Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1486 / 3993
(#) zsoltee0001 válasza Csanci74 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Egyszer kipróbáltam leden keresztül... kapcsolt
(#) LEMMY válasza pucuka hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Sziasztok.Köszönöm a segítséget ügyelek majd a helyesírásra is.
(#) vicsys hozzászólása Nov 1, 2011 /

Egy PIC-es kapcsoláson dolgozom, ami telepes táplálású lenne. Megmértem az áramfelvételt és szundi üzemben (mivel az ideje nagyrészét ilyen állapotban tölti) 1,3mA-t vesz fel az egész motyó. 5V-tól egészen 3,8V-ig jónak tűnik a kapcsolás.
Vajon, hogy tudnám kiszámolni, hogy ekkora telepmerüléshez hány nap kell, ha pl. 3db. sorba kötött ceruza elemet használok? Az "AA" és az "AAA" is érdekelne.
(#) vizor válasza Csanci74 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Kialakítástól és kapcsolt pólusok számától függően (több pólus=erősebb tekercs) 0.1 - 0.5 W, de láttam már adatlapban 0.8 W-ot is. Átlagosan 0.2 W szokott lenni. Adatlapban a "coil power consumption" vagy "coil nominal power" címszó alatt kell keresni.
(#) vicsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

..és nem-e lehetne-e, hogy publikussá tegye kend?
(#) pucuka válasza vicsys hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Olyat nem találtam, hogy mennyi a kapacitása, de innen szerintem valahogy ki lehet számolni.
Bővebben: Link
Nézd meg a többit is.
(#) vicsys válasza pucuka hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Úgy számoltam, hogy 150mA és 0,7V eséhez 20óra kell. Ebből kb. 2000 óra a 1,5mA-es fogyasztás, ami kb. 3 hónapnak felel meg. Reményeim szerint ez a gyakorlatban akár 4-5 hónapra is kijöhet, a telep minőségétől függően. Na, ez már nem is olyan rossz!
Köszi Köbi!
(#) vicsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Köszi! Azért ragaszkodom a ceruza (vagy más könnyen beszerezhető) elemhez, mert ebből cikk lesz és az utánépítők dolgát nem akarom megnehezíteni. (A berendezés itt működik az asztalomon, breadboardon összerakva... Ja, és nem óra!)
(#) nedudgi válasza vicsys hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Ez erősen függ attól, milyen elemet akarsz használni.
Valamikor olvastam, hogy az alkáli elemek kapacitása kb. 1200/2700 mAh (AAA/AA) kapacitásúak, míg a szén-cink elemek 540/1100 mAh-sak. Ezt általában 1V/cella feszültségig szokták mérni, ráadásul 20 órás kisütéssel.
Ritkán adják meg az elemek tényleges kapacitását, de lehet találni általában független forrásokat.
É ott látok problémát, hogy az általad megadott paraméterek szerint ( 3 cella kb 1.25 voltig) a kisütési görbe első harmadáig tesztelted az áramkört. Ha a stabil működést sikerülne 1V/celláig kitolni, már szép működési időt érhetnél el.
(#) vicsys válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

3,5V alatt az LCD kijelzőn már nem nagyon olvashatók a feliratok. Mindenképpen háttér-világításos LCD kell, mert olyan a dizájn, hogy azzal lenne jó...
(#) nedudgi válasza vicsys hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Létezik LCD 3.3V feszültségre is (beépitett step-up konverterrel). Pédául itt a boltban: EADOGM081S-A
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Azok az advanced midrange (12F1xxx, 16F1yyy) típusok 2.3 ... 2.5V -ig, az LF verziók 1.8V -ig működőképesek...
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Ez a 3.3V -os modul verzió 2.7 és 4.5V között működik.
(#) yoman917 hozzászólása Nov 1, 2011 /

Sziasztok
Egy 20mW-os lézer modult szeretnék meghajtani 12V-ról. A leírásában az áll, hogy 3,5-4,5V a működési tartománya. Kérdésem, hogy 4,3V-os Zener diódával meghajthatom, vagy egy LM350-es kapcsolás kéne neki?
Üdv,
yoman
(#) qvasz2 válasza yoman917 hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Ezt a toipkot kéne olvasgatnod : Bővebben: Link

Amúgy a kulcsszó az áramgenerátor! Ilyen dolgokat csak áramgenerátorral és megfelelő hűtéssel szabad hajtani, ha sokáig akarod használni!
(#) vicsys válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Köszönöm! Az EADOG a maga 3200 Ft-os árával egy kicsit drágább mint amit a projekt elbír.

@Zsolt!
Köszi! A PIC-el nincs is gond. Még 2,5V-on is vígan zenél.
Persze megtehetném, hogy használok MAX856-ot, de az is megdrágítaná a kapcsolást. (+1500.-)
Van olcsóbb step-up is. Most a MC34063-mal kacérkodok. Talán a 170Ft még belefér.
(#) nedudgi válasza vicsys hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

A Microchip Tips'n'Tricks tartalmaz egy kapcsolást, amit mellékelek. A 34063 szerintem alapból sokat enne.

grab0007.JPG

Köszi, ezzel csak az a gond, ha megvan a tápfesz, akkor is emel rajta. Ehhez már kellene egy analóg bemenet is amivel vissza tudok szabályozni a tápfesznek megfelelően. Mivel az LCD tápját amúgy is vezérlem, csak az LCD-t táplálná az MC. Így mindíg menne a kijelző, egészen 2,5V-ig.
(#) nedudgi válasza vicsys hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Mivel a terhelés közel állanó lenne(?), esetleg a PIC tápját lehetne beállítani monduk 3 voltra, akkor a kimenet kb 4.8V lenne.

A terhelés nem állandó. Az üzemidő 95-97 %-ban 1,3mA és időnként felugrik (ha bekapcsol az LCD), 7mA-ra. A 3V tökéletes a PIC-nek.
(#) adamhollos hozzászólása Nov 2, 2011 /

Sziasztok!
12V 5A-re mekkora átmérőjű vezeték kell?
(#) sneci1977 hozzászólása Nov 2, 2011 /

Sziasztok!

Valaki meg tudja mondani, hogy ezt a EM78P156ELPJ-G mikrovezérlőt hogyan kell visszahelyezni a helyére?

http://www.rcpilot.hu/users/2382/11473/b_201110281144482551.jpg

http://www.rcpilot.hu/users/2382/11473/b_201110281143578303.jpg

Előre is köszönöm?
(#) ujfalusi válasza adamhollos hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Az nem derül ki hogy tekercselő huzalra vagy villamos vezetékre gondolsz. Feltehetően tekercselni akarsz.
1.5 mm-es huzalra van szükséged.
(#) pucuka válasza sneci1977 hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

A foglalat alsó vége közepén láthatsz egy félkörös behorpadást. Az IC jobboldali végén is. Ezt kell fedésbe hoznod. Remélhatően a szokásoknak megfelelően ültették be a foglalatot.
(#) sneci1977 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Ha fordítva teszem be tönkre megy vagy csak nem működik?
(#) pucuka válasza sneci1977 hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Nem szokták szeretni, meglehet hogy könnyen tönkremennek. Biztosat, csak a lábak ismeretében lehetne mondani, de már a tápok sem felcserélhetők. Az biztos, hogy nem úgy tervezték
(#) sneci1977 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Ok, köszi!
(#) vasa95 hozzászólása Nov 2, 2011 /

Üdv!
Az ilyen szalagkábel csatlakozóba a kábelt hogy rögzítjük?(fogóval kell rászorítani?,vagy csavarokkal?esetleg máshogy??)
(#) Balaa16 válasza vasa95 hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Szia!
Le kell pattintani a tetejét. Ezután beleszúrod a tetején lévő tüskékbe a kábelt. Figyelj rá, hogy ne csinálj rövidzárlatot! Ha ez megvan, akkor visszapattintod rá a tetejét, és kész a munka.
Üdv! Balázs
(#) vasa95 válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Köszöntem!
Következő: »»   1486 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem