányos.
(#) röntgen válasza zombee hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Ha az AVR studióhoz építenék programozót, akkor a Dopert ajánlanád?
(#) zombee válasza röntgen hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

AVR Studio alá a fentiek közül csak a Doper jó. A Dopernél lényegesen gyorsabb az STK-500 vagy AVRISP,
mivel nem emulálnak USB portot.
Helyette sima RS-232 portra csatlakoznak, vagy hardveres USB van beépítve.
Pontosan ugyanazt tudják mint a Doper, egyedül a sebességben különböznek,
és Bascom alól is jobban viselkednek(kisebb késleltetés, nem fagy le).
Ezen kívül az AVRISP-mkII ami általános programozónak mondható, ami egy újabb sebességugrás mellett
újabb AVR-eket is támogat: 6 lábú ATTiny, illetve ATXMega sorozat.
Nálam mindegyik programozótípus megtalálható, ha nem akarsz az építéssel bíbelődni akkor dobj egy privit.
(#) röntgen válasza zombee hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Köszi az infót. Ha viszont debuggolást is szeretnék akkor mi jöhet számításba. STK200-t egyébként használtam már, csak az printerportos, ezért hajlanék az USB irányába.(Laptop)
(#) zombee válasza röntgen hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Debuggoláshoz az alap egy JTAG ICE, ezen kívül van még a JTAGICE-mkII/mk3 és az AVR-Dragon.
E három utóbbi csak gyári kiszerelésben kapható, ez az árukon is meglátszik. Bár a Dragon már
kezd elfogadható szintre menni(kb. 22k), a JTAGICE-mk3 ára sajnos az átlag magyarnak megfizethetetlen.

A JTAG ICE csak azokat az AVR-eket tudja kezelni amin van JTAG port(főként ATMega vonalon).
Hivatalosan ezeket támogatja: ATmega16/32/64/128/162/169/323/
Valószínűleg ezeket is támogatja(javítsatok ki ha nem!): ATMega256/640/1281/1280/2561/2560
Alapvetően ez is RS-232 porton lóg, de a nálam kapható változatba már beépítettem az USB-illesztőt is.
Következő: »»   12 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem