Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   55 / 274
(#) fongab válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

ha kérhetem tedd a kondi elé tehát a 100k ami az IC1 lábra megy tedd át a C2 kondi elé a bemenetre és adjál rá hangot mi a eredmény
(#) Krisz03 válasza fongab hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

Így ugye nem lesz semmi baja a bemenetre kötött eszköznek, hogy a kondi elé kerül az ellenállásos rész?

100K nem mp3 hang szóró 27ohm
de ha tutira akarsz menni és van a fiókba 4,7-10µF kondi a kondi egyik fele mp3 a másik a 100K és C2 poraritás a C2-vel sorba
egyébbként 90uA terheled a eszközt

Nem jó így sem, hogy a kondi előtt van az ellenállás. Ha az erősítőt minimum hangerőre veszem, akkor recseg, és jobban hallható a zene, mint eddig ellenállások nélkül. Ha emelem a hangerőt, eltűnik a recsegés, hangosodik a zene, de egy bizonyos szint felett már inkább a susogás erősödik, majd jön a megszokott erős pattogás.

még ne szedd szét
recsegés milyen hagyd bedugva a mp3 kapcsold ki mit hallasz erősítő potit tologasd min - max

hogy van bekötve az mp3-ból vezeték közvetlen egy potira erősítőre vagy csak mp3 C2 és amivel kiegészitettük

Bocsi, téves: nincs recsegés alacsony hangerőn, én bánázhattam valamit!

Lejátszó kikapcsolva a bemeneten, erősítőn emelem a hangerőt (digitális poti), kb feléig vagy kicsit tovább jó, azonban ezután, elkezd búgni, és itt recseg, mint amikor félre van hangolva a rádió (vagy valami ilyesmi), de ekkor le is esik már a tápfesz 15V alá).

A lejátszó a digit potin keresztül kapcsolódik C2-re, C2 előtt pedig ottvan a kiegészítés.

Ha pedig be van kapcsolva az MP4 és emelem az erősítőn a hangerőt, akkor még ezzel a kiegészítéssel is olyan, hogy egy darabig emeli a hangerőt, aztán a zene hangereje állandó lesz, és a susogás hangosodik, ezután meg valószínűleg a kis trafó miatt kezd torzítani, ill megintcsak van a búgás-recsegás, de megintcsak a kis trafó miatt.

A hozzászólás írása közben is próbálgattam, és mintha jobb lenne ezzel a kiegészítéssel, mégpedig a C2 előtt. Azt vettem észre, hogy ha az MP4 lejátszón eltalálok egy bizonyos hangerőt, akkor egész tűrhetően lehet emelni a hangerőt az erősítőn egészen addig, amíg le nem esik a tápfesz, és el nem kezd torzítani.

1 recsegésnek az hívóm amikor a pl.: a poti kontakt hibás amikor csavarod akkor halható
2 pattogás én ezt úgy képzelem el 10-20s ként van egy hang mind ha egy feltöltött kondit a bemenetre teszel
3 a poti teljesen a testre megy hogy szólhat mert ez olyan mintha C2 leteszed testre és szól a erősítő
nem ugyan az a poti és erősítő test pontja

Na igen, valami olyasmi recsegés meg búgás (de ez szinte folyamatosan, nem olyan nagy időközönként) van, de már csak akkor mikor kezd leesni a tápfesz.

Ez a 3. pont kicsit zavaros, leírnád érthetőbben?
A poti testje úgy van kialakítva, hogy amit az erősítő kap testet, abból van leágaztatva. Tehát jön a csillagpontból a panelre a test, a réz vezető pálya megy egyenesen az IC-re, és ezen van egy leágazás a digitális potihoz.

jó hagyjuk ki a digit potit mp3 közvetlen a bemenetre C2 mp3 teljesen lehalkítva
súgás van milyen erős
mp3 kezd a hangerőt ráadni mi változik remélem a szomszédok élvezik a zenét de súgás erősödik amikor kezd a táp össze esni ~15V a test és a +táp között váltó fesz mérd meg

milyen a digit poti tipusa

3 a poti teljesen a testre megy hogy szólhat mert ez olyan mintha C2 leteszed testre és szól a erősítő
ha a C2 kondit amire kötötted a bemenetet le teszed testre tehát nincs bemenet.
ezt viszont én nem tudom hova tegyem
a réz vezető pálya megy egyenesen az IC-re, és ezen van egy leágazás a digitális potihoz.
fénykép? rajz mert igy nincs elképzelésem

Kiszedtem a digit potit (DS1809, de már megrendeltem a DS1669-et), de ha van a bemeneten valami (akár 0 hangerővel), akkor egyből erősen búg.

Bemenet nélkül test és +táp között a váltó 0.09V.

Poti testje: Ugye a panelon ki van vezetve az erősítő testje. Ez egy vezetékkel kapcsolódik a csillagpontra. Ahova be van forrasztva a test a panelba, onnan megy a digit potihoz a test (tehát ez nincs külön elvezetve a csillagpontra).

Figyelj! Elég nagy segítség volt már az, hogy ezt a 3 ellenállást + 1 kondit beraktam a C2 elé. Sokkal jobb, mint nélküle, bár játszani kell egy kicsit a bemenet (MP4 lejátszó) hangerejével, de ezt leszámítva számomra ez már nagy sikerélmény, főleg az a régi, nagyon torzítós erősítő után.
Járatom pár órát az erősítőt, játszadozok a hangerővel, és leírom majd a tapasztalatokat.
Nagyra értékelem a segítségedet!
(#) Trash válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

Ha leesik a fesz és serceg meg recseg akkor szerintem gerjed az erőlködő!
De am nem tom nem lehet hogy a hangfal nem bírja?
Nemtom hány wattos a 2003 de nem lehet hogy nem bírja a hangfal?
Amúgy TDA2030nak is le lehet az erősítését csökkenteni vmelyik ellenállás cseréjével, és akkor biztos nem lenne sok a hangfalnak.
Amúgy a hangfal az 15W zenei vagy 15W szinusz?
Mer ha zenei akkor az szinuszban kevesebb mint 10W azt meg simán túlterheli szentem az erősítő!
Na pás, jó szórakozást vele!
(#) Krisz03 válasza Trash hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

Szóról szóra ez van ráírva: 15VA, 4 Ohm. Valószínű, hogy a hangszóró sem bírja, de amikor elkezd búgni, recsegni (lehet, hogy gerjed), akkor a tápfesz is leesik 12-13VDC környékére.

Jó lesz ez, már kezdem kitapasztalni, hogy hol mekkora hangerőt állítsak ahhoz, hogy szépen, erősen, de ne torzítva szóljon. Az MP4 lejátszón zenénél félhangerő, rádiónál 2/3 hangerő környéke a jó. Aztán az erősítőt halíkathatom, hangosíthatom (egy bizonyos szintig) és nincs semmi hiba.

Én teljes mértékben meg vagyok elégedve vele (az első, rendesen működő erősítőm), egy laza zenehallgatásra tökéletes, nem akarok én falat bontani.

Köszi mindenkinek a segítséget! :taps:

3x100K ez a tag minden hova kell ahol táp eltérés van gondolj bele mp3 a maga1,5-3V táp feszével kijön a jel ami a test a telephez képest el van tolva + 0,75 …1,5V és ott változik +/- irányba (ha nem lenne az eltolás csak a egyik irányba térne ki a hang szóró). ez bemegy a te erősítődbe aminek a közepe 9V van és ott várja a +/-0,5-1V változást
lehet hogy kettő kellene mp3 digit poti és digit poti erősítő
mp3 digit poti a digit poti tápjára kőtőd
súgás két variáció első erősítő IC 2-4 lába közé 50-300pF kondi ezzel a nagyfrekvenciát teljesen leszeded a másik volt olyan hogy csak a hangszóró elött lévő 100nF 1ohmmos ellenállás hangolásával sikerült leszedni ( cserélgetni kellet skop jó ha van mert így csak hasra ütés szerű az egész )

néztem a digit potit erősítő test és DS1809 IC 4 lába van összekötve a jel a IC 6 lábáról megy a erősítőbe vagyis C2
az mp3 lejátszó test IC 4 lábára megy a jel mp3 >kondi >IC1 lába remélem így néz ki.
üdv.

Járatom kicsit, és egész jó eddig. Most elég volt egy ideig, majd máskor foglalkozom vele. Már lefárasztott.

Ha újra lesz erőm hozzá, akkor próbálkozom majd ezekkel.

Digit poti nem úgy van bekötve. 1-es lábára bejön a jel, 6-os megy a C2-re. Minden rajzon úgy láttam, hogy a kondi előtt van a poti, és nem fordítva. Mit jelentene, ha előbb lenne a kondi, és utána a poti?

én inkább így gondoltam ha a poti teljesen független akkor mindegy illetve a előző fokozatot terhelni illik tehát nem tehetsz rá 1Mohmot vagy 100ohmmot.
erősítőt meglehet fogni ~40°C vagy csak érinteni lehet esetleg kéz meleg.
jó pihenést.
üdv.

4.JPG

Ha újra tudok ezzel foglalkozni (ezer más dolgom is van, de ez legalább már működik), akkor kipróbálok mindent, amit még írtál (poti elég még kondi, IC 2-4 lába közé kondi, kimeneten a kondi+ellenállás változtatása).

Hát jobban melegszik szerintem, mint kellene. Meg érdekes módon az egyik IC melegebb, mint a másik. Az egyik 60°C, a másik 80°C. Egy bordán van a két IC egymástól elszigetelve. A borda 11cm hosszú, 4cm széles, 3cm magas.

Na jó, inkább pihentetem, aztán valamikor majd ránézek újra. Meg a hangfalak vezetékeit is kicserélem majd.

gerjed a TDA2003 2-4láb kondi 50-300 pF kerámia a panel hátuljára mielőtt végleges lenne többet próbálj meg melegedés kisseb lesz 25°C környezeti hőmérséglet 15cm2 4mm alulemez csak 45°C teljes kivezérlésnél nekem így nézett ki annak idején a hőmérséglet
sokat ne használd mert úgy jársz mint a másikkal egyébként a kimenethez 4láb ohm mérővel a test majd +táp lábak 3 majd 5, álltalába rövid zár 4-5 láb között IC a dicsőség falra
(#) Kovidivi válasza fongab hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

kicsit nehéz kibogarászni,hogy mit is akarsz mondani, sztem a vessző és pont kihagyás miatt.ne vedd sértésnek.
(#) Moderátor hozzászólása fongab hozzászólására (») Aug 2, 2007

Milennehavégretalánegyszersikerülneleütnödabillenyűzetenapontotésavesszőtmegazírásjeleketis?

Irgum-burgum lesz, ha nem használod őket!!!

Komolyan!!!
(#) Krisz03 válasza fongab hozzászólására (») Aug 3, 2007 /

Köszi! Kipróbálom majd. Addig viszont nem használom az erősítőt.
(#) fongab válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 3, 2007 /

Remélem így márt könnyebb
Gerjed a TDA2003. A IC 2-4 lába közé, rakj kondit 50-300pF kerámiát keres. A panel hátuljára rakd. Mielőtt véglegesen beforrasztód. többet próbálj meg. Melegedés kisseb lesz. Nekem 25°C környezeti hőmérségletnél 15cm2 4mm alulemezen, csak 45°C ment fel, a hőmérséglet, teljes kivezérlésnél. Régen csináltam.
Sokat, ne használd. Mert úgy jársz, mint a másikkal. Egyébként, mérd meg ohm mérővel a kimenethez ( 4. láb ) a testet ( 3. láb ) majd +táp ( ami 5. láb ), Álltalába rövid zárat mérsz 4-5 láb között, a rossz IC-nél. És nem kell a biztosítékokat cserélgetni.
A rossz IC, mehet, a dicsőség falra.
üdv.
(#) fongab válasza (») Aug 3, 2007 /

Norberto csak neked. Hogy te is, eltud, olvasni !!!
Komolyan!!!
GerjedaTDA2003AIC2-4lábaközé
rakjkondit50-300pFkerámiátke
resApanelhátuljárarakdMielő
ttvéglegesenbeforr
asztódtöbbetpróbáljmegMele
gedéskisseb leszNekem25°
Ckörnyezetihőmérségletnél15
cm24mmalulemezencsak45°
Cmentfelahőmérségletteljes
kivezérlésnélRégencsináltam
SokatnehasználdMertúgyjár
szmintamásikkalEgyébkéntm
érdmegohmmérővelakimen
ethez(4láb)atestet(3láb)ma
jd+táp(ami5láb)Álltalábaröv
idzáratmérsz4-5lábközötta
rosszIC-nélÉsnemkellabizto
sítékokatcserélgetniArosszI
Cmehetadicsőségfalra.

Moderálás: A szöveget betördeltem, de nem vagyok hajlandó elolvasni mit írtál, tehát nem foglalkoztam vele, hol ütök sortörést. Topi
(#) fongab válasza (») Aug 3, 2007 /

Tisztelt Norberto elkell ismernem, sose voltam jó magyarból. Nem a magyar, helyes írás, tudásomból élek meg. Ha észreveszem, hogy nem igazán jó, amit írtam. Javítani márt, nem tudom. De ezért, nem nekem kell, bocsánatot kérni. ( az oldal, kisajátítja a hozzászólást ) Itt azzal se rendelkezhetek, amit le, írok. De javítom, és vállalóm, érte a következményeket.
üdv.
(#) Moderátor hozzászólása fongab hozzászólására (») Aug 3, 2007

Erre csak annyit tudok mondani, hogy egyedit alkottál az oldalon

Máskülönben senki nem a helyesírásodat "fikázta", hanem hogy nem használsz se vesszőt, se pontot, semmilyen mondatközti írásjelet...és ez nem butaság, hanem tajparasztság, egy jó nagy adag lustasággal körítve!

Húdedurva vagy fongab, most megmutattad, ki az "úr"
(#) Trash válasza fongab hozzászólására (») Aug 3, 2007 /

Ááááá - az oldal szar vagy az én netem?
Má vagy 3.szor próbálom elküldeni a hozzászólásom!
Hát ha nem akkor nem tudja meg az oldal hogy mit akartam hozzászólni
(#) Krisz03 hozzászólása Aug 4, 2007 /

Hali!
Újra itt volnék, és én még igényt tartanék Fongab szaktudására. :yes:
Tettem 200pF-et a 2-4-es lábak közé, és némileg csökkent az IC-k hőmérséklete. Bár még mindig magas, 55-60°C körüli (kondi nélkül 70°C-ot is mértem).
Bonyolúlt még nekem az ilyen hangtechnika, viszont jó volna valami erősítő azokhoz a kis hangfalakhoz. Ezért más úton közelítem meg a dolgot.
Előkerestem azt a TV panelt (talán Valtham típusú, feltéve, hogy így kell írni), amiben láttam a TDA2040-eket. Kiszedtem belőle ezt a részt (ugyanis külön panelen helyezkedik el), és elkezdtem nézegetni.
Tápfesz jelölésnek csak egy "+" és egy "-" jel van, test nincs. Akkor gondolom asszimetrikus táp kell neki. Aztán vannak a bemenetek (na itt lesz majd érdekesség). Van R, van L, és van test. Eddig világos. A bemenetek azonban nem kondikkal folytatódnak, hanem 4.7k-s ellenálláson keresztül kapcsolódnak az IC 1-es lábára. Ez miért így van megolva?
Na mindegy nem bántom, nem szedem szét, hanem inkább majd villanyt adok rá, és kipróbálom, működőképes-e. Tényleg mekkora tápfeszt adjak neki? 18V elég lesz (az előző erősítő tápja), vagy van itthon még egy 2x V-os toroid is? Azt tudom, hogy max +-22V lehet, csak fene tudja, hogy a TV-ben mennyit kaphatott...
Ha esetleg van valami infótok róla, szívesen fogadom. Képet nem tudok rakni, mert lemerült a fényképező, de igyekszem pótolni.
(#) fongab válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 4, 2007 /

Az IC itt találod
Bővebben: Link
Data Sheet View kattintva. pdf formátum.
+/-15 V táp. Lehet tudni hogy a 4 lábán van kondi, a hangszóró felé? (kb2200uF) A bemenethez kérdés előző panelon mi van? Ott is, le lehet választani. De az biztos hogy ez a szerkezethez van illesztve. Kicsit át kell alakítani. pdf 7oldalán megtalálod a szimpla tápos variációt

TDA2003 200pF kisebb nagyobb csere nem volt? Esetleg C4 47nF kissebre cserélni. azt kellene tudni milyen frekvencián gerjed. Ha 100Khz felett pikos értékek kellenek. Ha 20-100Khz nanos értékek kellenek. Sokat kell próbálni ne add fel. A nyákot te készítetted?
üdv.
(#) Krisz03 válasza fongab hozzászólására (») Aug 5, 2007 /

Hali!
Próbálgattam még egy kicsit a TDA2003-at, talán sikerült is elérni valami javulást 1nF körüli kondikkal a 2-4 láb között, de még mindig nem az igazi.
Ezután kipróbáltam a TV-ből (most már tudom, Telefunken a márkája) kiszedett TDA2040-es erősítőt. Megtaláltam a 2.2µF-os bementi csatolókondikat is a mellette lévő panelen. 2*15V (párhuzamosan), 20VA-es trafót egyenirányitottam, 2000µF-dal puffereltem, majd beindítottam a szerkezetet. Bemenet nélkül egy pici búgás hallatszik (valószínűleg mert még nincs csillagpontosan kötve a testelés), de egyébként szépen szól, nem torz, nem melegszik (1/3-ad hangerőn hideg, 2/3 hangerőn kézmeleg), egy kicsivel több a mély hang, mint a 2003-assal (ez nem is baj), tehát tökéletes. Persze, hogy tökéletes, hisz tőlem hozzáértőbbek készítették.
Most úgy vagyok vele, hogy ezt fogom használni, de ráérős időimben újra előszedem a 2003-at, és tovább próbálgatom, hiszen már szinte kész van, dobozolva van...
Fongab, nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségedet! Remélem számíthatok még rád, ha újra a 2003-mal foglalkozom!
Üdv
Krisz
Következő: »»   55 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem