Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1491 / 3993
(#) subex hozzászólása Nov 8, 2011 /

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. A kérdésem lényege, hogy miként lehetne egy led villogását szabályozni? Jelen esetben én pl éppen lassítani szeretném. Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza subex hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Szia!
Ez egy villogó-LED, vagy valamilyen kapcsolás is van hozzá, ami villogtatja?
(#) subex válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Villogó ledről van szó, de ha azt nem lehet lassítani, akkor a kapcsolásos megoldás is megfelelne.

De lehet lasítani, ha közvetlenül a LED-el párhuzamosan kötsz egy kondenzátort.

És mit gondolsz, mekkora kondit kellene bekötnöm?

Az függ a soros előtétellenálás értékétől, meg hogy mennyire akarod lassítani. Próbálkozz µF-os nagyságrendbe eső elkókkak (1-10 uF).

Az előtét ellenállásom 1 kiloOhmos. Megmondom őszintén, autóba kellene, hogy a riasztó villogását tudjam utánozni. Jó lenne a gyári villogó led is, csak iszonyat gyorsan nyomja :S
(#) subex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Azt nem tudom, hogy ilyen ledem van-e, de azokat a linkeket elkérhetném újra, mert nem találom őket (ahol kapcsolást találok a problémámra). Köszönöm!
(#) subex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Köszönöm, ki fogom próbálni!
(#) NgLovi hozzászólása Nov 8, 2011 /

Hogy tudok 12 (pontosan 11.1V) 250W egyenáramot előállítni? Ehhez a motorhoz kell. A "nem lesz olcsó" kommenteket most hagyjuk, durván 18E-el számoltam. Előre is nagyon köszönök minden választ!
(#) NgLovi válasza NgLovi hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Még annyi, hogy kiindulásnak egy 11.5V 300W toroidot gondoltam egyenirányítóval, de nem találtam fesz. stab.ot ami elbírná ezt a teljesítményt 12V-on.
(#) vilmosd válasza NgLovi hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Szoval nem ertem a stabilizalast. Nem szoktuk motorokhoz stabilizalni a feszt. Ehhez kell egy 230/9 250, 300 VA trafo, egy 25 A egyeniranyito, es egy-ket 10000uf kondi. igy kijon a tapbol kb 11-12 volt. Ezzel siman lehet mukodtetni egy ilyen motort. Persze ha szeretned a fordulatat is szabalyozni, erdemes egy PWM szabalyzot csinalni hozza, ami szinten egy olcso, de hatasos eszkoz. Van 1-2 DC motoros topik ahol vannak jo peldak a szabalyzashoz.
(#) NgLovi válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

A vezérlőjéhez van írva, hogy maximum input: 11.1V, ha 9 voltot egyenirányítok akkor meg 12.69 V lesz belőle. Nem sok ez neki, nem tudom bírná-e a motor meg a vezérlője. A másik gond, hogy a legkisebb feszültségű toroid trafó amit találtam az 11.5V-os 250W-al. De ha tudsz ajánlani 230/9-est vagy 8-ast az megoldaná a gondom talán.
(#) muimui hozzászólása Nov 9, 2011 /

1n4004 helyett milyen dodát használhatok ebben a kapcsolásban? Bővebben: Link
gondolom 1n4148 nem okés. valami itthon fellelhető, kapcsüzemű tápokból kinyerhető kéne. pls segítsetek.
(#) NgLovi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Köszönöm, én is úgy látom, hogy jobban járok ezzel.
(#) proli007 válasza muimui hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Hello!
Csak azt nem írtad, mi ez.. Így aztán hogyan lehet mondani valamit. Azt látom hogy egy tachométerre megy, de az sokat nem mond, az lehet bármilyen.
üdv! proli007
(#) gyuri86 hozzászólása Nov 9, 2011 /

Sziasztok.
Segítségre lenne szükségem.

DC 23V,650mA feliratú villanymotor használható egy 24v-os,430mA-os adapterrel? Jelenleg egy 15v,500mA-sel szépen megy. Nem lesz kevés neki a 430mA?
A fordulatszám 30f/perc.
(#) kadarist válasza gyuri86 hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Szia!
De, kevés, mert ha 650mA-t igényel, akkor azzal ki kell szolgálni őt, a névleges feszültségén. 15V-ról persze kevesebb áramot vesz fel, ezért azon a feszültségen a kisebb áramú áramforrás is elegendő a számára.
(#) gyuri86 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Akkor maradhat a 15v-os adapterrel is? Hosszú távon is bírni fogja? nem folyamatos használatra kell, 20-30 perc hetente 1x.
(#) pepe091 hozzászólása Nov 9, 2011 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, lehet márt előkerült, bocsánat ha elkerülte a figyelmem. Szóval: milyen egyszerűbb programot ajánlotok nyák tervezésre? Láttam hogy amit sokan feltöltenek nyák tervel azok .lay kiterjesztésűek, ezeket a fájlokat melyik program tudja megnyitni?

Előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza pepe091 hozzászólására (») Nov 9, 2011 /

Szia!
A Sprint Layout egy jó választás.
(#) pepe091 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2011 / 1

Köszönöm szépen!
(#) Csanci74 hozzászólása Nov 10, 2011 /

Sziasztok!

Egy mozgásérzékelő jelével szeretnék mozgatni egy 12v-os relét. A mozgásérzékelő 3.3v feszültsége egy BC 337-es tranzisztort kapcsolna ami zárná egy 12vos áramkört így vezérelné a relét. Sajnos csak kapcsolna, mert a gyakorlatban a tranzisztor nem zárja a 12v-os áramkört, így nem kap a relé áramot. Ha a tranzisztor elé berakom a 10k ellenálás akkor pedig a 3.3v feszültséget sem tudok mérni az ellenálás után. A tirisztor bekötését pedig már 100x megnéztem (EBC). Szóval nem tudom,hogy miért nem akar sikerülni. Talán a mozgásérzékelő jelének áramerősségével lenne a probléma, ezért nem kapcsolna a tranzisztor???
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) bbalazs_ válasza Csanci74 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Lerajzolnad, hogy hogyan probaltad bekotni?
A tranzisztor ele az mit jelent? Baziskorbe?
(#) Csanci74 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Ezt a rajzot kaptam, csak hát ez alapján nem akar összejönni, pedig nagyon bíztam benne. Lehet hogy annyira gyenge lenne a mozgásérzékelő jele, hogy a tranzisztor nem képes kapcsolóként működni??? Ha a 10k ellenálást rákötöm, akkor az ellenálás után már nem mértem 3.3v feszültséget. Ellenálás eltávolítása után szintén nem működött a tranzisztor pedig 3 db is kipróbáltam...
(#) sgt hozzászólása Nov 10, 2011 /

Sziasztok!

Egy érdekes problémába ütköztem bele. Adott a kapcsolás.jpg áramkör, aminél már az első műveleti erősítő kimenetén egy szinuszhoz hasonló 80 kHz-es jel jön ki 0,5Vpp-vel. A kapcsolás1.jpg-nél pedig jobbról jön egy feszültség referencia, ami a jobbról az első erősítőnél kiül tápra. Mindkét IC-nek +-5V a tápja, és mindkét tápra mindkét IC-hez tettünk egy-egy 100nF-os kondit. Az 5V-s tápon van egy kapcsolóüzemű táp amivel -7V-t állítunk elő, majd abból egy 7905-el stabil 5V-t. Néztük hogy nem-e ez a probléma, és betettünk egy 1200µF-os kondit az 5V-os ágba, de semmit sem változott. Van valakinek elképzelése hogy mi lehet a baj?

Az ellenallas elott tudsz-e feszt merni? Kellene...
Szerintem eloszor probald ki ugy, hogy egy 4.7K-t teszel a rele helyere es elhagyod a diodat is. Es a tranyo 'tetejen' mered a feszt.
Kapcsolas elott es kapcsolas kozben is megmered.
12V rendesen megvan?

Nem akarlak gyanusitgatni, de a kollektor-emittert nem cserelted fel veletlenul?
A relenel a ket lab kozott, amire rakototted a tranyot es a 12V-ot, hany Ohm az ellenallas?

Az ellenálás előtt még megvan a feszültség, utánna viszont már nem mérhető.
12 v rendesen megvan, de a relénél a két láb között amire rákötöttem atranyót és a +12v már feszültséget nem mértem.
Kínomban a tranyón a kollektor-emittert is felcseréltem hátha én vagyok ennyire béna, de ekkor egy 5v körüli fesz mértem ami lassan csökkent. (Ezt a relé lábánál mértem.)

Ellenálás most nem tudok mérni, mert úton vagyok a munkába.

Szerintem a relet ellenorizd, hogy a 12V-tal azon a ket labon, amit az aramkorbe kotottel, be tudod-e huzatni. Ha igen, akkor meg kellene nezni az ellenallast, mert lehet, hogy tul kicsi a tranyonak. A bazisellenallast nyugodtan ki lehetne cserelni egy mondjuk 300 Ohmosra.
Következő: »»   1491 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem