Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Itt van JPG-ben is.
Azt elfelejtettem írni, hogy a ferriten hosszanti irányban van egy 2mm átmérőjű lyuk.
Próbáld meg PC tápból a kimeneti oldalon lévő fojtók ferritrudjait felhasználva elkészíteni az induktivitásokat 25 menettel és 0,8mm zománchuzalból tekerd meg.Mértél induktivitást az általad készített tekercseken?Lehet,hogy a lyukas ferrit nem tetszik neki.
Kérlek bocsáss meg . Az előző h.sz.-ban leírtam a tüneteket, de túl léptem az időt és így törlődött az írásom. Lusta voltam, de most pótolok. Tehát: az RCD snubber R tagja melegszik nagyon, kb. 10 perc alatt közel 80 fokos. A mehajtó trafót lezáró 200 ohmos ellenállás pedig szinte 90 fokos ugyanakkor. Mindez csak a + ágban jelentkezik, a - ági IGBT snubber ellenállása és a meghajtó trafó 200 ohmos ellenállások csak langyosak. Az LCD snubber 100nF-os kondija a + ágban enyhén meleg kézzel érintve, mig a - ági csak langyos. A diódák csak langyosak igaz 8 A-ek.Pontosabban BYT08-400-ok.Jó ötlet a PC tápból a ferrit rúdacska.
Nem látok semmi különösebbet. Meg kellene mérni azokat a 20 uH-s tekercseket. Nem lehet, hogy a rudacskák nem is ferritből vannak?
( nekem az a furcsa, hogy nem szimmetrikus a melegedés )
Mértem induktivítást, a fentebb leírtak szerint csinálva és megmérve is természetesen 20 uH lett.
TV-ből vannak kivéve 16 kHz-t biztosan "birták". A melegedés megvan az RCD és az LCD snubbernél is. Pl: A műszer hőmérő szondája rá van téve a + ágban lévő IGBT meghajtó trafót lezáró 200 ohmos ellenállás forrasztási pontjára, segédtáp egy ideje bekapcsolva, hőmérséklet 43 fok. A szondát továbbra is ott tartva be kapcsolom a fő áramkört és ekkor a hőmérséklet hirtelen felugrik 80 fokra onnét aztán szép lassan tovább felfelé a 90-hez és még egy picit tovább. A másik felől, vagyis a minusz ágban a 200 ohmosoknál 43 rol egyből ugrik 52-re majd onnét komótosan(lassan) még egy kicsit és ott stabilizálódik.
Mi a véleményed a NYÁK kialakításáról? Vagyis az erősáramú vonalvezetésről.
Milyen fetet használsz az IGBT-k G meghajtóiban?A fet lehúzó ellenállása biztosan jó?Nekem anno voltak hasonló tüneteim az egyik gépemnél,de ott mindkét oldalon sütöttek a snubberek ellenállásai,az oka az volt,hogy nem IRFD120 feteket építettem be,nem volt jó a rajz szerinti 1k G lehúzó ellenállás,növelnem kellett 2k értékre és minden csendesebb lett,ma is úgy megy a gép.A 200 ohm ellenállások is fűtöttek akkor pedig a táp pontosan 12V volt és az áramfelvétel is magasabb volt a kelleténél.
Hát, ha a tápban volt és tényleg 16 kHz-en ment, akkor az biztos ferrit, de ha nem ott volt, akkor nem biztos, hogy ferrit. De ha megmérted és az 20 uH, akkor jónak kellene lennie.
Nem lehet, hogy azért melegebb az egyik oldal, mert az több hűtőlevegőt kap? A 200 ohmos ellenállások elvileg akkor a legmelegebbek, ha a főkör nincs bekapcsolva, mert ilyenkor a szabályozókör a maximális kitöltést állítja be, ha meg hegesztesz vele, akkor a kitöltés kisebb lesz, tehát a feszültség effektív értéke is kisebb lesz, tehát kevésbé kellene melegednie. Nálad ez pont fordítva van. A nyák elvileg jó, bár nem ártott volna sokkal szélesebb fóliákat használni. Az, hogy lecinezted, nem sokat számít, a cin valójában nagyon rossz áramvezető. Inkább villanyszerelő Mcu vezetékből kellett volna ráforrasztani, mondjuk 1,5 kvadrátosat. De nem ez a baja. Esetleg nem lehetséges, hogy a fóliák annyira melegek és ettől melegszik fel a többi alkatrész is? Valahogy próbáld ezt megmérni.
FET:irfl4315, de a tegnap a melegedő ágba kicseréltem IRFD120-ra, sajnos semmi nem változott. A FET lehúzó ellenállását cseréltem 2k-ra, lényegi változás nem történt, vissza raktam az 1k-t, majd teljesen kicseréltem egy másik új 1k-ra, de semmi változás. A múltkori hozzászólásodat figyelmesen elolvastam, valamint sokszor vissza olvastam a snubberől szóló részeket. Mpisti ajánlása szerint levettem a kitőltési tényezőt 41%-ra, így is melegedett, Tubi ajánlására új főtrafót készítettem E65-ös magra 20/6-os menetekkel ez most csak langyos még 20 perces üresjárás után is. Most a kitöltési tényező 46%-ravan állítva, a frekvencia pedig 40 kHz. A vezérlés tápja 12,2 V, kommutációs, TOP 224Y-el, de most még nem arról működik. Zennerek 2-2 drb. 13V-os.
Mérve 20 uH.
A ventillátorok még nincsenek felrakva, egyforma a hűtésük és csak a szabadon áramló levegő hűti egyelőre. Kvadrátos drótom nincs, gömbölyüt tettem és cinnel teljesen feltöltöttem azért nem látszik. Kevés volt a hely a fóliak ezért csak 2,5 mm-ek. Minél nagyobb helyet (távolságot) akartam hagyni közöttük. A fóliák a snubbernél nem melegek a nagy hőt az ellenállás testén mértem. A 200 ohmos ellenállásoknál a szondát pontosan az ellenállás végére a cinezés kezdetére tettem, ha távolodok az ellenállásoktól a hőmérséklet csökken, de nem számottevően.Viszont pl. az 1n5819 dióda anód része is van vagy 60 -65 fok, az irfl4315 lábain 43-45 fok, a 4,7 -es ellenállásokon kb.42-45 fok. Szerintem olyan, mintha egy kóbor frekvencia sétálgatna kényére-kedvére ezen a részen. Bocs a szakszerűtlen leírásért.
Helló!
Az 1n5819 nem lehet fordítva berakva? - nekem egy teszt indításkor ( IGBT-k nélkül ) e miatt le is égett a 200 ohmos ellenállásom. .... ez csak egy ötlet....
A "kvadrátos" nem azt jelenti, hogy négyzet ( vagy téglalap ) keresztmetszetű, hanem hogy ennyi a keresztmetszete. pl: 1,5 kvadrát=1,5 mm2. Tehát, lehet kör, vagy négyzet keresztmetszetű is. Vagyis, akkor ez is jó, nem ez okozza a problémát.
Kóbor frekvencia nem nagyon lehet, mivel a két gatemeghajtó ugyanazt a feszt kapja a trafó szekunderéről, hacsak nincs elkötve valamelyik szekunder. Szkópon kellene megnézni, hogy egyformák e a gate-emmitter feszültségek. ( persze, a főkör ne kapjon ilyenkor feszt. )
Még zárlatos is lehet valamelyik.
Cseréld fel a felső IGBT meghajtótekercs végeit...
Bocs,hogy beleszólok a kvadrát =területmértékegység 1 kvadrát=1négyszögöl=3,6 m2 -lásd Vigipédia.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kvadr%C3%A1t
Quadrat egy német szó, négyzetet jelent. Sztem innen vették át a magyarok anno. Csak idősebb szakiktól szoktam hallani (70év felettiek) ezt a kifejezést négyzetmiliméter helyett.
Hát igen, én azt gondoltam, hogy négyszög a keresztmetszete, nálunk a kvadrát szót így nem használják. Hetven még nem vagyok!
Én is hallottam-anó,de pontosan nemtudtam menyi-valóban az öreg szakik használták,de valami átváltás volt a kvadrát és a mm2 között-látod az írás mit mond.
Ha jól emlékszem, már probáltam, de még egyszer megprobálom.
Sokszor megnéztem már nem hiszem, hogy valamelyik 1N5819 fordítva lenne, de megnézem mégegyszer.
Még én sem vagyok 70(de jó lenne megérni) de napi gyakorlatban használom a kvadrát szót. A villanyos szakmában szerintem senkinek nem fog eszébe jutni a négyszögöl, ha szakmai dolgokról beszélünk. Szinte hetente kell szót váltani német illetve osztrák kollégákkal, náluk a fiatal szakik is ezt a kifejezést használják a mm2 helyett.
De vélhetőleg leszel, úgyhogy jobb, ha megjegyzed...
Elvileg igen, de azért én meg próbálnám azt is kideríteni, hogy mitől mentek tönkre.
Köszönöm, már korábban letöltöttem. Az index hegesztés fórumon is letöltötte valaki. Neki volt ideje összehasonlítani és szerinte nem azonos. Most már én is megteszem, csak legyen időm hozzá. Egyébként a panelt megnéztem és az enyémre is rá van írva.
Hát igen, ezen én is elgondolkodtam. És nagyon remélem hogy nem a meghajtó IC kimenetei rosszak. Bár nagy az esély rá, mivel a tranyok elvoltak lilulva az egyik oldalon. Mintha egyszerre nyitottak volna, és egymásra kapcsolták a pluszt, mínuszt, (24V)
De majd meglátjuk, a vak is ezt mondta. És köszönöm a segítséget. Üdv. Idézet: „A villanyos szakmában szerintem senkinek nem fog eszébe jutni a négyszögöl, ha szakmai dolgokról beszélünk.” Háááát,minden lehetséges,anno fiatal koromban kértem a kocsmában 1 négyzetméter kisfröccsöt a szomjas havercsapatnak,na most,ha kiborítanám az összes kondimat lenne kb. 1/4 négyszög öll a többi holmiról nem is beszélve.Bocsi.
Gábor, Gábor! Hogy neked mindenről AZ jut eszedbe....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |