Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1489 / 3993
(#) tamas 88 válasza jocka0012 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Helló!
Ha sima kép formátumba van (jpg, gif, stb.) akkor sehogy. De ha van hozzá olyan formátum, amit a nyák tervező programmal meg lehet nyitni(.lay,...) akkor le szeded a programot, és megnyitod benne. Ott nyomtatásnál ki lehet választani a rétegeket, hogy csak a nyák fólia rajta legyen, vagy hogy legyen benne alkatrész is, stb...
De biztos, hogy találsz olyan formátumot, amivel programból tudsz nyomtatni, vagy méretarányos képfájlban rendes képet, amit már nyomtathatsz is (max tükrözni kell)
(#) jocka0012 hozzászólása Nov 6, 2011 /

Köszi a gyors választ ! Még annyi lenne a kérdésem , hogy ezt a nyomtatási képet nem e lehet lementeni képformátumba csak mert az a gond , hogy nekem nicns lézernyomtatóm és a városba szoktam nyomtatni?

De le lehet, de ez programtól is függ. Én sprint layoutban úgy szoktam, hogy rámegyek a fájl > kép nyomtatása, ott megjelenik a nyomtatási ablak. Be állítom, hogy milyen rétegeket mutasson, a tükrözést, és van egy olyan, hogy "vágólapra másolás" arra rá megyek, utána megnyitom a wordot, és beillesztem. ott el lehet menteni egyszerűen a word formátumába. Csak nyomtatáskor figyelni kell a méretarányra, illetve a nagy felbontású nyomtatásra.
(több festékanyag meg jobb lesz a minőség) Aztán vannak más módszerek is, elvileg a programból is lehet exportálni más formátumba, csak az nekem nem működik.
De milyen formátumba találtad meg a nyáktervet?
(#) mate_x válasza jocka0012 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Szia!

A netről le lehet tölteni pdf nyomtatókat(pl.: Bullzip pdf printer)
A tervező program nyomtatás részénél úgy kell nyomtatnod, hogy alapértelmezett nyomtatónak a pdf nyomtatót állítod be. A pdf-et már bárhol el fogadják csak vigyázz hogy már az "igazi" nyomtatásnál ne legyen beállítva oldalátméretezés.

Üdv, mate_x
(#) Vacok hozzászólása Nov 6, 2011 /

Sziasztok!
Kocsival történő TV szállítás közben egy nagyobb fékezésnél a TV a csomagtartóban előrebillent, és koppant egy nagyot. Belül sérülés nyomai nem látszanak. Kipróbálni nem tudom, hogy működik-e, mert javítás alatt van. Nyugtassatok meg, hogy a képcsőnek nem lett semmi baja.
(#) jocka0012 hozzászólása Nov 6, 2011 /

.lay (sprint layout-ba tudom megnyitni)
(#) Duky válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Azthiszem hogy egy kicsit lemaradtam itt van a rajzocska amit az elöbb mondtam... Ezzel kapcsolatban kellene a segítség,hogy kell-e egyáltalán valami feszültségszabályzó vagy nem mennek tönkre a ledek a váltakozó feszültéségtől?

Ledek.JPG

(#) ZsoltiD válasza proli007 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Szia!
Ismét nagyon köszönöm a hosszú, de így érthető és tanulságos magyarázatod!

Akkor tényleg kell a komparátor :S. Viszont ha mondjuk 4 MOSFET-et vezérlek, akkor 4-et kell csinálnom belőle. (mondjuk bőven megéri, ha jól működik a rendszer.)
Az, hogy jelentős hiszterézise van (555), gondolom az én esetemben nem számít, ha úgy is 0 és 12 Voltot kapcsolgatok. Viszont az 555 elé kell valami inverter, mert így pont fordítva működne, mint ahogy én azt szeretném, ha jól értettem.

Kisebb lesz a veszteség, de ha mondjuk 12 V/16A szabályozok, akkor azért valamilyen hűtés kell neki?
Nézegettem, hogy elég nagy felület fém a MOSFET hátsó oldalán, és hogy ezt elég gyakran hűtőbordára szokták csavarozni. Viszont ez a felület a D-el össze van kötve. Akkor közös hűtőborda 4 különálló FET-nél elég nehézkesen megoldható. Van ennek valami előnye, hogy pont úgy kötötték össze?

Tehát ha például a ledeket villogtatni akarom egy bizonyos frekvencián, akkor erre egy astabil multivibrátor FET vezérlőként nem okoz problémát. Ugye?

Ha mondjuk érdekességképpen meg akarná valaki nézni, hogy mit csinál egy MOSFET akkor, amikor rajta keresztül mondjuk 16 Amper megy át 12 Volton, akkor a D és a tápfesz közé kéne kapcsolni vagy egy 192 Wattos 0.75 Ohmos ellenállást (ami szerintem nem kapható), vagy mondjuk 20 db 10 Wattos és 'x' ohmos (párhuzamos ellenállás számításnak megfelelően) ellenállást? Vagy ezt a terhelést lehet másféleképpen is szimulálni?
Üdv.:
Zsolti
(#) blackdog válasza Duky hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Ha jól emlészem motorra kell neked ez a világítás igaz?
Nos ott nem lesz váltakozó feszültséged maximum ingadozó.
Ha nem stabilizálod a feszültséget akkor az átlagos feszültségre számold a led-ek előtét ellenállását.
Jobb esetben csak fényerő változás lesz.
Ha mindig állandó fényerőt akarsz akkor stabilizálj 9V-ra és ehhez számol ellenállást.
Mindegyik LED-hez. És figyelj az áramfelvételre.
(#) Czuczy hozzászólása Nov 6, 2011 /

Sziasztok Én nagyon új vagyok itt. De érdekel az elektronika nagyon is. Szeretnék belekezdeni és már kinéztem magamnak a hestore.hu-n a kezdőkészletet de gondoltam még megkérdezem h mit ajánlotok, h mit vegyek hozzá, mivel érdemes kezdeni (Gondoltam több mint 10e huf felett rendelek h ingyen legyen a szállítás de 20e fölé nem igen szeretnék menni még így most az elején.) Segítségetek előre is köszönöm.
(#) Balaa16 válasza Czuczy hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Szia!
Úgy látom, hogy a készletben nincsen NYÁK. Ezért ajánlom neked pl ezt. Továbbá, ha akarsz egyszerű áramköröket építeni, mindenképpen szükséged lesz BC 182-es tranzisztorra és LEDEK-re is. Be kell még szerezned kondenzátorokat is. 1uF, 10uF, 100uF, 1000µF szerintem neked elég. Ellenállásokra is szükséged lesz. Ajánlop Topi kapcsolásait itt. Valahol a vége felé van.
Üdv! Balázs
(#) Duky válasza blackdog hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Meg tudnál adni egy privát elérhetőséget ahol jobban ki tudjuk tárgyalni a témát mert úgy látom hogy érted a dolgokat és nekem meg még sok kérdésem lenne...
(#) Czuczy válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Köszönöm szépen a segítséget. Bármilyen tanácsot szívesen fogadok.
(#) forma2 válasza (») Nov 6, 2011 /

Idézet:
„Nem mellékesen, szokjál le arról, hogy állandóan felhozod a TE témádat, amikor épp rád várnak a segíteni szándékozók, hiszen választ kaptál, de nem is próbáltad meg a javaslatot .”

Ezt nem értem, kifejtenéd bővebben?? Én amint tudtam, láttad is válaszoltam. Innenkezdve nemtudom miről beszélsz.
És azért látom rájöttetek hogy rosz helyre került áthyezésre. Írtam egy kisebb regényt de nem tudtam elküldeni a némítás miatt, de mind1 a lényeg az hogy ez az oldal egy kincs, nagyon szuper minden, de túlmoderálás jellemző rá. 10-ből 9 téma be van zárva, vicc.

Akkor azzal jobban jársz mint az eagle programmal.
De úgy is meg lehet próbálni, hogy felmásolod egy pendrivera a sprint layoutot vagy a viewlayoutot és mellé a nyáktervet. És akkor ott megnyitod és nyomtatsz belőle. Nekem pendriveról is működik a program.
(#) Norberto válasza El_Pinyo hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Nem tudom, miért problémáztok, hiszen Zserigta pár napja kerek-perec kijelentette (talán még büszkén is), hogy márpedig ő nem szeret olvasni... hát ennyi. Igazából én is pont ezért nem segítek neki, csak 2 hetente egy fél szót... többet ui. nem érdemel, mivel az egészet egy poénnak szánja, nulla komolysággal és ráfordítással. Pont, mint a fiatalok 98 %-a. :yes:
(#) ZsoltiD válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Gondolom minden TO-220-as illeszkedésű borda jó rá.
Mint pl ez is. Ennek a termikus tényezője 9 K/W. Ez azt jelenti, hogy 1 W-ot 9 K hőmérsékleten disszipál?
Ha szabályozandó tranyón mondjuk 24W hő keletkezik, akkor 216 °C-os lesz a borda? Valamit itt szerintem rosszul értelmezek :S
(#) Stefan válasza Norberto hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Én már az első pár kérdésénel írtam, hogy másik topikban ugyanezt művelte. Nem tudom miért segítetek még mindig. Azt várja, hogy magántanár módjára szépen a szájába rágjatok mindent.
(#) proli007 válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 6, 2011 / 1

Hello!
- Igen, az 555 egyben invertál is, ha nem megfelelő a vezérlőjel hatása, akkor kell elé egy inverter.
- Az 555-nek ott is szerepe van a komparáláson felül, hogy a fet kapcsolási sebességét meghatározza a bementi kapacitásainak minél gyorsabb töltése/ kisütése. Az 555 kimenete meg tud hajtani 200mA-es terhelést, ráadásul fel és le irányban. (Ha a táp, vagy a GND felől terheljük). De egyébként külön gyártanak erre a célra gyors és nagy áramú meghajtó IC-t, ami lehet invertáló, vagy neminvertáló üzemű is. De ha nem túl sűrű a Fet kapcsolgatása, (mint pld. egy kapcsolóüzemű tápban, ahol 20..100kHz is lehet) akkor a mezei 555 is bőven megfelel a célnak.
- Nem "szabályozunk" mert az analóg vezérlőjelet feltételezne, hanem kapcsolunk. De minimális hűtésre szükség lesz, mert mint említettem mert ugyan kapcsolóüzemben elvileg nincs veszteség, de a valóságos alkatrészeknél van. A tranzisztor Drain azért van kivezetve a fém felületen, mert erre forrasztják fel a csipet, valamint ez szolgál a hőátadó felületnek. A hűtőbordára csillám szigeteléssel és szigetelő alátéttel is fel lehet szerelni a Fet-et. ekkor a borda és a Drain között nincs galvanikus kapcsolat.
- Igen, ha pld. az astabil multit az 555-ből építed fel, akkor az meg is hajthatja a Fet tranyót közvetlenül.
- Nem "x", hanem 20db 15ohm/10W-os ellenállást. Mert ugye egyforma ellenállások párhuzamos kötésénél az eredő ellenállás, az összekötött ellenállás eredeti értékének és a db számnak hányadosa lesz. A teljesítményük, pedig összeadódik.
- Ha egy ellenállás alkalmazásával méred a Fet-et, akkor az nem szimuláció, hanem a valóság, vagy is műterheléses mérés lesz. Persze a tápegységnek is tudni kell a megfelelő áramot.

De hogy minden kérdést mélyrehatóan ilyen módon kitárgyaljunk, arra a fórum terjedelme, az én tudásom, és türelmem nem lesz elegendő. Egy könyvet mégsem írhatok ide be. Tehát az a megfelelő eljárás, ha elsőként keresel a hálón könyveket, amiből az ismereteidet bővíted, és ha ezen felül van tisztázatlan (de konkrét) kérdésed, azt teszed fel. Mert az az út, hogy "Jé ez egy Fet? Mit tud ez?" című kérdések nem fognak eredményre vezetni..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 6, 2011 / 1

Hello!
Pedig jól érted, csak rosszul fogalmazol. 1W teljesítményre a borda hőmérséklete 9 fokot nő. Persze itt számításba kell venni a környezeti hőmérsékletet, és a légáramlási viszonyokat. Mert ez csak általános adat. Mint ahogy a tranyó maximális teljesítménye is, mert az akkor lenne igaz, ha a csip hőmérsékletét 20 fokon tudnád tartani, ami lehetetlen, hiszen végtelen hűtőfelületet jelentene. Valamint a csip-hűtőfelület és hűtőfelület-hűtőborda között is van átmeneti hőellenállás.
üdv! proli007
(#) watt válasza Zserigta hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Szerintem is kereshetsz másik fórumot, mert ha már Hp41C is a falba veri a fejét, akkor az már tényleg sok. Én sem vagyok hajlandó neked bármit segíteni, már régóta. Szenvedj csak, ha nem vagy hajlandó elolvasni, ami már egyszer le lett írva, nem beszélve arról, hogy nem itt kell könyvet íratni! Jó szenvedést!
(#) tikitiki hozzászólása Nov 6, 2011 /

gulasoft remélem ismerős nézd , csak a képeket , és talán a többieknek hisz bizonyitékot akartatok hát tessék, nem irom , hogy kapd be amiért ugy fárasztottad magad azzal a sok irásoddal tudod mit A lötstop is kit érdekel az se ér annyit , meg a festésed sem, és szerintem te sem találtál ki semmit inkább csak másoltad a netről , de ne vitatkozzunk ezen inkább mégis kapd be, na jó csak vicceltem vess csak egy pillantást a képekre,Ez
ugy lett maratva , hogy nem a vezetősávok ááá az tul könnyú lett volna igaz koma hanem a vezető vonalak közti vékonyabb vonalakat választottam ja nem nyomdai hanem finom házi tudod , vagy a tiéd nem ilyen jaaaaaaaaaaaaaa várom a te ennél jobb házi kreációdat szerintem nem lesz ,

birod még

hehe nos figyelj rendúletlenúl

És a végső dőfés
(#) tikitiki válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 6, 2011 1 /

Bocs de ékezetlen gépről irok én nem vitatkozni akarok , és nem is teszem , ja ő sértegett elösször én nem , de nem haragszok rá egyáltalán
(#) janikukac válasza tikitiki hozzászólására (») Nov 6, 2011 / 1

[OFF] Ha ékezetlen, most hogy lett olyan?
(#) tikitiki válasza janikukac hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Notirol irok ,és néha felengedem az Fn t
Jani egyébként neked mia véleményed
(#) gulasoft válasza tikitiki hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Én nem sértegettelek, ilyenekért általában kitiltanak a fórumról. Szép szép, de hasonlítsd már össze ezzel. Az enyémen tisztán kivehetők a kis számok, azok nálad már összemosódnak. Azért a kettő között a különbséget laikus is meg tudja állapítani. Nálad van ahol szinte eltűnik a szigetelőtávolság.
Nyákból a többet egyszerűbb fenttartani a lemezen mint a keveset, gondoltam azt marod amit én is martam.
Ennek ellenére (meg a sértéseid ellenére) tényleg elég jó, de én mondtam hogy ki fogom próbálni ha egyszer olyan lesz, hogy magamnak kell, és nem ér rá hogy elvigyem a nyomdába.
Nem tettem fel 100 képet, egyen is látszik a különbség.
Nagyíts rá nyugodtan.
(#) gulasoft válasza tikitiki hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Itt van, leginkább úgy jellemezném hogy tisztább szárazabb, jobb. De persze mindenki ítélje meg maga.
Ezen a linken jobban meg lehet nézni:
Bővebben: Link
Következő: »»   1489 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem