Fórum témák
» Több friss téma |
hát....hogy jobb-e? ezt nem tudom.az biztos, hogy halkításnál magas frekvenciát halkítja, de nagyon, viszont működik...(lehet nem erősítőbe tervezték...) 100nf-os kondiról hogyan döntötted el, hogy lehet hogy rossz? tehát hogyan lehet felismerni, hogy esetleg hibás?
Ellenállást tudtam rajta mérni MOhm-os nagyságrendben, de fix értéket. Nem olyan volt, hogy ahogy töltődött meg kisült a kondi, úgy változott volna az érték. Viszont a kapacitása megvolt.
Lényeg a lényeg, miután kiszedtem, már nem nyomta ki a biztit. Amikor benne volt a kondi, és a trafón nem volt semmi terhelés, még akkor is kinyomta. Már addig eljutottam, hogy a trafó jó, a tápegység rész (18V erősítőnek, 5V digi potinak, 40V fesz kétszerezéssel a főkapcsoló izzójának) jó. Már csak az erősítőben lehet a hiba. Ja igen, ez szerintetek milyen hatással lehetett az erősítőre? A hangfalakat úgy kaptam, még nem cseréltem rajtuk vezetéket, bár először jó értéket (5 Ohm) mértem rajta, aztán miután elszállt valami az erősítőben, akkor már 150 Ohm-ot (azért volt ilyen sok, mert kókány módon csak össze volt sodorva a hangszóró vezetéke a toldásnák). Szétszedtem a toldásnál (ott újra 5 Ohm), ráraktam az erősítőre, de meg sem nyikkan. Meg hát persze folyamatosan kinyomja a biztiket. Lehet, hogy nem is a hangszóró tette tönkre, hanem rövidzár van valahol. Majd átnézem.
Addig már eljutottam, hogy valami zárlat (vagy hasonló) lehet a gond, mert ha tápfeszt adok neki (még jó, hogy külön tudok adni a két oldalnak), akkor leesik az 18V-ról úgy 6V környékére (inkább alá). Áramkorlátos tápegységről próbáltam, az áramerősség teljesen le volt tekerve, kimeneten, bemeneten semmi. A másik oldalnak, ha adok villanyt, így letekert áramkorláttal, akkor nem esik vissza a tápfesz.
Szerintetek az okozhatta ezt a hibát, hogy rossz volt a hangszórókábel, és néha 150 Ohm-ot mértem rajta (gányolva volt a toldás)? És ezért megadta volna magát az IC? Meg még annyi észrevételem lenne (Fongab is említette már), hogy nincs a bemeneten 100k-47k-100k, mint annál a kapcsolásnál, mint ami itt van fent az oldalon. Bár az TDA2030, de gondolom nem nagy a különbség a TDA2003-hoz képest ilyen bemeneti részen. Amúgy a 2003 adatlapjában sincs ott a bemeneten az a 3 ellenállás. Szóval oda akarok kilyukadni, hogy ennek a hiánya azért talán nem okoz ilyen nagy mértékű hibajelenséget. De akkor miért romlott el? IC-t majd veszek másikat, hátha "csak" az a nyűgje.
Kipróbáltam azt, hogy kiszedtem a 2003-at, és úgy helyeztem áram alá. Áramfelvétel kb 10mA, tehát semmi gond. Aztán a kiszedett és először rossznak ítélt IC-re adtam villanyt (csak úgy közvetlenül tápegységről), áramfelvétel kb 80mA, és kissé melegszik. De akkor nem tudom miért működik helytelenül az erősítő. Egyáltalán jónak mondhatók az előbbi tapasztalataim?
Tényleg az lesz, hogy veszek új IC-ket, mert a másiknak meg a lába kezd letörni... Tápellátással is lennének gondjaim. Pontosabban a védelemmel. Most a 230-as ágban van biztosíték, de néha-néha kivágja, de csakis azért, mert a 4700µF-os kondi (graetz utáni puffer) kezdetben nagy áramot vesz fel. Inkább a kisfeszültségű részhez (az egyenirányítás után) rakjak biztit? Vagy maradjon a 230-as ágban, de lassút (jelenleg csak gyors van kéznél)?
Újabb fejlemények vannak, de már lehet, hogy hiába írkálok ide, kihalt a topic. :szomoru1:
Azért leírom: Találtam itthon 2db új TDA2003-at, kicseréltem, szuperül működik, legalábbis nem esik le a tápfesz, minden mérés jónak bizonyul. Aztán kipróbáltam mind a két oldalt külön-külön, ez is jó. Két oldal egyszerre = gerjedés (pattogás-szerű hangok). Akkor kicseréltem újakra a digit potikat (10k-s DS1809), bekapcsolom az erősítőt, szép csendes, mivel a potik szélső helyzetben állnak. Emelem a hangerőt a potikkal, egy darabig jó is, aztán pattogás-szerű hangok jönnek megint elő, visszább veszem a hangerőt, akkor megszűnik ez. Na most az tény, hogy elég nagy vezetéktenger van az erősítő körül, szóval megeshet, hogy azok szedik össze a zavart. Beépíteném én a dobozba (elrendezném a vezetékeket), de ha ott is ilyen lesz, akkor ilyeneket fogok művelni magammal: :gun: :violent: Szóval ez lenne az egyik gond. Ugye szerintetek is összeszed valami zavart? A másik meg az lenne, hogy hova rakjak biztosítékot? Most egy 60W-os izzó helyettesíti a 230-as ágon, de ott nem jó, mert amikor a puffer teljesen ki van sülve, és úgy adok neki villanyt, akkor mindig kivágja a biztit. Melyik jobb? Lassú biztosíték a 230-as ágba, vagy gyors a puffer után?
a gerjedéses zajos részét azt nem értem, nem is akarom, viszont biztosítékot minden ágba szokás tenni!
Primer ágba akkorát amekkorát a primer tekercs bír, sekunder ágba is szokás de még az egyenirányító elé egy akkorát amekkora az IC max. áramfelvétele(najó, egy kicsivel többet). Ha a táp szimmetrkius, akkor vagy mindkét szélső sekunder leágazásba teszel, vagy a földbe! OFF: Tudnátok vmi olyan IC-t mondani ami szimpla tápos és elbír 75 voltot? Me' van egy tápom és egy kis szub-erősítőt csinálnék aminek kevés azé a 22W ( a fesz egyenirányítva 71Volt, de azé' méretezzük túl egy kicsit!
Ja, most jut eszembe, olyat is láttam már hogy a hangszóróval sorba kötöttek biztit, amit úgy méreteztek hogy a hangszóró max szinuszos teljesítményénél kicsivel kisebb volt, persze ez csak akkor jó ha fix hangszóróval lesz az erősítő, meg persze nem véd a kimeneti DC fesz ellen se, ami lehet nem csapja szét a biztit, de a hangszóró leég mert nem tud hűlni mer nem mozog, de áram folyik rajta!
Viszont a túlhajtás ellen véd!
Rendben, akkor két biztit használok (asszimetrikus a tápja).
A gerjedés röviden tömören megfogalmazva olyan, hogy egy bizonyos hangerő felett mély pattogó hangot ad.
Hát én azt nemtom mér, viszont az egyik erősítőm vmi panasonic ICvel akkor csinált ilyet ha az ujjam rátettem az egyik IC melletti elkóra...
De hogy ennek mi a jelentőságe?
Ezt én is kipróbáltam. A 470µF-ot (ez az IC 2-es lábára kapcsolódik) megfogtam, és eltűnt a zaj. Épp ellentétes jelenséget váltott ki, mint nálad.
Na, ez ugyan mitől van?
sztem földelési probléma...azt a jelet,amit az ujjaddal elvezettél, annak kellene valahogy eljutni a földre (de nehogy rákösd a kondit valami furmányos módon a földre, ha nem oda való )
Földelési probléma, hát az megeshet. Amikor a bemenet testjét megfogom, akkor is lecsendesedik egy kicsit.
Hogyan oldjam meg akkor a földelést? Az erősítő dobozára nem lesz rákötve a hálozati védőföld.
Nekem is volt ilyen problémám azzal az erősítővel, abban sercegést meg zajt is okozott az hogy elszállt a kábelben a föld szál, aztán meg megjavítottam(új kábel) összeraktam, 1 hétig ment, ugyanaza hiba...
Akkor meg a potinak a lábánál jött le, szal az gyorsan javítható volt. Egyébként nem tom de vhogy szólt a föld kábel nélkül is, csak nagyon-nagyon zajos volt, meg olyasmi hangja volt mint mikor a tévé képe szellemképes, csak hangban... Ilyen visszhangszerű vmi...
Hali!
Egy kis fejlemény a TDA2003 ügyében. Bedobozoltam, elrendeztem a vezetékeket, csillagpontosan testeltem. Bír szólni elég rendesen, viszont van egy olyan tünet, hogy akár minimumon, akár maximumon van az MP4 lejátszó hangereje, csak egy bizonyos szintig tudom emelni az erősítőn a hangerőt, mert különben elkezd torzítani, majd pattogó, ezután elég erőteljes búgó hangot kiadni. Mindez akkor is észlelhető, ha nincs a bemeneten semmi sem, illetve digit potival is (10k, 50k), és analóg potméterrel is. Ja, és van olyan tartomány is, ahol a zene hangerejét nem, viszont a zajét azt emeli, amikor növelem az erősítőn a hangerőt. Jelenleg egy 35VA-es 12V-os trafóról működtetem, de keresek majd egy nagyobb teljesítményűt, hogy azzal mit művel. Jól tudom ugye, hogy a TDA2003 alánlott tápfesze 18V? Ehhez képes a 15V, amennyire leesik a trafó egyenirányított feszültsége, sztereoban egész nagy hangerővel nem is olyan nagy eltérés. Próbáltam már árnyékolólemezt tenni a trafó és az erősítő közé, nem segített, testeltem a hűtőbordát, nem segített. Most már teljesen tanácstalan vagyok. :nemtudom: Valakinek valami ötlete?
Vágd ki az egészet a kukába, és csinálj egyy rendeset TDA2030A-val!
Többet tényleg nem tok segíteni... Ha nincs a bemeneten semmi és úgy elkezd egy hangerő fellett pattogni meg zúgni... Hát én nem tudom lehet hogy ez az IC hibája,de akkor az összes ilyen! A 18V fesz az igaz, meglestem az adatlapot, ott is írják, viszont az hogy visszaesik 15V-ra max annyit szabadna hogy eredményezzen hogy elkezd torzítani, de nem pattogni meg brummogni meg minden Az meg hogy a zajt hangosítja a zenét nem hát nemtom én kezdek elpártolni ettől az ICtől! Am elvilleg tök jó mer bírja az 1,5 ohmot is(adatlap). MÁS: Valahol láttam TDA2030 párhuzamos hídkapcsolást! Ezt el tudná nekem juttatni vki?
krisz03 kitennéd a rajzot vagy melyik HSZnél keresem és lenne egykét kérdésem.
üdv. amiről készitetted TDA2003 nekem is van csak lehet hogy másrol fogunk beszélni
Hihi, pedig már majdnem tökéletes, így még várok a kidobással. A TDA2030 szerintem túl sok lenne a 15W-os hangfalaknak.
Fongab: Az egész ezzel a hozzászólással indult, ott lineltem is a rajzot. Mindjárt kipróbálom még azt a "bemenetet középre hozom" rajzot a 3db 100k-val meg a kondival, amit ajánlottál.
igen márt emlékszem
kérdés IC 3és 5 láb között a feszültség felét tudod mérni a 3és a 4 lábon írtad hogy pattog a C2 ha hozzáérsz megszűnik vagy melyikhez nyúltál amikor megszűnt
Közel a tápfesz felét mérem. A fele alatt van kb 1V-tal. Mindjárt próbálom azt a 3 ellenállás + 1 kondis középrehozást, amit képként csatoltál egyszer.
C3-hoz értem hozzá, és akkor csendesesdett a zaj. De akkor még nem volt dobozban, csak az asztalra kidobva. Most így dobozolva nem próbáltam, de mindjárt megnézem így is.
Nem lett jobb. Sőt rosszabb lett ezzel a 3 ellenállással + 1 kondival a bemeneten. Így még erősebb volt a sustorgás és gyengébb a zene.
C3 nem reagál az érintésre, gondolom azért, mert már rendesen megvan csinálva a testelés. Azt is megállapítottam, hogy kicsi a trafó teljesítménye, de azon a hangerőn, amin használnám ott még elég, tehát nem veszek észre jelentős torzulást. Az viszont bánt, hogy bármekkora a bemeneten lévő eszköz hangereje, ha az erősítőt egy bizonyos hangerő fölé állítom, előjön a sercegés-pattogás-búgás.
a test és +táp között váltó feszmérésbe mV vagy V tudsz mérni. digitális a műszer vagy analóg
hagyd még rajta a kérdés test + táp 100-100K közepe ahova a kondi megy és 4láb között a feszültség
nem kell bemenet
0.01V-ot mérek. Remélem jól értelmeztem: váltófeszt az ellenállások csomópontja és a 4-es láb között.
ott inkább egyen mérésre lennék kíváncsi, de 10mV brum van ez biztos. váltó a test és +táp
a másik 3x100K a IC 1 lábra tetted
Akkor az előbbi mérés egyenben: 2.3V
Test és táp közt váltó: 0.09V
a 0,09V az nagyon jó a másik annyira nem színpatikus
skype van telepítve nálad? szóba lehet hogy gyorsabb lenne
Sajna nincs. Mikrofon sincs, így itt kellene megbeszélni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |