Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Egyszer kipróbáltam leden keresztül... kapcsolt
Sziasztok.Köszönöm a segítséget ügyelek majd a helyesírásra is.
Egy PIC-es kapcsoláson dolgozom, ami telepes táplálású lenne. Megmértem az áramfelvételt és szundi üzemben (mivel az ideje nagyrészét ilyen állapotban tölti) 1,3mA-t vesz fel az egész motyó. 5V-tól egészen 3,8V-ig jónak tűnik a kapcsolás.
Vajon, hogy tudnám kiszámolni, hogy ekkora telepmerüléshez hány nap kell, ha pl. 3db. sorba kötött ceruza elemet használok? Az "AA" és az "AAA" is érdekelne.
Kialakítástól és kapcsolt pólusok számától függően (több pólus=erősebb tekercs) 0.1 - 0.5 W, de láttam már adatlapban 0.8 W-ot is. Átlagosan 0.2 W szokott lenni. Adatlapban a "coil power consumption" vagy "coil nominal power" címszó alatt kell keresni.
..és nem-e lehetne-e, hogy publikussá tegye kend?
Olyat nem találtam, hogy mennyi a kapacitása, de innen szerintem valahogy ki lehet számolni.
Bővebben: Link Nézd meg a többit is.
Úgy számoltam, hogy 150mA és 0,7V eséhez 20óra kell. Ebből kb. 2000 óra a 1,5mA-es fogyasztás, ami kb. 3 hónapnak felel meg. Reményeim szerint ez a gyakorlatban akár 4-5 hónapra is kijöhet, a telep minőségétől függően. Na, ez már nem is olyan rossz!
Köszi Köbi!
Köszi! Azért ragaszkodom a ceruza (vagy más könnyen beszerezhető) elemhez, mert ebből cikk lesz és az utánépítők dolgát nem akarom megnehezíteni. (A berendezés itt működik az asztalomon, breadboardon összerakva... Ja, és nem óra!)
Ez erősen függ attól, milyen elemet akarsz használni.
Valamikor olvastam, hogy az alkáli elemek kapacitása kb. 1200/2700 mAh (AAA/AA) kapacitásúak, míg a szén-cink elemek 540/1100 mAh-sak. Ezt általában 1V/cella feszültségig szokták mérni, ráadásul 20 órás kisütéssel. Ritkán adják meg az elemek tényleges kapacitását, de lehet találni általában független forrásokat. É ott látok problémát, hogy az általad megadott paraméterek szerint ( 3 cella kb 1.25 voltig) a kisütési görbe első harmadáig tesztelted az áramkört. Ha a stabil működést sikerülne 1V/celláig kitolni, már szép működési időt érhetnél el.
3,5V alatt az LCD kijelzőn már nem nagyon olvashatók a feliratok. Mindenképpen háttér-világításos LCD kell, mert olyan a dizájn, hogy azzal lenne jó...
Létezik LCD 3.3V feszültségre is (beépitett step-up konverterrel). Pédául itt a boltban: EADOGM081S-A
Azok az advanced midrange (12F1xxx, 16F1yyy) típusok 2.3 ... 2.5V -ig, az LF verziók 1.8V -ig működőképesek...
Ez a 3.3V -os modul verzió 2.7 és 4.5V között működik.
Sziasztok
Egy 20mW-os lézer modult szeretnék meghajtani 12V-ról. A leírásában az áll, hogy 3,5-4,5V a működési tartománya. Kérdésem, hogy 4,3V-os Zener diódával meghajthatom, vagy egy LM350-es kapcsolás kéne neki? Üdv, yoman
Ezt a toipkot kéne olvasgatnod : Bővebben: Link
Amúgy a kulcsszó az áramgenerátor! Ilyen dolgokat csak áramgenerátorral és megfelelő hűtéssel szabad hajtani, ha sokáig akarod használni!
Köszönöm! Az EADOG a maga 3200 Ft-os árával egy kicsit drágább mint amit a projekt elbír.
@Zsolt! Köszi! A PIC-el nincs is gond. Még 2,5V-on is vígan zenél. Persze megtehetném, hogy használok MAX856-ot, de az is megdrágítaná a kapcsolást. (+1500.-) Van olcsóbb step-up is. Most a MC34063-mal kacérkodok. Talán a 170Ft még belefér.
A Microchip Tips'n'Tricks tartalmaz egy kapcsolást, amit mellékelek. A 34063 szerintem alapból sokat enne.
Köszi, ezzel csak az a gond, ha megvan a tápfesz, akkor is emel rajta. Ehhez már kellene egy analóg bemenet is amivel vissza tudok szabályozni a tápfesznek megfelelően. Mivel az LCD tápját amúgy is vezérlem, csak az LCD-t táplálná az MC. Így mindíg menne a kijelző, egészen 2,5V-ig.
Mivel a terhelés közel állanó lenne(?), esetleg a PIC tápját lehetne beállítani monduk 3 voltra, akkor a kimenet kb 4.8V lenne.
A terhelés nem állandó. Az üzemidő 95-97 %-ban 1,3mA és időnként felugrik (ha bekapcsol az LCD), 7mA-ra. A 3V tökéletes a PIC-nek.
Sziasztok!
12V 5A-re mekkora átmérőjű vezeték kell?
Sziasztok!
Valaki meg tudja mondani, hogy ezt a EM78P156ELPJ-G mikrovezérlőt hogyan kell visszahelyezni a helyére? http://www.rcpilot.hu/users/2382/11473/b_201110281144482551.jpg http://www.rcpilot.hu/users/2382/11473/b_201110281143578303.jpg Előre is köszönöm?
Az nem derül ki hogy tekercselő huzalra vagy villamos vezetékre gondolsz. Feltehetően tekercselni akarsz.
1.5 mm-es huzalra van szükséged.
A foglalat alsó vége közepén láthatsz egy félkörös behorpadást. Az IC jobboldali végén is. Ezt kell fedésbe hoznod. Remélhatően a szokásoknak megfelelően ültették be a foglalatot.
Ha fordítva teszem be tönkre megy vagy csak nem működik?
Nem szokták szeretni, meglehet hogy könnyen tönkremennek. Biztosat, csak a lábak ismeretében lehetne mondani, de már a tápok sem felcserélhetők. Az biztos, hogy nem úgy tervezték
Üdv!
Az ilyen szalagkábel csatlakozóba a kábelt hogy rögzítjük?(fogóval kell rászorítani?,vagy csavarokkal?esetleg máshogy??)
Szia!
Le kell pattintani a tetejét. Ezután beleszúrod a tetején lévő tüskékbe a kábelt. Figyelj rá, hogy ne csinálj rövidzárlatot! Ha ez megvan, akkor visszapattintod rá a tetejét, és kész a munka. Üdv! Balázs |
Bejelentkezés
Hirdetés |