Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1492 / 3993
(#) Csanci74 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Nagyon köszönöm, holnap megpróbálom összehozni!
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Bocsi hogy idézlek, de kénytelen vagyok:
Vagy maradtok az építésnél, vagy bezárom a témát, tessen már odafigyelni, hol és mit írtok !
A He fóruma nem alkatrész kereskedelem és ez a téma az otthoni barkácsolásról szólna, nem vásárlásokról !

Mi nem kereskedtünk semmivel, csak megírtuk, hogy ennyiért lehet kapni vezérlőt, és ennyi, meg ennyi itthon boltban az alkatrész, és ennyiből a komplett német gépet nem építi meg, mert az olcsóbb mint az itthoni alkatrészek összege. Mivel nem névre szólóan moderáltál, ezért nem értetem hol kereskedtem mondjuk Én most itt bármivel, még linket sem írtam mi hol található.
A másik meg az, hogy egy normális cnc-hez otthon nem barkácsolsz sem menetes szárat, sem komoly lineáris tengelyt, és mivel hogyan építsünk profi cnc gépet sok pénzért topic nincs, ezért ide esik be ez is, mert a többi cnc-sbe még inkább nem illik. Esetleg nyissunk egy ilyen topic-ot és oda át lehet tenni ezeket a hsz-eket, ennek a fejlécébe meg berakni, hogy a komolyabb gépek építése abban a topicban van, és ezzel meg is lenne oldva ez a gond, ide kerülnének a fióksines hsz-ek oda meg a vásárolt lin tengelyes hsz.-ek.

Ja és attól hogy komoly pénzeken veszek esetleg lintegelyt, abból még gépet kell barkácsolni otthon, és innentől kezdve vastagon benne van a hobby kategóriába, mert az az egyik leg időigényesebb, nem a vásárlás.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Idézet:
„Ja és attól hogy komoly pénzeken veszek esetleg lintegelyt, abból még gépet kell barkácsolni otthon, és innentől kezdve vastagon benne van a hobby kategóriába”

Csak épp nem az elektronikai hobby kategóriában, és azon belül sem a topik címében, hanem a fémipari kategóriában. És innentől kezdve megint folytatódhatna a vita...
(#) neocska hozzászólása Nov 10, 2011 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy mi történik ha felfonom a vezetékeket? + gnd - vezetékekröl lenne szó. Vagy inkább csak sodorjam össze öket? (+-18V menne át rajta)
(#) Mybuster válasza neocska hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Szerintem mindegy sodorva is jó!
(#) neocska válasza Mybuster hozzászólására (») Nov 10, 2011 / 1

Oké, köszönöm
(#) zuzmow hozzászólása Nov 10, 2011 /

Szép estét Nagyurak!

Használta már valaki a Quite Universal Circuit Simulator nevű programot? Ezen akarnak tecnikusi képesítő vizsgát csináltatni az osztállyal,pedig a tanár is még csak most próbálgatja a szárnyait ezen mesés programon. Tudja valaki használni vagy egy jó súgót vagy használati utasítást adni hozzá lehetőleg magyarul? (az áramkörszimulátor témakör elég döglöttnek tűnt az utolsó januári bejegyzéssel,ezért írtam ide a kérdést)

Előre is köszönök mindent!
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 10, 2011 1 /

Hát ez most nagyon kellet. Mi köze van a mechanikának (ami túlsúlyban van itt, ellentétben a léptetőmotor vezérlős topical) az elektronikához?
Sőt tovább megyek! A mechanika része igazán a topic címének megfelelő rész, mert a léptetőmotor vezérléses topicnál szokták kitárgyalni az elektronikát, amit Te is nagyon jól tudsz, mert ott is meg szoktál fordulni.
Ja, és azért nem gondolod komolyan, hogy a vezérlést a fiók mélyéről összekapart 3 marék ellenállásból, meg 4 tranzisztorból kell megépíteni, mert arra azért kíváncsi lennék. A motorvezérlő elektronika is a boltból van, súlyos pénzekért, bár persze nálad lehet hever a fiók mélyén pár ta8435, vagy tb6560.
(#) nedudgi válasza zuzmow hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

:google: szerint: Itt megtalálod a dokumentációját.A fejlesztők pedig itt vannak.
(#) h_tibor85 hozzászólása Nov 10, 2011 /

Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok elektronika témában. Az lenne a kérdésem, hogy tud-e valaki olyan könyvet, vagy elektronikus anyagot, amiből teljesen az alapoktól lehet tanulni az elektromosságról és az elektronikáról?

Előre is köszi!
(#) proli007 válasza sgt hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Hello!
Alaphiba, hogy a műveleti erősítő kimenetére nem köthetsz kondit, mert a kapacitív terhelés a legtöbb esetben gerjedést okoz. De egy referencia IC is tud gerjedni egy 100nF-os konditól. Ha szűrni kell valamit, célszerű a kondi előtt minimum egy 470ohm-os ellenállást tenni. Ez megszünteti a visszahatást az IC-k felé. VAgy a bemeneten szűrni.
üdv! proli007
(#) gkari válasza h_tibor85 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Rengeteg van itt:Bővebben: Link, az "Elektronika" mappából (egyenként)töltögess le, és némi fizika(és matek)ismerettel rengeteg tudásra tehetsz szert.
(#) h_tibor85 válasza gkari hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Nagyon köszönöm! Valóban rengeteg tudás van itt... Leporolom a régi fizikai ismereteimet, és nekilátok mazsolázni az általad javasoltak közül.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Nem igazán értem, hogy miért kampányolsz saját magad ellen... Megint azt bizonygatod, hogy boltban kell venni a dolgokat. És ebben a pillanatban a weboldal címe alapján kérdezném, hogy mit is keresel itt?
Boltban vásárolt alkatrészekből, neten vásárolt vezérlővel, szereled össze a gépedet. Nagyon sokan keresnek meg azzal privátban, hogy tudok-e segíteni nekik, mert Te szétverted ezt a topikot, mert sokak számára elérhetetlen áru dolgok mellett kampányolsz a topik címe helyett, miközben "nagyon derékszög, abszolút derékszög és szép derékszög" kifejezéseket használsz. És mindenkit elzavarsz az oldalról azzal, hogy pocskondiázod a topik címét és annak lényegét.
(#) bancsi15 hozzászólása Nov 10, 2011 /

Sziasztok!

12V-on 10W-os teljesítményhez kb. mekkora keresztmetszetű vezetéket kell használni?
Esetleg valami tippet tudnátok adni még, hogy hol lehetne sodrott kábeleket venni (pl.:motor újravezetékezéséhez), mert a nagyobb barkácsáruházakban csak a villanyszereléshez használt 3 szín és 0,75mm2-es sodrott kábel van csak.
Köszi!
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Ők azok akik elhitték neked, hogy 5000 forintból komplett pontos cnc mechanikát lehet építeni? És amikor kértem tőled linkeket, dobtad a darabonkéti 15-20.000 forintos linkeket?
Én megfutottam a köröket. Most építem a 3. gépet. Én azt mondom ha valaki tudja mit akar, akkor nem kerülheti el a boltot. Te azt, hogy építsenek amit össze tunak szedni innen onnan, (jegyzem meg amiket te linkeltél az is 40-50.000 ha mindent beleszámolsz.
Nekem menetesszár a hajtásom, specko gyártott, és elkopott. Olcsó volt. Fél évet bírt. A fagép egy év alatt szétesett. Ilyet ajánlasz?
Lehet olcsó gépet csinálni. Aki fióksines gépet épített tudja miről beszélek. Lezártam az ügyet, ide többet nem írok.
(#) Tuhoaja hozzászólása Nov 10, 2011 /

Hello!

Kezdő vagyok még az áramkörkészítésben, viszont meg szeretnék tanulni mielőbb SMD áramkört készíteni, úgy vettem észre, hogy a mikrovezérlős kapcsolásokat sokszor érdemes SMD-vel megcsinálni. Mielőtt még megtanulnék AVR-t vagy PIC-et használni, jó lenne tudni soklábú smd alkatrészeket forrasztani (nem lenne túl jó egy 1000ft-os alkatrészen próbálgatni). Szóval egy olyan kapcsolást szeretnék megcsinálni, amivel tapasztalatokat gyűjthetek felületszerelt NYÁK készítésében, és SMD IC-k forrasztásában. Először veress11 knight rider villogójára gondoltam, mert abban sok alkatrész van, sok IC sok-sok lábbal és olcsók az alkatrészek. Viszont, nem lehet mindegyik logikai IC-t SMD-ben (ret-en és HEstore-on néztem) beszerezni.
Végül a kérdéseim,
Hol lenne érdemes még az előbb említett helyeken kívül utána nézni SMD alkatrészeknek (pl.: 74 LS 138)?
Kinek milyen ötlete van, milyen áramkörrel próbálkozzak, ami olcsó, soklábú IC van benne és elérhető SMD-ben?
(#) kismuk2 hozzászólása Nov 11, 2011 /

Szerbusztok
Az EAGLE progranba sehogy sem tudom berajzolni a7404- nek a7 ill14 -es lábakt azaz a tápot. Segitsetekn hogy csináljam.

kismuk2
(#) Hp41C válasza kismuk2 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Nem kell berajzolni, automatikusan ráköti a 7. lábat a GND -re és a 14. lábat a tápra (a jelnévre nem emlékszem pontosan). A többi kötéstúgy kell megoldani, hogy a földet GND jelnévvel kell ellátni, a +5V -os tápot is el kell nevezni...
(#) sansrival hozzászólása Nov 11, 2011 /

Sziasztok!

MultiSim-el most ismerkedek, és sikeresen el is akadtam egy kisebb problémában. A mellékelt rajzon látható amit modellezni szeretnék, de a 4093 IC táp lábait (7,14) nem tudom előcsalogatni. A kapcsolás tápja szerepel a rajzon. Amiket olvastam, hogy illeszti majd táphoz a kapcsolás (lásd: digitális táp) azt hogy tudom láthatóvá tenni?
Próbálkoztam más IC-el is de az csak 5V-os kivitelben szerepel, és az nekem nem jó. Feltétlen kell egy feszültség forrás külön is az IC-nek?
Mielőtt bárki megszól, a vezérlő bemenet az IC 1 1-2 lábán lesz.

Előre is köszi!

sansrival
(#) eSDi válasza janikukac hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Üdv!

Szerintem ezt itt a fórumon gyorsan felejtsd el!
És nem kell több helyre sem beírni...
(#) eSDi válasza janikukac hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Csak azért, mert a szolgáltató függő telefonok függetlenítése nem megengedett. Hivatalosan csak a szolgáltató függetleníti, vagy az erre szerződtetett szerviz. Persze jó pénzért. (Nem véletlenül kapod meg olcsóbban a szolgáltató függő készüléket...) Az egy dolog, hogy bemész egy üzletbe és neked ott megcsinálják, vagy átmész ismerősödhöz és az megcsinálja, de ilyenkor a garancia egyből ugrik, mivel nem hivatalosan oldottad meg. Az viszont igaz, ha nincs már rá garancia, akkor azt csinálsz vele amit akarsz. Ennek ellenére az interneten fellelhető függetlenítő programok, mind a warez kategóriába tartoznak. És van jó pár telefon, amit csak a teljes firmware törlésével és újra írásával lehet csak függetleníteni. Valószínűleg a tiéd is pont ilyen, főleg, ha egyedi Vodas szoftver van rajta...
(#) iimi válasza eSDi hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

...és a teljes firmware-hoz nem férsz hozzá, csak ha levszed fizikailag a memória chipet, ami sok uj nokiánál már a CPU fölött van "szendvicsben" persze BGA és ólóm mentes forrasztóanyag, esetleg még be is van öntve epoxiba,
... de ha ezt ha hozzá is férnél a teljes firmware-hoz akkor sem tudsz semmit csinálni mert a telefon egyéb chip-jeinek: pl a CPU-nak, az energia managger-nek, stb, a sorozatszáma és egyéb adatai benne kell legyenek a firmware-be különben nem indul el vagy valami hibaüzi, esetleg automata kikapcsolgás x időnként.
... és még sorolhatnám, de minek, kábeles programot nem találsz hozza, kódot nem tudsz számolni hozzá.
... a garanciaidő lejárta után sincs jogodban függetleniteni a netes softokkal mert csak a készülék a tied a soft nem, stb, stb, stb...
(#) BEMcorp hozzászólása Nov 11, 2011 /

Sziasztok!

Adott 12V-os 55W-os halogén izzó. Ennek az elméleti áramfelvétele jó közelítéssel 4,6A.
Bekapcsoláskor fellép-e nagyobb áramlökés, és ha igen, sac/kábé mekkorára számítsak?
(#) bbalazs_ válasza BEMcorp hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Nagyon egyszeru: Lemered a hidegellenallasat, abbol egy pillanat alatt kijon a max.
(#) qvasz2 válasza BEMcorp hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Mérd meg az ellenállását (hidegen). Szerinted mekkora áram indul meg??
(#) qvasz2 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Főleg, ha tudsz tized-század ohmot pontosan mérni . .
(#) BEMcorp hozzászólása Nov 11, 2011 /

Alsó-középkategóriás multimétereim vannak. Szerinted? uhuh:

De azért rámértem (0,4 / 0,5 ohm), és sajnos úgy tűnik csak jól sejtettem, hogy nem lesz elég a 10A-os biztosíték (2x 55W-hoz).

Köszi!
(#) bbalazs_ válasza BEMcorp hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Valassz lomha biztositekot.
A meresnel eloszor erintsd ossze a multimeter ket erintkezojet. Az igy kapott erteket vond ki a mert ertekbol.
(#) pucuka válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Úgy gondolom, lehet ellenállást mérni, árammérővel, feszültségmérővel. Megnéztem, a multimat, 200 uV, 200 uA a legalsó méréshatár végkitérésben. Ha 2 mA -t folyatsz át az izzón, az még bőven a hidegellenállás, és akkor 0,01 - 0,1 ohmot mérhetsz 10 % pontosan (ha a műszer hiteles)
Következő: »»   1492 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem