Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem egészen.
1 Nem kell leszedni a tetejét. 2 Nem tudod csak úgy visszapattintani, hanem jó erősen össze kell szorítani az aljával úgy, hogy közé dugtad a szalagkábelt. Célszerű satuval összepréselni, mert az tökéletesen párhuzamosan szorít, de persze csak ésszel, nem összetörni. Akár kézzel akarod, akár fogóval próbálod, csak ferde lesz, vagy eltörik!
Sziasztok!
Előbányásztam egy régi PC tápegységét, elvileg hibátlan, de nincs benne hűtő ventilátor. Ha csak 4 PC ventilátort szeretnék üzemeltetni róla, azaz nem lenne rajta semmi más, akkor is kell bele a hűtés, vagy ennyit még elbír biztonságosan ventilátor nélkül is? Szóval se alaplap, se semmi, csak a 4 venti.
** Mesterek!
Régóta agyalok hogy fűtést kellene rakni a kocsi külső visszapillantó tükreibe csak idáig nem volt olyan kütyüm amit érdemes lett volna bele eszkábálni. Minap vettem egy hűtő táskának a tetejét a bolhán a alu hűtő borda miatt 1500 Ft-ért s két darab, Szóval a lényeg hogy ezekre volt felrakva ezek a fütő bigyók. A kérdésem az lenne hogy lehetne ennek a vezérlését megoldani hogy pl mínusz 15C° ba ne hirtelen fűtse fel mert gondolom hogy ketté nyílik az egész. Arra gondoltam hogy "impulzus" szerűen belehetne dühíteni azaz 2s fűtene utána pihenne vagy 10-20s-umot. Szerintetek? Válaszokat ötleteket előre is köszönöm.
A peltier modulokat futesre hasznalni elegge nagy pazarlas. Persze, megoldhato elegge konnyen.
Megis azt javaslom, inkabb par Ohmos futoellenallast valassz helyette, mert sokkal olcsobb, tobb van belole, kiszamithatod a teljesitmenyet es foleg: PWM nelkul uzemeltetheto. A PWM az, amit leirtal, tehat valameddig 0, aztan maximalis teljesitmeny egy adott idoszeleten belul. Ha tudsz, tegyel egy femlapot a tukor hatuljara rugalmas ragasztoval, aztan ahhoz szerkeszd hozza a futoellenallasokat. A fem lap a hoeloszlast segiti, a rugalmas ragaszto meg a homerseklet felfutasat tompitja.
Sziasztok!
Találtam a régi cuccok között a képen látható egyenirányító hidat. Azt szeretném tudni, hogy 5A elbír-e? Próbáltam rákeresni de nem találtam róla semmi infót.
1. nincs csatolz kép.
2. Az "Ez milyen alkatrész" c. topikba való a kérdés. Egyébként 250 V/2,2A szelén Greatz egyenirányító, csöves rádiók anódfeszültségét állította elő
A legegyszerűbb módja, egy 10-20W-os izzó. Pont elég meleget csinál és olcsó.
Igen én is gondolkodtam, hogy "Ez milyen alkatrész" c. topikba kéne fel tennem a kérdést.
Akkor már ki jön a füst belőle. Előbb már írta pucuka, hogy csak 2,2A-es.
Az is csak papíron, jó az 800 mA -nek is.
Sziasztok!
Tán ez a legalkalmasabb topic a kérdésemre, kellene csinálnom egy kör és rajt-cél időmérő rendszert motorversenyre. Elképzeléseim a köridőre: Minden motoron lenne egy rádióadó ami egy controlleren keresztül küldené folyamatosan az adott versenyző azonosítószámát, emellett lenne egy fotocella is és egy fő controller. Amikor a fotocella és az azonosító egyszerre küldi a jelet a fő controllernek akkor kezdené az időmérést és a kör végéig a fő controller mérné az eltelt időt. A távolság néhány méter az azonosító és a fő controller között így ha nem tévedek a rádióadó-vevő párosítás megfelelne. 5km-es rajt-cél időmérés: Itt a helyzet ugyanaz mint előbbinél , csak itt a távolság a rajt és cél között 5km kb. Gondolkodtam a gps vételen, rádióhullámon, és zigbeen. Várom az ötleteket, ki hogyan valósítaná meg? Üdv Norbi
Köszönöm!
Hi
Igen igazad van! Utána olvasgattam mit tud a kicsike hát nem semmi. És inkább valami passzív hűtés lesz belőle valamikor. És a fűtőellenállás a vas lappal sokkal jobb megoldás, köszönök az ötletet.
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen egyszerű kapcsolásba mint pl EZ milyen kapcsolót ajánlotok? Konkrétan fogalmam sincs, hogy milyen kapcsolót lehetne beletenni ami próbapanelben is működik. Előre is köszi a segítséget!
Próbapanelbe elég egy darab huzal is. Ha bedugod, be van kapcsolva.
De ez a kapcsoló valószínűleg bedugható a próbapanelbe: Bővebben: Link
Igen a kábel is jó lenne de ha több dolgot kellene kapcsolni, meg van 40 kábel akkor macerás bogarászgatni. Köszönöm a tippet!
Sziasztok!
Kaptam egy nagyfeszültségű cuccot javítani, aminek a kimenetén van 2 db (szerintem) FET, ami párhuzamosan van kötve egymással teljesen. A Kimenetnél egy 400 voltos 40 µF kondit szakít meg. A kimeneten kb 350 volt van és nem tudom mekkora áram. Az egyik FET rossz, mert az S és D között nagyon kicsi az ellenállása, kevesebb mint 1 ohm. A másik pedig jó, mert alap esetben szakadást mutat. Mind a 2 alkatrészről le van kaparva a felirat, így nem tudom beazonosítani. Azt szeretném kérdezni, hogy multiméterrel ki lehet-e mérni, hogy milyen lehet, illetve mivel tudnám helyettesíteni. Előre is köszönöm a választ!
Sziasztok! lehet hogy nem idevaló kérdés de nem találtam neki jobb helyet az IRFZ44 megy 5v logikai jelről működik?
mármint ha vezérli-e?
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy okoz-e gondot az ha egy fénycsövet egy nála nagyobb teljesítményű elektronikus előtétről működtetek? Köszönöm.
Szia!
Igen, okoz gondot, mert a névlegesnél több áram lerövidíti a cső élettartamát.
Hello!
Ez függhet attól, mit nevezel logikai jelnek (TTL/CMOS) valamint a Drain áram igénytől. Minden esetre a IRLR024N és társait találták ki erre a célra. (De hamarabb ki lehet próbálni, mint megkérdezni.) A kulcsszó "Logic-Level Gate Drive". üdv! proli007
köszi a segítséget kipróbáltam, megy egy kicsit de nagyon nem megbízhatóan
Sziasztok!
IC-k jelölésénél mit jelent az UA/LM betűk? LM 709 ugyan az, mint az UA 709 pl? Vagy legalább helyettesíthető?
Szia!
Általában a gyártóra utal a betűjelzés és a konkrét alkatrész a szám-részbe van kódolva. Itt is a két alkatrész ugyanazt a műveleti erősítőt takarja.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy IRFZ44N tranzisztort hogyan tudok működtetni egy kisebb tranzisztorral. Gondolok itt például arra, hogyha egy IC "pici" jelet ad ki. CSatoltam egy kapcsolást. Tudom, ez értelmetlen, mert 12 voltot egyből rá tudnám kapcsolni a bc 547 kihagyásával, és működne, de itt most az elv érdekelne, meg az, hogy a bc 547 elé mekkora ellenállást kell tennem? +A kapcsolás így jó? Zsolti |
Bejelentkezés
Hirdetés |