Fórum témák
» Több friss téma |
Azt hiszem meg van a bibi. V6-V4-ig némaság a V3-as rácsföldelésénél nem szűnik meg a brumm. És mivel ezek szerint a táp ki lett zárva, marad a fűtés. A 100 Ohmos ellenállásokat úgy kössem be hogy mondjuk a V3-as mindkét fűtés vezetékét 1-1 ellenállással a földre kössem, vagy csak az egyiket. Illetve a potméter bent maradjon vagy kivegyem?
Üdv!
Ha a potméter benn van ,akkor csak tekergesd, míg beál a brumm minimum. De azelőtt egy kereszt próba, mert valami még nincs kizárva, maga a cső. Cseréld fel egy másik pentódával, egy olyannal ,amiben rendben volt, hogy ez is ki legyen zárva.
A poti nélkül meg mindkét fűtés szála 1-1 100ohm, aminek a másik fele a földre megy, ennyi. Tulajdonképpen egy olyan "trimmert" kapsz így ,ami félállásban van...Zs.
Konyak! Rajzolgatom a nyákot és felmerült pár kérdés.
A kapcsolók isostatok lesznek? A bemenetre teszek 6,3 as JAcket. Ez eredetilgeg gitár erősítő, szerintem a kondik cseréjével lehet hangolni az átvitelét. Üdv Joe
Én ki akarom cserélni hagyományos billenő kapcsolóra. Szerintem az jobban néz ki.
Akkor viszint nem agyalok a luktávolságon. Ki lehet huzalozni bármilyen kapcsolóra az előlapra. A többi jól halad, 30cm széles lesz. Kell neki tápot csinálni. Este belinkelem aztán átbeszéljük.
Szép estét! Bekötöttem az ellenállásokat a V3-hoz leföldeltem a rácsot de semmi változás. A brumm rendületlenül rajta csücsül. Aztán megcseréltem a V3 és a V4 csöveket, és V4 helyén is csendben volt úgyhogy a cső elméletileg jó. Azt is próbáltam hogy a nem használt csatornákat rövidre zártam. Úgy sem volt változás. Egyébként ha a V3-as rácsát leföldelem akkor a brumm nem szűnik meg de a "fehér zaj" igen. Lövésem sincs mi lehet a gond!
Üdv!
Már azt is megnéztem. Azt akarom még megpróbálni hogy csak a V3 fokozatot kötöm rá a V4 rácsára, az összes többit lekötöm. Ha így nem búg akkor visszakötöm a V2 fokozatot, ha ott is rendben van minden akkor a V1-t is. Bár lehet hogy hülyeség. Szerinted?
Szerintem elég, ha kihúzod a csöveket egyesével az első pentódáknál, nézdd meg így, nincs egyelőre ötletem. Az összes első pentóda rácsának földelése elcsendesíti, kivéve a V3? Eszembe jutott valami! A bemenetek, ha nincs bedugva semmi, akkor földelődnek? Ha nem, akkor az szépen felerősít minden zajt, pláne, ha az adott csatorna potmétere nincs lehúzva minimumra!
Konyak! Itt van a panel digitális változata. Végül berajzoltam újra. Nyomtatsd ki, nézdd meg passzol e minden.
Akkor is brummos, ha hirtlen kihúzod a hálózatból? AZ elkók ki lehetnek száradva ennyi idő után. Húzd ki zene közben a hálózatból, pár másodpercig még szól . Az milyen?
Javasoltam már én is ezt a módszert...egyébként nem én küzdök vele, hanem Dvd fórumtárs...
Mellé ment. Nem láttam a hálózatost, nem akartam a babérokra törni természetesen.
A V3 rácsföldelése csak a sistergést szünteti meg, a brumm megmarad. Eközben mármint amíg a földre rakom a V3 rácsát az összes többi csatorna le van tekerve ráadásul a bemenetek rövidre vannak zárva.
szendi001: Megnéztem úgy is hogy megy a zene és lekapcsolom, ebben az esetben megszűnik a brumm. De a tápegységet elvileg kizártuk, mivel a "végfokot"(ECC83,ECC82) meghajtó pentóda rácsát ha leföldelem csendben van, megszűnik a brumm.
Ezzel az utolsó kondi kiszáradását nem zártad ki. Tegyél próbából csipesszel oda egy 10 µF os kondit. Illetve meg kell nézni, hogy nem szakadt-e a rács ellenállás a pentódánál. Mi történik ha csak az első csöveket húzod ki? Mindhármat egyszerre. Ekkor ha még búg tegyél egy 1 megás ellenállást a pentóda rácsára.
A rácsellenállás szakadására megoldás lenne a rács rövidre zárása. A táp utolsó elkója esetén meg a többi csatorna is brummogna...
Az ellenállások újak. Először kiszedtem az első csövet, semmi változás. Aztán kiszedtem a másodikat is, úgy se jó, a harmadikat nem szedtem ki mert ha ha az utána lévő pentóda rácsát földelem csendben van. Ezután az első két csövet bent hagytam a harmadikat kiszedtem. Azt tapasztaltam hogy ha a második cső fokozatát felhangosítom, sistereg mint egy rádió de elég durván!Ez egyre jobb. Remélem sikerült értelmesen leírnom
Egyesével kéne megpróbálni...Csak az 1, csak a 2, csak a 3. Ha az első kettőben nincsen brumm, csak ilyen sistergés, akkor a tápot nagy valószínűséggel kizárhatjuk végleg! Esetleg feljegyezhetnéd így egyesével hogy reagálnak a bemenet földelésre stb...
Hát az a helyzet hogy az első kettőben a sistergéstől nem hallok brummot. De mindenképp megnézem egyesével, viszont majd csak holnap délelőtt mert egy kicsit már kiégett az agyam. Minden estre nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségeteket, és elnézést a tudatlanságomért.
További szép estét! Üdv: Dávid!
Szendi001!
Első ránézésre tökéletes. Nem látok benne hibát.
Szia! Na azt próbáltam meg hogy minden fokozatot külön külön próbáltam meg, mégpedig úgy hogy a hangerő poti előtt leválasztottam, és tettem rá egy fülhallgatót. Ezután adtam rá jelet telefonról. Eközben a többi fokozat csövét kiszedtem. Azt tapasztaltam hogy ha a telefont lehalkítom hallom benne a brummot, aztán ez a brumm elkezd hangosodni amíg úgy nem kezd el búgni mint mikor a hegesztő elektróda odaragad az anyaghoz, vagy legalább is hasonló intenzitással(elég furcsa példa de nem jutott eszembe jobb :no: ). Ez aztán egyszer csak visszahalkul majd megint búg, de nem periodikusan. Ez minden fokozaton ugyan így működik, plusz a második fokozat még sistereg is úgyhogy szerintem ott más baj is lesz. Megpróbálom jövőhéten hogy nem jelet adok a fokozatokra hanem rövidre zárom őket. Bocs a kisregényért!
Üdv: Dávid!
Szereztem nyák csíkot, de vékony az anyaga. Kipróbáloma vasalást, aztán megy a cucc.
Sziasztok! Megpróbáltam a fokozatok rácsföldelését egyesével, de nem változott semmi. Aztán gondoltam kipróbálom amit szendi001 javasolt. Tettem egy 22µF-os elkót az utolsó kondi után, majd felkapcsoltam és örömmel hallottam hogy megszűnt a brumm. Aztán lekapcsoltam és levettem a kondit mondom meghallgatom hogy mennyi a különbség. Visszakapcsoltam és azt vettem észre hogy most már a kondi nélkül is csendes, ráadásul a második csatorna se sistereg. Na ez mitől lehet?
Üdv: Dávid!
Forrasztottad azt a kondit? mert ha igen, lehet a forrasztásával volt a baj...Örülök, hogy jó lett !!! :nyes:
Nem, egy plusz kondit raktam be, de nem forrasztva csak rácsíptettem az eredetiekhez nem nyúltam! Csak azt nem tudom hogy a plusz kondi lekötése után miért nem brummos. Nem értem mit tett az a kondi.
Na megvan a vastag nyák. Nem akartam lebegőt építeni.
DVD , örülök. Kontakt hibának tűnik. Át kell tisztítani mindent spéci spray-el. Meleltte javaslok az összes elkó mellé egy kb 20 µF os kondit forrasztva. Valószínű kiszáradtak az elkók, és esetleg meg lett formázva most a simogatással.
Le van vasalva mindkét nyák! Ha minden jól megy tesztelhetjük mindketten a hétvégén.
Kifúrtam a panelt. Most állok neki forrasztgatni bele cuccokat. A doksi nem írja, hogy melyik poti logaritmikus és melyik lineáris. Ezt azért jó lenne tisztázni. A többi része elég érthető. Csak a fet kiváltó típusa nincsen még meg.
Sziasztok! Megnéztem a .pdf-et, ott j113 -at ír, ha jól látom, adatlap alapján én a j202-t tudnám ajánlani bele helyettesítésnek. Bár a layoutról megnéztem, hogy 12k a drain ellenállás 33k meg a source...sokat nem erősít...szóval akár még a 2n3819 egyes példányai is megfelelőek lehetnek. Persze a lábkiosztás eltérőségeire figyelni kell!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |