Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Próbáld ki,és meglátod a különbséget. Egyébként azért az egyenirányító , és nem a fojtó után van, mert a kondi feltöltésének idejét a fojtó jelentősen megnövelné, és így az az előny, amit az áram nullátmenetekor a kondiból pótolt áram jelent semmivé válna. A sorrend pedig (egyenirányító-kondi-fojtó)az előbb említett problémán túl azért fontos, mert a cseppátmenetek ideje alatt a fojtóban felhalmozódott energia nem csak a diódákon,hanem a kondin is vissza tud folyni az ívbe(itt néhány ms-ról van szó), így a cseppátmenet okozta rövidzárlati áram értéke lényegesen magasabb, előbb megtörténik a zárlati állapot megszűnése, aza a varrat lényegesen simábban ég-nem fröcsköl.
Elég sajátos logika mentén készíthetted azt a toroidot,hogy nem volt alkalmas vékony anyag hegesztésére. Ha fokozatkapcsolóval változtattad a kimeneti feszültséget, akkor úgy kellett volna a kimeneti feszültség értékekhez hozzárendelni a primer menetszámokat,hogy a kezdő érték valahol 18V környékén kezdődjön, a vége pedig 32-35V környékén legyen,természetesen a gyűrűből kivehető teljesítmény figyelembevételével. Ha viszont elektronikusan szabályozott volt, akkor a hiba az elektronikában keresendő. A 350-400A-es jó állapotú gépekkel simán lehet 0,8mm-es huzallal hegeszteni, egészen kicsi árammal is, az más kérdés hogy nem gazdaságos kis hegesztési teljesítményhez ekkora gép használata.
Nekem van egy átalakított Supermig 500-as gépem, simán lehet vele 60-70A-al 0,8-as huzallal hegeszteni, úgy hogy az ívfeszültség 17V. Az eső karakterisztikára vonatkozó kérdésre csak azt tudom mondani, hogy biztos hogy a MIG-MAG technológia lapos karakterisztikát kíván.
Teodornak a polaritásra vonatkozó kérdése teljesen jogos. Pozitívról próbálsz hegeszteni?
Védőgáz használatakor a munkakábel van a pozitívon, porbeles huzalnál a negatívon. tehát neked a munkakábel a pozitívon kell legyen,ha védőgázzal akarsz hegeszteni. Más: A fojtó huzalkeresztmetszete a trafó szekunder tekercsével megegyező legyen. Vékony huzalból tekert fojtó inkább ohmos ellenállásként, mintsem fojtóként viselkedik.
igen cseréltem már polaritást is .Kondi, még nem tudtam szerezni húsz menetnél már annyira gyenge hogy csak épp izzik a huzal. viszont egyik nap későn vettem észre hogy a palack nincs megnyitva k.b. 2.percig így hegesztettem vele a vasat összevarrta,csak kicsit erősebben fröcskölt.viszont ha megnyitottam a palackot csökkent a fröccs, a varrat pedig 2-3 mm magas. ez akkor van ha simán tolom előre a pisztolyt viszont ha játszom vele jobbról balra , mint az a w i hegesztőnél a varrat szélesebb de még így is magas mi ehet a baj? ,
Szia, probaltam mar 48000 µF 68V-os kondival, de ha rakoncatlankodott a gep akkor mendegy volt.
Neztem mar tobb gyari hegeszto rajzot de az altalatok emlitett kondi egyikben se talalhato, biztos a fejleszto mernokok nem jo tudjak az elektrotechnikat. De megegyszer nekifuthatunk a hegesztoben talalhato induktivitas szerepenek es mukodes kozbeni viselkedesenek. Most hegeszto traforol beszelek nem olyan berendezesrol amirol legjobb esetben sem lehet elmondani azt, hogy lehet vele hegeszteni. Mert valoban kereskedelmi forgalomban talalhato sok olyan eszkoz amire barmit rakva csak javithatsz a mukodesen.
Szia, nem tudjuk a hegesztogeped parametereit tipusat ha van az adat tablajan talalhato feliratok segitenenek.
A CO2 hegesztovel ugyan ugylehet hegeszteni mint a bevontelektrodassal, vagyis folyamatos ivvel balrol jobra es viszont. A magas varrat, ha jo a polaritasod, oka lehet a gyenge arram, a nagy huzal elotolas, vastag huzal, nem megfelelo iv nagysag, tulkozel teszed a huzalvezetot az anyaghoz. Gaz nelkul is lehet varratot kesziteni csak nem szep fenyes, nem szep sima, hamarabb visszaeg a huzalvezeto stb...
A toroid keszitese ugy tortent, hogy iskolai elektro laborban felvettuk a delikvens viselkedeset 50Hz-en, szoval gerjesztettuk(10 menet a magon) fokozatosan mikor telitesbe ment a mag(hirtelen megugrik az aramfelvetel) leolvastuk a gerjeszto feszultseget minusz 20% es megvolt a voltonkenti menetszam, ami 1 menet/voltra jott ki. A hegeszto adat tablajan szerepelt max 24V ezert kapot a szekunder 2x24 menetet, a primer pedig alapbol 220 menet plusz 20 plusz 20 menet enyire volt drotom. vezetek keresztmetszet primer1.9mm, szekunder 3mm atmeroju rezdrotbol keszult, a folyto maradt a gyari az elotolas szinten gyari.
Erdekes modon az elotolasnak nincs kulon trafoja, nincs magnes szelep a gaznak, de viszont elektronikus vezerlese van, nem csak egy huzal poti.
azért nyomtam meg kétszer mert mert fáradt voltam 16 óráztam és sok a gond a családban hirtelen összejött minden nejem is most halt meg egy hónapja .itt vagyok három gyerekkel és egy kétéves unokával bocs a tévedésért.
Hát erre gondoltam,amikor azt írtam,hogy sajátos logika mentén készülhetett a trafó. Elkészítettél egy trafót közel maximális kivehető teljesítményre,abszolút nem vetted figyelembe a gyári gépeknél megszokott minimális,- és a teljesítményhez mérhető maximális feszültségértékeket és csodálkoztál,hogy a trafóval nem lehet vékony anyagot hegeszteni. Ha egy gyári Co gép adattábláját megnézed, azon fel van tüntetve,hogy Umin= 15V és Umax= pl.35V Ezek csak kitalált számok, de közel járnak a valósághoz, különös tekintettel az alsó értékre. A felső érték akár 50-70V is lehet, ez attól függ,hogy mekkora a gép határárama. Egy 1000A-es gépnél a 70V egyáltalán nem sok, csak gondolj arra,hogy ekkora áramnál mekkora a feszültségesés a hozzávezetéseknél és a csatlakozóknál. A hobbi kategóriás gépeknél bevett szokás hogy a tolómű tápfeszültségét a hegesztő egyenirányítóról veszik, a szelep pedig a pisztolyba van beépítve. Az elektronikus tolásszabályzó pedig inkább csak design, mert a használati értéke közel sem tükrözi az árát. Két hete vettem egy Einhell-be,mert lusta voltam átalakítani. Hát azon az áron vehettem volna egy WEL 3.x kártyát, és az legalább profi. De mindig tanul az ember.
Szia, errol beszeltem irtam, van egy trafo ami minimalis vas es rez vesztesegre keszult, ami abszolut nem eso karakteresztikas, ha visszaveszed a menetszamot a szukseges aramra akkor mar kicsi a gyujtofeszultseg.
kulonben meg "Kinek a pek kinek a pekne" Szoval ahol egy trafo tudja az energia tovabitasat ici-pici veszteseggel az nem biztos hogy jo hegesztesre. A gyari bovlik meg mindenfele kiegeszito potlolagos kutyukkel sem alkalmasak meg ivfogasra sem.
Szia, azert vagyunk itt, hogy segitsunk. Az allapotod nem egyedi en is egyedul maradtam ket kis gyerekkel 9 es 10 evessel, most mar 13 eve. Fel a fejjel de meg most sem irtad a hegesztod tipusat es a lenyeges parametereit.
Co üzemmódban az ív fenntartásához van szükség a feszültségre és egyúttal áramra, nem pedig a begyújtásához. Az MMA technológia kissé más, ott minél kisebb árammal akarunk hegeszteni, annál nagyobb gyújtófeszültség szükséges. A MIG/MAG technológiánál a teljesítmény tartomány átfogás kompromisszum kérdése. Lehet a trafót optimalizálni, de akkor csak egyféle huzallal, egyféle előtolással lehet hegeszteni vele, vagy lehet némi kompromisszum(a veszteségek növelése)árán a vasat többféle gerjesztésűre méretezni, és akkor lesz egy teljesítménytartomány, aminek az átfogására alkalmas lesz a trafó. A harmadik lehetőség az elektronikus szabályozású egyenirányító, amikor is a trafó optimalizálva van, az ívre jutó teljesítményt pedig a folyási szög által meghatározott görbe alatti terület adja. A hobbi célra készült gépekről nagyjából egyezik a véleményünk, de azért az árért csodát nem szabad várni. Egyébként némi kiegészítőkkel ellátva használhatóvá lehet tenni, nyilván nem állhat versenyre egy hasonló villamos teljesítményre készült profi géppel.
Én azt mondom rakjál be egy kondit mégiscsak.
Mert a kondi emeli a feszültséget űresjárásban és terhelve is. Egy próbát megér hidd el.
E I saját készítésű trafó mérete közepe 50x100. magassága 400mm megtekercselve 2.5 ős réz primer. 210-t.ö. b csapolások -20 menetenként 270 i.g. majd 15 menetenként 310-i.g csapoltam a vezeték nincs el vágva csak vissza hajtva, dupla szigetelést tettem vászonból és rá prespán kartont majd 60 menet szekundert sodrot alumínium 8 mm e.s lég kábelből mert másra nem telt.egy M I G150 elő tolóját alakítottam át akkus fúrógép motorral és fogaskerék cserékkel annyi hogy már nem gagyi az egész szerkezet és jobban is dolgozik külön trafót tekertem az előtolónak és a ventilátoroknak egyik problémám hogy 0,4mm- e.s a huzal a másik hogy magas és és vékony a varrat.úgy érzem, fojtót is kell hozzá tekernem talán még k.o.n.d.i.t is de puffert azt nem teszek bele, azokból elégvolt.inkább egy vagy néhány kondi kéne a m.i.g.e.k be, is bevált a minap tettem bele egyet, már javult is a minősége kérnék valami olcsó tippet.-i.n.f.ó.t.nagyon..kössz
Olcsó tippet?
Mekkora az üresjárási és a terhelés alatti szekunder feszültséged? Milyen az egyenirányítás? Esetleg egy fotó a varatról jó lenne. 0,4-es huzal mihez van? Az én akus fúróm felkap 4 ampert üresjárásban 12 voltról. Szerintem ahoz a motorhoz kellene egy árammérés és egy feszültségmérés aztán el lehet dönteni hány VA-es trafó kell hozzá. Szerintem 100VA is kevés hozzá mert terhelve 10 ampert is felvehet. Próbáld kis előtolással és naggyal is hátha csak az a hiba. Esetleg lemérheted hány métert tol percenként a tolómű lehet túl gyors a kegkissebb fokozatban is.
Hello! Már elég régen nem voltam a fórumon, mert más teendőim akadtak. Szeretném megkérdezni hogy megtaláltad-e a Wemi800 géphez tartozó tirisztor vezérlő bekötési rajzát?
az üres járati feszültséget nem tudom meg mérni mert nincs műszerem viszont annyit tudok hogy a lakásban az izzok nem vibrálnak ha hegesztek 1.-2-3 fokozatokon a többi 5-öt még nem próbáltam.Az egyen irányítás 4db orosz dióda eredetileg víz hűtéses volt ezt láttam el nagy alumínium hűtőbordákkal de ki mértem és jók.legalább 200 a esek. lehetnek ezeket kötöttem"grace" be.jaj bocs nem nulla négyes a huzal hanem nulla hatos. képet mindjárt meg próbálok fel rakni a varratról.
itt a kép a varatrol
Ha a tolómotor trafója 0,6mm átmérőjű huzalból készült szekunderrel rendelkezik az bizony kevés olyan áramra kell 1 mm-nél vastagabb huzal is.
Adj az előtolásnak áramot egy aksiról vagy egy akkumulátor töltőről. Aztán figyeld a változást. Ha nem segít akkor tekerj egy vastudra vagy egy köteg I trafólemezre 15-30 menetet a testkábelből (ez lessz a folytó egy próba erejéig.) A vas keresztmetszete legyen majdnem akkora mint a trafódé.
elnézést a0,6mm es huzal nem a motormeghajtó primerjére vonatkozik hanem a pisztojból kijövő hegesztőhuzalra .egyébként valóban úgy készítettem el ahogy leírtad egy 4 A-. es akku töltőt egyenirányítottam .nevetni fogsz:egy tekerős porszívóból szereltem ki a fordulatszabályzót,és ezt kötöttem az akkumulátor töltő primerjébe és szerintem sokkal jobb lett mint vártam
a kép amit küldtem egyébként egy trafólmez sajna ez volt gyorsban kéznél bocs.
Csinálj folytót és kondizd is meg a gépet .
A másik hogy előbb old meg azt hogy vastag anyagra(2-3 mm vastag) vasat heggesszen erre hangold be a folytót a menetek le illetve feltekerésével. Ha vastag anyaggal jó akkor utánna csinálhatsz egy kisérletet vékony anyaggal is és ha nem jó akkor a folytóval játszani kell újra . Így lessz a folytón egy csapolás vastag és vékony anyagra is. A fotó elég homályos és mostmár tudom hogy lyukak vannak a hegesztésnél. Ne trafólemezt heggessz mert az speciális ötvözet! Sima acéllemezen próbálj.
figyelj hát képzeld egy tíz perce épp ezen gondolkodtunk a fiammal egyébként ha vársz egy kicsit teszek fel képet vas heggesztésröl is .
kérlek szépen én pontosan ezen silabizáltam és még azon is hogy mi lenne ha az 53 menet szekunderre tekernék fel egy tíz menetet pluszba hogy erősebb legyen.vagy addig kár ezen gondolkodni míg nincs meg a fojtó és annak beszabályozása ?
Szia, az lenne a kerdesem meg, kiszamolta ki a menetszamokat? Valtakozva raktatok a lemezeket? A vasmagodra 2kW-os trafo keszitheto kb: 1T gerjesztessel. A te trafodon levo legkevesebb primer menetszam esetleg jo lenne a leggyengebb fokozatnak.
A szekunder menetszamod alapjan ekkor a feszultseg uresjaratban 65V, ez tulsok. Jelen esetben van egy trafod ami nem alkalmas energia atvitelre, ujra kell meretezni es kesziteni. Magyaran a vasmagot felkell gerjeszteni tisztesegesen ahoz, hogy energia keruljon a primer tekercsbol a szekunder tekercsbe. Most gyakorlatilag a halozatra kotottel egy induktivitast ami elege nagy impedenciat kepvisel 50Hz-en.
Sziasztok! Még új vagyok itt,és a segítségetek szeretném kérni. szereztem szinte ingyen egy nagy cégtől alig használt trakis-hetra tig 280-as gépet. Nem mai csirke de nagyon jó állapotban van. szeretnék szerezni hozzá gépkönyvet ha van ilyen vagy bármilyen leírást ami hozzá tartozik. Ha valaki tud segíteni azt megköszönném. Joci.
én tekercseltem
Ez nem Trakis vagy Hetra, hanem Weldimpex gyártmány. A neten rákeresel, találsz telefonszámot, és kérsz egy kezelői utasítást a géphez. Gépkönyvet nem adnak ki.
Adod a "szakszerű" tanácsokat, miközben a saját trafód primerje 1,9-es, ami jó, a szekunderje meg 3 mm-es, amilyennel egykor nagyobb trafók primerjeit tekergettem, de hegesztésre egyáltalán nem alkalmas. Még ha 3 szálat fogtál volna egymás mellé.
Toroidról írsz, ami 1 fázist feltételez. Azzal pedig elég nehéz normálisan hegeszteni kondi nélkül. A többit meg már mpisti leírta.
én számoltam ki .igen váltakozva raktam a lemezt .én biztos vagyok benne hogy nem tekercseltél annyi hegesztőt mint jó magam ?.egyébként az adataid közel sem felelnek meg a valóságnak. egyáltalán hegesztettél már gyárban? ez a gép szerintem közel olyan jó.azóta a mig 150-et csak hokedlinak használom. ja és kösz a hozzászólásod.
Sziasztok! Szeretném megkérdezni tőletek hogy mi a véleményetek erről a szabályzóroll esetleg valaki épített már be ilyet co gépbe ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |