Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni hogy hogy tudok 3 darab 8 ohm-os hangszóróból egy 4 ohm-osat vagy annál nagyobbat! Mert ugye ha párhuzamosan kötöm akkor 2.66... ohm lessz! Azon gondolkodtam, hogyha a középet és a magasat összekötöm sorosan akkor az ugye 16 ohm, és ezt összekötve párhuzamosan a mélysugárzóval elvileg 5.333... ohm lessz! Ez a megoldás helyes? és ha igen akkor hogyan valósítsam meg? Előre is köszönöm! Galzotya
Hűha, van egy olyan érzésem, hogy nagyon nem tudod mit csinálj. Röviden, ha egy 3 utas rendszerről van szó, akkor nem kell őket összevissza kötögetni, csak hangváltót kell alkalmazni.
Viszont az nekem drága!
Inkább maradok akkor a két utas rendszernél egy kondival meg egy tekercsel.
A kétutas rendszerhez is kell hangváltó . . .
Miért mit gondoltál mi a hangváltó? Hát ez pont az ! Csak lehet fokozni , szintezni , meg túlbonyolítani.
Aha! Na látod ez kellne nekem csak nem boltból mert onnan drága.
Nem is arra gondoltam, hogy bolban vegyél kész hangváltót, viszont ilyen ismeretekkel nem fog menni sajnos a házi építés.
Helló mindenki! Van nekem 1 pár Reflex 15R300-as hangszóróm. Szeretnék nekik építeni dobozt, méghozzá olyat, mint a gyári. Itt is az a probléma, hogy csak külméretet ismerek. Hogy mi rejlik belül azt nem tudom. Kerestem sok helyen (lehet hogy én vagyok a béna), de nem találtam hozzá semmi használhatót. A hangfaltervező progik meg mást adnak mint ahogy a gyári kinéz kívülről. Valami jó ötlete valakinek? Megköszönöm előre is!
Sziasztok!
Milyen glett/gitt használható az élek és csavarhelyek eltüntetésére? Gondolom valami rugalmas anyag kell.
Inkább valami 2 komponenses autógittet, több rétegben, mert van egy olyan tulajdonságuk , hogy "betöpped" száradáskor. Az üvegszálas gittek kevésbé.
Ennyire nem lehet aggályoskodni. Próbáljad ki. Az autógitt az autón fém felületen igénybevétel mellett is fentmarad. Az epokit az kicsit drága lesz ,meg ha jól tudom az inkább ragasztó. Annál a két kis tubusnál jóval több javítás van egy pár hangfalon.
Ha jól emlékszem akkor ebből létezik olyan ami festékszoró segítségével vihető fel a felületre.
Esetleg tudsz/tudtok ilyen terméket mondani?
Közben vétettem egy óriási hibát.
Nem tudom mit mértem el, de a lényeg, hogy a mélysugárzónak túl nagy helyet vágtam. Gyakorlatilag 2-3 mm perem van amire felfekszik a hangszóró. Tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek... Új előlapot nem tudok vágni mert elfogyott az anyag. Hogyan lehetne ezt úgy javítani, hogy erős legyen? Így nem merem betenni a sugárzót mert a csavarok is épp, hogy tartanak itt-ott.
Én azt tenném a helyedben, hogy az előlapra rögzítenék kívülről egy másik előlapot amin a jó mérete van a hangszórónak, vagy ha még bontható a doboz, akkor belülre raknám a jó lyukméretű lapot. A rossz lyukat megy kibővíteném annyira, hogy pont beleférjen a hangszóró!
Nem tudom mekkora a láda, de ha beleférni, akkor belülre tenném a jó lyukkal kivágott "pót" előlapot. Még ha nem is bontható a doboz, mert ha kisebbre vágod az előlapot mint ami van, belevágod a jó lyukat, aztán kettévágod félben a lapot, akkor a meglevő lyukon át elvileg kívülről hozzá tudod csavarozni az előlap belsejéhez. Csak előtte a rossz lyukat bővítsd ki annyira, hogy a hangszóró a belső előlapra illeszkedjen rá.
Nem tudom érthető voltam-e? Dupla előlapot kapsz, a külső a hangszóró külső átmérőjénél csak annyival nagyobb, hogy beleüljön a belső lap jó méretű nyílásába. Süllyesztett kivitel Nekem autós szubláda készült így.
És azzal az előnnyel is jár, hogy sokkal masszívabb a frontlap. :yes:
Értem amit mondasz, de mint írtam nincs már faanyagom és csak egész táblával vehetnék.
Még arra gondoltam, hogy nagy alátétet teszek beülre, hogy jobban felfeküdjön és a hézagokat meg kigyurmázom. Nem tudom .... :no:
Szia! Ami el van szabva, az el van szabva - bele kell törődni. Keress fel egy bútorlap szabászt, biztos van hasznosítható hulladéka. Még négyzetméter árban sem tragikus egy előlap.
Reloop-nak igaza van! Egy asztalosnál tutira találsz hulladék anyagot ilyenre. Ez a legjobb lehetőség.
Már csak azért is, mert mint szamóca is írja "sokkal masszívabb a frontlap"
Közben rákérdeztem a lapszabászatban és nem tudnak adni semmit ami nekem jó lenne.
És, ha így átalakítom akkor a már kész és jó párját is átkellene alakítani, hogy egyformák legyenek Megpróbálkozom az acélos erősítéssel a csavaroknál. Vagy-vagy....
Milyen csavarral akarod rögzíteni a hangszórót? Simán facsavar a hangszóró peremén át? Vagy leszorító fülekkel?
Ha a lyuk nagyobb lett, akkor a facsavaros verzió nem jó (amúgy sem szeretem), mert nem lesz hova befúrni.
Arra gondoltam, ha viszont szorítófüleket teszel rá az a hangszórót rendesen fogja majd, mert a szükséges furatok kivül lesznek a hangszóró peremétől. Esetleg úgy tudnád a hangszórót központosítani (hogy ne billenjen bele e lyukba rögzítéskor), hogy a front anyagába a lyukban (párhuzamosan a frontlap síkjával) befúrsz 3-5 db rövid csavart, majd addig hajtod be őket a - hangszóróval próbálgatva -, hogy a hangszórót a pereme alatti részen (ahol kiöblösödik a kosár) tartaná a lyukhoz képest központosan. Így a hangszóró középen lenne. Így akár a csavarfejekig (pl. autós gittel) bekenve a lyuk peremét befelé, szűkítheted is azt. Ha több csavart teszel bele, az jobban tartaná a gittet. Egy ötlet.
Természetesen nem használok facsavart. M3 metrikus csavar lesz és hátulról megtámasztom L alakú sarokpánttal. Teszek fel este képet.
Rendben, kíváncsian várom!
Nos:
844 kép: az zöld filces részen nem akart felfeküdni. Végül sikerült úgy elhelyeznem, hogy valamennyit körben felfekszik. A HSZ és a kivágás közé még teszek ipari gyurmát elvileg az minden tömít, de tömítőszalag most is van alatt. A tartóssága felöl kétségeim vannak, de majd kiderül. A rögzítés végül nem L vas lett. Rosszul emlékeztem.
Na megszakértettem. Végül is így is jó ez. A lényeg, hogy ha odahúzza hangszórót, akkor az rendesen álljon és ne tudjon elmozdulni. Illetve a tömítettség sem utolsó szempont. Ezt ellenőrizd, és próbáld ki az az ipari gyurmát. Ha más nincs, amit írtam a gitteléssel kapcsolatban, próbáld meg. Vagy kérdezz meg több asztalost hátha van neki hulladék lap.
Egyébként jól néz ki. Bevonat mi lesz?
Mivel most nincs időm már foglalkozni vele így marad mert azért decemberben szükség lesz rájuk.
Amúgy az a tervem, hogy eltüntetem a csavar és illesztés nyomokat majd fekete és UV kék festék keverékével lefújom absztrakt módon végül sablon segítségével fehér betűkkel latin irásmóddal rákerül a BlackDog felirat Addig meg szól és kiderül, hogy kell-e még erősíteni a rögzítésen vagy megállja így is a helyét. |
Bejelentkezés
Hirdetés |